Bu Blogda Ara

Jako Papağanı Konuşma Eğitimi


Jako Papağanı Konuşturma Eğitimi

Jako papağanıma konuşmayı öğretebilirmiyim, jakomun konuşması için ne yapmalıyım, konuşturmak kolaymıdır, kaç kelime konuşabilir, önce hangi kelimeyi öğretmeliyim en çok sorulan sorular arasındadır.Jako papağanları konuşma taklit yetenekleri açısından en başarılı olan türlerdir, her ne kadar bu sıralama genel bir yol gösterici olsa da her papağan kendi içerisinde değerlendirilmelidir. Bir Lori 30-40 kelime konuşabilirken bir jako sadece 1-2 kelime ile de sınırlı kalabilir. Özellikle muhabbet kuşu ile sultan papağanın ıslığa benzer seslerinin olduğu ve konuşmalarının zaman zaman zor anlaşıldığı, buna karşın gri papağan, amazon, ara ve kakadunun çok net ve anlaşılır konuşabildiğini göz önünde bulundurmakta yarar vardır.

Kalıtım, bireysel yetenek, geçmiş deneyimler, eğitimde harcanan emek ve süre gibi etmenlerin hepsi konuşma üzerinde etkilidir. Papağanlar sebep-sonuç ilişkisi kurmada oldukça başarılıdırlar. Örneğin pek çok papağan telefon zili çaldığında ‘alo’, kapı çaldığında ise ‘kim o?’ dendiğini kısa sürede idrak edecek ve ardından bunu kendiliğinden tekrarlamaya başlayacaktır.

Dolayısıyla bu tür bir bağlantıyı kullanarak onunla gerçek anlamda bir iletişime geçebilirsiniz. Banyo sırasında sürekli olarak ‘banyo’, yem kabının değiştirilmesi sırasında ‘mamma’, sabahları onu ilk gördüğünüzde ‘günaydın’, yatmadan ve ışıkları kapatmadan hemen önce ‘iyi geceler’ denilmesi bunlara örnektir.

Bunların sürekli olarak tekrarlanması sonucunda papağan gerçekleşen olay ile söylenen kelimeyi bağdaştıracak ve bir süre sonra aç kaldığında ‘mamma’ diyerek, artık uyumak istediğinde ise ‘iyi geceler’ diyerek size bu isteğini belirtecektir. Bunun gibi örnekler çoğaltılabilir.

Örneğin onun başını okşarken ‘kaşı-kaşı-kaşı-kaşı’ demeniz, omzunuza alırken ‘gel oğlum’ demeniz gibi. Hatta bir kişi ‘beni seviyor musun?’ dedikten sonra evde bulunan diğer bir kişinin ‘çok seviyorum’ demesi ve bunun defalarca tekrarlanması papağanın sorulacak ‘beni seviyor musun?’ sorusunun ardından ‘çok seviyorum’ demesine yol açacaktır.

İki kişiye dayanan bu eğitimi Dr. İrene Pepperberg, dünyanın en meşhur papağanı olan Alex isimli gri papağana uygulayarak ona pek çok objenin ismini söylemeyi, altıya kadar varan objeleri saymayı, büyük-küçük ve renk ayrımını yapmayı öğretmiştir.

 
 
 
Papağanlara Nasıl Konuşma Öğretilir?
Kuşların konuşma yetenekleri, aynı cinsler içinde bile belirgin olarak değişebilir.Afrika Gri Papağanı, tüm papağanlar arasında en doğal taklitçi olarak kabul edilir. Aynı zamanda, kuşların çoğunlukla kadın ve çocukların sesini erkeklere nazaran daha kolay taklit edebildiklerini aklınızda bulundurunuz. Elde yetişen papağanlar, insan sesine daha fazla alışkın olmalarından dolayı kendi ebeveynleri tarafından yetiştirilenlere göre çok daha erken konuşmaya başlarlar. Fakat bir kuşu konuşmaya başlatmak için de başka hiçbir kestirme yol yoktur. Bu tamamen bir sabır ve tekrar etme meselesidir. Ne kadar fazla kuşu eğitmek için zaman ayırırsanız, o kadar çabuk öğrenir.
Bu işin anahtarı cümleleri ve kelimeleri küçük parçalara bölmektir. Kuş bir kez ilk bölümü başarı ile taklit edebilirse, sonrakileri üzerine ekleyerek devam edip tüm kelime, cümle veya şiiri oluşturursunuz.
Bir kuşa konuşmayı öğretirken ortamın sessiz olmasını sağlayınız. Kuşun bulunduğu yerden başlayacak şekilde, bir günde bir çok kez ders verebilirsiniz. Eğer her sabah aynı şekilde kuşunuza seslenirseniz, kısa zamanda o da benzer şekilde cevap vermeye başlar.  Detayları beş dakikalık bir periyot boyunca kafese yakın oturarak açık bir şekilde tekrar ediniz. Her şeyin çabucak olması için acele ettirmeyiniz, yoksa kafası karışabilir.
Evde oluşan bazı sesleri hiç eğitim almadan kuşlar taklit edebilirler. Çalan bir telefon buna tipik bir örnektir ve kuşun kusursuz tonlaması koşarak gelmenize sebep olabilir. Bu, eğer ısrarla küfür ederse oldukça problem olabilir. Bu tür davranışı düzeltmek oldukça zordur, ancak tekrarlamayı, uyaranı geri çekersek kuş ses veya kelimeyi daha az aklında tutabilir.
Eğitim amacı ile, düzenli tekrarlarla derslerinizi takviye etmek için bilgisayara bir mikrofon aracılığı ile kendi sesinizi kaydedin veya kasete kaydedip papağanınıza dinletebilirsiniz. Aynı şekilde olgun bir kuşu da konuşturmak zordur, fakat konuşmayı öğrenmiş bir kuş da yaşamı boyunca kelime hazinesine yenilerini ekleyecektir.
 
 

207 yorum:

  1. merhaba benım papaganımı alırken 11 aylık dedıler ama ayakları kuyruk tugu gagası ve gozlerıne bakarak yaptıgım hesaplarıma gore 3 yasından buyuk bır papagan sahıbıyım 4 ay oldu bıze gelelı cok gusel otuslerı var ama konusmuyor.. ve bıze alısamıyor nasıl buna yardımcı olabılırız bıze alısabılırmı?

    YanıtlaSil
  2. Sayın Akın ;
    Bloğa hoş geldiniz.Yaşı küçük olan ve elde yetişmiş papağanlarda eğitim süreci daha kolay olurken , yaşı büyük olan ve doğadan yakalanmış papağanlarda eğitim imkansız değildir.Bu tamamen sizin bilgi birikiminizle ve zaman ayırmanızla mümkün olacaktır.Bloğun tamamını okumanızı özellikle Papağan Evcilleştirme Eğitimi sayfasındaki konuları uygulamanızı tavsiye ederim.Bloğun tamamını okumanız 1 gününüzü alacaktır.Bu kadar vaktiniz varsa hemen başlayın bilgilenmeye.Sıkıntı yaşadığınız konularda yardımcı olmaya çalışırım.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  3. merhaba meftun bey jakom geleli 17 gün oluyor ve geldiği günden beri ötmeye başladı adı paşa olmasına rağmen oğlum kelimesini kaptı gırtlaktan arka arkaya söylemeye çalışıyor hatta şuan bunları yazarken paşam coştu ötüyor. :)) 10 günde başladı oğlum demeye..acaba bizim sesimizle ne zaman konuşmaya başlar çok merak ediyorum konuşmaya çok hevesli gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burcu Hanım bütün Jakolar konuşur diye bir kural yoktur.Ses taklitleri yapan Jakolar konuşma aşamasına gelmiş demektir.En az bir kelime söylüyorsa artık sorun kalmamıştır.Sizin söylediklerinizi çok kolay öğrenecek ve tekrar edecektir.Bu aşamada ıslık sesi hayvan taklidi gibi çok kolay seslerle Jakonuzu köreltmeyin.Söylemesini istediğiniz sözcükleri ağzınızdan net olarak çıkartın.Siz ne kadar net söylerseniz o da o kadar sesleri net çıkaracaktır.Bana vitamin sormuştunuz diğer bir sayfada.Jakonuz daha çok yeniymiş.Her ne kadar şu anda meyve yemiyorsada yakın zamanda öğrenip yiyecektir.Ama yinede düşünüyorsanız Pelet yemleri güvenle kullanabilirsiniz.Selamlar...

      Sil
  4. evet bunları daha önceden yazacaktım fakat profilinizdede belittiğim gibi yorum yapamıyordum virüsten dolayı yazamıyormuşum meğer..şuan sizden bilgi alabildiğim içinde çok mutlu oldum. kusura bakmayın arka arkaya yazdığım için birikti malum :)biraz daha karşısında yiyerek yemesini sağlayabilirim o zaman hangi meyveyi koyduysam anında alıyor ama işte koparp koparıp atıyor yer fıstığını bile aynı şekilde yapıyor :)bu arada söylediğim 2-3 kelime vardı onlardan oğlum demeyi kaptı arka arkaya gırtlağından 'o' harfini söyleyip oğlum diyor bazen bir kerede söylüyor arada burcu da diyor gibi ama bizede öyle gelebilir bilmiyorum..ailemizim maskotu oldu resmen tırnaklarıyla oynarken bile kendi kendine mırıldanıyor o kadar hoşuma gidiyor ki böyle kucağıma alıp sevgi seline tutmak istiyorum annemde aynı şekilde neyse beni bıraksanız anlata anlata bitiremicem paşa'mı size :)) çook teşekkr ediyorum iyi akşamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jakonuza olan ilginiz benide mutlu ediyor.Teşekkürler iyi akşamlar...

      Sil
    2. Bu arada 5 6 Haziran tarihlerinde internete girme imkanım olmayacak.Sorunuz olursa 7 Hazirandan sonra yanıt verebilirim.Selamlar...

