Bu Blogda Ara

Jako Papağanlar

AFRİKA GRİ PAPAĞANLARI

Jakolar(Gri papağanlar) Afrikalıdır.


Bu papağanların üç türü vardır; fakat ev hayvanı olarak, en çok iki türü bilinmektedir. 3. tür çok nadir görülür. Popüler olan iki tür; Kongo ve Timnehlerdir. Renk ve büyüklük farkları, farklı bölgelerde yetişmeleriyle ve beslenme alışkanlıklarıyla ilgili modifikasyonlardır. Birçok araştırmacı da bu yüzden üçüncü türü ayrı bir tür olarak kabul etmemektedir.


Kongolar Timnehlere göre daha popülerdir; daha büyük olurlar ve muhteşem kırmızı bir kuyrukları vardır. Gri tonu da Timnehlere göre daha açıktır.


Timnehlerin ise; kestane - bordo rengi bir kuyrukları vardır ve vücut tüylerinde gri tonu daha koyudur. Kongolara nazaran daha küçüklerdir. Kongoların gagası tamamen siyahtır; Timnehlerin gagasının üstü kemik renklidir. Timnehler, Liberia ve Ivory kıyısında yaşarlar.

Her iki tür de eşit derecede zeki olurlar ve konuşma yetenekleri aynıdır. Timneh sahipleri, Timnehlerinin Kongolar kadar huysuz, kararsız- maymun iştahlı olmadıklarını savunurlar.


Jakolar, birçok insan tarafından konuşan papağanların birincisi olarak görülür. Fakat bu asla sizin bir papağan besleme sebebiniz olmamalıdır. Çünkü bir türün konuşma yeteneğinin var olması demek, sizin de konuşan bir papağana sahip olacağınız anlamına kesinlikle gelmez.


Jakoların yeni durumlarla karşılaşınca gergin, ürkek ve sinirli olma eğilimleri vardır. Ve böyle durumlar, tüylerini yolmalarına sebep olabilir. Oldukça sevecen aile kuşları olabilirler; ya da sadece bir insanı seçip ona gerçekten aşık olabilirler... Bu durum, aslında bütün kuşlar için geçerlidir; her kuşun kendisine özgün karakter özelliğidir, nasıl yetiştirildiği de önemlidir.


Jako beslemek adına, elde yetiştirilmiş bebek jakolar en iyi seçimdir. Yabani ithal jakolar da belki iyi birer ev hayvanı olurlar; ama onları eğitmek, alıştırmak oldukça zaman ve emek alabilir. VE HER NE KADAR EĞİTİLSELER BİLE ONLAR ASLA ELDE YETİŞTİRİLMİŞ BİR JAKO KADAR KUCAKLANABİLİR JAKOLAR OLMAYACAKTIR.

Jakolar, tozlu bir papağan olarak kabul edilir; ama asla Kakadular kadar tozlu değillerdir.


Vitamin eksikliğine karşı dayanıksızlardır. Özellikle A vitamini eksikliği.. Diğer türlere nazaran, kalsiyum eksikliğine daha fazla dayanıksız olurlar. Öyle ki; bu eksiklik, onlarda ani hastalık nöbetlerine(ve de felce) sebep olur. BU YÜZDEN ÖZENLİ BİR DİYET GERÇEKTEN ÇOK ÖNEMLİDİR.

Jakolar bazen alışılmamış sesler çıkartırlar; hırlamak, guruldamak gibi.. Bu sesleri korkutmak, tehdit etmek için ya da ürktükleri zaman çıkarırlar. Bir de, anormal davranış bozuklukları ile meşhurlardır, örneğin; tüy yolma…


Özellikle bebek Jakolar; sarsak, acemi, sakar olmaya yatkın olurlar. Geç konuşurlar, 1- 2 sene bekleyebilirler; ama bir kere de başladılar mı konuşmaya, sözcük dağarcıkları şaşılacak derecede artar.( Fakat şunu unutmayın konuşma yeteneği olmayan jakolar da vardır ve bazı jakolar sadece sınırlı sözcük dağarcığı geliştirebilir)


Ömürleri 50 yıl ve üstüdür. (Tabi düzenli bakımlarını sağlar ve doğru beslerseniz...)

İlginç Özellikleri:


1. Jakolar, muhakeme ve düşünme yetenekleri ile ilgili araştırmalarda kullanılır. Örnek: Irene Pepperberg; Alex le ilgili araştırmaları.

2. Jakoların tıpkı tavuklar gibi kafeslerini eşeleme alışkanlığı vardır.

3. Red-factor mutasyonundan ötürü, bazı Jakoların vücutlarında da kırmızı tüyler görülebilir.








Konuşma yetenekleri:


Sadece insan sesi değil; duydukları tüm sesleri taklit etme yetenekleri vardır. Yalnız dediğim gibi tüm Jakolarda bu yeteneğin olduğunu söyleyemeyiz. Mesela, kafeste çok da ilgi görmeyen bir Jako süper taklit yapabilir. Öte yandan; ele gelen, kafes dışında olmasına da izin verilen bir Jako asla konuşmayabilir. Hangisi konuşur; hangisi konuşmaz bunu söylemenin kesin bir yolu yoktur.. Genel olarak da denilebilir ki; 1 yaşından sonra birçok Jako sesleri taklit etmeye başlar.

Jakolar, istediklerinin, ihtiyaçlarının hangi kelime ile tasvir edileceğini öğrenirler. Ve ona göre sahiplerine seslenirler. Kongoların sesi Timnehlere nazaran daha yüksektir, daha iri bir kuştan beklediğimiz gibi.. Konuşmalarında cinsiyet asla bir etken değildir.. Bu konuda çeşitli örnekler verilmiştir; DNA testiyle erkek olduğu kanıtlanmış bir Jakonun konuşmadığına şahit olunduğu gibi, dişi bir Jakonun hem süper konuşup, hem de mantıklı cevaplar verdiği görülmüştür. Bu durum tersi için de böyle gözlemlenmiştir. Yani dişi olup konuşmayan, erkek olup konuşan Jakolar da vardır. Bazı Jakolar odada biri varken konuşmayabilirler.. Fakat aktif, karşılıklı iletişim halinde onlarla konuşursak, onların çıkardığı sesleri biz de taklit edersek, bu onların rahatça konuşmasına vesile olabilir; biz ya da bir başkası odadayken bile..


Tüy yolma:
Jakolar, tüy yolmaya yatkındır demiştik. Jakolara göre, tüy yolmak için birçok sebep vardır:

- Bazen can sıkıntısı veya insanlarla yeterince iletişim halinde olamamak tüy yolmalarına sebep olur.

- Aksi gibi, çok fazla ilgi gördükleri için de tüylerini yolabilirler!!!! Sahipleri arkalarını her döndüğünde bir tüy kopartacak hale gelmiş olabilirler.

- Diyet sorunları, çevresel problemler; mesela insanların sigara içmesi veya havanın aşırı kuru olması tüy yolmalarına sebep olabilir… Jakolar düzenli olarak banyo yaptırılmalıdır ve nemli ortamlarda bulundurulmalıdır..

Ayrıca Jakolarına kötü muamele eden, kafeslerine vuran, rutin olarak yüzlerine spreyle su fışkırtan sahipleri Jakoları tüylerini yolduklarında şaşırmasınlar!! KÜÇÜK BİR KORKU ANI, TECRÜBESİ BİLE JAKOLARIN TÜY YOLAN PAPAĞANLAR HALİNE GELMELERİNE SEBEP OLABİLİR, BU DAVRANIŞ BOZUKLUĞU İÇİN BAŞLANGIÇ OLABİLİR. Tüylerini yolan bir Jako, ilk olarak hemen veterinere götürülmelidir. Eğer veteriner fiziksel bir sorun bulamıyorsa, davranış sorunları ele alınmalıdır.

Hiç kuşku yok ki, bilinçsiz kişilerin sebep olduğu erken sosyalleştirme hataları yüzünden ve mental antreman ihtiyaçlarının karşılanmaması sonucunda en zeki papağan türlerinden olan Jakolarda sinir hastalıkları görülmesi kaçınılmazdır … Tüy yolmak da -eğer fiziksel bir sorun yoksa-, bir SİNİR HASTALIĞIDIR.

Tüy yolan Timnehlere, Kongolara nazaran daha nadir rastlanır.

Tüy yolan Timnehler niye daha az?

Aslında, bu biraz da onların daha az popüler olması ile ilgilidir. Kongolar, kuyruklarının rengi ve irilikleri yüzünden yıllarca daha fazla tercih edilmiştir. Bu yüzden, tüy yolan Kongoların sayıca daha fazla olduğunu biliyoruz. Timnehlerin, kuzenlerine nazaran daha sakin bir yapısının olmasının da belki bu oranda bir etkisi olabilir. Gene de, Timneh besleyenlerin sayısı arttıkça bu oran tam olarak netleşecektir; çünkü Kongolarla kıyaslamak adına, elimizde yeterli veri olması gerekmektedir.


Jakolar Utangaçlar mı Gerçekten?
Jakolar, çok güçlü bir bağla yalnızca bir kişiye bağlanırlar. Eğer sosyalleştirilmez ve diğer insanlarla düzenli bir şekilde iletişimde olmazlarsa, içlerine kapanık olurlar ve bağlandıkları insan hariç, çevrelerindeki herkese karşı oldukça utangaç davranırlar.

Birden fazla ev halkı olsa bile, onlar genelde bir kişiyi bağlandıkları kişi olarak seçerler ve diğer insanları dikkate almamaya başlarlar; hatta kovmaya bile yeltenirler. Jakolar, Amazonlar gibi özellikle üreme mevsimlerinde herkese saldırabilirler; eğer ki seçtikleri insana çok fazla yaklaşıyorlarsa…. Amazonlardaki gibi, dişilere nazaran, erkek Jakolar çok daha agresif olurlar.

Jakolar, Kakadular kadar kucaklanabilir papağanlar olmasalar da, ara sıra bağlandıkları kişi ile karşılıklı tüy düzeltmeden hoşlanırlar.

Kafa, boyun ve yüz kaşıma, Jakolar için bir zorunluluktur. Zaten sahibi tarafından kaşınmayan, tüyleriyle oynanmayan Jakolar davranış sorunları göstermeye yatkındır; tüylerini yolabilirler, çığlık atabilirler, ısırabilirler. Ve tabi her zeki papağan gibi, arada mutlaka bir sınır vardır; ne çok az; ne çok fazla ilgi göstermemek adına.. Jakonuzun kendi kendini eğlendirmek için mutlaka kendine ait özel zamanı olmalıdır; oyuncaklarıyla oynamak, oyalanmak vb.. Bir de dediğim gibi, kafasını kaşımak için ona zaman ayırmanız gerekmektedir.

Yetişkin erkek Jakolar için tüylerini düzeltmenizle seksüel anlamda uyarılmalarının arasında bir bağ vardır. Eğer siz Jakonuzun kafasını veya boynunu kaşırken, o, parmaklarınızı gagasıyla tutuyor ve sonra ısırıyorsa, bu size kızdığını göstermek değil de; seksüel bir karşılık olabilir. Bunun altındaki sebebi anladığınızda ısırma problemi ile baş etmeniz daha kolay olabilir.

ISIRAN JAKOLAR:

Diğer bütün papağanlar gibi, Jakoların da ısırmak için birçok sebebi olabilir. Belki siz seçtiği kişi değilsinizdir; ya da onun sizi ısırmasından korktuğunuzu anladığı için sizi ısırıyordur. Onlar kimin kendilerinden korktuğunu çok iyi anlarlar ve beklentilerine gayet iyi cevap verirler; (ısırarak:) )

Elde yetiştirilen jakolar da; eğer tam olarak sosyalleştirilmedilerse kendilerini koruma içgüdüsü ile sık sık ısırabilirler. Unutmayalım ki, onlarda küçük bir çocuğun zekası var. Düşünün ki; bir çocuğu başta kendi dünyasına bıraktıysanız; ona sonradan her istediğini elde edemeyeceğini öğretemezsiniz.

Disiplin:


Jakonuza asla vurmayın ve ona yüksek sesle bağırmayın. Papağanlarda negatif güçlü zorlamalar asla işe yaramaz. Davranış sorunlarını çözmek için en iyi yol genelde onların dikkatini sevmedikleri bir konuda başka yöne çekmektir. Mesela, ev içinde dolanmasını sağlayarak; bağıran bir papağanın dikkatini dağıtabilirsiniz.
Örneğin; sahibi, Jing isimli papağanının her cıyaklamasında onu yanına alarak koşuyormuş:) İlginç; ama işe yarıyormuş çünkü kuş koşmaktan nefret ettiği için bağırmayı kesmiş bir süre sonra, her bağırdığında koşacaklarını bildiği için:)

Öte yandan bir de şu var; papağanların içgüdüsel davranışlarını tamamen bastırmaya çalışmak da asla doğru değil, onlara bazı zamanlar çığlık atmaları için izin vermeliyiz. Yurtdışında insanlar papağanlarını her yere yanlarında götürüyorlar ve Jing in sahibi onunla beraber arabadayken onun istediği kadar bağırmasına izin verdiğini söylüyor.

Isıran papağanlar, genelde kimin sürü lideri olduğunu öğrenmek ihtiyacında olurlar. Sally Blanchard de inatla ısıran papağanlar için bize şöyle bir yöntemden bahsediyor; "ısırdıklarında korkup elinizi çekmek yerine, onlara korkunç gözlerle birlikte çok net “HAYIR” demelisiniz"... Böylece, kimin dominant olduğunu anlayacaklardır.

Jakolar, bağlandıkları kişiye kabiliyetli bir arkadaş olmak için gayet iyi donanımlı papağanlardır; ama tabi siz onları anlar ve onlara üstün yetenekli hayvanlar olarak davranırsanız... YİNE DE UNUTMAYALIM Kİ; ONLAR VAHŞİ HAYVANLARDIR VE SADECE BİRKAÇ JENERASYON ÖNCELERİ DOĞADAKİ VAHŞİ ATALARINDAN AYIRILIP EV HAYVANI OLARAK BESLENMEYE BAŞLANMIŞTIR.

Son olarak, eğer bir Jakonuz varsa; bir ömür bir papağan partneriniz de var demektir:)

İçerik için alıntı ve çeviri yapılan kaynaklar:


182 yorum:

  1. Merhaba hocam 2 gündür bende bir jako papağan sahibiyim sizi nderin tecrübeleriniz erzem bilgilerinizle yola çıkarak iki gün içinde hırlayan ve yanına hiç yaklaşmayan hayvanıma okşayabiliyor ve hemen hemen hırlamasını kesme derecesine getirdim hayvan kendi kendine dönüyor kafeste önce eldivenle ellemiştim baya bir bağırdı sonra okşayınca kafasını alış tı sesini çıkartmaz oldu tabi ben vaz geçmedim sonra çıplak elle temas etmek istedim elimi kanatacka derecede ısırdı gene vazgeçmedim şimdi elimi götürdüğümde hiç bir şey yapmıyor ısıracak gibi oluyor elimi çekmiyorum başını okşayınca salıyor kendini başka önerilerinizi ve yapmam gerekenleri bildirirseniz çok mutlu olrum saygılarımla yusuf turna antalya kumluca papağanımın adı cafer

    YanıtlaSil
  2. Sayın Yusuf Turna ;
    Bloğa hoş geldiniz.Blogdaki bilgilerin kullanılarak papağan sahiplerinin daha bilinçli hareket etmesi ve başarılı olması beni mutlu ediyor.2 gün gibi kısa sürede çok önemli aşamalar kaydetmişsiniz tebrik ederim.Jakonuza öğrettiğiniz konuları tekrar etmenizi öneririm.Tekrarlar olmazsa öğrenilenler Jakonuz tarafından unutulabilir , tekrar başa dönersiniz.Bloğun tüm sayfalarını gözden geçirirseniz Jakolar hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  3. Selamlar Meftun bey öncelikle ince alakanız ve yanıtın ızdan ötürü çok teşekkür edeiyorum.Dediğiniz gibi gün içerisinde belirli zaman aralıklarıyla ona daha çok zaman ayırıyorum şimdi korkmadan elimi zuatıyorum hırlıyor ama aferim olum diyorum sustuğu zaman sadece çekirdke yiyor önüne kara lahana marul kivi elma armut muz koydum bide çekirde sadece çekirdeğe dokanıyor ayrıca kendim merdiven yaptım birde kafese salıncak onlardan ilk etapta korktu şimdi kafesin altında hiç yukarı çıkmıyor yükseğe koydum üstad. tafsiyen ne olacaktır ? .bide salayımmı kuşu dükkanı kitleyip bide ne zamanlar banyo yaptırmalıyız ? saygılar sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Sadece çekirdekle beslenmesi doğru değil.Diğer yiyeceklere dokunmamasının sebebi onları tanımaması.Yemesini istediğiniz yiyeceği onun karşısında yiyerek dikkatini çekin.Zamanla merak edecek ve sizi taklit edecektir.Oyuncak konusuda aynı aslında.Oynamasını istediğiniz oyuncaklarla önce siz oynayın sizi seyretsin.Onların korkulacak bir şey olmadığına ikna olsun.Fakat çok çabuk alışmasını beklemeyin bu durum biraz zaman alacaktır.Banyo konusunda Jako papağanların temizliği ve banyo sayfasını inceleyin.Selamlarımla....

