Bu Blogda Ara

Jakolarda Beslenme (1.Bölüm)


JakolardaBeslenme

1. Beslenme hakkında genel bilgiler :

Düzgün ve doğru beslenme sağlıklı bir evcil hayvana sahip olmanın ilk şartıdır.

Papağanlar doğal ortamlarında vakitlerinin büyük bir bölümünü yiyecekleri aramak, sert kabuklu yemişlerin(ceviz, fındık vs), meyvelerin, tohumların ve sebzelerin kabuklarını ayıklayarak yemeğe hazır hale getirmek ile geçirirler. Dolayısı ile beslenme sadece yemek yemek için doğal bir ihtiyaç değil günlük yaşantısının bir parçası olan aktiviteler bütünüdür. Ev ortamında yasayan papağanlar, vahşi doğadaki gibi yiyecek aramak durumunda olmadıklarından bu uğraş yerine geçecek benzer aktiviteler, oyunlar geliştirmek kusun doğal dengesini sağlaması ve oluşabilecek davranış bozukluklarının(bağırma, ısırma, tüy yolma vs...) önüne geçilmesi açısından önemlidir.
Papağanınız beslenmesinde öncelikle aşağıda belirtilen ana kurallara dikkat etmek gerekmektedir:

Genellikle” papağanların temel beslenme ihtiyaçları insanlarınkinden farklı değildir.
Doğal yollardan alınan vitaminler kimyasal olarak kullanılan vitaminlerden daha faydalı ve daha az tehlikelidir.
Papağanlar çoğu zaman değişime ve/veya değişikliklere karşı koyarlar. Bu yabani hayvanlarının doğasından gelen bir özelliktir. Vahşi yasamda anne ve baba Olgunlaşma sürecinde yavruya hangi yiyeceklerin nasıl seçileceğini, ne şekilde yeneceğini öğretir. Yavru olarak alınan veya elde yetiştirilen papağanlarda ise bu görev sahiplere düşmektedir. Yeni bir yiyeceğe alıştırmak biraz zaman alabilir ancak zorlamadan ısrarcı olmak gerekmektedir.
Papağanlar çevresinde yasayan sürüyü(ki evimizde bu bizleriz) birçok konuda olduğu gibi yemek seçmek ve yemek için de örnek model olarak alırlar.
Olumlu alışkanlıklar genç yaslarda daha kolay edinilir.
Aşırı yağlı, içinde koruyucu ve/veya doğal olmayan katkılar içeren yiyecekler papağanlar için uygun değildir.
Papağanlar her zaman kendileri için en faydalı yiyecekleri seçerek yemezler, çeşitli yiyeceklerin olduğu bir kaptan en fazla beğendiklerini tercih ederler.
*Yiyeceklerin ve suyun tazeliği, temizliği kesinlikle kontrol edilmelidir. Bozuk, küflü ve bayat yiyeceklerin verilmemelidir.
Ne yazık ki birçok papağan sahibi ve satıcısı, uğraşmamak, zamansızlık, bilgisizlik nedeni ile kuşları tek tip besinle (özellikle çekirdek) beslemekte buda maddi ve manevi olarak önemli bir değere sahip olan papağanların zaman ile hastalanmalarına ve yaşamlarının kısalmasına hatta ölümlere sebep olmaktadır.

2.Dengeli beslenme:Papağanlar için besleyici bir diyet A vitamini ve kalsiyum içermelidir. Su ve yiyecekler her zaman taze olmalı, bayat, bozulmaya yüz tutmuş olanların verilmesinden kesinlikle kaçınılmalıdır.
Ayrıca aşırı yağlı, sekerli, tuzlu ve içinde koruyucu, suni katkılar (besin boyaları vs.) içeren yiyeceklerin alerjik reaksiyonlara ve cilt problemlerine neden olabileceğine göz ardı edilmelidir.(Faydalı ve zararlı besinleri detay olarak “Beslenme tablosu” bölümünde görebilirsiniz)
Çeşitli renk, şekil ve boylardaki yiyecekler aşağıdaki oransal miktarlar dikkate alınarak verilmelidir:

DİKKAT:Ön görülen oranlar yaklaşık olup günlük beslenmede birbirleri arasında kaymalar, geçişler olabilir.

*Proteinler- % 20’nin üzeriProteinler yasamın temel taslarını oluşturan amino asitlerden meydana gelmişlerdir. Tohumlar gibi bir çok protein kaynağı amino asit oranı açısından zayıf olduklarından besleyici değerleri düşüktür. Bunlar ile birlikte pirinç, fasulye benzeri besinler verilerek protein oranı zenginleştirilebilinir. Diğer yüksek değerli protein kaynakları olarak diyet yoğurt, diyet peynir, kati pişmiş yumurta, mısır, kepekli pirinç, makarna, iyi pişmiş olmak kaydı ile yağsız tavuk, beyaz balık, yağsız hindi ve yağsız dana eti papağanlara verilebilir.