      Sil
  5. ben teşekkür ederim meftun bey hayırlı akşamlar

    YanıtlaSil
  6. MEFTUN BEY MERHABA BENIM BIR BUCUK YASINDA EGITIMLI ALDIGIM BIR PAPAGANIM VAR ISTANBULDAN ALDIM FAKAT KUSUN ATESI VAR ELIME GELDIGINDE AYAKLARININ ALTINDAN ANLAYABILIYORUM BURUN AKINTISI VARDI YENI BITTI,BURUNDAN HIRILTI GELIYOR VE ISHAL IKI FARKLI VETERINERE GOTURDUM SUYUNA KARISTIRCAGIM VITAMIN VERDILER.AMA KORKUYORUM SUREKLI INTERNETTE SOGUK ALAN KUS OLUR DIYOR .IZLEDIGIM TEDAVI YOLU DOGRUMU

    YanıtlaSil
  7. Emrah Bey öncelikle geçmiş olsun.Veterinerler umarım doğru teşhis koymuş ve uygun tedavi önermişlerdir.İshal ne kadar süredir devam ediyor?

    YanıtlaSil
  8. merhaba:ben yaklaşık olarak jakoyu alalı1 ay oldu hırlamasını ve ısrmasını kestım elden yemyıyor kısacası evcılleştı dıyebilirim sadece ele omza kendılığınde gelmesı ve konuşması kaldı.tavsıyenıze uyarak konuşma metodunu uyguluyorum sadece cok guzel ıslık ve gırtlak sesi cıkartıyor seslenmeme tepkı verıyor konuşması nekadar zaman alır gri göz kuşum.vede ele nasıl gelır kendısı? teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. Ahmet Bey bloğa hoş geldiniz.Henüz 1 aydır sizde olan Jakonun hırlamasının ve ısırmasının tarafınızdan engellenmesi açıkçası hızlı bir gelişme olmuş.Elden yem yememesi ile ele gelmemesinin nedeni Jakonun henüz size tam olarak alışmadığının göstergesi.Bu durum çok normal.Jakoların sahibine tam olarak alışması için 1 ay çok kısa bir süredir.Jakolar çok şüphecidirler ve geç alışırlar.Fakat siz önemli aşama kaydetmişsiniz.Bundan sonra gelişmeler daha hızlı olacaktır.Onunla beraber geçirdiğiniz vakte bağlı olarak kısa zamanda size alışacaktır.
    Konuşma eğitiminde basit ıslık sesleri kullanarak Jakonuzu tembelleştirmeyin.Onun söylemesini istediğiniz sözleri net olarak söylerseniz o da sizi taklit edecek , sizin kadar net söylemeye çalışacaktır.Aslında her Jako konuşur diye bir kural yoktur.Fakat sizin Jakonuz gırtlak sesleri çıkarmaya başladığına göre bugün yarın konuşur diye tahmin ediyorum.
    Ele gelme konusuna gelince: Öncelikle elden yiyecek almaya teşvik ederek süreci hızlandırabilirsiniz.Onun sevdiği yiyecekleri onun karşısında önce siz yiyerek arada ona uzatarak ikram edin.Bir müddet sonra cesaretini toplayıp sizin uzattığınız yiyeceği almayı deneyecektir.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  10. 2 ay once bana hediye geldi jako papaganım....gunde en fazla bir saat onunla ilgilenebiliyorum..buradaki bilgiler sayesinde ne yapmam gerektigi konusunda fikir sahibi oldum...ilk baslarda hırlama deli ibi kasınma kafesi gagalama ve dagıtma....2 ay sonunda sonuc aynen soyle kendi ismini- babacım- oglum gibi kelimeleri net soyluyor cogu zaman telefonumu kontrol ediyorum sms mesaj tonunu bire bir taklit ediyor, herseyden ote bu sabah onun beni ısırmasıylas yataktak kalktım( kafesini acınca direk bana gelmis ) omzumda dolasıyor benimle evde anlatmak istedigim burada bilgilerini paylasan basta siz meftun bey olmak üzere herkese tskler....

    YanıtlaSil
  11. Mert Bey söylediğiniz çok önemli.Jakolar duyduklarını , aynen duydukları gibi taklit ederler.Sizde bu durumda telefonunuza sms mi geldi yoksa Jakonuz size şakamı yaptı şaşırırsınız.Bu yorumu okuyan arkadaşlar Jakolarına kelime öğretirken çok net konuşmalılarki Jakolarıda sesleri net çıkartabilsin.
    Mert Bey ilginiz için çok teşekkür ederim.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  12. meftun bey ben jako papağanı almayı düşünüyorum ama evde 2.5 yaşında bir kardeşim var sağlığına bir zarar gelirmi diye korkuyorum kuşun bulaştırabileceği bir şey varmı yoksa rahatlıkla alabilirmiyim ayrıca tüneğe gerek varmı yoksa başka bir yerdede eğitim verebilirmiyim son olarak benim dayım bir inşaat ustasıdır tünek o kadar gerekliyse dayım yapabilir cevabı lütfen hızlı bir şekilde verin çünkü vaktim gittikçe kısalıyor sadece 2 günüm var lütfen çabuk olun sevgilerle burak berk cihan (12 yaşındayım)ve bakımı zormudur

    YanıtlaSil
  13. Sayın Burak Cihan ;
    Jakolar gün içerisinde azda olsa tüy ve kepek dökerler.Kafesin ve Jakonuzun günlük temizlik ve bakımını yapacak zamanınız varsa sorun teşkil etmez.Fakat evde tozdan etkilenen astım ve benzeri hastalığı olan birisi yaşıyorsa Pet beslemeniz tavsiye edilmez.
    Jakoların eğitimi eğitim tüneklerinde daha kolay olur.Ama bu illa bir eğitim tüneği edinmenizi gerektirmeyebilir.Eğitim tüneği edinmenizdeki endişeniz tünek fiyatları ise (gerçekten çok pahalı satılıyor ) kendinizde bir tünek imal ederek kullanabilirsiniz.Mesajınıza geç cevap verebildiğim için üzgünüm.Bayram tatili nedeniyle internete girme imkanı bulamadım.Bundan sonraki sorularınıza daha kısa zamanda cevap veririm.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  14. meftun bey iyi günler ben 2 gün önce jako papağanı aldım ancak aşırı derecede hırlaması var günden güne aramızdaki mesafe azda olsa hırlamaları kesildi ancak yem ve su verirken deliriyor ayrıca 2 gündür geceleri ıslık çalıp neşeleniyor ben odada ve arkam dönükken yapıyor ben odadayken yem ve suyunu icip yiyor onlarda bir sorunum yok ıslık çaldığı zaman arkam dönük bende onla konuşuyorum ıslık çalıyorum ama dönüp göz göze gelince inceden bir hırlama sesi çıkartıyor şimdi böyle uzaktan konuşarak devam mı ediyim yoksa biraz daha yakından mı ilgilenmeliyim sizce yani ilk geldiginde kıyamet kopuyordu git gide düzelme seziyorum bu erken alışcağını göstergesimi ayrıca kafesi değişcek nasıl değiştirmeliyim tekrardan ürkütmek de istemiyorum birde eylülün başları gibi bursadan canakkaleye geçicem onuda alıcam öğrenci oldugum için yolculuk aramızdaki bu bağı etkiler tekrar başa sarar yada hiç düzelmemesine neden olurmu bilgilerinize ihtiyacım teşekkür ederim şimdiden bu arada adım burak :))

    YanıtlaSil
  15. Sayın Burak Karhan;
    Bloğa hoşgeldiniz.Yeni Jakonuz hayırlı olsun.İki gün önce almış olduğunuz Jako yeni ortamına ve sahibine alışmadığı için hırlaması normal.Hırlamanın kesilmesi ve size alışması için JAKO PAPAĞANI BİR HAFTADA EVCİLLEŞTİRİN sayfasını incelemenizi ve buradaki adımları uygulamanızı öneririm.Ayrıca blogda 36 ayrı sayfada Jakolarla ilgili önemli bilgiler var bu sayfalarıda inceleyin.
    İlk zamanlarda (size alışmadığı için ve korktuğu için ) kafesin değişmesi risk.Bu değişim esnasında çok korkabilir.Korkutmamaya özen gösterin.Kafes değişimi çok gerekliyse hava karardıktan sonra mümkün olan loş bir ışıkta yapmayı denerseniz daha az korkabilir.
    Jakolar sürekli ortam değiştirmekten hoşlanmazlar.En azından Çanakkaleye ulaştığınızda en uygun oda ve konumu tespit edip ikinci üçüncü bir değişikliğe ihtiyaç duymayın.Kafes yeri seçimi için yine blogdaki sayfalardan bilgi edinebilirsiniz.Blogdaki sayfaları bulmakta zorlanırsanız en üst kısımda BLOGDA ARA bölümüne anhtar kelime yazarak aratabilirsiniz.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim korkum 1 haftada evcilleştirme eğitimi uyguladıktan sonra çanakkale yolcugu bu eğitimi etkilermi kafeste emanet bugün yarın yeni bir kafes gelicek iyice alıştıktan sonramı değiştirmeliyim elle müdahale etmeden 2 kafesin kapağını açsam kendi geçer mi diğer kafese elle müdahale ederek aramızdaki güveni sarsmak istemiyorum güvenini kazanmadan bu olaylar ilerde sıkıntı olurmu tek korkum hırlamasının kesilmemesi kendim pet shop da çalışıyorum yaz aylarında burdada hırlayan sattıgımız ancak sonradan çok sakin olan papağanlarda vardı ele alışmasında acelem yok ancak hırlama problemini çözersem sorun olmıycak aceleci değilim ancak bişeyleer yapmazsam hep öyle kalıcakmı ondan korkukuyorum ıslık çalması ben odadayken ve yemek yemesi iyiye işaretmidir acaba birde bunları öğrenirsem çok mutlu olucam

      Sil
  16. Burak Bey ;
    Yolcululuğun önemli bir etkisi olmaz.Elle müdahale etmeden kafesten kafese aktarmayı başarırsanız en uygunu olur.Hırlamanın kesilmesi sizin adımları uygulamanız ve ona yeterli zaman ayırmanızla orantılı olur.Sadece çok acele etmeyin sabırlı davranın yeterli.Her Jako konuşur diye bir kaide yoktur.Fakat duyduğu sesleri taklit eden ve gırtlak çalışmasına başlayan Jakoların neredeyse hepsi konuşmaya meyillidir.Islık çalması güzel.Fakat ıslık gibi kolay sesler Jakonuzun konuşmasını geciktirebilir.Islık sesi çalışması yerine kelimelere ağırlık vermenizi tavsiye ederim.Şu an onun ıslık çalması sizi memnun etsede , ilerleyen zamanda sıkacaktır.İki üç heceli kelimeleri daha sık tekrarlayarak konuşmasına yardımcı olabilirsiniz.Şu an itibariyle Jakonuzla ilgili olumsuz bir durum görünmüyor.Mevcut durum ileriye gitmesi tamamen sizin ilgi ve bilginize bağlı olarak gelişecektir.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  17. Merhabalar
    papağanımın bize geleli 3 ay oldu.
    Ancak şu an sadece çok güzel öpücük atıyor.
    Bir papağanın konuşup konuşamayacağını nasıl anlarsınız :)
    Saygılarımla

    YanıtlaSil
  18. İsmet Bey;
    Konuşmaya başlayacak olan Jako çevresinde sıklıkla duyduğu kelimeleri gırtlak çalışması ile çıkartmaya çalışır.Bu durumun gözlenmesi konuşma başlangıcı olarak değerlendirilir.Konuşmayı öğrendikten sonra kelime dağarcığı hızla ilerler.