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürler değerli üstad

    YanıtlaSil
  6. Estağfurlah ben teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. Hey you´ve a wonderful blog!
    If you want we can follow each other here on bloglovin or GFC ?
    Let me know, now it´s your turn !!!
    xoxo

    YanıtlaSil
  8. Sayın Princess Xinni ;
    Bloğa hoş geldiniz.Yorum için teşekkür ederim.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  9. Καλημέρα απο την Ελλάδα...

    YanıtlaSil
  10. Sayın Marileni ;
    Bloğa hoş geldiniz.Türkiyeden de Yunanistan a selamlar :)

    YanıtlaSil
  11. Salam! Cox maraqli...

    YanıtlaSil
  12. Selam Janelice ;
    Bloğa hoş geldiniz.Türkiye den selamlar...

    YanıtlaSil
  13. Un felce week end per Te...ciao

    YanıtlaSil
  14. Merhaba Meftun Bey. Benimle iletişime geçebilir misiniz? serkanbudak77@gmail.com Saygılar...

    YanıtlaSil
  15. Serkan Bey daha önceki benzer mesajınıza buradan yardımcı olmaya çalışayım şeklinde cevap yazmıştım.Konu ile ilgili mesajınızı blogda paylaşabilirsiniz.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  16. Merhaba Meftun Bey, tebrik ederim güzel bir blog kurmuşsunuz faydalı bilgiler paylaşıyorsunuz. Eğer isterseniz www.papaganyuvasi.com adresinde yazılarınızı paylaşabilir, yazar olarak sitemizde paylaşım yapabilirsiniz. Amacımız papağanlar ile ilgili bilgileri bir arada toplayıp paylaşım platformu oluşturmak. Teşekkürler, başarılar...

    YanıtlaSil
  17. Sayın Papağan Yuvası Editörü ;
    Siteniz hayırlı olsun.Yazarlık teklifiniz için teşekkür ederim.Bloğu 2012 Mart ayında kurdum , bir yılı aşan sürede yüzbin üzerinde giriş oldu.Gerek blog çalışması gerekse diğer işlerim bir hayli zaman aldığı için herhangi bir sitede görev almak istemiyorum.Site çalışmalarınızda başarılar dilerim.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  18. wonderful blog checkout my post at
    http://togetherfornature.blogspot.com/2013/07/the-big-five.html
    don' t be shy to leave a comment and like us on facebook

    YanıtlaSil
  19. Steve ;
    Yorum için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  20. Merhabalar,
    Bloğunuzu yeni keşfettim ve çok beğendim :))))
    Sizi izlemeye aldım, bana da beklerim,
    http://fatoscatadlar.blogspot.com/
    Güzel paylaşımlarda tekrar görüşmeyi diliyorum.
    İzmir'den kucak dolusu sevgiler...

    YanıtlaSil
  21. Fatoş Hanım çok teşekkür ederim beğeniniz için.Selamlarımla... :)

    YanıtlaSil
  22. Gerçekten çok net ve yararlı bilgiler bulunan bir blog hazırlamışsınız elinize sağlık öncelikle.benimde hediye gelen bir jakom var kongolardan.yaşını öğrenmek için napılır bilmiyorum ama sanırım 1 yaşını doldurmadı daha yani en fazla 1 yaşındadır.ilk geldiği zamanlarda çok bilgisizdim ve odamda açık olarak yani dolabımın üstünde duruyordu ve arkadaşlarım gelince değişik değişik şakalar yapıyordu ve papağan geldkten iki ay sonra tüylerini yolmaya başladı daha sonra petshopa gidip ilacını aldım ve bakımı hakknfa biraz bilgi sahibi oldum çok fazla pislettiği malum.artık odamın hemen önünde balkonda kafesinin içinde yaşıyor ve dışarı çıkarmıyorum .tuyleride eski haline geldi.kusacası eski halinden daha sağlıklı görünüyor.sabah ve aksam ilginç sesler ile evdeku muhabbet ve kanaryaları taklit ediyor.kucuk kardeşim ve annemi daha çok seviyor en çok evde duranlar onlar çünkü.kafesinin içerisinde 1 tane uzun tahta tunek war sureklu onun üzerinde ve sabahları kafsini koparmaya çalışıyor her yere yama yaptım tel ile.gelelim sormak istediğim soruya kafes içine tam olarak nerelere ikinci ve üçüncü tunekleri yapmalıyım hangi ağaçtan daha uygun olur? şuana kadar hiç meyve sebze vermedim hangsi yararlı hangisi zararlı gelir.genel olarak tavsiyelerinizi ve goruslerinizi alabilirsem direk uygulayacağım.şimdiden çok teşekkürler sevgiler :)

    YanıtlaSil
  23. Ömer Bey;
    Bloğa hoşgeldiniz öncelikle.Sorduğunuz soruların ve daha fazlasının cevapları blog sayfalarında var aslında.Bunu şunun için söylüyorum.Aklınıza takılan soruları sormuşsunuz.Bu sorularınıza aşağıda cevap vereceğim.Ama şunuda belirtmek isterimki:Jako sahibisiyseniz tüm blogdaki sayfaları önemseyerek okumalısınız.Blog sayfalarında aklınıza bile gelmeyen fakat bilmeniz yani uygulamanız gereken pek çok detay var.
    Şimdi sorularınızı yanıtlamaya çalışayım.En iyi tünek en sağlam ağaç olan gürgen ağacından olabilir.Malumunuz Jakolar kemirgendir.Zamanla tüneğini kemirip inceltebilir.Bu nedenle gürgen daha dayanıklı olur.Bazan gürgen ağacı bile bir süre sonra kullanılmaz hale gelebiliyor.Bu durumda yenisiyle değiştirirsiniz.
    İkinci ve üçüncü tüneği yerleştirmeye kafesinizin ebatları müsaitse istediğiniz yere yerleştirebilirisniz.Fakat birinci tüneğin yeri çok önemli.Birinci tünek: Jakonuz tünekte iken sizin göz hizanızda olmalı.Yani ne jakonuz sizden daha yüksekte durmalı , nede siz Tünekteki Jakonuza tepeden bakmalısınız.
    Sebze ve meyvaya kesinlikle alıştırmalısınız.Zamanla Jakonuzun sevdiği sebze ve meyvaları gözlemleyerek onları servis edebilirsiniz.Hangisi yararlı hangisi zararlı sorunuzun listesi çok uzun.Burada cevaplarsam çok şey eksik kalır.Beslenme ile ilgili blogda üç ayrı sayfa var lütfen burayı inceleyin.Unutmayınki Jakonuza kesinlikle vermemeniz gereken yiyecekler var.Bu liste beslenme sayfasında.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  24. merhaba papağanım yo ama komşumun vardı harikaydı arada bloğunuzu ziyarete gelirim sevgiler

    YanıtlaSil
  25. Sayın Asiye Vuran ;
    Bloğa hoşgeldiniz.Her zaman beklerim.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  26. Meftun Bey Merhaba,
    Bizim papağanın gözlerinin bazan beyaza çaldıgı bazanda sarımsı bir renk tonuna hakim oldugunu gözlemliyorum,hani sürekli sarı değil :) acaba genc sayılabılırmı,Farklı konu altında daha oncede yazmıstım yaklasık 1 hafta oldu biz alalı,eşime çok daha sıcak yaklasıyor elimizden yemek alıyor ancak ben verdıgım zaman almasına alıyorda acayıp sekılde hırlıyor :) bana karsı bazan ıyı bazan cok hırcın dıyebılırım :)özellikle eşim yanımdayken benımle cok ıyı gecınıyor :)bana karsı bu hırcınlıgını atabılırse uzerınden cok cok guzel olacak :) Antep fıstıgına bayılıyor nar ve siyah üzümede ama bir turlu odul oldugunu algılatamadım.

    YanıtlaSil
  27. Cihan Bey ;
    Yaş tahmini ile ilgili blog sayfasının linkini vereyim oradan inceleyin isterseniz:
    http://jakopapaganbakimi.blogspot.com/2012/03/konu-4-jako-turleri-ve-jakolar-hakknda.html

    3 yaşından büyük olan bir Jakonun yaş tahminini yapmak malesef çok zor.
    Eşinizi lider ve sahibi olarak kabul eden Jakonuzun eğitimlerinin eşiniz tarafından yapılması daha hızlı sonuçlara neden olur.
    Size karşı olan hırçınlığı zaman içinde azalacaktır Jakonuzun.

    YanıtlaSil
  28. Meftun Bey Tesekkur ederım,son olarak biz zaman zaman kafesı balkona cıkarıyoruz,cıkardıgımız zaman daha hareketlı ve genellıkle farklı ses tonlarında ötüyor,sanki daha önce cevresindeki farklı türlerin seslerini taklit ediyor gibi,balkona cıkarmamızda bir sorun olur mu? mesela saat 3 ile-20 arası balkonda sonra tekrar içeri alıyorum.Bu kuşumuzda stress veya farklı bir olumsuz duruma neden olur mu?

    YanıtlaSil
  29. Hava akımına (rüzgar- cereyan ) ve aşırı güneş ışığına maruz kalmamasına dikkat edin.Balkona hergün çıkarıyorsanız bu Jakonuzda alışkanlık haline gelebilecek ve sürekli bu ortamı istemesine neden olacaktır.İlerleyen zamanlarda aynı imkanı sunabileceksiniz sorun olmaz.Balkonda çok hareketli olmasının nedeni dış mekandaki seslerin , iç mekana kıyasla daha fazla olması sanırım.Değişik sesler ve gürültü onu daha hareketli hale getiriyor.

    YanıtlaSil
  30. Merhaba Meftun bey
    Jakomuzu alalı 8. gün oldu.Dışkısı çok sulu.Sabah yedide uyanıyor ve iki saat kadar kafesinde dolanıp iki üç değişik ses çıkarıyor.sonrasında hep uyku halinde.SAdece su ve çekirdek için aşağı iniyor.Elma üzüm fındık yiyor.Tek ayak üzerinde uyuyor.Aldığım kişi hiç bir hastalığı olmadığını limon ve leblebi vermemi söyledi.İlaca gerek olmadığını söyledi.Hareketsiz halininse alışma dönemi söyledi.Henüz eğitimine başlamadım.Alırken yaşının 2 olduğunu söylediler ama belli ki 3 ve üzeri.Yaşın önemi yok benim için mutlu ve sağlıklı olsun.TEşekkür ederim şimdiden...

    YanıtlaSil
  31. Sayın Neyno;
    Eğer Jakonuzun dışkısı 1 günden daha uzun süredir sulu ise ishal var demektir.Sulu dışkı ile gözlenen uyku hali ve hareketsizlik durumunda acil tedbir almak gerekir.Yarın ilk işiniz bir veterinere götürerek muayene ettirmek olsun.İshali hafife almayın sakın.Mevcut rahatsızlığa hemen reaksiyon göstermezseniz çok üzücü durumlar yaşayabilirsiniz.Söylediğim gibi ertesi gün değil hemen yarın bir veterinerden yardım alın.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  32. Sayın Neyno ;
    Umarım cevabi mesajımı görmüşsünüzdür.Jakonuzun durumu çok ciddi.Her geçen saat ishal onu halsiz bırakacak ve su bile içemiyecek duruma gelecektir.Veterinerin ilk ilaç tedavisi bile 3 gün sürmektedir.Üç gün içinde tedaviye yanıt vermezse serum bağlama yoluna gidecektir.Umarım yarın müdahale edilir ve Jakonuz sağlığına kavuşur.İyileşti haberinden sonra bu durumun neden kaynaklandığını size anlatırım.Fakat şu an durum acil müdahale gerektiriyor.

    YanıtlaSil
  33. Merhaba Meftun bey
    Uzun uzun yazmıştım ama sanırım mesajım ulaşmadı.Bİr kere daha yazayım.
    Jakomuzu alalı 8 gün oldu.Dışkısı sulu belki dört beş kere su içerken görüyorum.Sabahları yedide kafesinde iki saat kadar oynayıp iki üç değişik ses çıkarıyor.Diğer zamanlarda tek ayak üzerinde uyur vaziyette.Çekirdek haricinde elma üzüm fındık yiyor.Aldığım kişi hiçbir hastalığı olmadığını limon ve leblebi vermemi ilaca gerek olmadığını söyledi.Uyur durumu içinse ortama alışma dönemi dedi.Eğitimine başlamadım biraz birbirimize alışalim diye.Pirinç lapası verdim yemedi.Ne yapmalıyım şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mesajınızı yazdıktan 10 dakika sonra cevaplandırmıştım.Lütfen tekrar kontrol ediniz.

      Sil
  34. Gördüm Meftun bey yarın ilk işim veterinere gitmek olacak.Sizi haberdar edeceğim.
    Çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  35. İnşallah iyileşti haberini kısa zamanda alırım.Bu tür vakalara çok üzülüyorum.Kısa sürede sağlığına kavuşması dileklerimle...

    YanıtlaSil
  36. Ben sürekli gezen birisiyim.O yüzden gitiğim terlere papağanımı küçük bir kafase koyup yanımda götürüyorum.örneğin: bahçemize idince 3 gün kalıyoruz.Bu şekilde yer değişikliği papağana zararlı tarafları olurmu?

    YanıtlaSil
  37. Furkan Bey 31 Ağustos 2013 tarihinde aşağıdaki linkini verdiğim sayfada aynı soruyu sormuştunuz ve bende yanıtlamıştım.Lutfen linkteki sayfadaki cevabı kontrol ediniz.

    http://jakopapaganbakimi.blogspot.com/2012/03/jako-davranslar-ve-anlamlar.html?showComment=1377962358440#c3809056598105626055

    YanıtlaSil
  38. Birde ben kuşumun yaşını bir türlü tahmin edemedim.Yaş tahmini için sayfanıza baktım.Ancak gine yaşını tahmin edemiyorum.birkaç resmini size göndersem birde siz yorum yaparmısınız benim için çok önemlide. TEŞEKKÜRLER...

    YanıtlaSil
  39. Furkan Bey ;
    Blogda yaş tahmini ile ilgili örnek Jakoların resmi var.Jakolarda yaş tahmini göz renginden yapılmaktadır.Üç yaşından büyük (gözleri sarıya dönmüş )Jakolarda yaş tahmini yapmak mümkün değildir.Profilinizde paylaştığınız fotoları inceledim.Gördüğüm kadarıyla sizin Jakonuzun gözleride sarı.Bu durumda Jakonuz 4 yaşından büyük denilebilir.Tam yaşını tahmin etmek malesef mümkün değil.