 


 

 

Bunların dışında papağanlar için özel kati mamalar/kurabiyeler genellikle yüksek protein içerirler. Ancak bunun dışında kedi, köpek gibi memeli hayvanların farklı protein/yağ oranı ihtiyaçlarına göre hazırlanan kati mamaların /kurabiyelerin papağanlara verilmesi tavsiye edilmemektedir.

 

*A vitamini içeren sebze ve meyveler- % 30 civarındaYüksek miktarda A vitamini içeren sebzeler papağanınızın ihtiyacı olan önemli bir yiyecektir. Bazı meyveler iyi bir A vitamini kaynağı olmasına rağmen meyveler genellikle sebzelere oranla bu açıdan o kadar besleyici değildir. A vitamini papağanın deri(iç/dış) ve tüylerinin sağlığı, görme, iskelet gelişimi, üreme için önemlidir. Kuşların bağışıklık sisteminin güçlü olmasını dolaylı olarak sağlar. Sebze ve meyvelerde bulunan “Karoten” hazım esnasında metabolizma tarafından A vitaminine dönüştürülür.
*Önemli A vitamini kaynakları:Yeşil sebzeler: Ispanak, brokoli, yeşilbiber, acı biber, hindiba, hardallı yeşil sebzeler, pazı hububat filizleri vb.


 

 

Sarı-Turuncu sebzeler: Havuç, kırmızıbiber, mısır, bal kabağı, mısır, tatlı patates vb...

 


Meyveler: Şeftali, nektarın, kayısı, papaya v.b...

A vitamini ayni zamanda yumurtada, ette, peynirde de bulunur.

A vitamini eksikliği (Avitaminoaz A) önemli bir hastalık olup gözlerde yaslanma, sürekli burun akıntısı, sık hapşırma, görmede bulanıklık yaralarda geç iyileşme başlıca belirtileridir ve özellikle Amazon papağanlarında yaygındır.

 


* Diğer sebze ve meyveler - % 15-20 arası:

A vitamini açışından zengin olmayan sebze ve meyvelerde besleyici değerleri ve psikolojik açıdan faydaları nedeni ile önemlidir. İyi pismiş mısır, bezelye(kılıfı ile), karnabahar, lahana(muhabbet kuşları hariç), Brüksel lahanası,yeşil fasulye, pişmiş enginar, domates, patates, elma (çekirdeksiz), üzüm, muz, portakal(çekirdeksiz),armut(çekirdeksiz), çilek, dut, kiraz(çekirdeksiz),,nar gibi sebze ve meyveler beslenme çeşitliliğini sağlama yönünden iyi besinlerdir.
Bu noktada sebze ve meyveler papağana verilmeden önce su ile iyice yıkayarak kimyasal (böceklere karşı koruyucu, bozulmayı önleyici) maddelerden temizlenmeli, aşırı soğuk/donmuş (buzdolabından yeni çıkmış) veya aşırı Sıcak (sebzeler papağanın tercih sekline göre haşlanabilir) olarak verilmesinden kaçınılmalı, çeşitli sekilerde ve yiyebileceği boyutlarda keserek hazırlanmalıdır.
Ayrıca hazırlanan sebze ve meyvelerin zaman ile bozulabileceği dikkate alınarak 4-5 saat sonra yenilmeyen yiyecekler beslenme kabından alınmalıdır.

 


 

*Tohumlar(Ay çekirdeği, kabak çekirdeği vb.) –Yaklaşık % 15-20


Aşırı sekerli, tuzlu, küflü, bayat, kavrulmuş tohumlardan kaçınılmalıdır. Çevremizde hazır olarak papağan ithal ve yerli yemler satılmakta olduğu gibi büyük papağanlar için %60/70 ayçiçeği, yulaf, buğday, mısır, yer fıstığı ve kabak çekirdeği tohumu ile kendi karışımınızı da hazırlayabilirsiniz. Küçük papağanlar için ise %40 darı, %20 kanarya temi, %10 yulaf, %20 ay çiçeği ve % 5 nijer ve kenevir uygundur.
Bu noktada kullanılan tüm tohumların ilaçlanmamis, koruyucu madde eklenmemiş ve bayat olmaması şarttır. Tazeliğine emin olmadığınız (birbirine yapışmış, küflü, çürük) hazır yemleri, tohumları papağanlarınıza vermeyiniz. Tohumların tazeliğini ölçmek için filizlendirme yapabilirsiniz. Tanelerin en az yarısı filizleniyorsa yeminizi taze olarak kabul edebilirsiniz.


 

Filizlenmiş tanelerFilizlenmiş taneler değerli bir besin olup hazırlanması oldukça kolaydır. Buğday, yulaf, mısır ve ayçiçeği filizleri her zaman verilebilir. Filizler mükemmel bir A, B,E vitamini kaynağıdır. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, potasyum ve demir gibi mineralleri de içerir.