    YanıtlaSil
  19. merhaba meftun bey
    12 ağustosta jako aldım. ilk gün hırlaması cok fazlaydı. simdi sabah ve aksamları kafesinden çıkartıyorum. sabah ve aksamları 15 - 30 dakika ilgileniyorum. elime geliyor , elimden fıstık vb yiyiyor. ben tokalaşıyor . ilk ogrettigim hareket buydu.ismine kaptan koydum her gun şsmini tekrarlıyorum.
    sorunum ise fazlaca kaşınıyor. ne yapabilirim?

    saygılarımla

    osman arslan

    YanıtlaSil
  20. Osman Bey;
    Bloğa hoş geldiniz.Yeni Jakonuz hayırlı olsun.15 gün gibi kısa bir sürede Jakonuzla ilgili çok fazla aşama katetmişsiniz.Sizi tebrik ederim.
    Jakoların gün içerisinde zaman zaman kaşınması ve tüy düzeltmesi normal bir davranıştır.Fakat siz bu kaşınmanın çok fazla olduğunu belirtmişsiniz.Kaptan da evinize kısa bir süre önce geldiği için fiziki olarak muayene edilmesi uygun olur diye düşünüyorum.Bu fiziki muayeneyi herhangi bir veteriner kolaylıkla yapabilir.Eğer kaşınma sizinde belirttiğiniz gibi normalden fazla ise tüy ve deri bölgesi muayene edilmelidir.

    YanıtlaSil
  21. teşekkür derim Meftun bey.
    kaptanı aldığım günden itibaren gecen cuma ve bu gün sizin video da gösterildiği gibi iki kere yıkadım. bahsettigim kaşın ma azaldı.
    beslenmeside ise bonnie parrot papağan yemi kullanıyorum , sizce nasıl?
    yem karışımı ben kendim hazırlasam nasıl olur?
    saygılarımla

    YanıtlaSil
  22. Osman Bey Merhaba;
    Jako papaganları beslenme sayfasında faydalı ve zararlı yiyecekler ile tohumlarla ilgili bilgiler var.Kaptanı sebze ve meyve yemeye alıştırmalısınız yavaş yavaş.Sürekli hazır yem tüketen papağanlar ihtiyacı olan vitaminlerden yoksun kaldığından hem ömürleri kısalıyor hemde hastalıklara karşı direnci düşüyor.
    Kaptanın karşısında taze sebze ve meyve tüketin.Hatta bu meyveleri yerken abartılı bir şekilde ağzınızı şapırtatıp yediğinizden büyük bir keyif alıyormuş gibi yapın.İlk zamanlar sizi izleyecek,yediğiniz onda merak uyandıracaktır.Zaman zamanda bu meyvelerden ona ikram edin.Böylece hem meyve yemeye hemde elden yem yemeye alışacaktır.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  23. teşekkür ederim Meftun bey.
    bende kaptanı alırken sizin bloğunuzdan yararlandım. her sorunumuzda can simidi gibi yetişiyorsunuz.
    tekrar yeni sorumlarımda sizi rahatsız edeceğim.

    saygılarmla osman

    YanıtlaSil
  24. Estağfurlah Osman Bey rahatsızlık ne demek.Yardımcı olabiliyorsam ne mutlu bana.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  25. Meftun bey merhaba, papaganimi alali 3 ay oldu evcillestirilmis sekilde aldim. Elden yiyor hirlama yok. Ele gelmiyor kafesinde gezmiyor en onemliside 3aydir bir kere sesini duymadim. Konusmayi gectim otmedi bile. Ne yapmam gerekiyor. Tesekkurler

    YanıtlaSil
  26. Sinan Bey ;
    Bloğa hoş geldiniz.Yeni alınan bir Jakonun ortama alışmadığı için bir iki ay kadar ötmemesi sık görülen bir durumdur.Fakat Jakonuz size üç ay önce gelmiş , size alışmış olmalıki elden yem yiyor.
    Bütün Jakolar konuşur diye bir kural yoktur.Bazı Jakolar ömrü boyunca tek kelime bile konuşmayabilirler.(Bu durumda hiçbir şey yapılamaz).Ortalama bir Jako 18 aylıkken konuşmaya başlar.Eğer Jakonuz 18 aylıktan daha küçükse bundan dolayı konuşmuyorda olabilir.
    Jakomun konuşması önemli değil , onu eğitmek istiyorum diyorsanız EĞİTİM sayfasında yazılı konuları gözden geçirip uygulayabilirsiniz.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  27. merhaba Meftun bey
    kaptanı kendi odamda tutuyorum. gece işinde çalıştığımdan dolayı , gündüzleri yatıyorum tabiki odamın perdeleri kapalı ve odam loş oluyor. ara sırada kafesi salona çıkartıyorum. kaptan odamda olduğu sürece sanki benim uyuduğumu bildiğinden gürültü yapmıyor. kaptan için loş odada durması sorun yaratırmı?

    saygılarımla osman

    YanıtlaSil
  28. Osman Bey ;
    Sorun olmaz.Fakat zaman zaman güneş ışığıda görmesi için tedbir alın.Ya da kuşlar için UV ışığı yayan lambalar var.Bu lambalardan temin edebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  29. Teşekkür ederim Meftun bey.
    Görüşmek dileğiyle...

    Saygılarımla osman

    YanıtlaSil
  30. Rica ederim.Saygı ve selamlar...

    YanıtlaSil
  31. Merhaba 15 gu once jako alfim elden yemek yiyor hirlama ve bagirma gecti. Ama ele gelmiyor demir yumruk egitimini yapiyorum. Bi sure kacmiyor sonra hemen ucup gdiyor nasil alistirabilirm ele

    YanıtlaSil
  32. Gürkan Bey ;
    Bloğa hoş geldiniz..15 gün gibi kısa bir sürede çoğu kişinin yapamadığı kadar ilerlemişsiniz zaten tebrikler.Eğitime devam edin yavaş yavaş öğrenecektir.Hızlı beklentilere girmeyin.Zaten iyi işler başarmışsınız.Selamlar...

    YanıtlaSil
  33. mehaba meftun bey sizin bilgilerinizi devamlı takib ediyoru çok değerli bilgiler veriyorsunuz bütün kuş severler adınına size teşekkür ediyorum bende ikiyıldır jago papağan ev halkının isimlerini söylemeye başladı mesela banan baba kızıma merve oğluma mert hanıma anne diyeor benim sorunum balkonda hortumla duş aldırıyorum başkatürlü yıkama tekniği varmıdır kelime haznesini nasıl fazlalaştıra bilirim saygılarımla irfan şafak

    YanıtlaSil
  34. Serkan Bey ;
    Jako Papağanların Banyo ve Temizliği sayfasında bu konuda bilgi ve bir video var sayfayı inceleyebilirsiniz.Jakonuz sürekli duyduğu kelimeleri tekrarlayacaktır.Söylemesini istediğiniz sözleri yanında tekrar etmeniz yeterli.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  35. Merhabalar Meftun Bey,
    Benim öğrenmek istediğin şu;malumunuz bayram tatili ve jakomu bırakacak kimse yok,hali ile yanımda götürürsem kafesi ile birlikte ,konuşmasında ve davranışlarında olumsuz bir şey olurmu ?
    selamlar Burak Şayan

    YanıtlaSil
  36. Burak Bey ;
    Jakonuzu emanet edecek kimse yoksa en doğrusu beraber seyahat etmek.Seyahat esnasında ve konaklayacağınız yerde Jakonuzun rahatsız edilmesini engellerseniz sorun olmaz.Selamlar...

    YanıtlaSil
  37. Meftun Bey, ben jako papağan sahibi olmak istiyorum, bir jako buldum ücretsiz verecek birinden. 3 yaşında ve 3 kelime konuşuyormuş. Bu durum normal mi? Bir kere konuşmaya başladıysa bu mutlaka gelişir mi yoksa 3 kelime ile sınırlı kalabilir mi? Bir jako kaç yaşına kadar daha kolay eğitilebilir? Ve 3 yaşında bir jako almak mantıklı mı ? Soru yağmuruna sabrettiğiniz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  38. Serkan Çakır ;
    Tek bir kelime konuşan bir Jako 1000 kelimeye kadar konuşabilir.3 yaşında Jako eğitilebilir sorun olmaz.Selamlar...

    YanıtlaSil
  39. Hocam hayırlı günler bizde 2 gün önce hı jako aldık bi pet shop tan gözleri sarımsı gibi 4 yaşında dediler biraz pahalı aldık biz heralde elden fıstık falan uzatiyorum hafif bi hirildamayla gelip alıyo sabah odada kimse yokken kafes te oynuyo otuyo bagariyo falan hocam konusurmu çok merak ediyoruz ?