    YanıtlaSil
  40. Sizden rica etsem yeni koydoğum resimlere de bakrmısınız.Benim için çok ama çok önemli.Eyer 2-3 yaşından büyüke kuşu değiştiricem.Kuyruğundaki siyahlık daha geçmediğinide dikat edermisiniz. 3 yaşından büyüklerde kuyruğunda siyahlık kalırmı??? Şimdiden TEŞEKKÜRLER...

    YanıtlaSil
  41. Furkan Bey fotograftan göz rengini tam olarak tespit etmek çok zor.Sarı renk olarak görüyorum gözleri.Bu elinizdeki makinenin kalitesine , ortam ışığına ve çekim açısına görede fark edebilir.
    Yaş tahmininde kuyruktaki rengin önemi yoktur.Söylediğim gibi göz rengine göre yaş tahmini yapılır.2 3 yaşından küçük Jakoların göz rengi siyah ve gridir.Blogdaki yaş tahmini ile ilgili fotoğrafların bulunduğu sayfayı inceleyebilirsiniz.Ayrıca yine blogdaki bebek Jakolar ile ilgili videolarıda inceleyebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  42. Furkan Bey yaş tahmini ile ilgili sayfa için link :

    http://jakopapaganbakimi.blogspot.com/2012/03/konu-4-jako-turleri-ve-jakolar-hakknda.html

    YanıtlaSil
  43. Meftun bey merhaba, öncelikle paylaştığınız bilgileri gerçekten çok beğendim.Gerçekten çok yararlı.ben yeni ve acemi bir jako sahibiyim:)daha dün aldım, tabi uzun süredir eğitimi ve bakımı konusunda araştırmalarımı yaptım ve bakabileceğimi anlayınca almaya karar verdim.tüm gün evdeyim ve eşim çalıştığı için vakit ayırabileceğim.benim jakom henüz 8 aylık.aldığımız adam çok şükür ki temel eğitimi vermiş.elimizi göğsüne uzatınca hemen geliyor,ısırma problemini de adam halletmiş, ısırmıyor.dün eve getirdik, çok yadırgadı,hiç bişey yemedi, kafesine zor koyduk, hiç ses çıkarmayıp evin içinde sakince yürüyoruz, gece çok sakindi.sabah kafesten çıkardık, tüm gün tüneğinde, yanına sakince gidiyorum geri geri kaçıyor, fakat devamlı konuşuyorum, arada da yavaş yavaş yaklaşıyorum, dinliyor, elimi göğsüne uzatıyorum geliyor fakat tedirgin tabii.ama kafese bir türlü girmiyor, bizde yem ve suluğunu kafesin üstüne çıkardık, bugün birşeyler yiyip içti, ama kafese sokamadım, tüneğinde uyukluyor.tüm gün dışarda durması iyi midir, yoksa biraz kafeste biraz dışardamı durmalı? Ürkütüp zorla sokmakta istemiyorum ki daha da yabanileşmesin? Ben bu konuda çok acemiyim, yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
  44. Sayın Ahu Yalın ;
    Bloğa hoş geldiniz.Yeni Jakonuz hayırlı olsun.Her ne kadar yavru ve evcilleşmiş bir Jako almış olsanızda , Jakonuzun yeni evine ve sahibine alışması biraz zaman alacaktır.Zaman alacaktırdan kastım ilk zamanlar daha az ses çıkaracak ve siz yaklaştığınızda şüpheyle yaklaşacaktır.Sanırım 15 20 güne kadar alışır.
    Bu alışma sürecinde kafeste durmasında bir sakınca yok.Kafese tekrar sokarkende ürkütmemiş olursunuz bu arada.Hala dışarda ise sorun yok acıkıp susadığında kafese girecektir.
    İlerleyen zamanlarda ise ne sürekli kafeste nede sürekli dışarda kalmasın.Sizin belirleyeceğiniz makul süre günde birkaç saat dışarda kalması yeterli.Umarım almış olduğunuz kafes Jakolar için uygun olan bir kafestir.Kafesle ilgili bilgiyi blogda bulabilirsiniz.İlerleyen günlerde sıkıntı yaşadığınız bir konu olursa mesaj atmanız yeterli.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  45. Merhaba meftun bey, cevabınız için çok teşekkür ederim.kafes ölçülerine baktım.bizim kafes ölçülerimiz blog da belirtilenlerin 5-10 cm altında.en kısa sürede kafesi değiştireceğim.bu arada sabah talihsiz bir kaza yaşadık.biraz ürktü çırpınmaya başladı, duvara çarptı kendini, bir kanadının altı biraz kanadı, çırpınınca duvarlara çok küçük kan noktaları geldi, çok çok üzüldüm, eşimle bakmaya çalıştık, çok görünen birşey yok.blogda baktım mısır unu ya da un sürün diyor, fakat kendisine çok yaklaştırmıyor ürktüğü için.biraz elimize alıp kanadının altına baktık, çok yoğun bir kanama görülmüyor.şimdi tüneğinde uyukluyor.gözlemliyorum devamlı.ayaklarını gagasını falan o kan olan bölgeye hiç götürmedi, kan sıçradığında da götürmemişti, bizde çok üstüne gitmedik.sabahtan beri çok üzgünüm.o anda alıp veterinere götürmeyi bile düşündüm, her nihayetinde o da bir canlı, insan üzülüyor.ilginize teşekkürler, iyi günler dilerim.

    YanıtlaSil
  46. Geçmiş olsun Ahu Hanım.Talihsiz bir durum olmuş.Kanama devam etmiyor anladığım kadarıyla.Kanatlarda fiziksel olarak bir anormallik yoksa sorun yok demektir.Bu olay daha dikkatli olmak gerektiğini gösteriyor.Yakın zamanda aynı olayın tekrarı psikolojik anlamda sorunlara yol açabilir dikkat edin.
    Kafes ölçülerindeki 5 - 10 cm lik fark sorun olmaz.Eğer çok küçük bir kafes olsaydı değiştirmenizi tavsiye ederdim.Bu durumda kafes için ayrıca masraf etmenize gerek yok bence.

    YanıtlaSil
  47. Dün gece kafese zorla koyduk.yemini dışarı koymuştuk.gece içine girsin diye yem yerlerine aldım kutuları.biz yokken yem kutularına,kafesin içine gidiyor.biz gidince hemen yukardan çıkıp kaçıyor.gece zorla koyduk.bir sağa bir sola attı kendini.sakinleşsin diye bekledik.biraz duruyor sonra yine kafesin sağına soluna atıyor kendini.bir örtü örttüm kafesin üstüne bizden etkilenmesin diye.sabaha kadar devamlı biraz duruyor biraz çıkmaya çalışıyor.sabah kalktığımda hemen gittim kafesin üstünü açtım daha ayak sesimi duyar duymaz başladı tepinmeye.sakince kafesin etrafını temizledim, bir yandan da sakince konuşuyorum temizledikten sonra çıkaracağımı ki öğrensin ve her sabah böyle olacağını bilsin diye.sonra dışarı çıkardım.kafese hiç girmedi o andan beri, yemlerini de çıkarmadım dışarı ki içeri girsin diye.kafes sorununu çözmeliyim, çok çok huzursuzlanıyor içinde.doğrumu hareket ediyorum şu anda bilemiyorum.cevaplarını içinde ayrıca teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  48. Ahu Hanım daha önce söylediğim gibi yeni evine ve yeni sahibine kafes içinde alışsın.Ortama henüz alışmadığı için en ufak olaydan ürküp sabahki talihsiz olay tekrar edebilir.Sabah yaşadığınız olay alışma sürecini en az 1 ay olumsuz etkileyecektir.Tekrarı halinde ise geri dönülmez sorunlar ortaya çıkabilir.

    YanıtlaSil
  49. bloğunuz konu olarak gerçekten çok başarılı.bu başarının devamını dilerim....papağanım yok ama bilgi dağarcığımda bir kafes açacağım :)

    YanıtlaSil
  50. Sayın Engin Otar ;
    Bloğa hoş geldiniz.Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.Googlede açmış olduğum WORLD PARROTS CLUB (DÜNYA PAPAĞANLAR KLÜBÜ) ne katılmaya davet ediyorum.Kulüpteki paylaşımları beğenmeniz dileğiyle iyi eğlenceler dilerim.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  51. Merhabalar Meftun Bey. Öncelikle emekleriniz icin tesekkurler. Ben yeni bi jako bakicisiyim. Adi Maşuk. Kucuk kizim icin bi hafta once aldim. Ancak aldiktan sonra ilk asamada kucuk bi cocugun oynayabilicegi bi kus olmadigini anladim.1 hafta oldu eve geleli. Aramiz iyi gorunuyor. Kafesin disindayken elime geliyor elimden yem yiyiyor. Hatta opmeme bile izin veriyor. Yasi 4 veya 5 diye aldim ama gercek mi bilmiyorum. Kafama takilan tek sey kafesin disindayken cok uysal ama kafesinde kendisine neredeyse hic dokundurnuyor ve sesini bi tek sabah erken saatlerde duyuyorum onun disinda hic otmuyor ses cikarmiyor. Bu normal mi. Sindiden vereceginiz cevap icin tesekkur ederim...

    YanıtlaSil
  52. Selahattin Bey ;
    Dün gece bu saatlerde aynı soruyu JAKO TÜRLERİ VE JAKOLAR HAKKINDA KISA AÇIKLAMALAR sayfasında sormuştunuz.Bende sizin mesajınızı aynı sayfada 5 dakika sonra yanıtlamıştım.Aynı soruları farklı sayfalarda hergün üstüste sorarsanız cevap vermek zor olacaktır malumunuz.Lutfen dün mesaj yazdığınız sayfadaki cevabımı okuyunuz.Selamlar...

    YanıtlaSil
  53. Hocam ozur dilerim ben bu sayfada yazdigimi saniyordum.goremeyince mesaj gitmedi sandim. Tesekur ederim.

    YanıtlaSil
  54. Estağfurlah Selahattin Bey.Gelen mesajları önemsediğim için görür görmez yanıt vermeye çalışıyorum.Selam ve saygılar...

    YanıtlaSil
  55. Meftun bey merhaba,
    On gün önce size yazmıştım.yeni jako aldığımızı.yaklaşık 20 gün oldu.en son kafes sorunumuz vardı.kafes sorununuda çözmeye çalışıyorum, dediğiniz gibi biraz içerde biraz dışarıda bırakıyorum.Meftun bey, ilk aldığımızda elimize gelirdi, aldığımız adam eğitmiş, ilk bir kaç gün elimizi uzattığımızda hep çıktı, ama kafese kapatıyoruz diye sanırım bize kin yaptı:)kafesinden çıkarıyorum, deli gibi atıyor kendini dışarı, biraz sakinleşince yanına gidiyorum, köşe kapmaca oynuyoruz, fıstığı çok seviyoru, onunla yaklaşıyorum, gelmesi için üstüne gidiyorum, biraz daha gitsem atacak aşağıya kendini.bende fıstığını verip geri çekiliyorum.bütün gün evdeyim, arada 10ar dk gidip kafesinin yanına konuluyorum dinliyor, fakat dokundurtmuyor da kendine sevdirmiyor da.sanırım bize inat yapıyor onu kapatıyoruz diye.ilk eve geldiğinde elimize gelmesinde sorun yokken şimdi gelmeyip kaçması beni çok üzüyor, çokta seviyorum onu.ben eğitemeyecekmiyim acaba bu kuşu?

    YanıtlaSil
  56. Ahu Hanım ;
    Jakonuzun sürü lideri siz olmalısınız.Eğer sürü liderliğini ona bırakırsanız eğitim vermek çok güçleşir.Tabiki onun ihtiyaçlarını karşılayacaksınız ama olayı abartırsanız şımarık bir jakonuz olur.Elinize gelmek istemediği zamanlar olabilir.Ya da ara sıra kendisine dokunmanızı istemeyebilir.Bu durumda onu yalnız bırakın.Bir süre sonra tekrar deneyin.Fıstığı çok sevdiğini yazmışsınız.Bu durumda sürekli fıstık vermeyin.Fıstığı ödül olarak kullanın.Yani istediğiniz şeyi yaptığında fıstık verin.Olumsuz davranışında odayı terk edip onu bir süre yalnız bırakarak cezalandırın.Bu arada blogdaki sayfalarıda okuyun lutfen.Jakonuzu çok sevmek başka , onu eğitmek için biraz otoriter olmak başka şeydir.Bu durum çocuk yetiştirmeyede benzer.Çocuğunun her istediğini yapan bir aile şımarık bir çocuk sahibi olur.Eğitimde ödül ve ceza en iyi motivasyon aracıdır.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  57. Selamun aleykum..hocam.bende 2 gun once tahmini 3 yasinda bir jako aldim.daha oncesimde muhabbet ve kanarya besliyordum ve devam ediyorum.aldigim kus cok saglikli ama aldigim arkadas tirnaklarini kestikten sonra erkeklere cok kizgin.cocuklara ve esime ses etmiyo bu asamada ne yapmaliyim...

    YanıtlaSil
  58. Sayın Mehmet Dirlik ;
    Mesajınızı okuyunca nostalji yaşadım ve gülümsedim.Benimde 4 yaşında Paşa isminde Jakom var.Aldığım arkadaşın annesi Paşayı sürekli azarladığı için bana ilk geldiği günlerde tüm kadınlara karşı tepki veriyordu.5 ya da 6 ay sonra kendiliğinden eşime alıştı.Bununla ilgili herhangi bir tedbir almadık.Umarım o kötü hatırayı unutup sizin Jakonuzda erkeklere karşı tepki vermez.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  59. Ilginizden dolayi tesekkur ederim.meftun bey.dun esim kusa kabukli fistik vermis sanirim 10 tane civarinda bu kusumuza zarar verirmi meraktayiz.

    YanıtlaSil
  60. Fıstığın kabuğu Jakolara zarar vermez.Fakat bir günde 10 tane fıstık (yağlı olduğundan) karaciğerde yağlanmaya neden olur.Aynı şekilde çekirdekte çok verilmemeli.Günde 2 tane fıstık yeterliDaha çok sebze ve meyva ağırlıklı beslemeye çalışın.Selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamun aleykum.meftun bey.oncelikle bizleri bilmedigimiz konularda aydinlattigin icin size minnettariz.gectigimiz gunlerde bahsettigim gibi bana hirlayan jakom var demistim.kusu alali tam bir hafta oluyo ama hic ilerleme yok.bna karsi ayni tavri gosteriyo.ayrica hic ottugunu duymuyorum.acaba acelecimi davraniyorum.bu etepte kafesten disari salmam nasil etki eder.saldigimdada benden kaciyo.blogtaki yazilarin cogunu okudum uygulamaya calisiyorum.ama sonuc daha yok .meyveye alistirmaya calisiyorum yemlikten yemiyo hepsini disari atiyo.bu durumu nasil asarim.

