Bu Blogda Ara

Bir Papağanın Ağzından


BİR PAPAĞANIN AĞZINDAN :

Ben hayvanların en zekilerinden papağan. Size biraz kendimden bahsedeceğim. Biz papağanlar 350 ye yakın türümüzle dünyadaki en kalabalık kuş ailelerinden biriyiz. İnsan konuşmalarını taklit edebiliriz. Kimilerimiz kendi cümlelerini bile kurabilir. Ömrümüz de çok uzundur. 70 yıl yaşayabiliriz. Uzun yıllar yaşayıp, insanlarla da iletişim kurabildiğimiz için çok sadık dost olarak biliniriz.

Genellikle tropikal bölgelerde yaşarız. Doğal alanlarımız yağmur ormanlarıdır. Ama bazı türlerimiz dünyanın her yerinde kafeste de yaşayabilir. Bizi tanımak kolaydır. Canlı parlak tüylerimiz ve kıvrık gagalarımızla kolayca farkediliriz. Kafalarımız büyük, boyunlarımız kısadır ve rengarenk türlerimiz vardır.

Türlerimiz Biz papağanlar üç gruba ayrılırız: Fırça uçlu dilleriyle polen ve meyvelerin özsularıyla beslenen loriketler; başlarının üzerinde dikilebilen tepeliği, kısa ve tombul dili olan kakadular; kaşık uçlu, etli dile sahip parakitler. En küçüğümüz 8 cm büyüklüğündeki pigme papağan, en büyüğümüz ise 1 metre büyüklüğe ulaşan Hyacinth Makav türü papağandır. Genellikle erkek olanlarımız, dişi olanlarımızdan büyüktür.

Nasıl Konuşuruz? Bizi diğer kuşlardan ayıran en büyük özelliğimiz insan konuşmalarını taklit edebilme yeteneğimizdir. En konuşkanlarımız jako papağanlardır. Erkeklerimiz de genelde dişilerimizden daha iyi konuşur. Nasıl konuşabildiğimize gelince; en önemlisi kuvvetli hafızamızdır. İnsanlar bizleri kafeste beslemeyi sever. Biz de duyduğumuz insan seslerini anlamını bilmesek de taklit ederiz.

Afrika gri papağan olarak da bilinen jako türü papağanlar en zekilerimiz olarak bilinir. 1000 kelimeye ulaşan hafızaları onları en ilgi çekici papağan türü haline getirmiştir. Konuşan jako türü papağanların en ünlülerinden N?kisi adlı papağanın hafızası 700 kelimeye ulaşır. Bilinen en akıllı papağan ise yakın zamanda aramızdan ayrılan Alex?tir. Alex, söylediği kelimelerin anlamlarını da büyük oranda bilen, 6?ya kadar sayabilen, üstelik anlamlı cümleler de kurabilen bir papağandı.

Nasıl Davranırız? Kanatlarımız diğer kuş türlerine göre kısa olsa da Yeni Zelanda papağanı hariç hepimiz iyi uçarız. Genelde çift veya grup halinde salınırız gökyüzünde. Kakadu türü papağan dostlarımız binlerce papağandan oluşan sürüler halinde seyahat ederler. Beslenirken ve dinlenirken çok sakinizdir. Genellikle göçebe değilizdir. Fakat kurak bölgelerde yaşayan bazı türlerimiz yağmurları izleyerek kısa mesafelere göç ederler.

Ayrıca iyi tırmanıcı kuşlarız. Kısa ayaklarımızda iki önde, iki arkada dört parmağımız vardır. Öndeki parmaklarımızın dipleri kısa bir zarla birbirine bağlıdır. Tırmanırken gagalarımızı üçüncü bir ayak gibi kullanabiliriz. Bu sayede en iyi tırmanıcı kuşlar olarak kabul ediliriz. Doğal renkleri yeşil olan muhabbet kuşları da papağan ailesindendir.

Nasıl Besleniriz? Tomurcuk, çiçek, meyve ve tohumlarla besleniriz. Etle beslenen birkaç papağan türü de vardır. Ayaklarımızı bir el gibi rahatça kullanabilmemiz sayesinde meyve ve tanelerden meydana gelen besinleri ayaklarımızla kavrayarak gagamıza götürürüz.

Gagamız çok kuvvetlidir. En çetin cevizi bile bir darbede kırabiliriz. Kalın ve kıvrık üst gagamız hareketlidir, alt gagamızı ise yiyecekleri kırarken tabla görevi görür. Dilimiz kalın ve etlidir. Dokunma organı olarak da dilimizi kullanırız.

Yuvamız ve Ailemiz Doğal ortamımız olan tropikal ormanlarda ağaç tepelerinde yaşarız. Yuvalarımızı genellikle ağaç kovuklarına, kaya yarıklarına yaparız. Eşlerimize bağlıyızdır. İri yapıda olanlarımız yılda 2-3 kere yumurta yaparlar. Küçüklerimiz ise daha çok sayıda yumurta yapabilirler.
Yaşam alanı olarak dağlık alanları, deniz kenarlarını tercih eden ve yerde yaşamaya uyum sağlamış türlerimiz de vardır.

Yeni Zelanda da yaşayan kakapo ve Avustralya da yaşayan yer papağanıyla gece papağanı yerde yaşayabilir. Ayrıca kimi papağan dostlarımız evlerde insanlar tarafından kafeste de beslenmektedir. Kafeste yaşadığımızda ömrümüz 30-40 yıla düşer. Yalnızlık çeken denizcilere ideal arkadaş olarak biliniriz.

papağanlar sitesinden alıntıdır.

 

 

2 yorum:

  1. Çok guzel bir yazı olmuş teşekürler..

    YanıtlaSil
  2. Sayın Sohpet ;
    Bloğa hoş geldiniz.Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.