    YanıtlaSil
  40. Merhaba Meftun bey, 1 ayda 3. jakomu satın aldım sanırım sabır edemediğimden ilkini aldığımda acemiyim ama eğitebilirim dedim ama 4 gün zor dayandım hırlamasına filan 2. sini iki kat daha üstüne para koyup aldım ama o da aynı şekilde hırlayıp bağırıyordu 2 gün önce 3. jakomu epey bir para verip aldım bu tam istediğim gibi hırlaması bağırması yok elimden yem yiyor hiç yabancılık çekmiyor gibi. Ve ben buna bir oda hazırladım resmen çocuk odası gibi duvarlarda tahtalar oyuncaklar vs. şimdi size 3 sorum olacak 1. bu kuş daha yeni olduğundan hemen kafesinden çıkartıp odada oynamasına izin vermem sonra tekrar kafesine koymam kötü sonuçlar doğrabilir mi? 2. fıstık çekirdek vs. elimle yedirdikten sonra uzun bir süre gagasını birbirine sürter gibi sesler çıkıyor ağzından bu normal mi? 3. bugün terasa çıkarttım beraber güneşin altında temiz hava aldık ve değişik seste ıslıklar çaldı , kafesin içinde her yere tırmanıyor ama konuşma belirtisi yok gibi buda beni üzdü alıştırmam zaman alır mı ? cevaplarınız için teşşekkür ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umut Akbaba ;
      Bir ayda üç ayrı Jako almışsınız ama Jakolar hakkında hiç araştırma yapmamışsınız.Eğer Jakolar hakkında bilgi edinmezseniz hiç bir ilerleme kaydedemezsiniz.Blogda bulunan 36 ayrı sayfanın tamamını okumanızı tavsiye ediyorum.Bir alttaki Mustafa Şahin Beyin mesajını ve benim cevabımı okuyun.
      1. Jakonuz size ve yeni evine alışana kadar kafesinden çıkarmayın.Kafese tekrar girmesini sağlayamaz ürkütürsünüz.Bu durum alışma sürecini geciktirir.
      2. İkinci sorunuz için JAKO DAVRANIŞLARI VE ANLAMLARI sayfasını inceleyebilirsiniz.
      3. Üçüncü sorunuzun cevabını bir önceki mesajda anlatmaya çalıştım.Bknz.Mustafa Beyin mesajı.
      Selamlar...

      Sil
  41. Sayın Mustafa Şahin ;
    Bloğa hoş geldiniz.Jakonuz hayırlı olsun.Bir Jako sahibi olarak Jakolar hakkında daha çok bilgi sahibi olmanız lazım.Bu konuyla ilgili blogdan faydalanabilirsiniz.Birbirinden ayrı konuların işlendiği tam 36 sayfa var blogda.
    Jakoların büyük çoğunluğu konuşur.Fakat tüm Jakolar konuşmaz.Yeni eve gelen gelen bir Jako için bir iki ay sabretmek lazım.Zira yeni ortamına ve yeni sahibine alışana kadar bırakın konuşmayı hiç ötmeyebilirde.
    Lütfen bloğu dikkatlice okuyun.Blogda detayını bulamadığınız konularda mesaj atmanız yeterli.Selamlar...

    YanıtlaSil
  42. Merhaba meftun ben çapkını alalı 8 ay oldu çapkın elde üretim bir papağandır her türlü eğitimi var git gel in çık tuvalet eğitimi ıslık taklitleride yapıyor fakat konuşmuyor.yaklaşık 1 yaşında konuşması için tavsiyelerinizi bekliyorum kaset vb .önerirmisiniz yakında konuşturmak için neler yapabilirim konuşmanın yaşla bir alakası varmıdır tavsiyeleriniz için teşekkürler şimdiden

    YanıtlaSil
  43. Oğuzhan Bey ;
    Bloğa hoş geldiniz.Bütün Jakolar konuşmaz.Ama Jakoların büyük kısmı konuşmaya yatkındır.Tek bir kelime konuşan Jako 1000 kelimeye kadar konuşur.Jakolar genelde 18 aylıktan sonra konuşmaya başlarlar.Islık sesi çıkarması çok büyük ihtimal konuşma yeteneğinin olacağına işaret ediyor.Bugünden sonra ıslık sesi gibi basit seslerden ziyade 1-2 heceli kelimeleri tekrar edin yanında.Kaç aylıkken ilk sözü söylediğini lütfen banada bildirin.Selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginiz için teşekkür ederim tabiki bildiririm

      Sil
  44. Bende teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  45. Hocam hayırlı akşamlar bizim cevo biraz huzursuz gibi gözleri hafif kapanır gibi olup geri açılıyor herhangi bi sıkıntı varmıdır saygilar hocam

    YanıtlaSil
  46. Mustafa Bey ;
    Yeme içmesini , hareketliliğini ve ishal olup olmadığını anlamak için dışkısını kontrol edin.Bunların herhangi birinde sıkıntı varsa hastalık belirtisidir.

    YanıtlaSil
  47. Hocam yem kapı dolu ama hep fıstık yiyorum başka hiç birşey yemiyor ne yapmalıyım sorun olurmu ?

    YanıtlaSil
  48. Mustafa Bey ;
    Jakolarda beslenme ile ilgili 5 - 6 ayrı sayfa var blogda lütfen bu sayfaları inceleyin.Sürekli çekirdek fıstık la beslenen Jakolar bir süre sonra karaciğer rahatsızlığı yaşarlar.Bu nedenle yağlı tohumlar çok az verilmelidir.Günde 2 - 3 fıstık çok bile.Jakonuzu taze sebze ve meyva yemeye alıştırın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meftun bey ayçekirdeği den ziyade kabak çekirdeği kullanmak daha yararlımıdır

      Sil
  49. Oğuzhan Bey ;
    Hem insanlar için hemde papağanlar için kabak çekirdeği ay çekirdeğine kıyasla daha faydalıdır.Fakat unutulmamalıki çekirdek gibi yağlı tohumların fazla tüketilmesi Jakoların karaciğerini yorar.Az miktarda çekirdek verilebilir.Ana besin taze sebze ve meyva olmalıdır.

    YanıtlaSil
  50. Meftun bey
    öncelikle bloğunuzdaki bilgileri bizlerle paylaşıp yol gösterdiğiniz için çok sağolun, bu konuda epey bir bilgi sahibi olduk, benim bir kaç tane sorum olacaktı, 1 ay kadar önce bir jako hediye olarak geldi, ama kuş epey hırpalanmış ve bitkin vaziyette gelmişti bana işin açıkçası ben bu kuşun bu kadar çabuk kendini toparlaya bileceğine ihtimal vermemiştim, bu kuş bana gelmeden önce 20 kelime konuşuyordu onu biliyorum 6 ay içinde 2 sefer sahip değiştirdi kuş, şu ana kadar konuşması yok ama elden yem yiyor hırlaması yok gayet sakin kafesinde ama kendini sevdirmiyor vücuduna heral gibi temasta bulundurmuyor sadece gagasını sevebiliyoruz, geçmişte yaşadıklarından dolayı bu kuşun yeniden konuşma süresi uzarmı ? ve birde asıl sıkıntımız bu kuşun yem yeme alışkanlığını değiştiremedik bkoktaki uygulamaları denedim taze sebze meyve vs ama hiç dönüp bakmıyor yemliğine çekirdek koymadım karşısında yedim ana dönüp bakmıyor çekirdeği koydummu artık o anki açlık hissiylemi bi anda yemeye başlıyor ? sizce bu iş uzasada 2-3- gün süre gibi yemliğinden çekirdeği kaldırıp biraz daha zorlayayımmı yoksa kendi halinemi bırakayım fıstık bile yediremiyoruz sadece çekirdek yiyor

    YanıtlaSil
  51. Sayın Mehmet Şen ;
    Bloğa hoş geldiniz.Jakonuz hayırlı olsun.Jakolar şüpheci ve insanlara geç alışan petlerdir.Yeni ortam ve sahip değiştiren bir Jakonun alışma süreci 2 ayı bulabilir.Fakat geçmişinde sık sahip değiştirmiş , ilgisiz kalmış bir Jakonun alışma süreci doğal olarak daha uzun olacaktır.
    Jakonuzun beslenme alışkanlığını değiştirmek için doğru teknikleri uygulamanıza rağmen aşama kaydedememişsiniz.Bu kuşun kötü geçmişinden ve henüz yeni ortam değiştirdiğinden kaynaklanıyor.Beslenme konusu elbetteki önemli fakat şu an sizin Jakonuzun sevgi ve ilgiye ihtiyacı var.Beslenme alışkanlığını gerekirse 3-5 ay sonra değiştirmeye çalışın.Şu an onunla bol vakit geçirin sevginizi gösterin kötü geçmişin izlerini silmeye çalışın.İnşallah Jako ömrü boyunca sağlık sıhhat içinde sizle kalır bir ya da birkaç kez daha sahip değiştirmez.Selamlar...

    YanıtlaSil
  52. Benim jakomun kendini bana sevdirmesi, dokundurması 4 ayı buldu. Biraz sabır göstermek, üstüne çok gitmemek gerekiyor. Kendini sevdirmek isterse, kendisi ıslık çağırıp sizi çağırıyor, sonra da başını eğiyor zaten. Tek kötü yanı genelde bir kişiye bağlanıyorlar, en azından benimki öyle oldu. Alışma süreci ve alıştıktan sonrası diğer kuşlardan çok daha farklı ve uzun sürüyor, ama alışınca da çok sıkı bir bağ kuruluyor adeta aranızda. Meftun beye yardımları için çok teşekkür ederim; ah bir de konuşturabilsem :)

    YanıtlaSil
  53. İsmet Bey tespitlerinizin tamamı doğru.Sadece bir kaç ekleme yapayım :
    1.Jakolar tek eşlidir.Sadece bir karşı cinse bağlanır , sadece bir kişiyi sahibi olarak görür , diğer ev halkından sahibini kıskanır.Aynı evde başka bir kuşa helede ikinci bir Jakoya tahammül edemez.
    2.Jakoların büyük çoğunluğu konuşur.Fakat bütün Jakolar konuşmaz , konuşamaz.Tek bir kelime konuşan Jako 1000 kelimeye kadar konuşur.Sadece ilk kelimeyi söylemesi şart.
    Selamlar...

    YanıtlaSil
  54. meftun bey online mısnız?