      Sil
  61. Mehmet Bey ;
    Yeni ortam ve sahip değiştiren bir Jakonun ilk bir iki ay hiç ötmemesi normaldir.Yeni evine alıştıktan sonra sesini duyabilirsiniz.Dediğim gibi bu durum iki ayı bulabilir.
    Jakonuzu sebze ve meyvaya alıştırmak için ; yemesini istediğiniz sebze ve meyvaları onun karşısında iştahlı bir şekilde yemelisiniz (ağzınızı şapırdarak ve abartılı).İlk zamanlar sizi izleyen Jako daha sonraları yediğiniz şeyi merak edip tatmak isteyecektir.Unutmayın Jakolar sahibini taklit etmeyi severler.Hem böylece elden yem yemeyede alışmış olur.Fakat bunu siz değil eşiniz yapsın.Daha önce Jakonun eşinize ve bayanlara olumsuz tepki vermediğini söylemiştiniz çünkü.Unutmadan söyleyim Jakolar tek eşlidir ve evdeki sadece bir kişiyi sahibi ve lideri olarak görür.Diğer ev halkına sadece sabır gösterir.Jakonuzun sahibi (sürü lideri ) kimse ,ancak o eğeitim verebilir.Diğerlerinin vereceği eğitim başarılı olamaz.
    Jakonuz elden yem yiyene kadar ve elle temas sağlayıncaya kadar kafes dışına çıkartmayın.Daha önce çıkarırsanız kafese geri sokmakta zorlanır , ters bir hareketle Jakonuzu korkutursunuz.Böyle tatsız bir durum alışma sürecini geciktirir.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar meftun bey sevinerek soylemek isterim jakomuz dun ilk olarak elimden ceviz aldi ve yedi.hirlamasida biraz daha azdi.bu iyiye isaret diye dusunuyorum.

      Sil
    2. Evet bu iyi bir gelişme tebrikler :)

      Sil
    3. Selamun aleykum.meftun bey.biz kusumuzun ilk banyosunu dun esim yaptirdi.bu durumdan kusumuz cok memnun olmus.esimden aldigim biilgiye gore.bonyo isinI kac gun araliklarla yapmalliyiz.kis aylarinda .bu arada bana hirlamasini kesmedi fakat elimden ceviz veriyorum aliyo tabi hirlayarak alip yiyo.

      Sil
    4. Mehmet Bey blogda daha önce yazmıştım.JAKO PAPAGANLARIN BANYO VE TEMİZLİĞİ sayfasındaki konuyu inceleyebilirsiniz.Blogda yazılı konuların haricindeki sorularınızı beklerim.Selamlar..

      Sil
    5. Meftun bey oncelikle hayirli gunler diliyorum.bildiginiz uzere jakomun bana karsi tavri hirlamasi ne yaptiysam kesmedi.hani saglikli olmasindsn dolayida satmakta istemiyorum.yoksa satip yavrumu almaliyim.Kanat ayari yapsam egitim surecinde bana faydasi olurmu.tesekkurler.

      Sil
    6. Mehmet Dirlik ;
      Benim bu bloğu kurarken çok büyük emek ve zaman harcadım.Bloğu kurmaktaki maksadım Jako papağan alacak olanlar ile halen Jako papağan besleyenlere her konuda derli toplu bilgi vermekti.Sizin mesajınızı okuyunca birden boşa uğraştığım endişesine kapıldım.Siz bir Jako papağan sahbibi olarak bloğun tamamını okumazsanız ben size faydalı olamam , sizde Jakonuza faydalı olamazsanız.Jako papağan hakkında bilgi sahibi olmak böyle soru cevapla olamaz.Her konuda bilgilenmeniz lazım.KANAT AYARI sayfasında Kanat ayarı olayının tamamen gereksiz olduğunu , olayın Jakonuzun psikolojisine ne kadar olumsuz etkisi olacağını altını çizip , üstüne basarak yazmama rağmen bana nasıl faydası olurmu diye sorarsanız anlamakta zorlanıyorum.
      Sizin Jakonuzun uyum bozukluğu yok.Sadece erkeklere karşı tavrı var.Bunun geçmesi 6 ay ya da 1 yılı bulabilir.Bu süre içerisinde eşiniz ona gerekli eğitimi verebilir.15 gün önce alınan kuştan ne bekliyorsunuzda ne yaptıysam olmadı diyorsunuz. Sahi ne yaptınız? Bloğu bile okumamışsınız.Eğer çok tez canlıysanız ve Jakolar hakkında bilgi sahibi olmaya vaktiniz yoksa zaten hiç kuş beslemeyin bile.Önce siz bilgileneceksiniz eğitileceksiniz daha sonra bildiklerinizi Jakonuza vereceksiniz.Siz ilgi gösterip bilgilenmezseniz hangi Jakoyu alsanız ilerleme kaydedemezsiniz.Selamlar...

      Sil
  62. Magnifiques portraits!
    Très joli post! je découvre ton blog que je trouve très intéressant, je reviendrai bien sûr, je me suis inscrite pour le suivre et je t'invite à venir me voir sur les miens à l'occasion, n'hésite pas, j'aurai le plaisir de te lire! Merci encore!
    Cath.
    Have a good day !
    http://weekendabstrait.blogspot.fr/
    http://voyagesetabstraits.blogspot.fr/

    YanıtlaSil
  63. Hocam iyi aksamlar.ben 1 hafta once tahminimce 2 yadini doldutmus bir jako alfim. Egitinli ele geliyordu ilk gunden beri opucuk veroyordu agizdab cekirdek yiyodu ama son 2 gundur aksa. Uyku saatine yakin kafesinin ustune gidiyor yanina yaklastigimda kabariyor gagasini aciyor ve isirmaya calsyor.sabki 5 dakika once omuzumda duran o degilmis gibi.bunun nedeni nedir napmaliyim tsk ederim

    YanıtlaSil
  64. Son günlerde tarafınızdan Jakonuzu korkutan ya da canını yakan bir davranış olmalı.Detaylı bilgi vermezseniz yorum yapmak zor olur?

    YanıtlaSil
  65. Hocam ben 1 hafta once almistim jakoyu. Egitimli. Ele geliyordu. Son 2 gundur nolduysa anlamadim. Sabahlari isteyim akşam eve geldigmde kafeste hareketleniyor.yarim saat kendini sevdiriyor elime geliyor sonra kafesine gidiyor yabancilasiyor. Israrla elimi uzatiyorm hirliyor isirik atiyor yiyecek uzayinca mesafeli bi sekilde almaya basliyor bu defa ama kararli oldugumu gorunce israrla isirmasina ragmen elimi uzatinca elime geliyor ama kafese ucmak icin tekrar firsat ariyor. Nolduda boyle degismis olabilir.esimdenmi kiskaniyor benimi benimsemedi. Nedeni ne olabilir.

    YanıtlaSil
  66. Henüz bir haftadır sizinle beraber olduğundan tam alışamamış.Ayrıca kafes dışında ele gelip kafesindeyken yabancılaşmasının nedeni kafesini özel alanı olarak görüp kafesini benimsediğinden olabilir.Zamanla bu durum değişecektir merak etmeyin.Selamlar...

    YanıtlaSil
  67. Hocam tesekkurler jakolara gonul vermis biri olarak henuz 1 hafta oldu ama hayatimda buyuk yer kapladi.ben 2 kelime ogrettim suan ama odada biri varken otmuyor yada kelimeleri soylemiyor faka oda bosalinca guzel otmeye ve konusmaya başlıyor. Neden acaba yanimizdayken konuşmuyor?

    YanıtlaSil
  68. Daha çok yeni o yüzden.İlerleyen zamanlarda ev halkının yanında konuşur.Fakat yeni gördüğü misafirlerin yanında yine utangaç davranıp az konuşabilir.Kendini rahat hissetmesi ile alakalı birazda.Bu arada blogda tam 36 sayfa var.Jakolarla ilgili bu sayfaların tamamını boş kaldığınızda okuyup bilgilerinizi arttırın.Selamlar.İsminizi yazmadığınız için size hitap edemiyorum bu arada :)

    YanıtlaSil
  69. Hocam ben tesadufen gordum bu blogu onun haricinde butun jakolarla ilgili siteleri okudum ama inanin butun samimiyetimle soyluyorum bu blog kadar dolu dolu bilgi olan yer bulamadim. Okumaya basladim yavas yavas okuyorum. Adim ahmet bu arada :)

    YanıtlaSil
  70. Ahmet Bey iltifatınız için teşekkürler.Googlede papağan yazdığınızda ikinci sırada , jakopapagan yazdığınızda ilk sırada çıkıyorum aslında.Bir papağan dostu olarak burada olmanıza sevindim.İyi geceler...

    YanıtlaSil
  71. Ben daha dün 3-4 yaşında olduğunu söyledikleri bir şako aldım.Bugün 3-4 arası belirli aralıklarla power pause yöntemini uyguladım.Yaklaşık 20 dakıka önce gözünün önünde şapırdata şapırdata havuç yedim daha sona kafesin dışında parmaklarımla tutarak içeriye önceden hazırladığım 1cm kalınlığında 3cm uzunluğunda havuç uzattım.İlk başta biraz bağırıp hırlasada işe yaramadığını anlayınca yapmayı kesti.O sırada hala şapırdata şapırdata havuç yiyordum.Yavaş yavaş uzattığım havuça yaklaşmaya başladı . İlk gagasıyla almaya çalıştı fakat tam tutamadı sanırım yere düştü. Birkaç denemeden sonra havuçu ısırıken çıkardığm sesi çıkarmaya başladı.Ondan sonra uzattığımda hiç tereddüt etmeden almaya çalıştı fakat alamıyodu.Daha sonra elimden almayınca bi kafesinin tellerinin arasına hafif sıkıştırdım uzaklaştım onu almaya çalıştı fakat yine düşürdü.Sizce gagasında bir sıkıntısı mı var yoksa sadece istemiyo mu yoksa havuç sert mi geliyo?Bana istemiyo gibi gelmedi zaten sormamın sebebi de o.Bir de bunu yapmadan dikkat ettiğim kadarıyla mamasından(çekirdek) hiç yememişti.Havuç sert geliyosa da daha kolay yiyebilceği neler var ?

    YanıtlaSil
  72. Sayın Adsız ;
    Daha dün bir bugün iki :) . Bir iki ay sonra başarılı olabileceğiniz konularda ikinci gün kısmen başarılı olmuşsunuz.Yeni alınan bir Jakonun ortama ve yeni sahibine alışması bir ayı geçebilir.Hemen eğitime başlamayın ona alışması için biraz zaman tanıyın.
    Havuç Jako için sert değildir.Şu an tereddütleri olduğu için korkuyor ve düşürüyor.Jakolarda beslenme sayfasında verebileceğiniz gıdaların listesini bulabilirsiniz.Selamlar...

    YanıtlaSil
  73. Birkaç saat önce yeni aldığım jakomun havuç yemesiyle ilgili olaydan bahsetmiştim.Biraz önce bahsetiğim "havuç yerken tam ısırdığımda çıkan havucun kırılma" sesini yapmaya başladı ard arda bende içerden havuç kesip elimle vermeye çalıştım.Hiç hırlamayıp yavaşça elimden yemeye çalıştı fakat birkaç defa almadan düşürdü.Bu sefer havucun ortasını çizgi şeklinde kesip kafesin kenarına astım.Biraz sonra gidip yemeye çalıştı.Bir parçasını kopardı ve yere düştü ufak bir parçasınıda almayı başardı ve yedi.Birkaç defa deneyip yine düşürdü.Hala mı tedirgin yoksa aldığım yer daha önce sadece çekirdeklemi besledi de alışık mı değil yiyemiyor mu anlamadım.Çok yeniyim elimden geleni yapmaya çalışıyorum.Daha önce hiç blog kullanmadığımdan istediğim konuyu bulmakta zorluk çekiyorum.Umarım sizi rahatsız etmiyorumdur.

    YanıtlaSil
  74. Ogün Bey ;
    Büyük ihtimal aldığınız yer sadece çekirdekle beslemiştir.Önümüzdeki günlerde farklı sebze ve meyve vererek Jakonuzun damak tadını takip edin.Kimi Jakolar ekşi meyva ve sebze severken kimileri tatlı türleri sever.Bloğu kullanmak basit.Googlede Jakolarda ..... yazın aratın.Konu ile ilgili ilk sırada büyük ihtimal benim bloğum çıkacaktır :) . Ya da en üstte mavi fonun altında (bu blogda ) ara sekmesi var.Konuyla ilgili anahtar kelime yazıp blo içinde aratın.Bulamazsanız tekrar yazın tarif etmeye çalışayım.Selamlar...

    YanıtlaSil
  75. 5 gün önce aldığım jakom biraz önce sümüğümsü bi renkte ve hafif jelimsi,uzun bi şekilde dışkısını yaptı.Bir süre tam düşmedi ve arkasında salladın anca tüneğine çarptırarak düşürdü.Hasta dışkı şekillerine baktım fakat pek benzetemedim bişeye bu normal mi yoksa hasta olabilir mi ?

    YanıtlaSil
  76. Jako sağlığı sayfasında dışkı renk ve kıvamları ile ilgili örnek resimli anlatım var.Jakonuzun dışkısı ile resimlerdeki dışkıları karşılaştırın.Tarifiniz üzerine (dışkıyı görmeden ) yanlış yorum yapmak istemem.

    YanıtlaSil
  77. 2 hafta önce aldığım jakom bugün bir ben odada değilken birde odadayken çok değişik sesler çıkardı.Bu sesler onunla ilgilenmem gerektiğini mi söylüyo? Yoksa öylesine mi konuşuyo ? Bu durumda yanına gidip ilgilenmem mi gerekir ? İlk başta birkaç ıslık olarak başladı daha değişik sesler çıkarınca odaya girdim fakat sustu.Yanına gidip 5-10 dk konuştum fakat arada bir ufak ufak hırladı.Daha sonra odadayken yapınca hiç yanına gitmedim bir süre devam etti sonra kesti.Ne yapmalıyım ? Yanına gidip konuşmalı mıyım yoksa bunu yaparsam konuşunca rahatsız ediyo gibi anlayabilir mi ?

    YanıtlaSil
  78. Jakonuzla zaten sürekli ilgilenmelisiniz.Henüz size alışmadığı için hırlıyor.Jakonuzu öncelikle evcilleştirmeniz gerekiyor.Blogda bulunan 36 ayrı sayfanın tamamını okuyun.Evcilleştirme ile ilgili JAKO PAPAĞANI BİR HAFTADA EVCİLLEŞTİRİN sayfasını inceleyin.Selamlar...

    YanıtlaSil
  79. Kendimi ifade edemedim sanırım zaten ilginiyorum öğrenmek istediğim tek şey bu sesler bizimle iletişime geçmeye çalıştığını mı ifade ediyordu ? Fakat sanırım siz pek ilgilenmediğimi ses çıkarınca ilgilendiğimi falan sandınız :/ Bir de kafesteki oyuncaklarıyla hiç ilgilenmiyo bu şekilde sıkılıp tüy yolmaya başlar mı ?

    YanıtlaSil
  80. Sayın Adsız ;
    İsminizi yazmadığınız için size ancak böyle hitap edebiliyorum.Sorunuza iki farklı cevap verebilirim.
    Jakonuz size ve yeni ortamına alışmış ve evcilleşmiş olsaydı siz yokkenki çıkardığı sesler ilgi istediğinden diyecektim.Fakat sizin Jakonuz henüz sizde çok yeni.Size alışmamış , sizi sahibi olarak şu an görmüyor ve henüz evcilleşmemiş.Bu nedenle siz odada yokken kendini rahat hissettiğinden ses çıkarıyor.Siz odaya girdiğinizde susuyor ve hırlıyor.Bu durumu değiştirmek için ona zaman tanımalı (size alışması için ) ve onu evcilleştirmelisiniz.Jakolar hakkında ya çok az şey biliyorsunuz ya da henüz yeni öğrenmeye çalışıyorsunuz anladığım kadarıyla.Artık bir Jakonuz olduğuna göre öğrenme hızını arttırmalısınız.Jakolar hakkında bilgilendikçe sorularınızda farklılaşacaktır.
    Oyuncak meselesine gelince ;
    ona oyuncak oynamayı siz öğreteceksiniz.Ama bunun için önce size alışmalı.Yani laf dönüp dolaşıyor evcilleşmeye geliyor.Siz henüz merdivenin ilk basamağını çıkmadınız.Yirminci otuzuncu basamaktaki konuları bekliyorsunuz.Bloğun tamamını okuyun ben size yardımcı olmaya çalışırım merak etmeyin.Fakat önce bloğun tamamını okuyun.Selamlar...