 


Hazırlanışı:


*Taneleri temiz su ile iyice yıkadıktan sonra soğuğa maruz olmayan ilik bir yerde 24 saat suda bırakınız.

*24 saat sonunda tekrar iyice yıkadıktan sonra nemli bir peçete kâğıdı veya sünger üzerine yayıp güneş ışığına direk olarak maruz olmayacak ve temiz hava alacak bir yere koyunuz.(İdeal filizlenme Sıcaklığı 18-24 derece arasıdır. Taneler günde 1-2 kez su ile yıkanır.

*Filizler 3-4 gün içinde yedirilmeye hazır hale geleceklerdir(1-2cm) Eğer son gün filizlerinizin bulunduğu kap güneş ışığı altına konursa klorofil üretmeye başlayacaklarından daha besleyici olacaklardır.

 

Ancak bu yem özellikle sıcak havalarda çok çabuk bozulur. Sabah yemek kabına konulan filizler öğle saatlerinde alınarak atılmalı ve kap iyice yıkanmalıdır.

 

Aşağıdaki videoda tohum çimlenmenin nasıl yapıldığı görülmektedir:

 

 

Yağlı besinler- Yaklaşık % 5-10


*Günlük tüketilen fındık, ceviz, çekirdek ve peynir gibi ürünler günlük ihtiyacını karşılamak maksadı ile papağanınıza az miktarda verilebilir. Yüksek yağlı çekirdek ve benzeri yiyecekler papağan tarafından çok sevilse bile aşırı olarak verilmekten kaçınılmalıdır.

*Kalsiyum özellikle Afrika Grisi(Jaco) papağanların günlük beslenmelerinde ana olarak kemik gelişimini, yumurta kabuğunun oluşumunu ve kan pıhtılaşmasını sağlayan önemli bir ihtiyaçtır.

 


*Bunların dışında vereceğiniz taze ağaç dalları papağanınızın kemirerek gagasının uzamasını engeller, can sıkıntısını önler ve değerli bir besin kaynağıdır. Ancak dalların zararlı olmayan ağaçlardan(leylak, kavak, dut, meşe, fındık, ıhlamur vb.)seçilmesine, ilaçlanmamış ve yol kenarındaki egzost gazlarından etkilenmemiş olmasına dikkat edilmelidir.

*Papağanınızın içme suyu daima temiz ve taze olmalı gerekirse kapalı ambalajlarda satılan sular tercih edilmelidir.

 

Eğer papağanınız yukarıda belirtilen yiyeceklerden yeterli oranda faydalanamıyorsa vitamin takviyesi yapabilirsiniz. Vitaminler toz veya sıvı olarak satılmakta ülkemizde olup en yaygın olarak içme suyuna karıştırılan damlalar seklinde bulunmaktadır. Ancak tüy dökme, yuvalama, stres gibi özel dönemler hariç kusun doğal yollardan gerekli vitaminleri alması en uygun olanıdır. Suya konulan sıvı vitaminler suyun tadını bozacağı gibi zamanla suda mikrop oluşmasına da neden olabilir. Yiyeceklerin üzerin konulan toz vitaminler ise zamanla değerlerini kaybederler.

 

3. Besleme Tablosu-Faydalı ve zararlı yiyecekler:


Aşağıdaki tablo papağanların tercihlerinden ziyade yiyeceklerin besleyici değerleri dikkate alınarak çeşitli kaynaklardan derlenmiştir. Papağanlarımıza verirken dengeli beslenme kısmındaki oranlar göz önünde tutulmalıdır.

*Çok Faydalı besinler :

Kepekli pirinç, Havuç, Brokoli, Bezelye, Ispanak, Karnabahar, Patates, Kuşkonmaz, Yeşil ve kırmızıbiber, Yumurta (Pişmiş), Tavuk/hindi eti (Pismiş), Muz(kabuksuz), Elma (Çekirdeği ayıklanmış), Yoğurt, Kabak çekirdeği, Bulgur, Kepek ekmeği, Mısır ekmeği, Kepekli/Sebzeli makarna (Pişmiş/çiğ), Mısır (Koçanı çok fazla verilmemelidir)


*Faydalı besinler :

 

Üzüm (Çekirdekleri ile), Portakal (Çekirdeği ayıklanmış), Şeftali (Çekirdeği ayıklanmış), Limon (Çekirdeği ayıklanmış), Armut(Çekirdeği ayıklanmış), Greyfurt (Çekirdeği ayıklanmış), Çilek, Dutgiller(karadut, dut, ahududu…), Ekmek, Makarna (Pişmiş/çiğ), Şalgam, Kiraz(Çekirdeği ayıklanmış), Vişne (Çekirdeği ayıklanmış), Domates, Salatalık, Badem, Pirinç (Pişmiş), Sarımsak, Yeşil fasulye, karpuz(Çekirdekleri ile), Kavun (Çekirdekleri ile)