    YanıtlaSil
  55. Siz yorumunuzu yazın.Ben ilk fırsatta cevaplamaya çalışırım.

    YanıtlaSil
  56. merhaba, ben Alpaslan yılmaz benim sizden bir ricam olacaktı, ben bundan 1 ay önce bir jako aldım bebek jako olduğunu söylediler çoğu tüyü yumuşak tüy, kanatları ve kuyruguda çok az çıkmış sonralarında sizi takip etmeye başladım şuan kuşun bebekmi yoksa hastalığı olan bir kuşmu olduğunu anlamaya çalışıyorum bana yardımcı olurmusunuz?

    YanıtlaSil
  57. Sayın Alpaslan Yılmaz ;
    Jakoların yaşını tüy ve kanatlardan tahmin edemezsiniz.Jakoların yaşları göz rengi ile tahmin edilir.Blogda yaş tahmini ile ilgili örnek resimlerin olduğu sayfayı inceleyip tahmin yürütebilirsiniz.Blogda tam 36 ayrı sayfa var.Bir Jako sahibiyseniz bu sayfaların tamamını okumanızı tavsiye ederim.Ben yorum bölümünde blogda detayını bulamadığınız konularda cevap vermeye çalışıyorum.Selamlar...

    YanıtlaSil
  58. jakolarda islik calmasi konusma belirtisi midir?? benim jakom hic meyve yemiyor ne yaptiysam yediremedim bana geleli yaklasik 5 ay oldu.. hirlamasi yok ancak elden yem yiyor ama kendini sevdirmiyor. yasi biraz buyuk gibi gozu sari cunku.. kusu yavru bir kusla degistirme mi yapmaliyim yoksa konusmasi ve alismasi icin biraz daha mi sabretmeliyim... yardim ederseniz sevinirim..

    YanıtlaSil
  59. selamlar .. beniim jakomun bana geleli 5 aydan fazla oldu.. satan adam 3 yasinda dedi gozleri sari cunku.. hirlamasi ya isirmasi yok ama elden yem yemesine ragmen hicbir sekilde kendini sevdirmiyor..yasi biraz ilerlemesi egitim ve konusma icin gec mi kalinmis.. bir veterinere gittigim de gec kalinmis dedi egitim icin.. bu jako mu yavru bir jakoyla taksa mi etmeliyim yoksa biraz da sabir mi etmeliyim.. jakom taklit yapmiyor ancak fazla olmamak kaydiyla kendi dogal otusunu yapiyor..cunku konuscak hayvan islik calar diye soyluyorlar.. bir de hayvana bir turlu yesillik yediremedim hepfitik ve cekeirdek yiyor..

    YanıtlaSil
  60. Sayın Yunus Alkan ;
    Bloğa hoş geldiniz.Jakonuz hayırlı olsun.İki sorunuzu tek mesajla cevaplayım.Yazdığınız mesaj denetlendikten sonra yayınlanıyor.Yayınlanması biraz zaman alabiliyor.Bilginiz olsun.
    Jako satıcıları bebek jakolar hariç sattıkları tüm Jakolar için 3 - 4 yaşında derler.Çünkü 3 yaşından büyük bir jakonun (gözleri sarı bir jakonun ) yaşını tahmin etmek neredeyse imkansızdır. Jako 4 yaşındada olabilir 54 yaşındada.Unutmayın Jakolar 70 yıl yaşarlar.
    Hiç bir Jakonun eğitimi için geç kalınmaz.Her yaştaki Jako eğitilebilir.Tabi eğitim için , eğitim verecek kişinin bu işi nasıl yapacağını öğrenmesi gerekir.Fakat Jakoların büyük kısmı konuşur (bütün jakolar konuşur denilemez ). Konuşacak Jakonun gırtlak hareketlerini yapma kabiliyeti olması lazımdır.Yani en azından ıslık çalma v.b... Tek bir kelime konuşan Jako 1000 kelimeye kadar konuşur.Ama o tek bir kelimeyi konuşması şart.
    Jakonuz konuşurmu ya da konuşması şartmıdır sizin için bilemem.Ama yeterli ilgi ve bilgiyle ilerde çok iyi seviyelere getirebilirsiniz.
    Sebze ve meyva yemeye alıştırmak için onun yemesini istediğiniz yiyecekleri onun karşısında ağzınızı şapırtatarak abartılı bir şekilde siz yeyin.O sizi izlesin.Arada onada ikram edin.Bir süre sonra merak edip tatmak isteyecektir.Sebze ve meyvaya alıştırmanın tek yolu budur.Bu arada lütfen bloğun tamamını okuyun.Blogda Jakolarla ilgili her türlü bilgiyi kapsayan 36 ayrı sayfa var.Malesef çoğu Jako sahibi bloğu okumaya erinip sadece soru cevap yoluyla bilgi edinmeyi tercih ediyor.Blogda yazılı konularla ilgili cevap yazmıyorum.Sadece blogda detayını bulamadığınız ya da sıkıntı yaşadığınız konulara cevap verebiliyorum.Ancak bu kadarına zaman bulabiliyorum Selamlar...

    YanıtlaSil
  61. Merhaba Meftun Bey. Ben jakomu alalı bir ay oldu fakat ne bir ıslık çaldı ne de bir kelime konuşmadı bütün çabalarıma rağmen. Günde 3 saatten fazla ilgileniyorum. Onun dışında ailemin diğer bireyleri de gayet ilgili davranıyor. Aldığımda bir yaşında demişlerdi fakat şüphelenip sonradan başka bir bloga fotografını yolladım en az 5 yaşında dediler. Ilk geldigi gün elden yiyordu, başını okşatıyordu cok az Hırlaması vardı Hırlaması gitti şu an tamamen kendisini sevdiriyor fakat ele gelmiyor. En çok takıldığım konu konuşmaması ya da herhangi bir ses cıkarmaması

    YanıtlaSil
  62. Sayın Adsız ;
    İsminizi yazmadığınız için böyle hitap edebiliyorum.Yeni alınan bir Jako ilk iki ay ortama ve sahibine alışana kadar hiç ötmeyebilir.İki aydan sonra ses verecektir.Fakat Jakoların tamamı konuşmaz büyük çoğunluğu konuşur.Eğer önümüzdeki aylarda kendiliğinden gırtlak çalışmalarına başlarsa konuşacak demektir.Bir Jako için 5 yaş tahmini yapılamaz.Tahmin yapan kişi sallamış.Jako ya 3 yaşından küçüktür , ya da 3 yaşından büyüktür.3 yaşından büyük olan Jakonun yaşı 5 10 15 şeklinde tahmin edilemez.Selamlar...

    YanıtlaSil
  63. 3 yaşının üstünde olduğunu bende anlamıştım göz renginden fakat ilgili olan birisi belki anlar diye bir araştırayım dedim. Bir de çok seversen konuşmaz gibi şeyler söyleyen oldu başının okşanmasını cok seviyor ve ben de ona ayırdığım zamanın yarısını ona dokunarak geçiriyorum. Bir de 3 günde bir yıkamama rağmen cok kepekleniyor tüyleri bunun icin özel bi bakım ürünü ya da ilaç var mı bildiginiz

    YanıtlaSil
  64. Osman Bey ;
    Kepek için özel bir ürün yok.Sanırım sabun ya da şampuan kullanmıyorsunuzdur Jakonuzu yıkarken? JAKOLARIN BANYO VE TEMİZLİĞ sayfasında banyo ile ilgili açıklamaları ve banyo yaptırma şeklini inceleyin.Selamlar...

    YanıtlaSil
  65. Meftun bey iyi günler. Öncelikle jakom şakiri 3 hafta önce aldım. ilk geldiğinde çok fazla hırlıyordu ama bir haftada hırlamayı kesti elime gelebiliyor. gagsını ve kanatlarını öptürüyor. elle sevdiriyor kafasıda dahil her yerini. omuzuma alıp dışarı çıkabiliyorum. buraya kadar hiç bir problemimiz yok ancak hiç ötmüyor ses çıkarmıyor. nasıl konuşturcam bilemiyorum.

    YanıtlaSil
  66. Fatih Bey ;
    Yeni ortam ve sahip değiştiren Jakolar ilk bir iki ay kadar hiç ötmeyebiliyor.Endişe edecek bir durum yok.
    Konuşma olayı çok farklı ama.Her Jako konuşmaz.Yani Jakoların büyük kısmı konuşur ama tamamı değil.Konuşacak Jako ilk gırtlak hareketleri yapar ses taklitleri yapar.Bir kelime konuşabilen Jako 1000 kelimeye kadar konuşur.Fakat o bir kelimeyi konuşma yeteneğine sahip olmalıdır. Selamlar...

    YanıtlaSil
  67. Teşekkürler meftun bey. İnşallah o yetenek vardır şakirde.

    YanıtlaSil
  68. Meftun bey ben 2'5 ay once bir jako aldim suan elimden mam yiyor en ufak mamalari bile elimden korkmadan aliyor
    Gagasini sevdiriyor ayagini sevdiriyor kafaya bira istemesede jafifve dokunduruyor
    Bugun o gorurken kanadina dokundum izin verdi herzaman sesler cikari gecen 15 sn hic durmadan bebek gibi sesler cikardi baya alisti sanirim ne yapim

    YanıtlaSil
  69. Muhammet Bey ;
    Bloğa hoş geldiniz.Jakonuz hayırlı olsun.İkibuçuk ay gibi kısa zamanda epey ilerleme kaydetmişsiniz tebrik ederim.Eğitim sayfasını gözden geçirip istediğiniz eğitimleri verebilirsiniz artık.Bu arada 17 KASIM 2013 - 24 Kasım 2013 tarihleri arasında şehir dışına çıkacağım için yeni mesajlarınıza bu tarihten sonra cevap verebilirim.Selamlar...