    YanıtlaSil
  81. Meftun bey merhabalar, bir ay önce size yazmıştım, jakomuzu yeni almıştık, hatta kanadını çarptığını anlatmıştım size, ufak bir kaza yaşamıştık.jakomuzu alalı bir buçuk ay oldu.yavaş yavaş dilini anlamaya başladık.kafese girip çıkma olayınıda çözdüm, akşam olduğu zaman kendi giriyor ve yemeğini yiyip uykuya geçiyor, hırlama olayını sadece yabancılara yapıyor, sebze meyveyede alıştırdım, herşeyden yiyor.benim size bir sorum olacak, kuşumuz yakup korkusunu hala üzerinden atamadı, hala çok ürkek, bu normal diye tahmin ediyorum ama kafesten çıktığında tüneğine bile gitmiyor, kafesini temizlememe izin vermiyor, tüneğine çıkması için zorladığımda kendini yere atıyor.yere atmaktan kastım, kuşu aldığımız yer sağolsun dam çok güzel kesmiş kanatlarını, kuşum uçmaya çalışınca yere düşüyor, biraz üstüne gidince hemen yere atıyor kendini, alıp tüneğine koyuyorum, anca öyle temizliyorum kafesi.korkuyorum bu uçmaya çalışarak yere düşmesi alışkanlık haline gelecek diye.geçen gün yine kafesinden tüneğine çıkarmaya çalışırken yere attı kendini ve sanırım dilini ısırdı, elma verdim, elma kan içinde kaldı,veteriner arkadaşımız var, onunla irtibata geçtik, kanama devam ederse gelin dedi, çok şükür devam etmedi.yani demek istediğim, bu ürkmesini nasıl yenebiliriz?kafesten çıkardığım zaman sadece üzerinde geziyor, çok mutlu, ıslıklar çalıyor, üzerine gittiğim zaman korkup kafesin etrafında kaçacak yer arıyor?bunu nasıl yenebiliriz?yardımcı olursanız çok sevinirim.iyi günler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Ahu Yalın ;
      Kanat ayarına ben kesinlikle karşıyım aslında.Ama siz ya da sizden önceki sahibi yaptırmış.Jakonuzun kaçmak isterken yere düşmesi bu yüzden.Kaçmaya ihtiyaç duymasının nedeni ise biraz daha size alışması gerekiyor sanırım.Birbuçuk aylık süre çok uzun bir süre değil.Biraz daha zaman tanımak lazım.Ayrıca ilk zamanlardaki tatsız olayında etkisi var sanırım.Zamanla sorun azalır diye umut ediyorum.Yanlış anlamayın benim dediklerimi harfiyen yapın demiyorum ama , benim üstüne basarak uyardığım konularda sıkıntı yaşıyosunuz. Örnek: kanat ayarı olayı , Jako alışmadan kafes dışına çıkarılmaması konusundaki uyarılar... Selamlar...

      Sil
  82. Meftun bey tekrar merhaba,
    Bizim kuşumuzu aldığımız adam, kanat ayarını yapmış, kuşumuz kanatlarını açtığında resmen yarısı yokki bu çok üzücü görünüyor.dediğiniz gibi bende son derece karşıyım buna.hayvanın biraz da psikolojik sorun yaşaması bundan.bunun için veteriner arkadaşımıza da danıştık, veterinerlerin alanları farklı oluyor bilirsiniz, kanatlılardan anlayanlar zor, fakat bizim arkadaşın hocası istanbul üniversitesinde kanatlılardan en iyi anlayan hocaymış, çocuk sağolsun yardımcı oluyor, kanatlarla ilgili hocaya götürebileceğimizi söyledi fakat yapacakları işlem, üzerine battaniye kapatıp o kısa kanat tüylerini çekmekmiş, buda daha kötü psikolojik soruna yol açacağından seçimi bize bıraktılar.artık tüy değiştirmesini bekleyeceğiz.bu arada sizin bloğunuzu takip ediyorum, diğer arkadaşlara yardımlarınız ve tavsiyeleriniz çok güzel, yanlış anlama olur mu hiç.yardımlarınız için teşekkür ederim.
    Kafesten çıkarma konusuna gelince aldığımız adam öyle bir alıştırmış ki, onu gündüzleri hepdışarda tünekte bırakmış, almaya gittiğimizde bile dışarıdaydı, eve getirdiğimizde sizinle irtibata geçtikten sonra hep dikkat ettim, haftada bir iki gün çıkardım, hala da öyle.bizim kuş kafesin kilidini açmayı öğrendi, sabah günün ilk ışıklarıyla ıslıklar, sesler, çok mutlu, meğerse kilidi açmış, ilk gün öyle akşama kadar dışarıda, akşam kafese girdi, ertesi sabah tekrar kilidi açmış, aynı şekilde ıslık şarkılarla uyandırdı bizi, akşamında oraya kilit taktım, ertesi sabah kafesi kıracaktı yere indirecekti, açamadığı için patırtısına uyandık.çok uzattım,kısacası dediğiniz gibi çıkarmamaya çalışıyorum, ama bu seferde hepten psikolojisi bozulacak diye korkuyorum, ne yapacağımı bilemedim.
    Birçok şeyi sizin arkadaşlara yorumlarınız ve blogunuz sayesinde öğrendim, bazen en eğitimli bir veteriner ya da hoca bile yardımcı olamıyor, çünkü deneyim ve yetiştirme çok çok önemli.tekrar teşekkür eder, iyi günler dilerim.

    YanıtlaSil
  83. Sayın Ahu Yalın ;
    Olayı şimdi anladım.Daha önce bu kadar detay vermediğiniz için bende sizi suçluyordum açıkçası. Sahip değiştirme , kanat ayarı ve ilk günlerdeki üzücü kaza nedeniyle üç defa travma yaşayan Jakonuzun normalleşmesi için sevgi ve zamana ihtiyaç var bu durumda.Sevgiyi zaten gösteriyorsunuz.Sabılı olup travmayı atlatmasını beklemek gerekiyor.Selamlar...

    YanıtlaSil
  84. Meraba meftun hocam 1 ay once bi jako almistim kongo fakat hala alimadi bize. sandalye tekniginle yaklastim vazgecmedim simdi hirlamiyor cok yanasmadigin surece fakat bize alismis gibide durmuyor ellerimden cok korkuyor bu yuzden sadece yemini ve suyunu degismek icin kafese ellerimi sokuyorum fakat hala hirliyor.ne yapmam gerek? Cevabiniz icin simdiden tesekkur ediyorum

    YanıtlaSil
  85. Sayın Onurhan Akman ;
    Bloğa hoş geldiniz.Jakonuz hayırlı olsun.JAKO PAPAĞANI BİR HAFTADA EVCİLLEŞTİRİN sayfasını inceleyin.Tecrübeli olmadığınız için siz bir haftada değil ama bir ayda sonuç alabilirsiniz.Ayrıca bloğun tamamını okumanızı tavsiye ederim.Bloğu okuduktan sonra detayını bulamadığınız konu olursa mesaj atın.Ama öncesinde blogdaki 36 sayfanın tamamını okuyun lütfen.Selamlar...

    YanıtlaSil
  86. Merhaba meftun bey butun yorumlarinizi okuyorum bende sizin sayenizde bir jako sahibi olmak istiyorum bana yardimci olursaniz sevinirim

    YanıtlaSil
  87. Sayın Mehmet Zorlu ;
    Bloğa hoş geldiniz.Jako edinmeden önce bloğun tamamını okuyup aklınıza takılan konularla ilgili mesaj atarsanız yardımcı olmaya çalışırım.Selamlar...

    YanıtlaSil
  88. Hi :)

    So cuute blog :)
    like to follow?:)
    Just let me know! i'm following you now

    Kisses :*:*
    Karola

    YanıtlaSil
  89. Merhaba, öncelikle böylesine güzel bir blog için teşekkürler... yıllar yılı jako beslemiş bir insan olarak yeni başlayanlar için şu uyarıyı yapmak istiyorum jako beslemek bir ayrıcalık ve hastalıktır :) birde herkesin yaptığı ortak yanlış kuş eve geldiği ilk günden hemen üzerine gitmek! jakoya müsaade edin biraz ilgilenmeyin sadece yem su verin temizliğini yapın, yokmuş gibi farzetin eğitimli olsun olmasın 20 gün izin verin ortam analizi yapsın aldığınız kuş kanıtlanmış zekaya sahip belirli bir karakteri var en basit kendinizden düşünün yeni bir ortama girerseniz hemen yeni tanıştığınız insanlarla kucaklaşırmısınız ?

    YanıtlaSil
  90. Sayın Kuthan Ülgen ;
    Bloğa hoşgeldiniz.Görüşlerinize aynen katılıyorum.İlk defa Jako besleyen arkadaşların yaptığı başka bir hatada , Jakolar hakkında yeterli bilgi sahibi olmak için zaman ayırmamak.Jako papağanlar diğer kuş türleri gibi sıradan değildir.Jako besleyen birinin bilgi seviyesini arttırması lazım.Ben yardımcı olmak amacıyla bu bloğu kurdum.Burada her türlü bilgiye ulaşmak mümkün.Fakat ne yazıkki genelde bloğun tamamı okunmak yerine sadece soru - cevap şeklinde bilgilenilmeye çalışılıyor.Tüm Jako dostlarına selamlar...

    YanıtlaSil
  91. Ciertamente es muy interesante. Creo que el Loro Gris es el que más habla, que todos los loros duran muchos años. Todo un mundo, es muy curioso como pueden hablar e imitar la misma voz de la persona al mismo tiempo.

    Un gustazo leerte.

    YanıtlaSil
  92. Merhaba meftun bey bende 1.5 ay önce bir jako aldım elimden yem yiyor kafayı eğ dediğimde eğdirip kaşıtıyor. Elma yemeye falan alıştırdım. Yalnız hiç ötmüyor. Bİrde kafesin dışına çıktığında yanına hiç yaklaşamıyorum hemen kaçıyor ne yapabilirim teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jakolar genelde yeni evine ve yeni sahibine 1 - 2 ay sürede alışırlar.Kafes dışındayken kaçması henüz size tam alışmadığının göstergesi.Biraz daha alışmasına müsaade etmelisiniz.Sizin Jakonuz belki üç ayda sizi tam olarak benimseyecektir.Bu süre zarfında onu kovalamayın.Yani sizden kaçıyorsa üstüne gitmeyin.Üzerine giderseniz güven olayı gecikir.Onun hazır olmasını bekleyin.Bu sürede onunla daha fazla vakit geçirip tatlı bir ses tonuyla sohpet edin.İlgi ve sevgi alışma sürecini hızlandıracaktır.Selamlar...

      Sil
  93. iyi aksamlar öncelikle emeğinize sağlık gercekten benim gibi bu konuda tecrubesiz olanlara neredeyse tavsiye verecek kadar cok bilgi yukleyebildiğinz için tebrik ederim meftun bey,

    forumunuzu elimden geldiğincer okudum hatta her yorumuda okumaya gayret ettim ama bulamadıgım birkac sorum olacak cevap alabilirsem cok memnun olurum.

    jako papağanı olan kusumuzun adı usta kendisini evcil olarak sahiplendik hırlaması yok elden yem alıyor kafasını sevdiriyor bazen cok nadirde olsa cok kısk sesle hırlayabiliyor eve geleli 1 haftaya yakın oldu ve her gecen gun asama katediyoruz tabiki ona sarılıp mıncıklamamak için kendimi zor tutuyorum:)) ama papağanların kafes içinde tıkılmasından cok hoslanmıyorum o yuzden kapagı acık ilk zamanlar zorlanarakda olsa tuneğe geliyordu lakin artık cok rahat kendi inip cıkabiliyor sizce bunda bir sakınca var mıdır varsa ne kadar sıklıkla cıkması gereklidir ayrıca yer fıstıgını cok seviyor her seyide yiyor elma armut mısır ama çekirdek cok fazla vermiyorum içinde cok az cekirdek olan bir karısık mama yiyor cekirdek vermek gerekir mi extradan bir mama kabında surekli biber ve benzeri sebzeler bir diğerinde meyve elma ve benzerleri birinde kuru karısık gıda bir de suyu var sizce eksik olan birsey var mıdır bugun ilk defa telefonumun sesini taklit etti ve diğer gunlere gore kendine daha cok guveniyormus gibi daha hareketli ve daha sesli ayrıca bazı papağan videolarını duyunca cıldırıyor kafeste dort donuyor bunun bir zararı yoktur umarım simdiden tesekkurler

    YanıtlaSil
  94. Muharrem İlhan Bey ;
    Bloğa hoş geldiniz. Jakonuz hayırlı olsun. Eve yeni gelen bir Jakonun yeni ortam ve sahibine alışması bir iki ay kadar sürer. Siz evcil bir Jako aldığınız için bu süre elbette daha kısa olacaktır. Ama hiç birşekilde bir haftalık süre yeterli değildir. Üçüncü haftaya girerken sizi sahibi olarak görmeye başlayabilir Usta. Jakolar geç güvenen türlerdendir. Gerçi yazdıklarınızdan herhangi bir sorun olmadığı anlaşılıyor. Fakat eğitim v.b konulara başlamak için biraz daha sabredin.
    JAKOLARDA BESLENME sayfasını mutlaka incelemişsinizdir. Çekirdek vermeliyim mi sorunuza cevap vermek gerekirse kesinlikle gerekmiyor. Bakmayın siz çoğu Jakonun çekirdekle ( hatta sadece çekirdekle ) beslendiğine. Bunun nedeni sahipleri tarafından sebze ve meyvaya alıştırılmamaları , en kolay ve en ucuz olarak temin edilmesinden kaynaklanıyor. Jakolar 70 yıl kadar yaşar. Fakat sadece çekirdek yiyen bir Jakonun 20 yıl bile yaşaması mümkün değildir. Çekirdek , fıstık gibi yağlı tohumlar papağanların karaciğerinde yağlanma yapar. Bu tip yiyecekler çok çok az o da ödül olarak verilmelidir. Kesinlikle öğün olarak değil. Beslenme sayfasında yararlı ve zararlı yiyecekler listesi ile hangi yiyeceğin hangi vitamini içerdiğini bulabilirsiniz. Jakonuza her türlü vitamin alacağı gıda çeşitlerini verin. Mısır Jakolarda ishale neden olabilir. Mısırı daha az verin. Suyunu mümkünse her gün , en fazla iki günde bir tazeleyin.
    Jakoların sürekli kafes içinde durmalarıda , sürekli kafes dışında durmalarıda uygun değil. Sürekli kafes dışında durmaya alışırsa ilerde onun için problem olabilir. Ölçüyü siz belirleyin , siz Lider olun , liderliği Jakonuza kaptırmayın.
    Telefon sesini taklit edebilen Jakonuz konuşmaya yatkındır. Bence papağan videoları dinletileri yerine , söylemesini istediğiniz kelimeleri tatlı bir ses tonuyla ve net olarak söyleyin (kelimeleri ağzınızda yaymayın ). Unutmayın Jakonuz kelimeleri aynı sizin söylediğiniz gibi çıkaracaktır. Bloğa yazdığınız mesaj benim onayımdan sonra yayınlanıyor. Mesajı görüp cevap vermem bazan biraz gecikebiliyor. Mesajı bir kere gönderdiğinizde top artık bende merak etmeyin. Aynı konuyla ilgili diğer üç mesajınızı yayınlamadım. Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  95. ilginiz için çok teşekkürler tavsiyelerinize uyacağım.