 

*Sınırlı faydalı besinler: (Besleyici değeri yüksek ancak yağlılar)


Yerfıstığı(Tuzsuz ve fazla kavrulmamış), Ceviz, Dana eti (Pişmiş), Ay çekirdeği(Tuzsuz ve fazla kavrulmamış), Krem ve sert peynirler (Diyet olanlar tercih edilmeli), Fındık(Tuzsuz ve fazla kavrulmamış)

*Nötr besinler : (Besleyici değeri düşük ancak zararlı olmayanlar)

Kabak, Kereviz, Patlamış mısır (Yağsız), Beyaz ekmek, Kıvırcık salata, Kraker ve Bisküitler(Diyet olanlar tercih edilmelidir)

*Zararlı besinler : (Zehirli olmayıp aşırı yağlı, tuzlu veya sekerli besinler)

Patates kızartması, Cips, Sosis, Kek, Tereyağı ve margarin, Dondurma, Kek ve kurabiyeler, Konserve yiyecek ve çorbalar

*Zehirleyici besinler (zehirli ve zararlı besinler)

Çikolata, Kahve(kafein), Alkollü içecekler(Alkol), Gazlı içecekler, Süt (hazım için gerekli enzimler kuşlarda yoktur), Kuru meyveler(Sülfat ve/veya sülfür içerirler), Soğan (Pişmiş /çiğ-Aşırısı kandaki hemoglobini bozar), Mantar, Elma çekirdeği (siyanür içerir)

Turunçgiller günde 4-5 dilimden fazla verilmemelidir.
Yiyecekler eğer ısıtılarak veriliyorsa Teflon veya yapışmaz malzeme içeren kaplar kullanılmamalıdır. Bu tür malzemelerin çıkardığı gazlar papağanınızı zehirleyebilir.

DİKKAT:

Yediği besinlerin çeşitliliğine göre papağanınızın tuvaletinin rengi değişebilir, kati veya sıvı hal alabilir. Bu sizi korkutmamak ile beraber devamlı gözlemlemeyi ihmal etmeyiniz. Kuşunuzun davranışlarında ve günlük aktivitesinde bir farklılık gördüğünüzde hemen uzman bir
veterinere başvurunuz.

4 . Yiyeceklerin verilmesi- Beslenme ekipmanları:Papağanlar için olan çoğu kafeslerde en az üç veya dört adet kap bulunmalıdır. Bu kaplardan birincisine taneli yemler( Hazır yem, kurabiye .), ikincisine meyve ve sebzeler, üçüncüsüne su koyabilirsiniz.

Yiyecek kaplarının yerlerine iyice takılı/bağlı olmasına dikkat edilmeli, papağanın boyutlarına/cinsine göre kapların malzemelerine dikkat edilmelidir. Afrika grisi(Jaco), Macaw(Ara) ve kakadu gibi kuşların daha kuvvetli gagaları olduğu için mümkün olduğunca metal(Paslanmaz çelik-Çinko kaplılar hariç) kaplar kullanılmalıdır. Kapların kenarları keskin olmamalıdır. Sert plastik kapların büyük papağanlar tarafından kırılma ihtimali vardır.

48 yorum:

  1. merhaba benim paşam çekirdekten başka bir şey yemiyor.Koparıp koparıp atıyor.vitamin alacağım sizin bana önereceğiniz bir vitamin var mı meftun bey ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yurt dışından getirilen pelet yem tavsiye edebilirim.İnternetten araştırın.Ben ihtiyaç olmadığı için kullanmadım.Kişisel olarak getirmeniz zor olabilir bu yemi.Fakat ortaklaşa getirtip satanlar oluyor.Fiyatları bir hayli pahalı diye biliyorum.Bu konuda sizi yönlendirme imkanım yok ancak internetten araştırarak sonuca ulacabilişirsiniz.Selamlar...

      Sil
  2. yurt dışında tanıdıklarımız var onların yardımıyla alabilirim sanırım araştıracağım çok teşekkr ederim.