    YanıtlaSil
  70. Meftun bey bide ben daha once hergun disari cikardim ama egitim vermedim dokunma egitimi verdim simdi sopa cikna egitimini versem cok zorlanir miyin ara sira deniorun cikio bida aziyla inio heme kaldirmam gerek sanirim bide egitim yazilariniza mobildenlasamiorum nasil yapicam

    YanıtlaSil
  71. Muhammet Bey ;
    El ile temas kurabildiğiniz bir Jakoya Sopaya çıkma eğitimini vermeniz daha kolay olacaktır.Bloğa mobilden nasıl ulaşacağınız konusunda bir fikrim yok.Sanırım internet proğramınızla alakalı bir durum.Şehir dışında olduğumdan yanıt gecikti kusura bakmayın.Selamlar...

    YanıtlaSil
  72. yeni 1 hafta önce bir jako aldım yaklaşınca bağırıyor sayfanızadan edindiğim bilgilere göre bunun üstesinden geleceğime eminim lakinn kafesi gagası ile dehşet kuvvetli bir şekılde ısırıyor ben elimle sevmek ve beslemek istiyorum ama parmağımı yakalarsa kesin koparır ne yapmamı tavsiye edersiniz şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  73. Sayın Murat Şen ;
    Bloğa hoş geldiniz.Jakonuz hayırlı olsun.Hırlama eğitimini blogdaki bilgiler yardımıyla halledebileceğinizi yazmışsınız.
    Diğer konu ise iki üç ay sonrasının konusu.Jakonuz size ve yeni ortamına alışsın.Sizi sahibi ve lideri olarak benimsesin.Bu duruma ulaşmak bir kaç ay sürer.Sadece acele etmeyin , sabırlı olun , blogdaki konuları inceleyip ona yeteri kadar zaman ayırın.İki ay sonra durumla ilgili tekrar mesaj atın değerlendirelim.Selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilginize teşekkür ederim lakin birşey daha sorucam hayvann ishal olsu yeşil ve sulu yapıyor veteriner getirdim 2 adet sıvı karışım verdi suyuna 3 gün kullandım tam dışkısı koyu olmaya başlamıştıki aradan 2 gün geçti tekrardan su gibi oldu dışkısı kafesi geçen hafta komple temizledim bu günde patates kaynattım ve çigdem vericem başka bir şey yapmam gerekirmi ?

      Sil
    2. Murat Bey ;
      Jakolarda sulu sebze ve meyva yediklerinde yarım gün - bir gün kadar geçici sulu dışkılama görülebilir.Bu kısa süreli geçici dışkılama önemli değildir.Eğer ishal iki gün ve üzeri devam ederse kesinlikle veteriner yardımı almak gerekir.Üç gün ve üzeri ishallerde Jakoların kaybedilme tehlikesi her saat artar.Şunu demek istiyorum ishali bugün önemsediğiniz gibi ilerdede çok ama çok önemseyin.
      Ben size geçici ve acil ilk yardım konusunda pirinç lapasınıda tavsiye ederim ishalde.Pirinç lapası kesin çözüm olmayıp , veterinere gitmeden önce zamandan kazanmak amaçlı geçici bir tedbirdir sadece.
      Jakonuzun hasta olduğu zamanlarda su kabı içindeki suyu daha sık değiştirip , kafes temizliğini daha sık yapın.Yağlı yiyecekler çekirdek ve fıstık kullanımını ya azaltın ya da sıfırlayın.Sağlıklı günler dilerim...

      Sil
    3. meftun bey selamlar kasım ayında yazışmış idik sizinle jakom artık hiç kafeste değil sürekli tünek üstünde hırlamayı kesti koluma çıkıp iniyor elden yem yiyor bazen sağ elimle dikkatini dağıtıp sol elimle sırtını seviyorum severken hemen kolumun üstüne çıkıyor ama hala bana karşı bir güvensizliği varmış gibi hissediyorum çünkü benden elden yem veririken bile ürküyor bu arada ilk defa bugün parmağımı ısırdı severken halbuki hiç hızlı hareket yapmıyorum sakin konuşuyorum ürk mesin diye suyunuda yeminide sürekli elimden yiyor. ben bunları size yazdım şimdi neden bunları anllattı diye :) ben 1 ay önce gırtlak bölgemden ameliyat oldum Allahtan alınan parçalar temiz çıktı ama jako ofisimde idi işyerinde benim yerime ablam baktı ister istemez 2 gün kafeste hafta sonu kapalı kaldı pazartesi açtım ama bana yaklaşmıyor hiissi var içimde acaba kafeste kaldığından kaynaklı olurmu ne yapmalıyım şimdiden teşekkür ederim

      Sil
    4. Ameliyat sonrası geçmiş olsun. Birkaç gün alışık olduğu durumdan farklı yaşam tarzı onu germiş sanırım. Kısa zamanda eskisi gibi olacaktır. Sorun etmeyin.

      Sil
  74. meftun bey 1 yıl önce 28 aylık olduğu söylenen jako papağanı aldık.ilk zamanlar çok fazla ilgilendik ama nafile jakomuz ne kafesine yaklaştırdı ne elimize geldi yada elden yem yedi bizde strese girmesinden korktuk kendi haline bıraktık mecburen.aldığımız kişinin eline geliyordu eğitimli olarak aldık.bu arada 1 tanede sultan papağanımız var o ıslıkla konuşuyor.hırçınlığının sebebi o olabilirmi.fakat jakomuz şu günler gırtlağından garip sesler çıkartıyor ve çok farklı ötmeye başladı ayrıca eski hırçınlığı pek kalmadı.konuşmasını elime gelmesini çok istiyorum sizce ne yapabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Melis ;
      Farklı sesler çıkarmaya başlayan Jakolar gırtlak çalışmasına başlamış demektir , konuşmaya yakındır.Daha önce Sultan Papağan beslemişsiniz , pet besleme tecrübeniz var.Fakat Jako papağanlar hiç bir pete benzemez.Beslemek zordur anlamında söylemiyorum.Fakat haklarında çok bilgi sahibi olmanız lazım.Sultan beslemek kadar kolay değildir.Bloga Jakolarla ilgili 36 ayrı sayfa var.Lutfen bu sayfaların tamamını okuyup bilgilenin.Jakonuz size alıştıktan sonra (sizi benimsedikten sonra) , sizi kıskanıp Sultan papağana zarar verebilir dikkatli olun.Selamlar...

      Sil
  75. merhaba meftun bey.7 yasında jako cınsı bır papapgan var almak istiyroum.ama daha ne konusabılıyor ne de ınsana yaklasıyor.egıtımsız yanı anlayacagınız.konusturabılırmıyım bu yasta egıtebılırmıyım ne dersınız.

    YanıtlaSil
  76. Sayın Bayram Ali yılmaz ;
    Jakonun 7 yaşında olduğunu nereden bildiğinizi merak ettim.3 yaşından büyük olan bir Jakonun yaşını kimse tahmin edemez.Yani 1 , 2 ve 3 yaşa kadar olan Jakoların yaşı için yorum yapılabilir.Fakat 3 yaşından büyük bir Jako 4 yaşındada olabilir 64 yaşındada.....
    Jakoların büyük çoğunluğu konuşur.Fakat her Jako konuşmaz.Tek bir kelime konuşabilen Jako , kelime haznesini 1000 kelimeye kadar çıkarabilir.Fakat o tek bir kelimenin duyulması lazım.
    Eğitim konusunda sıkıntı yaşamazsınız.Blogdaki bilgileri kullanarak eğitim verebilirsiniz.Selamlar...

    YanıtlaSil
  77. Merhaba Ben 1 hafta önce çok güzel bir pat shop'tan jako aldım, dükkanın sahibi 7 aydır evinde bakıyormuş sonra dükkana getirmiş bende öylesine uğradım ve beğenip aldım ordayken omuzuma geliyordu karşımda konuşuyordu benim gülmemin bile aynısı taklit ediyordu miyav dediğimde aynı ses tonumla oda miyavlıyordu, yabancı filan fark etmez yadırgaması hiç yoktu. 1 haftadır bende evcilliği yine aynı sayılır başını filan okşatıyor ama hiç konuşmadı bu hala eve alışamadığındanmıdır ? birde aşırı hareketli kafesin içinde sırtını tellere yaslayıp resmen barfiks çekiyor bu hareketin tüylerine zarar vermesinden korkuyorum. sizce bu da doğalmıdır ?

    YanıtlaSil
  78. Sayın Umut Akbaba ;
    Bir hafta önce yeni sahip ve ortam değiştiren Jakonuz bir - iki ay kadar alışma süreci yaşayacaktır.Alışma sürcinin sonunda eskisi gibi olur.Bu süre içerisinde eski ortamını özlememesi ve yeni ortamına çabuk adapte olması için ona yoğun sevgi ve anlayış gösterin.
    Jakolar kemirgen ve tırmanan yani hareketli bir türdür.Hareketli oluşu sizi endişelendirmesin.Blogda bulunan 36 sayfanın tamamını lütfen dikkatlice okuyup , Jakolar hakkındaki bilgilerinizi arttırın.Selamlar...

    YanıtlaSil
  79. Öncelikle merhaba Meftun bey, benim bir sorunum var, ben papağanımı alalı 5 gün oldu. Hırlaması olmadığı için 2. günden eğitime başladım önce sopa ile tanıştırıp onu sopayla sevdim ardından üzerine çıkma eğitimi verdim spoanın üzerine çıktı ancak sorularımdan biri şu sopanın üzerine çok zor çıkıyor bazen çok fazla ısrar etmem gerekiyor neyse ilk 2 eğitimi sopa ile verdim. 3. eğitiminde ise elime onun gözü önünde eldiven takıp sevmeye çalıştım dokunması dokundum ve başını sevdim ancak bir kaç kere elimi çok sert bir şekilde ısırdı eğer eldiven olmasaydı kesinlikle kanatırdı. Bügun gene eğitim vereceğim sizce ne yapmalıyım ? elimden yem yemiyor yani yemi verdiğimde elimden alıp fırlatıyor sizce ne yapmalıyım ? ayrıca geldiğinden beri hiç ses çıkartmadı sadece dün bir kere cikledi o kadar ve ciklemesini duyunca çok sevindim acaba sizce hep böyle mi devam edicek ne yapmalıyım bilginize ihtiyacım var bu arada gözlerinin çevresi beyaz yani sarıya yakın ve kuyruk tüylerinin ucu hafifçe siyah yani tahminimce yaşı 1.5 civarında yardımınızı bekliyorum şimdiden teşekkür ederim iyi akşamlar...