    YanıtlaSil
  96. merhaba sizden çok şey ögreneceğimin farkındayım papağanlar hakkında hiçbirsey bilmiyorum.Yakub eve geleli bir hafta oldu sürekli bağırıyor yanına yaklaşmak şöyle dursun kafes tarafına bakamıyoruz böyle bir ses görmedim biraz zorladim yanında oturdum kafesten çıkardım sürekli konuşuyorum yok susmuyo bana yardım edin caresiz kaldım ne kadar bagiracak su anda evin en kalabalık yerine koydum yemegini biz olmadıgımız zaman yiyor su içiyo ve sagliklı.Umarım benim onu sevdiğim kadar oda beni sever

    YanıtlaSil
  97. Zehra Hanım ;
    Bloğa hoş geldiniz. Jakonuz hayırlı olsun. Öncelikle şunu söyleyim : Jakonuz iki ay süre dolmadan kafes dışına birdaha kesinlikle çıkarmayın.
    İltifatınız için teşekkür ederim. Fakat Jakolarla ilgili öğreneceğiniz konuları soru cevap şeklinde öğrenmeniz mümkün değil. Çünkü Jakolar hakkında şu an çok az bilgiye sahipsiniz. Yani neyi sormanız gerektiğini şu an bilmeniz mümkün değil. Doğru soruyu sorsanız bile benim bu soruya bir iki cümleyle vermiş olduğum cevapta pek çok şey eksik kalır. O zaman ne yapacaksınız ? Blogda Jakolarla ilgili 36 ayrı sayfa var. Boş zamanlarınızda bu sayfaların tamamını okumalısınız. Hatta bazı sayfaları birkaç kez , yine bazı sayfaları zaman zaman tekrar tekrar incelemelisiniz.
    Şimdi ilk önce blogdaki '' JAKO PAPAĞANI BİR HAFTADA EVCİLLEŞTİRİN '' sayfasını , daha sonra ''STANDART PAPAĞAN SORUNLAI '' sayfasını , ''JAKO DAVRANIŞLARI VE ANLAMLARI '' sayfasını , '' JAKO KAFESİ NASIL OLMALIDIR '' sayfasını bulup okuyun.
    Sayfaları nasıl bulacağım derseniz : Şu anki sayfanın en üstünde MAVİ FONDA tanıtım yazısı var. Hemen bu yazının altında BLOG ARAMA MOTORU bulunuyor. Kutuya ilgili sayfanın tam adını veya anahtar kelimeyi yazıp ara tuşuna basın. İlgili sayfa karşınıza çıkacaktır. Kolay gelsin. Selamlar...

    YanıtlaSil
  98. Bende teşekkürederim .

    YanıtlaSil
  99. meftun bey merhabalar, size daha oncede soru sormustum sorularıma birkac tane dahha eklemek isterim sisizn için bir mahsuru yoksa
    kuşumuz geleli yaklaşık olarak 2 hafta oldu zaten evcildi daha da bir alıştı bize acele etmeden guven işini çözmeye çalışıyoruz yalnız tuneğini sevmiyor kafes içinden elimddeki tüneğe gelömek istemiyor o yuzden kapıyı acık bıraakıyorum ve kendi çıkıyor zorlansaa da kendi giriyor bazen bu süreç zorlu oluyor ama kendisi yapıyor bunun bir mahsuru var mıdır yoksa bizim tunek ile alıp tunek ile mi çıkarmamız gerekiyor cunku aldıgım sahibi bana gostermek için kafesin içine tunegini uzatmıstı oda hemen atlayıverdi bunun ileriyte dönük bize bir problemi olur mu?
    bir de dikkat ediyorumda fotograflarda ve pet shoplarda gordugum kusların ggagaaları daha kıs ama bizim kusumuzun gayet uzun bunun yas ile bir alakası var mıdır yok ise içeride gaga taşı olmassına ragmen hiç dokunmuyor ne yapmalıyız normal kusların kine gore en az 1 2 cm daha uzun cenesini kapattıktan sonrra yaklasık 3cm assagı geliyor gagası
    son olarak kafesten cıkarttıgımız zamanlar ustte bulunan tunegindde durmak yerine daha cok kapıda veyahut kafesin ust kısmında duruyor cok fazla ucmuyor genelde tırmanmayı tercih ediyor ama dikkatimizi ceken bir şey oldu 2 haftada 3 defa eşime doğru uçtu her seferinde eşim odayı terk edince kafesin ustune geri uctu bunun ozel bir sebebi var mıdır acaba

    simdiden tesekkürler

    YanıtlaSil
  100. Muharrem İlhan Bey ;
    Jakolar en zeki papağan türüdür. Tekrarlanan yeni alışkanlıkları hızla kavrayıp uygular , tekrarlanmayan alışkanlıkları ise zamanla bırakır ve bir süre sonra unuturlar. Jakonuz sizle beraberken daha pek çok şey öğrenip uygulayacaktır merak etmeyin.
    Jakoların yaşları sadece göz rengiyle tespit edilebilir. Gaga , kanat kuyruk ya da boyunun yaşı ile alakası yoktur. Papağanlarda üst gaga kıvrıktır. Bu zamanla uzayabilir. Gaga uzunluğu Jakonuzun yem yemesini engelleyecek kadar uzamışsa , bir Veteriner yardımıyla müdahale edilmelidir. Gaga uzunluğu yaşamsal faaliyetlerini engellemiyorsa kafes içindeki gaga taşları yeterlidir. Papağanınız gagasını törpülemeye ihtiyaç duyarsa bu taşı kullanır. Gerek görmüyorsa gaga taşıyla uğraşmaz. sizin gaga boyu tahmininiz ( 3 cm uzunlu tahmin , hemde aşırı abartılı tahmin olsa gerek :)) ) hatalı. Elinize bir cetvel alıp 3 cm uzunluğun ne kadar büyük olduğunu görün. Mesajınızı okuyunca ben öyle yaptım. 3 cm çok büyük bir ölçü. Tahmini yazacağınız mesajlarda biraz daha makul olun. Yoksa ben okuyunca dehşete kapılıyorum :)
    Jakolar genelde konabileceği en yüksek yerde , veya konaklamaktan hoşlandığı yerde dururlar. İnsana gelen Jakolar ise ilk önce kafa üstüne konmak isterler. Fakat siz buna müsaade etmeyin. Jakonuz sizin göz hizanızdan yukarıda olmamalı. Yoksa üstünlük (liderlik ) ona geçer. Söz dinletmekte ve eğitmekte zorlanırsınız. Sizde Jakonuza tepeden bakmamalısınız. Bu durumda onu ezik yapar. İdeali göz hizası veya bu hizaya yakın olmasıdır. Selamlar...

    YanıtlaSil
  101. Sayın Mommyslifetime ;
    Hoşgeldiniz. Takip ettiğiniz için teşekkür ederim. Selamlar...

    YanıtlaSil
  102. Meftun bey benim tamamiyla evcil bir jakom var kendini sevdirir ele cikar ses cikarir felan yani kesinlikle evcil fakat su aralar mesala onu kafesinde seviyorum arkami donup 1 dkkalina odama gidip geliyorum sonra kafese yaklasirken bana hirlio hirlarken tuylerini kabartiyor ve guuuuug cit cit gibi sesler cikariyor bu guuuug sesi genellikle mutlu oldunda cikardigi bir ses . Yani oterken felan .onda bu siralar bi agresiflik var bazen oldukca sevecen davranirken 1 dakika sonra hirliyor .yardim edin lutfen saygilar

    YanıtlaSil
  103. Ziya Bey ;
    Jakonuz ne kadar zamandır sizinle beraber diye sormuştum? Jakonuzun muhtemel yaşı kaç? Sadece soru sorup , benim yorum yapmak için sorduğum sorulara cevap vermezseniz ben hangi verilere göre durumu yorumlayacağım?

    YanıtlaSil
  104. Wish you a nice week ..
    Hugs from Moonlight

    YanıtlaSil
  105. Merhaba Meftun bey
    Jako sahibi olunca özellikle burayı okur oldum çok donanımlı bir blog. Ben iki hafta önce sahipsiz bir papağanı sahiplendim. Eve geldiğinde psikolojisi berbattı. Çok bağırıyordu, tüylerini yolmuştu ve bir köşeye sinmişti. Belki petshopa verilse daha iyi olurdu bilemiyorum çünkü eşim ve ben çalışıyoruz akşam evdeyiz. Ama sıcak bir yuvası olsun istedim. Geldikten iki saat sonra elimden fıstık aldı. Şimdi yani iki hafta sonra bulunduğu yeri benimsediği anlaşılıyor. Henüz kafesinden çıkaramadım. Bu haftasonu üçüncü haftası olacak eğitime başlamak istiyorum. Blogunuzdaki başlıkları okudum uygulamaya başlayacağım. Sadece akşamları vereceğim eğitimle sonuç alabilir miyim?
    Diğer sormak istediğim de jakom özellikle sabahları çok ötüyor değişik sesleri ve bütün kuş seslerini çıkarıyor. Anlaşılan ciddi bir petshop geçmişi olmuş. Sormak istediğim sadece kuş sesleri çıkaran jako insan sesini de taklit edebilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Esra Ergin Serinpınar ;
      Bloğa hoş geldiniz. Jakonuz hayırlı olsun. Sahiplendiğiniz Jako petshopa verilseydi kesinlikle daha iyi olmazdı emin olun. Psikolojik travma geçirmiş bir Jako için sıcak bir yuva , ilgili ve anlayışlı bir sahip gerekir. Sizde zaten bu imkanları Jakonuza sunmuşsunuz ve sunuyorsunuz. Bir Jako sever olarak size teşekkür ederim.
      Jakonuzun size tam olarak alıştığını düşünüyorsanız eğitime başlayabilirsiniz. Akşamları ve hafta sonları verilecek eğitim elbetteki yeterli olur. Eğitim sürelerini ilk başlarda çok kısa tutun. Gelişmeleri hazmetmesi için ona zaman tanıyın. İlerleyen günlerde eğitim süresini kademeli olarak arttırırsınız.
      Değişik sesler taklit eden Jakolar konuşma aşamasına gelmiş demektir. Bu aşamaya gelmiş olan Jakolar insan seslerinide kolaylıkla taklit edebilirler. Söylemesini istediğiniz sözleri aynı ses şiddettinde ( aynı ton , aynı vurgu ) tekrar tekrar söylerseniz o da söyleyecektir. İlk kelimeyi çıkardıktan sonra ne kadar hızlı kelime öğrendiğini göreceksiniz. Kolay gelsin başarılar dilerim. Selamlar...

      Sil
  106. Ben de size teşekkür ederim. Evde çok yalnız kaldığı için bencil davranmış gibi hissediyorum ama beni rahatlattınız açıkcası.
    Tecrübem olmadığı için jakom hazır mı değil mi emin değilim ama öğrenmem için başlamam gerekiyor. Eşimden pek hoşlanmıyor. Sürekli göz önünde olduğu halde eşim odaya girince geriliyor. O yüzden eğitim işini seve seve üstlendim :)
    Bir önemli sorunum da meyve sebze alışkanlığımız yok çünkü yemiyor. Sanırım hiç yememiş. Yem kabına armut ve havuç koydum hepsini attı ve dipde kalan yemleri yedi. Yem kabına sadece meyve ve sebze koysam yemeye başlar mı?
    Eğitimde burada okuduklarımı uygulamaya başlayacağım. İnşallah başarılı olurum da iyi arkadaş oluruz yoksa çok üzülürüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jakolar tek eşlidir ve evde sadece bir kişiyi sahibi olarak kabul eder , onu lideri olarak görür. Diğer ev halkı onun tahammül ettiği kişilerdir. Sahibini diğer ev halkından kıskanır. 6 ay bir yıl sonra eşinize karşı tutumu yumuşayacaktır , fakat hiçbir zaman diyaloğu sizinle aynı seviyede olmaz.
      Sebze ve meyve yememesinin sebebi , onların yenecek bir şey olduğunu bilmemesinden kaynaklanıyor. Sebze ve meyvaya alıştırmanın tek yolu , onun yemesini istediğiniz yiyecekleri onun karşısında siz yeyin , o sizi izlesin. Fakat yerken olayı çok abartın. Ağzınızı şapırtatarak , yediğiniz yiyecekten çok zevk alıyormuş gibi yapın. Bir kaç gün bu durumu onun karşısında tekrar edip , arada onada uzatın. İlk zamanlar tepki vermeyecektir , aldırmayın ve denemeye devam edin. Bir süre sonra cesaretini toplayıp uzattığınızı alacak ve tadacaktır. Bu durumda siz hem elden yem yedirmeye hem de sebze ve meyvaya alıştırmış olacaksınız.
      Esra Hanım blogda bulunan 36 ayrı sayfanın tamamını birkaç kez okumanızı , vaktinizin olması durumunda sayfa altındaki yorumlarada göz gezdirmenizi tavsiye ederim. 8 - 14 Şubat 2014 tarihleri arasında internete giremiyeceğim. Yazacağınız yeni mesajları 14 Şubattan sonra yanıtlayabilirim. Selamlar...

      Sil
  107. Aslında bu dediğinizi okuduğum şekilde birkaç kere yaptım. Karşısında yiyorum. Elimden alıyor hem de ilk günden beri -fıstığa hiç hayır demiyor- fakat aldırış etmemek değil de sanki alışık olmadığı sevmediği birşeyi ona verdiğim için elimden çekip atıyor. Armut verirken de havuç verirken de aynı şeyi yaşadık. Sonrasında yem kabına bıraktım ama onlar da kafesin dibini boyladı. Son hafta fıstık vermeyi zaten kestim. Onunla daha rahat ilgileneceğim bir gün sadece sebze meyve vereceğim. Ne kadar süre yemeden durabilir gözlemleyeceğim.
    Yorumlar da sayfalarda ki konular kadar ilgimi çekiyor çok büyük tecrübe oluyor. Görüşmek üzere Meftun bey. İyi günler.

    YanıtlaSil
  108. Meftun bey merhaba .henüz üç günlük jako papağanım var.2.5-3 yaşında olduğunu tahmin ediyorum.blogda yazan hırlama eğitimlerinin hepsini denedim ancak papağanımın agresif hareketlerinde hiç bir değişiklik yok.kafese kimseyi yaklaştırmıyor.arkamı döndüğümde sesi daha az çıkıyor ancak onunla ilgilenmeye başladığım an bağırmaya başlıyor.yardımcı olursanız sevinirim..

    YanıtlaSil
  109. Ömer Bey ;
    İlgili sayfadaki adımları kararlı bir şekilde uygulayın. Gerekirse sayfadaki yazıyı tekrar gözden geçirin. Başka bir yol yok maalesef. Yazılanları uyguladığınızda sorun kesinlikle çözülür. Eksik yaptığınız veya sayfada gözden kaçırdığınız bir konu olabilir. Yazılanlara ekleyecek başka bir konu yok çünkü. Selamlar...

    YanıtlaSil
  110. merhabalar..
    Dün 9 aylık bi jako satın aldım yani bebek daha biraz fazla cana yakın tahmin ediceğiniz gibi tepemden inmiyor ama şöyle bi problem oldu kafese koyup, kapılarını kapattığımda sürekli çıkmak istiyor, yem konulan yeri eşeleyip yemleri attırıyor, sanırım stres yapıyor dışarı çıkmak istiyor sürekli. Dışarı çıkardığımda bi süre kucağımda sevip kafesin üstündeki tüneğe bırakıyorum orda bi süre durup sonra üstüme çıkmak istiyor bu yavrucağı küstürmeden kafeste de durabilmeyi nasıl öğretebilirim.
    2. sorum annem pek ilgilenmez ben arada bikaç günlüğüne şehir dışına çıkıyorum odada tek kalmasıda bi sorun var mı yoksa annemin çoğunlukla durduğu salona mı almalıyım şehir dışındayken şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kurtuluş Bey ;
      Kafes dışında durma süresini kademeli olarak azaltabilirsiniz. Kafes dışındayken oda içerisindeki eşyalara zarar vermiyorsa , oda içerisinde Jakonuza zarar verecek bir şey yoksa (kesici , delici malzeme , elektrik kablosu v.s..) bu azaltma süresini zamana yayabilirsiniz.
      Jakonuzun zaman zaman birkaç gün yalnız kalması sorun teşkil etmez. Su ve yem takviyesi yapıldığı sürece.
      Jakolar sürekli yer ve oda değişikliğinden hoşlanmazlar. Onun için uygun gördüğünüz odayı ve oda içerisindeki köşeyi mümkün olduğunca değiştirmeyin. Selamlar...