    YanıtlaSil
  3. Bu durumda temin etmeniz kolay olacaktır.ben teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar.
    Aynı sorun benim ppağınımda da var.
    Elden verince arpa, buğday, papağan krakeri vs.. bazen yiyor bazen aç olsa bile ( bir kaç saat hiçbir şey yememişse aç olduğunu düşünüyorrum) yemiyor.
    Yemlikten sadece çekirdek, fındık ve mısır alıyor. Bunuhn dışında bazen 2 gün yemliğinde bulunan arpa, buğday, çeltik vb. gıdalara dokunmuyor.
    Size iki sorum olacak:
    1. Pelet yem bu durumda gerekli mi?
    2. Pelet yem hayat boyu mu verilecek?
    Her şey için teşekkür ederimm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsmet Bey ;
      Pelet yem içerisinde her türlü vitamini bulunduran , bu nedenlede tek başına (başka bir takviye gıdaya ihtiyaç olmadan ) hayat boyu kullanılabilen yemdir.Jakoları pelet yeme alıştırmak diğer meyve ve sebzeleri yemeye alıştırmakla orantılı zorluk derecesindedir.Daha açık ifade etmek gerekirse Jakonuzu meyve yemeye alıştırmakta çektiğiniz zorluğun aynısını pelet yeme alıştırırkende yaşama ihtimaliniz var.Ama alıştıktan sonra güvenle ve tek başına kullanabilirsiniz.Selamlarımla...

      Sil
  5. Papağanımda meyve ve sebze yemesinde sorun yok. Tohum grubundan sadece çekirdek yiyor hepsi bu. Diğerlerinden çok az yiyor. Pelet yem vermek ya da hazır yem almak yerine meyveye ağırlık verip, haftada bir yada iki gün prtein ağırlıklı besleyip, yemediği tohumları içermeyen bir karışımı kendim hazırlayabilirim sanırsam. Teşekkür ederimm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu durumda pelet yeme geçmeniz şart değil.Jakonuzun sevdiği besinleri verip beğenmediklerini vermeyin.Mesela benim Jakom tatlı sebze ve meyveleri tercih etmiyor fakat ekşi ve acı türleri severek yiyor.Kimi Jakolarda ekşi türü değil tatlı meyveleri seviyor.Bu tamamen onların damak tadıyla alakalı.Selamlarımla...

      Sil
  6. Teşekkür ediyorum. Selamlarımla

    YanıtlaSil
  7. Ben de teşekkür ederim.İyi günler dileklerimle...

    YanıtlaSil
  8. merhaba arkadaslar.... deneyimleri paylasmanın yararını gordugumden bu yabna bende elimden gedigince papaganımla yasadıgım durumları sizlere yardımcı olabilir diye paylasmak istiyorum.... papaganım cekirdek dısında sadece erik yiyordu ilk zamanlarda... bana guven duymasını sagladıktan sonra kendime meyve tabagı hazırlıyor onuda omzuma alıyordum....bir sure verdiklerimi uzerime attı ama su anda yediklerimin hepsini yiyiyor bana eslik ediyor diyebilirim...aynı zamanda ne kadar dogru bilemiyorum ama ben onu kafasten cok kafes dısında tutuyorum rahat oldugunu istediginde girip cıkabilecegi hissini vermek istedim sonrasında yavas yavsa kafese girme saatini ögrenmeye basladı sorun cıkarmıyor ....

    YanıtlaSil
  9. paylaşım için teşekkürler Mert Bey...

    YanıtlaSil
  10. Iyi calismalar Meftun Bey. Benim jakom bugun biz evde yokken kendi kendine kafesin ust kapagini acip disari cikmis. Ciktiktan sonra kapak kendiliginden kapaninca biz eve gelene kadar iceri girememis ve cok asiri acikmis. Ben de bunu firsat olarak gorup mama kabina kuruyemis yerine meyve koydum. Ancak 2 saat bekleme ragmen hic meyve yemedi. Bunda israr edip kuruyemis vermemeye devam edersem bi problem olur mu. Hala kabinda meyve var. Degistireyim mi? Tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
  11. Selahattin Bey ;
    Daha önce hiç meyve ve sebze yememişse yine yememe ihtimali var.Çok çok acıkırsa yer belki ama bu şekilde meyveye alıştırmak bir nevi Jakoya eziyet olur.
    Sebze ve meyveye alıştırmak için ; onun yemesini istediğiniz meyveyi Jakonuzun karşısında siz yeyin.Ama bu yeme işini abartın.Çok zevk alıyormuş gibi ağzınızı şapırtatarak yeyin.İlk günler sizi izleyecek ve yediğiniz şeyleri merak edecektir.Jakolar sahiplerini her konuda taklit etmeyi sever.Bu anlattığım işlemi bir kaç gün tekrarlayın , arada onada elinizle ikram edin.Fakat yemesi için çok ısrarcı olmayın.Mutlaka bir kaç güne kadar tatmak isteyecektir.Hem böylece elden yem yedirmeyede alıştırmış olursunuz.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  12. Tesekkur ederim Meftun Bey. Bugun gene 3 4 saat ac biraktiktan sonra kabina meyve koydum. Hic umrunda degil oraya bakmiyor bile :). Dediklerinizi sabirla uygulayacagim. Insallah basarili olurum. Elden yem yemesinde problem yok onu yaklasik bi gaftadir astik. Su anda meyveye alistirmaya calisiyorum. Iyi calismalar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Iyi calismalar Meftun Bey. Bugun dediklerinizi uyguladim. Meyveyi onun göreceği sekilde onunde yedim. Bizim Masuk yemese de tadina bakti. Soyledikleriniz ise yaradi tesekkur ederim. Bu sekilde devam edecegim. Ta ki yiyene kadar. Selamlar...