    YanıtlaSil
  80. Sayın Can ongun ;
    Jako papağan sayfasında daha önce isimsiz olarak yazdığınız bu mesajınız aynı sayfada cevaplanmıştır.Lütfen adı geçen sayfayı kontrol ediniz.Selamlar...

    YanıtlaSil
  81. merhaba meftun bey... benim 1 yasinda jakom var..daha gozleri gri. eve geleli yaklasik 2 ay oldu. simdi yavastan otmelere ve islik calmalara basladi ancak hirlamisi var az.. elden yem yemiyor elden yemi aliyor ancak atiyor aradan zaman gecince o yemi yerden alip yiyor. bu hirlama zamanla gecer mi? bir de boyle ele alip egitmiyor su an hayvani sıkmak istemiyorum.. bilmiyorum dogru mu yapiyorum ama yoksa baslamaliyim sevmeye ya da ele alistirmaya

    YanıtlaSil
  82. Sayın Adsız ;
    İsim yazmadığınız için hitap edemedim.Mesajınızda sorduğunuz sorulara bir iki cümleyle cevap verirsem çok şey eksik kalır.JAKO PAPAĞANI BİR HAFTADA EVCİLLEŞTİRİN sayfası başta olmak üzere , blogda bulunan 36 sayfanın tamamını okumanızı tavsiye ederim.Sorularınızdan anladığım kadarıyla henüz yeni yeni Jako besliyorsunuz ve Jako Papağanlar hakkında çok kısıtlı bilgiye sahipsiniz.Blogda her türlü bilgi var.Detayını bulamadığınız konu olursa mesaj yazın cevaplamaya çalışayım. Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  83. KAZIM selam bende jako papagan sahıbı oldum cok mutluyum ıkı gun oldu eve gelelı ama ıkıncı gun gel degınce elıme gelmeye basladı ey basını kafanı kasıyacam degınce kafasını egıyor ama kafesın ıcıne sokamadık yem cekırdek ve fıstık verıyorum kavrulmamıs en sonunda basardım kafese koydum bu seferde kafesın kapagını acmaya calısıyor ne bıleyım bence ıcınde durmak ıstemıyor donup duruyor ıcerde dısarı cıkınca tunuyor sakın duruyor ben hep dısarıda tutacam ama yem yemege su ıcmeye hıc gırmemıs kafese ne yapacaz

    YanıtlaSil
  84. Kazım Bey ;
    Eve yeni gelen bir Jako ; yeni ortamına ve teni sahibine alışana kadar kafeste kalmalıdır.Yem ve suyun kafesinde olduğunu , kafesin nerde bulunduğunu ancak bu şekilde öğrenebilir.Sürekli kafeste durması ne kadar yanlışsa , sürekli dışarda durmasıda o kadar yanlıştır.Daha önce Jako beslemediğinizi ve Jakolar hakkında sınırlı bilgi sahibi olduğunuzu sanıyorum.Blogda bulunan 36 sayfanın tamamını okuyup Jako Papağanlar hakkında bilgilerinizi arttırın.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oncelıkle tesekkur ederım cevap ve ılgılendıgınız ıcın jakomu alırken kendı ıcınde bulundugu kafesıyle geldı yanı geldıgı ılk gun kafesının ıcıne gırıp su ıctı ve yemek yedı ıkıncı gun ıse hıc gırmedı ve yemedı bu dogalmı

      Sil
    2. Doğal olmayan bir gün önce eve gelen Jakonun kafes dışına çıkarılması.Başına herşey gelebilirdi.Cama duvara çarpabilirdi.Siz Jako dan yeni Jakonuzda sizden korkuyor.İkinizde birbirinizi tanımıyorsunuz.Size ve yeni evine alışmadan Jakonuzu kafes dışına çıkarmayın lütfen.Selamlar...

      Sil
  85. selam ben kazım 2 ıncı gune gırdık ılk gun bır seyler yedı daha yemedı cekırdek ve fıstık verdık baska sey verelımmı tavsıye edecegınız bır sey varmı 2 gundur ıshal geldı gelelı kasınıyor cok soru soruyorum ama bılgısızım yardımcı olursanız sevınırım

    YanıtlaSil
  86. Kazım Bey ;
    Blogda 36 ayrı sayfa var.Beslenmeden banyoya , sağlıktan eğitime kadar Jakolarla ilgili her türlü bilgiyi bulabilirsiniz.Sayfaların tamamını okuyun lütfen.Çekirdek verdik başka bir şey verelim mi sorunuzu çok garip karşıladım açıkçası.Jako beslemek o kadar kolay değildir öğrenmeniz ve uygulamanız gereken daha pek çok şey var....

    YanıtlaSil
  87. selamlar meftun bey.. oncelikle boyle bir site icin tesekkurler :D once papaganlarla birlikte kendimi egitmem gerektiginin farkina vardim...benim jakom geleli 2 ay oldu alissin diye salmadim.. elimden yem yiyor bazen de alip atiyor.. hirlamasi kismen kesildi.. simdi papaganimi salip tunekte egitime gecmeli miyim yoksa biraz daha kafeste mi kalsin

    YanıtlaSil
  88. Yunus Bey ;
    Hırlamanın kısmen olması henüz size tam alışmadığının göstergesi hala sizden korkuyor. Ona bişeyler verebilmeniz için Jakonuzun size tam güvenmesi , sizden çekinmemesi , sizi sahibi olarak görüp kabul etmesine bağlı.Mevcut durumda eğitim vermeniz hem başarısızlıkla sonuçlanır hemde Jakonuzun size olan şüphelerini artırır.Hatta mevcut durumda gerileme bile olabilir.Az daha sabredip Jakonuzla diyaloğunuzu arttırıp , o hazır olunca başlayın.

    YanıtlaSil
  89. peki bunu icin ne yapmam gerekiyor.jakom daha yavru sayilir gozu gri ve butun blogunuzu okudum nerdeyse.. yamam gereken bana guvenmesi icin ne olabilir

    YanıtlaSil
  90. Daha çok vakit geçirin onunla. Farzedinki yeni bir bebeğiniz doğdu.Onunla nasıl vakit geçirirdiniz? Aynısını Jakonuza uygulayın.Gülümseyerek tatlı bir ses tonuyla sevgi sözcükleri söyleyin.

    YanıtlaSil
  91. merhabalar meftun bey, papağanlarla ilgili bilginizi bizimle paylaştığın için çok teşekkür ederim. 3 gün önce bir jako aldım, ilk gün hırlamasına, elimi ısırmasına karşılık , şimdi kafesin içine elimi sokup kendini rahatlıkla sevdiriyor. sizce artık kafesten çıkarıp eğitime başlamalımıyım? papağını mı çok sevdim ama yaşını da bilmek istedim. Ben 100 günlük diye aldım ama maşallah cüssesi bayağı büyük? gözlerinin rengi gri ve kuyruğunun altı çoğunlukla siyah daha?ben 100 günlük bir jakonun gözlerini siyah ve biraz da küçük olduğunu düşünüyodum, jakoyu aldığım kişi 70-80 günlüğe kadar gözleri siyah, jakonuz açık gri olduğu için griye dönüyor dedi sizce doğru mu söylüyor Meftun bey, jakolar kaç aylığa kadar gözleri siyah olur? şimdiden çok teşşekkür ederim

    YanıtlaSil
  92. Cüneyt Bey ;
    Bloğa hoş geldiniz. Jakonuz hayırlı olsun. Hırlama tamamen kesilmiş , elle temas sağlanmış. Bu şartlarda kafes dışına çıkarılabilir. İsterseniz iki üç gün daha bekleyip , kafes dışına yavaş yavaş çıkartın. Jakoların yaş tahminini JAKO TÜRLERİ VE JAKOLAR HAKKINDA KISA AÇIKLAMAR sayfasındaki örnek resim ve videolarla kıyaslayarak yapabilirsiniz. Yeni Jako sahibi birisinin blogdaki tüm sayfaları ( 36 sayfa var ) okumasını tavsiye ederim. Bilmeniz gereken pek çok şey var ve hepsi blogda mevcut. Detayını bulamadığınız konu olursa mesaj atın cevaplamaya çalışayım. Fakat öncesinde tüm bloğu baştan sona bir okuyun. Selamlar...

    YanıtlaSil
  93. merhaba
    yaklaşık 3 hafta önce bi jako aldım yaşı 3 yaş civarı hırlaması geçti fakat kafesini temizlerken yada suyunu tazelerken aşırı derecede bağırma huyu var.kafesin yanındayken belli bir süre sonra sesi kesiyor ama ufak bi hareketimde tekrar tüm gücüyle ortalığı inletiyor ne yapmam gerekiyor sizce 3 yaşındaki bi jako alışırmı yardımcı olursanız sevinirim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsmail ;
      Yeni sahip ve ortam değiştiren bir Jakonun alışma süreci iki ay kadar sürer normal şartlarda. ''JAKO PAPAĞANI BİR HAFTADA EVCİLLEŞTİRİN '' sayfasında hırlama ve bağırma sorununun nasıl düzeltileceği yazıyor. Bu adımları uygulayın. Ayrıca blogda bulunan 36 sayfanın tamamını dikkatle okuyun. Bilgileriniz arttıkça ve biraz zaman geçtikten sonra her türlü sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Blogda Jakolarla ilgili her türlü bilgi var ve sizin bu bilgilerin tamamını öğrenmeniz gerekiyor. Elbette 3+ yaş üstü Jako eğitilebilir. Selamlar...

      Sil
  94. bana bir jako papağanı geldi ve insanlara alışık .Ona konuşmayı öğretmek istiyorum fakat olmuyor.
    Eski bakıldığı yerde herhalde her kafasını eğdiğinde kaşıyorlarmış o yüzden hiçbi şey söyleme ihtiyacı duymuyor sadece başnı eğiyor ve elime çıkarmaya çalıştığımda kuşu yine başı eğik olduğu için hiç bir şey yapamıyorum yardım eder misiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orhan Bey ;
      Jakoların büyük çoğunluğu konuşur ama , her Jako konuşmaz. Bu sayfadaki yorumlarda daha öncede değinmiştim. Kontrol ediniz diğer yorumları.
      Jakolar kafalarının kaşınmasından hoşlanır. İlişkilerin iyileşmesi için bu durumu değerlendirin. Kaşıma esnasında elinize çıkmasını teşvik edip , başarılı sonuçlarda onu ödüllendirin. Ele çıkarma ile ilgili blogda henüz video yok , fakat ele çıkarma eğitimi ile ilgili internetteki videoları izleyebilirsiniz. Selamlar...