      Sil
  111. Merhaba meftun bey; Ben iki haftalik bi jako sahibiyim bazen gagasini titretir gibi 1-2 saniye birbirine vuruyor neden olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oğuzhan Bey ;
      Sorularınızın yanıtlarını ''JAKO DAVRANIŞLARI VE ANLAMLARI'' sayfasında bulabilirisniz. Ayrıca aramıza yeni katılan bir Jako sahibi olarak blogda bulunan 36 sayfanın tamamını en az bir kez (bazı sayfaları zaman zaman birkaç kez) okumanızı tavsiye ederim. Selamlar...

      Sil
  112. tekrar merhaba..
    bu çocuğun yemliği eşeleme huyu! ben yokken bütün yemi dışarı attırıp aç kalmasından korkuyorum nasıl bi çözüm önerirsiniz? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  113. Kurtuluş Bey ;
    Yemliğin , tüneğin durum ve konumunu görmediğim için bişey söylemek zor. Bu konuda sizin alternatifler üretmeniz daha isabetli olur. Jakolar kafes tabanına dökülen yemi tenezzül edip yemezler , kompleksleri bu duruma müsaade etmez genelde. Çözüm bulmalısınız :S

    YanıtlaSil
  114. Thank you for this very interesting post. I did not know anything about raising a parrot and learned a lot. About 10 years ago, I met a woman who owned a parrot. She loved her parrot very much. However, she was getting too old to care for it and had to find another home for her parrot. I don't know if she found a new home, if the parrot was happy -- could the parrot be happy in a new home? But I thought about her parrot as I read your post. I hope everything worked out.

    YanıtlaSil
  115. Merhabalar .
    Ben 4 aylık bir jako aldım
    Hırlaması tamamen kesildi
    Ama devamlı bir yerinde duramaması söz konusu
    Yemlerini falan değiştirirken hep hareket halinde kaçma derdinde
    Dışarı çıkardığımda da geziyor falan daha sonra kafese koyarken sopayla bi o zaman hırlıyor , sonra sopaya çıkarıp kafesine koyuyorum .
    Ama 5 aylık oldu hatta 5 buçuk hala alışamadı ne yapmam gerek ?
    Tedirgin devamlı.
    T tüneği alınca biraz daha uğraşmak istiyorum . Çok neşeli konuştuğumuzda ıslıklarla cevap veriyor .
    Korkusunu nasıl yenebilir??

    YanıtlaSil
  116. 5 ay geçmesine rağmen hala sizden korkuyorsa daha fazla vakit geçirmelisiniz onunla. Demek ki henüz sizi sahibi olarak kabul edememiş. Korkutmamaya özen gösterin. Onunla birlikteyken eğlenceli olun ve bol bol tatlı bir ses tonuyla konuşun.

    YanıtlaSil
  117. merhabalar. 3 yasında bır jako aldım.. blog unuzda alıstırma evresınde yapmam gerekenleri yaptım jako hırlamayı kestı hattaa elımden cekırdek fıstık alıp yıyıyor. bır ayagını elımın ustune atıyor ancak kafasını kasımama ızın vermıyor ve sadece sabahları bır kac kez ötüyor onun dışında ötme ses çıkarma yok. ayrıca bugun işten geldıgımde jakomun yediklerini çıkardığını gördüm .bu bır rahatszlık belırtısımı eğer öyle ise ne yapmalıyım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verilen bilgiler eksik. Jako ne kadar zamandır sizinle beraber? Kusma olayı nasıl oldu (çok az miktarda ve beyaz mı) . Jakonuzun yeme içme ve hareketlilik durumunu izleyip , gözlemlerinizi 24 saat sonra tekrar paylaşın. Cevaplamaya çalışayım. Selamlar....

      Sil
  118. selam istanbuldan 2 adet jako getirttim aynı kafes içerisinde fakat şöyle bir sorun var jakolardan 1 tanesi inanılmaz yabanı digeri uysal hatta ben konustukca biseyler sölemeye calıyor aynı kafes içerisinde bu yabanı olanı ayırmalımıyım yoksa ne yapmalıyım katlanılacak gibi birses degil beni kuslardan soguttu bu yabaniligi nasıl gecicek her türlü taktigi uyguladım adım adım denileni yaptım bagırdıkca yanında durdum susunca yavasca cekilmeye calıyorum degil cekilmek kafamı bile oynattırmıyor ne yapmalıyım yardımcı olurmusunuz yoksa satıcam kurtulcam bölede olsun istemiyorum

    YanıtlaSil
  119. Merhabalar
    1 2 yaşlarinda bir jako aldim yaklaşk 3 adir bizimle ama hala bizden korkuyor ve hırlıyor kafesini açsakda dısarıya çikmiyor bu akşam kendisi cikmadiği için biz çikarttık fakat 2 kere duvara çarpti hiç haraket etmeden çok uzagımizda durdu bizim yaklaşmamızada izin vermedi hırlamalarıyla bize ne zaman alısır hırlamalari ne zaman kesilir yanıma gelsin seveyim istiyorum fakat o çok korkuyor yaklaşmamızdan ve kanat ayarı yaptırmak gerekirmi hep böyle çarpıcakmı duvarlara saldığımizda kanat ayarı ne kadar sağlıklı ve jakom hep çekirdek yiyor başka bişey yemiyor meyve verdigimde yerlere atıyor ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duygu Hanım ;
      ''JAKO PAPAĞANI BİR HAFTADA EVCİLLEŞTİRİN'' sayfası başta olmak üzere blogda bulunan 36 sayfanın tamamını en az bir kez okuyun. Üç aydır Jako beslediğiniz halde blogdaki sayfaları okumamış olmanız büyük bir eksiklik. Sorularınızın tamamının hatta daha fazlasının çok ayrıntılı işlendiğini göreceksiniz. Selamlarımla...

      Sil
  120. Evran Yılmaz ;
    Neden iki adet Jako tercih ettiniz? Bu Jakoların cinsiyeti hakkında bir fikriniz var mı (eşmi) ? Genelde Jakolar kafeslerde tek olarak beslenir. Niyetiniz üretim yapmak değilse (ki ev ortamında Jako üretimi çok zordur) tek Jako beslemeyi düşünebilirsiniz. Tek Jako beslediğinizde daha hızlı sonuç alırsınız. Karar sizin....

    YanıtlaSil
  121. amacım üretim yapmak catı katında salma kafesim var. eşler bu nedenle ayırmak istemiyorum 2sini birden egitemezmiyim

    YanıtlaSil
  122. Evran Bey ;
    Bu jakoların birinin dişi birinin erkek olduğunu nereden biliyorsunuz. Bu tespit ancak İngilterede ki laboratuarlarda yapılabiliyor. Bu testin yapıldığını ve bir dişi bir erkek Jako ya sahip olduğunuzu varsayalım. Ev ortamında (Jako çiftliği haricinde) üretim yapabilmek çok çok zordur.
    Amacınız üretim ise evcilleştirmek gerekmez zaten. Bir çift Jakoyu evcilleştirmek ve eğitmek uzun sürebilir. Jako besleyenlerin neredeyse tamamı tek bir Jako beslemektedir.

    YanıtlaSil
  123. merhaba meftun bey. benim bir pakistan papağanım var ve yarın da yavru bir jako gelecek evimize. aynı ortamda bulunmaları her iki kuş için de nasıl etki gösterir ? nr yapmamı onerirsiniz birbirlerine hiç göstermemek mi uygundur yoksa başka bişey mi yapmalıyız..teşekkürler çok faydalı bilgiler veriyorsunuz gerçekten insanlar sizin sayenizde bilgileniyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hüseyin Bey ;
      Bu sorunuzu JAKO PAPAĞAN SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK KONULAR sayfasında 15 Nisan tarihinde sormuştunuz , bende yanıtlamaya çalışmıştım. Lütfen ilgili sayfadaki yorumu kontrol ediniz. Selamlar...

      Sil
    2. Oraya soru sorduğumu bile unutmuşum :) cevabınız için teşekkürler ordaki mesajımdan yine sorularımı ilettim ilgilendiğiniz için teşekkürler

      Sil
  124. Meftun Bey merhaba,
    Bizim 3martta Çakıl ismini verdiğimiz jako bir yavrumuz oldu.gözleri henüz tam sarı olmadığı için 2-3yas oldugunu tahmin ediyoruz.almadan önce de sayfanızı defalarca kez okudum.ilginize ve emeğinize sağlık çok teşekkür ediyorum.elimden geldiğince okuduklarımı uyguluyorum.şuan elimden yediriyorum gagasını seviyorum .hırlaması yabancılık çekmesi gibi sorunlarımız 2gunde bitmişti.yedikleri şeyleri çeşitlendirmeye çalışsam da başaramadım maydonoz sapı elma ve armut ta kaldık önünde iştahla yiyorum tadına bakıyor beğenmiyor .herşeyi sevmeyeceğini biliyorum ama besinleri eksik kalıyor.bunu nasıl aşabilirim?
    Desteğinizle elime alıştırma safhasındayım :) benim şuan için büyük bir sorunum var.ankarada yaşıyorum ve almadan önce de epey baktım bize uygun bir veteriner bulamıyorum .kuştan anlayan bir veyerinere ihtiyacım var. Çakılım şuan gagasında bir sorun var.günlük hareketlerinde neşesinde beslenmesinde herhangi bir sorun yok fakat gagasında bulunan beyaz dalgalı çizgilerin olduğu yerde bir bir incelme var.nasıl anlatayım ; ifadem biraz garip olucak ama özür dikeyerek , ahşap mobilyada tahta kurusunun yediği yerler oyulur ya öyle bir oyuntu var ve net bır sekilde gozlemleniyor ve dokunduğunuzda boşluğu fark ediyorsunuz.yazışmaları okuyorum ama benzer birşeye rastlayamadım.neyapmalıyım,sorun nerden kaynaklı olabilir? Bu yeni olan birşey.
    Tabi gormeden tahmin etmeniz mumkun olmicaktir ama gorus ve yardimlariniza ihtiyacim var.
    tum emeginiz ve ilginiz icin tekrar cok tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuba Hanın ;
      Öncelikle Jakonuz hayırlı olsun. Mesajınızdan ilgili bir pet sahibi olduğunuzu anlıyor , Jakonuzu daha iyi yetiştirmek için bloğun tamamını okuduğunuzu görüyorum. Bunun için size ayrıca teşekkür ederim.
      Jakonuzu sebze ve meyva yemeye alıştırmışsınız. Bundan sonrası daha kolay olacaktır. Sadece Jakonuzun damak tadını takip etmeli , ekşi - tatlı - acı türlerden hangisini ya da hangilerini sevdiğini anlamalısınız. Örneğin benim Jakom tatlı elma yemez fakat ekşi elmaya hayır demez....
      Ankara da yaşadığınızı belirtmişsiniz. Büyük şehirlerde kanatlılardan anlayan Veteriner bulmak küçük şehirlere göre daha kolay. Ankara da tanıdığım bir Veteriner olmadığından tavsiyede bulunamayacağım , fakat internette aratarak Ankara daki Veteriner Kliniklerinin listesine ulaşıp , bu listedeki telefonla arayarak Jako konusunda yardımcı olup olamayacaklarını öğrenebilirsiniz.

      Sil
  125. Meftun Bey tekrar merhaba
    sanirim internete giremediginiz bir donemde yaziyorum kusuruma bakmayin.cunku biliyorum ki en kisa surede donuyorsunuz
    bugun bir sorunla karsi karsiyayiz .sabah bi kalktik Cakil solunum problemi yasiyor.cok sesli ve hisirtili bir solunumu var.mecburen bir veterinerden antibiyotik aldik tavsiyesi uzerine.su yemek tukutmedi bugun.ben de siringa ile vermeye calisiyorum antibiyotigi mamma mamma diyerek ama insallah Cakilim benden sogumuyordur bu tavirlarimla.sizden yardimlarinizi rica ediyorum.cok tesekkurler.
    tuba eren

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jakonuzun rahatsızlanmasına çok üzüldüm Tuba Hanım. Veteriner muayenesi sonucu ilaç tedavisine başlamışsınız. Umarım en kısa zamanda rahatsızlığı düzelir. Veterinerin tavsiyelerine uymanız önemli. Hastalığına bir teşhis konulmuş ve antibiyotik tedavisi başlanmış. Hastalık geçtikten sonra , antibiyotik kullanımı sonlandıktan sonra , antibiyotiğin yan etkilerini en aza indirmek için Veterinerinizden probiyotik tavsiyesi alın. Eğer Veterinerin tavsiye edeceği bir probiyotik yoksa , evde yapımış yoğurdun suyu probiyotik etkiye sahiptir. Bu yoğurt suyu Jakonuzun bağırsak sistemini onaracaktır. Tabi şu an önemli olan solunum sistemindeki rahatsızlığın sonlanması. Tekrar geçmiş olsun dileklerimle...

      Sil
  126. Size sonsuz tesekkur ederim.insallah size guzel haberleri iletirim.
    onerileriniz benim icin cok degerli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyileşti haberini verdiğinizde en az sizin kadar mutlu olacağımdan emin olabilirsiniz. Böyle bir sayfa açıp , buraya emek vermek Jako sevdamdan kaynaklanmaktadır. Ben teşekkür ederim...

      Sil
  127. Meftun bey papaganim onceden boyle yapmiyordu su son 3 haftadir asiri derecede hircin tamamiyla evcil papganim onun yanina geldigimde sevecen bir tavirla onunla konusurken beninisirmak icin aniden saldiriyor bu mama degisirken bile her yanina geldigim genwllille aksam bu sekil saldirioyor ne yapabilrim neden boyle yapiyor ? Saygilar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mevcut agresifliği başlamadan kısa süre önce olumsuz bir gelişme oldu mu? İstemeden onun canını yaktınız mı ya da korkmasına neden olacak başka bir durum oldu mu?

      Sil
    2. Hayir aramiz hep iyiydi . Normaldedr iyidir mesela az once saldirmak yerine agzini benin agzima yaklastirarak pisst pisst gibi sesler cikardi ( opmeye calisio diye yorunladim bilniyorum ) ama mesala birdes saldirganlasio isirmaya caliso ama isrmio sadece uzaklastirma

      Sil
    3. Jakolar bahar aylarında agresifleşebilir. Mevsimsel etkidir bu durumda. Bir Jako ne kadar evcil olursa olsun bazan saldırgan tavırlar sergiler. Bu durum sizin yanlış hareketinizden kaynaklanmıyorsa geçici bir durumdur.

      Sil
  128. Peki bu pisst ne oluo ? Birde bazen tuylerini kabartip hirlarmis gibi ses cikarior sonra otup birden sevencelesiyor ?

    YanıtlaSil
  129. Az once yine yanina gittim yine saldirmaya calisti hrialdi ve kafese atildi ne yapmsan duzelir gercektej uzulmeye basladim bu arada hem kafesten ciktiginda hemen ucarak yatak odasindaki aynanin yania gidiyor ve yanima gelmiyor orda aynaya bakip duruo ne yaparsam bunalri duzeltehilrim o guzel papagan gittikce huysuzlaniyor sanki

    YanıtlaSil
  130. Anlayışlı ve sevecen yaklaşmaya devam edin. İstemediğiniz bir hareket yaptığında , kaşlarınızı çatıp kararlı bir şekilde HAYIR ! deyip odayı terk ederek onu yalnız bırakma cezası verin. Ama asla sesinizi yükseltmeyin , canını yakmayın. Bu yazdığım olumsuzlukları yapmayacağınızı ve yapmadığınızı biliyorum. Sadece başkaları okurkende faydalansın diye hatırlattım.