      Sil
  13. Tadına baktıysa artık yer.Bundan sonrasında Jakonuzun damak tadını gözlemleyin.Kimi Jakolar ekşi meyveleri , kimi tatlı meyveleri sever.Acı yeşil bibere hayır diyen Jako görmedim ama :)

    YanıtlaSil
  14. Iyi geceler Meftun bey. Gozlemlerim sonucu Maşuk un en cok mandalina ve havucu sevdigi sonucuna vardim. Ancak blogtan okudugum kadariyla turuncgillerin fazla verilmemesini onermissiniz. Biberin sadece cekirdeklerini yiyip gerisini atiyor. Cok zorlu olmayacak alistirmak sanirim. Mandalina hakkinda ne tavsiye edersiniz. Selamlar

    YanıtlaSil
  15. oooo dünden bugüne epey aşama kaydetmişsiniz tebrikler.Çok fazla olmamak kaydıyla verebilirsiniz.Beslenme bölümündeki kesinlikle zararlı yiyecekler bölümünü tekrar gözden geçirin.Selamlar...

    YanıtlaSil
  16. Tecrubeleriniz ve paylasimlarinizla daha kolay oldu. Bu yuzden tekrar tesekkur ederim. Bugun kendim ihlamur icerken Masuk un su kabina ihlamur koydum severek icti. Bitki caylari faydasi veya zarari var midir. Selamlarimla.

    YanıtlaSil
  17. Selahattin Bey ;
    Hazır poşet bitki çaylarını tavsiye etmem.Fakat aktarlardan alacağınız papatya ıhlamur gibi bitkilerin çaylarını şekersiz olarak verebilirsiniz.Bu çaylar su kabında uzun süre beklemesin taze olarak demleyip verin bir kaç saat sonra değiştirin.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  18. benim jakomda çekirdek dışında hiç bir şey yemiyor gagasında beyaz lekeler oluştu bu hastalıkmıdır?

    YanıtlaSil
  19. Jakonuzu taze meyva ve sebze yemeye alıştırmazsanız ömrü yarı yarıya kısalır ve sağlığ çabuk bozulur.Gagadaki beyaz lekeleri görmeden yorum yapmak zor.Bu konuyla ilgili bir veterinerden yardım alabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  20. merhaba..ben benim olmayan bir jakoyla ilgilenmek durumundayım.çalıştığımız yer bir hanın içi ve jakonun sahibi dükkan komşumuz taşındı..giderken jakoyu almadı kanadı düşük gibi duruyor ve boyunundaki tüyleride yolunmuş görüntüsü var beslenmeside okuduğum yorumlara çok ters sadece çekirdek bırakmışlar giderken..bana alışması ve beslenmesi için ne öneririsiniz..yaklaşık 15 gündür bu durumda...

    YanıtlaSil
  21. Sayın Mehtap Narter ;
    Bloğa hoş geldiniz.Jakonuz hayırlı olsun.Bana blogda neler yazıyor diye sormuşsunuz.Bunu cevabi mesaja sığdırmam imkansız.Zira her konuyla ilgili tam 36 sayfa var.Eğer bundan sonra Jakonun bakımını siz yapacaksanız tüm sayfadaki bilgileri okuyup öğrenmeniz gerekir.Bloğu okuduktan sonra aklınıza takılan konu olursa yardımcı olmaya çalışırım.Öncelikle JAKO PAPAĞANI BİR HAFTADA EVCİLLEŞTİRİN ve JAKO DAVRANIŞLARI VE ANLAMLARI sayfalarını okumanızı tavsiye ederim.Tüylerle ilgili JAKO PAPAĞANLARDA TÜY YOLMA sayfalarını inceleyebilirsiniz.Selamlar...

    YanıtlaSil
  22. merhaba ben adapazarından yazıyorum.jakom meyve ve sebze yerken şimdi fıstık ve çekirdek ten başka bir şey yememeye başladı.ne yapacağımı şaşırdım.hiç fıstık ,çekirdek vermeden kabına meyve ve sebze koysam hasta olurmu diye endişeleniyorum.biraz çekirdek koysam başka birşeye aldırmıyor ,çaresiz kaldım .ne önerirsiniz...

    YanıtlaSil
  23. Sebze ve meyva yemeyen Jakolar , bu yiyeceklerin tadını bilmediğinden yemezler.Sebze ve meyva yemeye alışan Jakolar bu alışkanlığına devam ederler.Çekirdek ve fıstığı sebzeye tercih ediyorsa beslenmesini siz yönlendirin.Sevdiği sebze ve meyvaları taze olarak yem kabına koyun yiyecektir.Çekirdek ve fıstığı ise ödül olarak kullanıp zaman zaman ödüllendirin.Selamlar...

