Bu Blogda Ara

Jakolarda Tüy Yolma (4)


JAKOLARDA TÜY YOLMA - lV :

AFRİKA GRİSİ PAPAĞANLARDA TÜY YOLMA ÇOK CİDDİ PROBLEMLERİN BİR GÖSTERGESİDİR

 

Bugün hem papağan sahiplerini hem de veteriner hekimleri çileden çıkaran bir papağan hastalığı varsa o da papağanın kendi tüyünü yolma problemidir.

Tüy yolma ve aşırı kaşınma papağanınızda ciddi sorunların olduğunun bir göstergesidir. Bu problemle başa çıkabilmenizin tek yolu bu davranışın altında ne yattığını bulabilmek ve o problemi tedavi edebilmektir. Bizim tüm arzumuz bu davranışın altında yatan bir problemin olmasıdır.Çünkü bunu bilirsek tedavimizde başarı oranımız artacaktır.

Tüy yolmanın bir çok nedeni vardır.Papağanınızda bunlarda biri veya birkaçı birlikte olabilir.
Başlıca bilinen nedenler :

Sağlık problemleri : Tüy yolmaya neden olan sağlık problemleri arasında alerjiler , parazit enfeksiyonları , bakteri enfeksiyonları , iç hastalıkları , tüy folliküllerinde anormal yapılanmalar , vitamin noksanlıkları ve hormonlarla ilgili hastalıklar sayılabilir. Bu liste uzayıp gider.

Düşük nem oranı : Bir çok papağan aşırı nemli bölgelerden gelmektedir.Evinizdeki nem oranı düşükse bu hayvanlarda problemlere yol açabilmektedir.

Sıkıntı – Kafes içinde kapalı kalma : Kuşlar enerjik hayvanlardır.Uzun süre kafes içinde kapalı kalmaya gelemezler. Enerjilerini harcamak zorundadırlar . Kafesten çıkabilmeli , oyuncakları ile oynayabilmeli , kafesi yeteri kadar büyük olmalıdır.Aksi takdirde enerjisini kendi kendini yolmak için harcayacaklardır.

Obsesyon ( takıntı ) papağanlarda oldukça sık görülen psikolojik rahatsızlıktır.Durumun obsesyon olduğunu tayin etmeden evvel başka bir hastalık olup olmadığı araştırmalıdır.

Dikkat çekme : Papağan tüylerini yolmaya başlayınca kel olmasından korkan siz hemen kafesin yanına koşup yapma etme gibi ricalarda bulunuyorsanız , papağanınız sizin dikkatinizi çekmek istediğinde tüylerini yolmaya başlayacaktır.Papağan 1-0 galip !

Tüy yolan kuşlar için ne yapmalı :Önce sağlık problemi olup olmadığı araştırılmalıdır.Yapılacak testler sonunda herhangi bir rahatsızlık bulunmuyor ise o zaman davranış problemi üzerine konsantre olunmalıdır. Ancak sağlık kontrolünde geç kalınması hayvanda tüy yolma alışkanlığı nın yerleşmesinde neden olacak ve tedavi güçleşecektir.

Bazı çevresel değişiklikler yapmaya başlayabilirsiniz. İlk kafesini büyütmek , kafes içerisine tırmanabileceği ve kemirebileceği ağaç , oyuncak koymak , çiçek sulama spreyi ile papağanınızı günde bir iki defa spreylemek , bulunduğu yere bir nemlendirici koymak , kafesin yerini değiştirmek , yanında radyo çalmak , uyurken kafesin üzerini örtmek, en az 12 saat uyumasını sağlamak için fazla gürültülü olmayan bir yere taşımak gibi önerilerde bulunabilirim.

Ne yazık ki tüy yolma problemi için kesin bir cevap yoktur.Sabırlı olmanız ve papağanınız hakkında veteriner hekiminizle birlikte kararlar almalı ve kuşunuzun görüntüsü ne olursa olsun onu sevmeye kararlı olmalısınız. Bazı kuşlarda ise problem ara sıra ortaya çıkar ve kaybolur.Bazen de tüyleri hiç geri gelmeyebilir.En kötüye kendinizi hazırlamalısınız.

Kaynak istanbulvet sitesinden

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.