    YanıtlaSil
  131. Bu zamana kadar hic bagirmadim fakat kucuk kizim hep papaganim saldirdiinda geri cekilmis sanirim saldirinca benim geri cekilecegimi dusunuyor dediklerinizi deyecegim saolun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu olayı sindirme , korkutma gibi veya oyun gibi algılamış olabilir. Jakoların öğrenme kabiliyeti çok yüksektir. Bazan farkında olmadan olumsuz şeylerde öğretebiliyor / öğrenmesine yol açıyor olabiliriz.

      Sil
  132. Her kese salamlar . Men azerbaycandan yaziram . Menim jakomun bedesinde pozqunluk var kaka edende ancak su gedir icinde bir balaca kakasi olur . Men bunun ucun ne ede bilerem?

    YanıtlaSil
  133. hocam bende 3 haftadır beslediğim jako var. yanlız getirdiğim günden beridir ıslık bile çalmıyor,, çalışmadığımdan dolayı günümün 6-7 saatini ona ayırıyorum,, konuşuyor sohbet ediyorum, kafesinden dışarı çıkıyor ve çıktığı anda kanatlarını çıpmaya başlıyo ve tüy döküyor.. yanına ben dahil hiç kimseyi yaklaştırmıyor,, sürekli hırlama yapıyor ve türlerini kabartıyor.. ben yinede sabırlı davranıyor ve konuşmasını beklemiyorum. ama ıslık bi çalmıyor, ve yanına geldiğim andan itibaren geceye kadar ne yemek nede su içiyor,, ben yanlız bırakınca yapıyo bunları,, yanımda hiçbi şekilde ne su ne yemek yemiyo,, aç bırakmayı düşündüm,, ama kıyamadım hocam.. alırken iki yaşında dediler ama benim internette gördüğüm ve kendi tahminlerimce 3 yaş ve üstü gibi görünüyor :( acil yardımınıza ihtiyacım var.. '0541-959-47-21' lütfen yardım edin,, onun bu hali beni çok üzüyor :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Adsız ;
      Jako papağanı üç hafta önce almışsınız , fakat Jakolar hakkında bir şeyler öğrenmek için hiç bir araştırma yapmamışsınız. Sorduğunuz soruların tümü ve daha fazlasını bloğu inceleseydiniz bulabilirdiniz aslında. Öncelikle hırlamanın kesilmesi lazım. Blogda '' JAKO PAPAĞANI BİR HAFTADA EVCİLLEŞTİRİN '' sayfasında hırlamanın nasıl sonlandırılacağı yazıyor. Bu adımları uygulayın.
      Yeni sahip ve ortam değiştiren Jakolar ilk 2 ay hiç ötmeyebilir , ıslık çalmayabilir. Bu normaldir.
      Henüz sizi sahibi olarak benimsemeyen bir Jako sizin yanınızda yem yemez , su içmez. Şu an sizden korkuyor , size güvenmiyor.
      Blogda bulunan 36 sayfanın tamamını okuyun , Jakolar hakkında bilgilerinizi arttırın. Detayını bulamadığınız konu olursa mesaj yazın yanıtlayım. Fakat sadece 1 gününüzü ayırıp tüm bloğu inceleyin önce.

      Sil
  134. Bir günden fazla süren ishal durumunda yapılması gereken Veteriner yardımı almaktır. Zamandan kazanmak için (Veteriner muayenesine kadar) pirinç lapası verilerek tedbir alınabilir. Pirinç lapası yedirmek ishalin kesin çözümü değil , geçici bir tedbirdir. Geçmiş olsun dileklerimle Azerbaycan 'a selamlar....

    YanıtlaSil
  135. hayırlı akşamlar hocam bi jako üreticisinden siyah göz 5 aylık olduğunu sölediği bi jako aldık yem yerken kendini falan sevdiriyo ıslık falan bilmiyor aldığımız adam yakup dediğini söledi 5 aylık bir jakonun konuşması mümkünmüdür hocam saygılar hayırlı akşamlar.

    YanıtlaSil
  136. Mustafa Bey mümkün değildir. 5 aylık bir Jako bir kere yem yiyemez , şırıngayla mamayla beslenir. Jakolar ortalama 18 aylıktan sonra konuşur....

    YanıtlaSil
  137. meftun bey 5 haftayı geride bıraktık (hürşit adı değişti) yakup bloğunuzu 2 defa okudum yaklaşık 3 saatten fazla sürdü kısacası artık hırlamıyor başını sevdiriyor elimizden cekirdek yiyor dans bile öğrendi çok mutlu inlşalllah tek sıkıntımız sadece çekirdek yiyor yemliğinini kaldırdım yediğim meyvalerden ikram ediyorum abartılı yiyoruz karşısında sadece çubuk krakerin tadına baktı bunu 1 haftadır yapıyoruz dışında kesinlikle birşey yemedi tahminen 3 yaş ve üstü birde sadece 5 hafta ,çers,nde toplam 3 defa ıslık çaldı 4 defada yakup dedi gün boyu kafeste otruyor dışarı cıkarıyorum gene oturuyor çok az bir yürüyor hem tünüyor kıpırdamıyor sevmemize izin veriyor gün boyu sakin kafesten dışarı cıkmak istediği zaman kafeste turluyor huuu diye bir ses cıkarıyor yemek konusu için ne yapmalıyım üzülüyorum ve hiç konuşmayacakmı kafesten cıkınca 6-7 defa kanat cırpıyor sonra tünemeye gidiyor hiç harketli değil

    YanıtlaSil
  138. Merhaba ben 8 gün önce jakomu aldım.3.gün elimde yem yeme başladı.elimde yemi saklamama rahmen elimde yemi aramaya çalışması ve elimi ısrmadığını gördüm.jakom çok hareketli ve çok yem yiyor .hareketli olduğundan dolayı 5.gün kafesinden çıkarttım.kendi isteği ile 5dakika sonra kafesten çıktığında çok mutlu olduğu her halınden belliydi günde 1-2 kere ötmesine rahmen kafesinden çıktıktan sonra bilmiyorum ama değişik ses çıkarmaya başladı güvercin sesi gibi( gırtlak çalışması olabilir mı) jakom benden kaçmiyor fakat yanına yaklaştığımda kafes dısında hırıltı çıkartıyor 5-10 saniye sonra hırıltısı kesiliyor.jakom dışarıda çok mutlu olduğu için kafese sokmak istemiyorum(odayı sadece jakom ve ben kullanıyorum.kafese sokmamam problem olur mu.birde gece çalıştığım için ışıgı söndurmuyorum biryelere çarpmasın ve tedirgin olmasın die bundan sonraki eğitimnasıl olmalı şimdiden yorumunuz için teşekkür ederim saygılar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jakonuzu sürekli kafes dışında tutmanızın problemi şu olabilir : İlerleyen zamanlarda kafese aldığınızda bu duruma alışamayacaktır. Hiç bir zaman kafese almaya gerek duymam diyorsanız bir şey diyemem. Jakonuzun 40 yıl daha yaşaması durumunda , bu süre içerisinde yinede kafese ihtiyaç duymayacakmısınız...
      Jako eğitimi ile ilgili sayfalarda , bir kısım eğitim yöntemleri yazmaktadır. Nasıl bir eğitim istediğinize bağlı olarak kendi yaratıcılığınızı da kullanarak eğitimlere devam edebilirsiniz.

      Sil
  139. Özlem Hanım ;
    Jako papağanlar muhabbet kuşu kadar hareketli olmazlar zaten. Çok hareketsiz diye yorumladığınızda sağlık sorunu var gibi düşündüm. Fakat anladığım kadarıyla sizin yorumunuz abartılı. 5 haftada aslında ciddi ilerleme kaydetmişsiniz. İki aylık süre dolduktan sonra ilerlemenin daha hızlı olduğunu göreceksiniz.

    YanıtlaSil
  140. slm alyk bügün bir jako aldım evegeldiğinde arka tırnaklarının olmadığını fark ettim .geri vermelimiyim bu sorun yaratırmı tırnağının olmayışı

    YanıtlaSil
  141. Baykal Bey ;
    Ben sorunuza direkt cevap vermek yerine , tırnakların papağanlarda tırmanma ve tutunmaya yaradığını söyleyeyim. Selamlar...

    YanıtlaSil
  142. merhaba meftun bey
    ben cumartesi bir jako aldım. eminonundan tanıdık bir amcadan. 2 yasında olduğunu söyledi. gözleri tam sarı değil jakomun sanırım :) fakat cok agresif. cok bagarıyor. yaklaştırmıyor. ürkek . konuştukça rahatlıyor fakat kafese kafa atıyor.kafes içinde dönüyor. cok hareketli. fakat yem yediğini görmüyorum yemiyor sanırım. nasıl bas edeceğiz birde kucuk kızım var korkuyorum

    YanıtlaSil
  143. Sayın Birtan Karakaya ;
    Jakonuz hayırlı olsun. Blogda bulunan tüm sayfaları okuyun (36 sayfa). İlk başta '' JAKO PAPAĞANI BİR HAFTADA EVCİLLEŞTİRİN '' sayfasını inceleyin. Bu sayfada bağırma ve hırlama sorununu nasıl gidereceğinize dair bir yazı mevcut. Kolay gelsin...

    YanıtlaSil
  144. MERHABA ...BEN 1 AY KADAR ÖNCE ŞAKİR İSMİNDE JAKO ALDIM 1. HAF
    TADA SEVMEYE VE ELDEN YEM VERMEYE BAŞLADIM...FAKAT 1 AY OLMASINI RAGMEN JAKOM HAREKETSİZ VE ÖTMÜYO..AMA ÇOK EVCİL HIRLAMASI YOK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İbrahim Bey ;
      İlk iki ay hiç ötmemesi çok sık görülen bir durumdur. Bir ay sonra ( ortama alışıp , kendini rahat hissettikten sonra) ötecektir....

      Sil
  145. meftun bey papağanlara merak sardım şu günlerde. araştırdığım kadarıyla geneli de jako beslenmesi tavsiye ediliyor. Ama birkaç haftadır bakıyorum inceliyorum forum sitelerini, petshopları, eğitimcileri falan, herkes farklı şeyler söylüyor. çok fazla para vermeden kendim eğitebileceğim tarzda arıyorum. Yabaniler var uygun fiyatlı ama onları da eğitme işi çok zor diyorlar. Canından bezdirir dediler. Siyah göz diyor kimileri, bazısı diyor onlar çabuk ölüyor. siyahtan hafif griye dönenler varmış birinde 1200 filan diyor. kimi de uğraşma eğitimlisini al sıkıntı yaşama diyorlar. ne yapacağımı bilemedim. yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  146. Hakkı Bey ;
    Papağan almadan önce araştırma yaptığınız için öncelikle sizi tebrik ederim. Genelde insanlar önce bir papağan sahiplenip , daha sonra araştırma yapıyorlar. Hatta bazıları sadece papağan sahiplenip nasıl bakacağını araştırmıyor bile...
    Jako bakımı ile ilgili blogda 36 ayrı sayfa bulunmaktadır. Bloğun tamamını okuduğunuzda aklınızda soru işareti kalacağını sanmıyorum. Eğer kalırsada mesaj atarsanız yanıtlamaya çalışırım. Ben şu an Jako alacak olsam siyah gözlü ya da gri gözlü Jako tercih ederdim. Eğitimli olması ya da olmamasını önemsemezdim. Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  147. Merhaba Meftun Bey,

    Yaklasik 3 ay once petshoptan kiz arkadasima Afrika gri papagani aldim daha sonrasinda ise ailesinin saglik nedenlerinden oturu bir hafta once ben almak durumunda kaldim.. simdi cevabini ogrenmek stedigim birkac soru olacak sizden..

    # papaganim surekli salik sekilde duruyor kafese ancak yem yemek icin giriyor o da birisi odada yokken herhengi birini gordugunde veya duydugunda hemen yukari tunegine cikiyor bu serbestlik herhangi olumsuz bir durum teskil eder mi kus icin veya benim onu egitimim konusunda ..

    #Gun icerisinde cok nadir otuyor 10-15 kere ancak duyabiliyorum sesini ama surekli boyle girtlaktan gelen mirildanmayla homurdanma arasi kisa kisa sesler cikariyor.. bu kadar az otmesi ilk etapta normal midir yabancilik cekmesi dolayisiyla..
    # Sanirim kanat ayari yapmislar papaganim ucamiyor daha dogrusu kisa mesafe ucabiliyor ve yere inislerde kendini pek ayarlayamayip biraz sert bir sekilde inis yapabiliyor zamanla bu durum duzeliyor mu yabi kanatlari tekrardan ucabilir duruma geliyor mu..

    # Su an iyi gibiyiz ufaktan acitmayan isiriklarina maruz kalsamda gagasini oksayabiliyorum ve elimden cekirdek yiyor.. Ancak ayagina ve ozellikle tuylarine dokunmam konusunda bayagi bi hassas :) Gidisat iyi mi dersiniz yoksa biraz daha bana ve ortama alismasini beklemeli miyim nasil bir yol izlemeliyim sizce..

    # Ve son olarak babam kusumuza kendi elinden geldigince bir oyun alani yapti ancak bizimkisi merdivenleri kullanmak yerine yandaki uzun bacaklardan tirmanarak cikmayi yegliyor :) kendisine yaklastigimizda arka kisimdaki tuneklere kaciyor.. Acaba egitim icin T seklinde yapilmis bir tunek mi tercih etmeliyiz genelde izledigim videolarda oyle goruyorum..

    Bayagi bi fazla oldum kusura bakmayin forumlari okuyorum ama  cehalet iste okumakta bi yere kadar bi bilene sormak lazim diye dusundum :) Ilgi ve alakaniza simdiden tesekkur ederim.

    SAYGILARIMLA
     
                         EMRE

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emre Bey sorularınıza yanıt vermeye çalışayım :
      * Jakonuzun sürekli kafes dışında kalmasının şöyle bir mahsuru olabilir ; İlerde bir gün herhangibir nedenle kafes içinde kalması gerekirse tepki verecek , kafes içinde kalmaya zor alışacaktır. Bu durum haricinde olumsuzluk olmaz.
      * İlk iki ay az ötmesi ya da hiç ötmemesi normaldir. Konuşmaya başladıktan sonra değişik ses taklitleri yapacaktır. Jakolar çok ötmezler zaten. Ses taklidi yaparlar. Henüz ses taklidi yapmaya başlamadığı için sesi az çıkıyor olabilir.
      *Kanat ayarı yapılmış olmasına üzüldüm. Gereksiz eziyet etmişler. Çok ilerde tüy değişiminden sonra kanatlar çıkabilir. Süre vermek zor bunun için ama.
      * İlgilenme sıklığınız ile doğru orantılı olarak tüylerine dokunmanıza izin verecektir. Aslında aşama kaydetmişsiniz , elden yem yemesi ve gagaya dokunma gibi. Zamanla güveni artacak ve tüylerine dokunmanızada izin verecektir. Kuyruklarına dokunulmasından hiç hoşlanmazlar ama.
      *Eğitim için en ideali T tünektir. Jakonuzun oyun alanının olması çok güzel. Çoğu kimse bu imkanı sunamıyor yer darlığı nedeniyle.
      * Ben teşekkür ederim. Bu bloğuda lütfen okuyun. Forumlardaki bilgiler genelde yüzeyseldir. Blogda işiniza yarayacak pek çok konu olduğunu göreceksiniz.
      Selamlarımla....

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.