    YanıtlaSil
  24. ilginize teşekkür ederim .deneyeceğim elbette,inşaallah bir sonuç alırım.saygılarımla....

    YanıtlaSil
  25. Çekirdekler küflenmediği böceklenmediği sürece Jako'muza verebilirmiyiz? (Çekirdeğin tadına baktığımda ilk zamanki tazeliği yok ama acı bir tadıda yok.Jako'lara taze çekirdekmi vermeliyiz bu mevsimde taze çekirdeği bulmamız imkansız gibi.Ne yapmalıyız? Ayrıca jakom 2-3 gündür durgun gibi
    acaba hava değişiminden olabilirmi?

    YanıtlaSil
  26. Furkan Bey ;
    Ewet verebilirsiniz.Fakat çok bayatladıysa petshoplardan ya da kuruyemişçilerden KAVRULMAMIŞ (ÇİĞ) ,tuzsuz . DAKOTA türü çekirdek temin edebilirsiniz.Alırken çok fazla almayın 1 -2 kg kadar alın.Çekirdekleri saklarken hava almamasına rutubette kalmamasına özen gösterin.En güzeli büyük boy kapaklı bir cam kavanoz alın (4- 5 litrelik) , çekirdekleri bu kavanozda muhafaza edin.4- 5 litrelik cam kavanozlar 2 kg çekirdeği alır.Selamlar...

    YanıtlaSil
  27. Meftun Bey Merhaba,
    Bizim Şeker'in beslenmesi ile ilgili paylaşmak istedigim bir husus var,beslenme bolumlerını ve yorumları okumama ragmen emin olamadım.Şeker ikram ettiğimiz hiç bir şeye itiraz etmeden afiyetle yiyor.Özellikle sevdigi ve vermemiz için ortalığı yıktıgı yiyecekler genellikle tuzlu çekirdek,kurabiye,kek ve özellikle çikolata.Aynı odada bulundugumuzdan dolayı sanırım yedigimizi gördüğü ne varsa kafesin köşesine gelip hem bizi çağrıyor tepki vermezsek istedigini alana kadar avaz avaz bagrıyor.Besin tablosunda özellikle zararlı gördüklerimi azar azarda olsa veriyorum.Bu durum gercekten bize bir sorun çıkarırmı?Ne yapmamızı önerirsiniz.

    YanıtlaSil
  28. Cihan Bey ;
    Siyanür insanlar için ölüm sebebidir.Azar azar verilirse ölüm biraz geciktirilmiş olur.Verdiğiniz besinlerle (azar azarda olsa) Jakonuzun iç organlarını tahrip ediyor , öncelikle ağır hastalık ve sonucunda ölüm sürecini hazırlıyosunuz.Kesinlikle verilmemesi gereken yiyecekler bölümüne GERÇEKTEN KESİNLİKLE VERİLMEMESİ GEREKENLER yazmak aklıma gelmemişti.

    YanıtlaSil
  29. Anladım,degerli bilgilendirmeleriniz için tekrar tekrar teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  30. MERHABALAR;
    TRABZON HURMASI, ROKA VE KIRMIZI LAHANA YEMESİNDE SAKINCA VAR MI?

    YanıtlaSil
  31. İsmet Bey ;
    Roka ve kırmızı lahana verebilirsiniz.Fakat Trabzon Hurması nı ben tanımıyorum.Ne gördüm , ne yedim ne de içeriğini biliyorum.Bu yüzden Trabzon hurması hakkında fikrim yok.Selamlar ...

    YanıtlaSil
  32. teşekkür ederim.
    selamlarımla

    YanıtlaSil
  33. Merhaba benim jakom meyvelerin tadına bakmayı çok seviyo maşallah hareketlide yalnız bu aralar kafasının üstündeki tüğlerde azalma var bu mevsimsel midir acaba birde acı olmayan yeşil biber versem yermi ?

    YanıtlaSil
  34. Fahri Bey ;
    Tüy dökme döneminde olabilir. Jakonuzun tatlı yeşil biber yiyip yemeyeceğini anlamanın tek yolu ona ikramda bulunmaktır. İki ihtimal var ya yer , ya yemez :) Bunu önceden tahmin etmek zor :))

    YanıtlaSil
  35. merhaba
    sebzeleri tamamen çiğ olarak mı vermeliyiz ??

    YanıtlaSil
  36. Merhabalar Meftun Bey, maden suyunu 1 gün kadar bekletip asit oranı tamamen düşünce bizim Şeker'e su ile karıştırarak verdim.Daha önce blogda asiti alınmış maden suyu verilebilir diye okumustum ama tekrar göremedim.Acaba yazdıgım şekilde verdiğim maden suyunun zararı olur mu?Bu arada Şeker in kelime dağarcığı ep ey arttı ve aramız çok iyi zaman zaman saldıracakmış gibi hamle yapsada münasebetimiz devam ediyor.En sevdiğim yanı ise öğrendiği kelimeleri kendine özgü nağmeler ile seslendiriyor :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asiti iyice kaçmış bir maden suyu zaman zaman verilebilir. Bir sorun yok. Blogda maden suyu kullanımı ile ilgili bir yazı yazdığımı hatırlamıyorum. Sanırım başka bir yerde okudunuz.
      Şeker in gelişimi anladığım kadarıyla iyi gidiyor. Buna sevindim. Daha güzel günler dileğiyle selamlar...

      Sil
  37. Merhaba meftunbey verdiginiz bilgiler isiginda jakomu egitmeye basldim. Geleli bir hafta oldu şu an hirlama ve bagirmasi kalmadi. Geldiginin 3.günü salarak eğitime başladım. Elden yem ve mama yiyiyor ele omuza geliyor kafesin icine elmi sokup kafasini kaşiyorum hic sesi çıkmıyor. Meyve olarak elma ve haçuc yiyiyor. Hatta ağzımla uzattigim çigdem ve meyvalari kibarca aliyor. Sormak istediģim meyve ve sebzeleri ne siklikla vermemiz gerekli. Bu egitim asamalarini sizin sitenizde anlattığız bir haftada egiti yazisindan sonra basladim birtek konuşması kaldi isallah oda olur. Şimdiden teşekkür ederim. Bu arada ismim Taşkın kolay gelsin

    YanıtlaSil
  38. Taşkın Bey ;
    Bir hafta gibi kısa sürede bu kadar yol katettiyseniz , önümüzdeki günlerde olumlu gelişmeler hızlanarak devam edecektir. Özellikle ikinci aydan sonra gözle görülür gelişmeler olacaktır.
    Meyva ve sebzeyi ne sıklıkla vermeliyiz diye sormuşsunuz. Doğru ve dengeli beslenme şekli meyva ve sebzeden oluşmaktadır. Mümkün olduğunca , sebze ve meyva ile besleyin. Yağlı yiyecekleride mümkün olduğu kadar kısın. Hatta çekirdeği sadece ödül olarak kullanın. İyi bir gelişme , olumlu bir eğitim sonucu çekirdekle ödüllendirin Jakonuzu.
    Jakoların konuşması ile ilgili sayfada konuşma eğitiminin detaylarını görebilirsiniz. Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  39. Meftun bey bir sorum daha olacak. Biz geceleri gec vakte kadar oturuyoruz televizyon ve ışık loş bir sekilde bu durum jakonun uyku düzenini bozarmı kaçta yatırmalıyım başka odayamı almalıyım yoksa üstünümü ötmeliyim. Çevabınız için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  40. Taşkın Bey ;
    Tavsiye edilen durum sizin uyguladığınız gibi , kafesin sürekli oturulan odada olmasıdır. Bu nedenle hiç bir değişiklik yapmadan devam edin.
    Jakolar sürekli ev , oda , odadaki başka bir köşe değişiklerinden hoşlanmazlar. Çok önemli bir durum olmadıkça değil odasını , odadaki yerini bile değiştirmeyin.
    Örtü örtmek Jakonuzu korkutabilir. Korkutmasa bile gereksizdir. Sürekli sizi görmesi , sesinizi duyması evcilleşme , eğitim ve konuşma süresini hızlandıracaktır.

    YanıtlaSil
  41. meftun bey bu gün ay çekirdeğini kestim ve harika yazınızla beslenme metodunu aldım papağanımızın sebze meyveleri yerken göz siyah noktasının açılıp kapanmasından harika keyif aldığını anladım :):)

    2 sorum olacaktı ona dokunmama kesin likle izin vermiyor sadece tahta sopayla onu kaşımama izin veriyor ayrıca onu dışarı cıkarma ile ilgili yazınıza harfiyen uydm yanlız kesinlikle dışarı cıkmaya ne adım atıyor nede ilgisini çekiyor acaba ne yapmam lazım üstteki kapağını açıkmı bıraksam sürekli ..faydası olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demekki kafesinde olmaktan memnun. Belki henüz ortama alışmadığından kafes dışını güvenli bulmuyor da olabilir. Umarım kafesi Jakolar için uygun bir kafestir. Henüz dokunmanıza izin vermiyor , sizden çekiniyorsa , kafes dışına çıktığında tekrar kafese girmesinde zorluk yaşayabilirsiniz. Korkutmadan sopa yardımıyla kafese alabileceğinizi düşünüyorsanız , üst kapaktan çıkmasını bekleyebilirsiniz. Kafes dışına çıktığında oda içerisinde bulunan tehlikeli materyalleri kaldırın ama...

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.