      Sil
  95. meftun bey merhaba 3 gün önce aldığım jakomun bağırması yok. ama daha hiç ötmedi. yaklaşınca kabarıp hırlıyor sadece. kafesin karşısında oturuyorum beni devamlı görmesi iyi olurmu sizce.bu arada kafesin üstünü açtım dışarda duruyo kafesin üstündeki tünekte ama içeri girmiyo acıkınca veya susayınca kendi girer mi 10 saat oldu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hakan Bey ;
      Eve yeni gelen bir Jako ilk iki ay hiç gık bile demeyebilir bu durum normaldir. Onun yeni sahibine ve yeni ortamına alışmasına biraz müsaade edin. Bu süre içerisinde onunla bol bol vakit geçirip neşeli bir ses tonuyla konuşun. Evcilleşmemiş bir Jakonun kafes dışına çıkarılması doğru değil. Kafese tekrar girmesinde sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Blogda bulunan 36 sayfanın tamamını en az bir kez okuyun. İşinize yarayacak pek çok konu olduğunu göreceksiniz. Bloğu okuduktan sonra aklınıza takılan bir konu olursa (blogda detayını bulamadığınız) mesaj atın yanıt vermeye çalışayım. Selamlar...

      Sil
    2. verdiğiniz cevap için teşekkür teşekkür ederim bu kadar kısa sürede. o zaman kefesin içine sokmaya çalışım carlosu :D ortama alışana kadar dışarı çıkarmim. kendisi girmeyebilir diyosunuz.bu arada sadece üst tünelte duruyo uçamadığı için beklesemmi bir süre daha kendi girmesini

      Sil
    3. Hakan Bey ;
      Carlos bir süre kafesine (kafes içindeki yemliğe , su kabına ) , kafesin bulunduğu konuma , yeni sahibine alışmalı. Uçamadığı için derken ne demek istediniz? Kanat ayarımı yapılmış daha önce neden uçamıyor?

      Sil
    4. alırken kanat ayarını yaptırmıştım onun için uçamıyor.3 te eve gidicem girmediyse onu içeri girmeye zorlim o zaman en az 1 hafta kalsın alışana kadar konuşayım onunla dediğiniz gibi.

      Sil
    5. Keşke yaptırmasaymışsınız. Ama artık olmuş bitmiş. Lütfen bloğun tamamını okuyun. Bilmeniz ve öğrenmeniz gereken pek çok şey var blogda. Kanat ayarı yapılan bir kuşa daha çok şefkat göstermeniz lazım. Psikolojik olarak onu bu durum olumsuz etkilemiştir. Daha fazla korkutmamaya özen gösterin.

      Sil
  96. meftun bey günaydın. carlosla ilgili bi sorum olcak.ara sıra hapşırıyor.ve gece horlama gibi ses çıkarıyor normalmidir.iştahında falan kesilme yok hareketli.ve bu arada gagasını sevmeye başladım ve avucumdan çekirdek yemeye alıştı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hakan Bey ;
      Normal değil. Sanırım solunum yolları ile ilgili bir sıkıntı var. En doğru teşhis ve tedavi önerisini kanatlılardan anlayan bir Veteriner verecektir. Jakolar son ana kadar hastalıklarını gizlerler. Bu içgüdüsel bir davranıştır. Bu nedenle bir Veteriner muayenesi uygun olacaktır.

      Sil
  97. teşekkürler meftun bey havalar soguk ve yakında götürebileceğim yer olmadığı için ne tavsiye edersiniz.vitamın falan alsam damla gibi bir süre beklesem uygun olurmu acaba..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vitaminlerle belki düzelebilir dersem ve bu arada rahatsızlık ilerlerse riske girmiş olurum. Rahatsızlık ve daha acil durumlarda kapısını çalabileceğiniz bir Veterineriniz olmalı. Acil durumda çaresiz kalır ve panik olursunuz. Bir iki günden fazla süren bir ishal durumu olsaydı hiç vakit kaybetmeyin derdim , fakat bu durumda karar sizin.

      Sil
    2. anladım bir süre takip ederim devam ederse götürürüm veteriner bir akrabamada danışacağım.teşekkürler

      Sil
  98. Jako papağanımın yanına eş alıcam konuşma açısından olumsuz etkilermi acama ne gibi olumsuzluklarî olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jakolar eşlerini kendileri seçerler. Sizin alacağınız Jakoyu eş ya da arkadaş olarak benimsemeyebilir. Ayrıca kıskançlık nedeniyle kavga , tüy yolma gibi olumsuz davranışlar görülebilir. İkinci bir Jako genelde tavsiye edilmez.

      Sil
  99. Meftun bey merhaba,
    Jakomda Strese bağlı tüy dökme sorunu var. AVİT-K diye bir ilaç önerildi.Kullanmalımıyım, tavsiye ederseniz de dozajı ne olmalı.. Yardım ederseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serhat Bey ;
      İlaç öneren bir Veteriner mi yoksa herhangi birisi mi?

      Sil
  100. Meftun bey merhaba ben eminhan cetindag bir jako babagani almak istiyorum ama kararsizim kac yasinda ve turleri varsa hangi turden onerirsiniz ? Simdiden tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminhan Bey ;
      Blogda sorduğunuz soruların tüm cevaplarını bulabilirsiniz. 36 sayfadan oluşan tüm bloğu okuduktan sonra karar vermenizi tavsiye ederim. Aşağıda linkini verdiğim sayfadan başlayabilirsiniz :

      http://jakopapaganbakimi.blogspot.com.tr/2012/03/konu-4-jako-turleri-ve-jakolar-hakknda.html

      Sil
  101. merhaba kongo jakoların diğer jako türlerinden daha çabuk ve daha iyi konuştuğu söyleniyor doğrumudur bu alırken hangi türü tercih etmeliyiz bir tane jako alacağım ama ne tür alsam karar veremedim yavru almak istiyorum yani bir iki aylık benimle beraber büyümesini istiyorum 18 aylıktan sonra konuştuğunu öğrendim sabırla bekleyip konuştuğu anki mutluluğu yaşamak istiyorum saygıalrımla :)

    YanıtlaSil
  102. Zihni Bey ;
    6 - 7 aydan daha küçük bir yavruyu siz besleyemezsiniz. Zira enjektörle beslemek gerekir. Yeme başlamış yavru bir Jako alabilirsiniz. (1 yaş civarı). JAKO TÜRLERİ sayfası ile JAKO PAPAĞAN ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK KONULAR sayfası başta olmak üzere , blogda bulunan 36 sayfanın tamamını okumadan alım yapmayın derim. Blogda Jakolarla ilgili her konuyu bulabilirsiniz. Ben bloğu iki yılda oluşturdum. Sizin tamamını okumanız iki gün bile sürmez. Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  103. Meftun bey merhaba benım Carlos tuylerini baya bi yoldu 2 3 gündür yolmamaya basladi durdu. Tüyler yeniden cikarmi yada në yapmam gerekiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hakan Bey ;
      Tüy yolma sonlandıysa yeni tüyler çıkacaktır. Fakat yeni tüyler çıkarken bu vücutta kaşıntılara sebep olur. Umarım bu kaşıntı nedeniyle yeni çıkan tüyleri tekrar yolmaz. Tekrar yolma başlarsa , bu davranış bozukluğu süreklilik kazanabilir. Bu dönemde her gün tüylerin ıslatılarak banyo yaptırılması yeni yolmaları önler. Fakat Jakonuzuda üşütmeyin banyo esnasında ve sonrasında...

      Sil
  104. Merhaba Meftun Bey. Jako'muzu alalı 1 hafta oldu. Göz bebeklerinin kenarları sarı ve kuyruğu turuncu renkte 3 yaşında veya daha büyük olduğunu biliyorum. Kafesin içinde çok hareketli, seslendiğimizde bize tepki veriyor. Bağırma huyu yok daha doğrusu pek sesi çıkmıyor. Yanına çok yaklaşınca tüyleri kabartıp hırlıyor bize sinirleniyor. Ama kafesinde yemliği ve suyu doldururken hiç ses çıkartmıyor :) Bağırma huyu hiç yok, daha doğrusu hırlama dışında hiç sesi çıkmadı. Geldi geleli 4-5 kez anca öttüğüne şahit oldum. İlla konuşsun diye almadık. Sonuçta o da bir can. Bağımızın bizi eğlendiren bir nesne olarak değilde karşılıklı sevgi şeklinde olmasını isterim. O yüzden konuşmayla ilgili bir sorunum yok ama ötmemesi bir problem mi bunu öğrenmek istiyorum. Ayrıca pet shop tan aldığım papağan yeminde sadece çekirdekleri seçiyor diğerlerine hiç dokunmuyor. Beslenmesinde sadece çekirdeği tercih etti. Fıstık, mısır, buğday ve vitaminlere dokunmadı. Bunu nasıl aşabiliriz. İkincisi suyuna vitamin kattığımda suyu içti ve sonrasında gagasıyla su koyduğum kabı fırlatıp attı. Her vitamin koyduğumda bunu yaptı. Beslenme konusunda bu sıkıntı oluşturur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ali Osman Bey ;
      Eve yeni gelen bir Jakonun ilk iki ay hiç ötmemesi normaldir. Sizin Jakonuz bir haftalık olmasına rağmen sesini duymuşsunuz. İki ay içinde yeni ortamına ve size alışacaktır. ''JAKO PAPAĞANI BİR HAFTADA EVCİLLEŞTİRİN'' sayfası başta olmak üzere , blogda bulunan 36 sayfanın tamamını en az bir kez okuyun. Bilmediğiniz ve yapmanız gereken bir çok konu olduğunu göreceksiniz. Evcilleştikten sonra (hırlama kesildikten sonra) elden yem yedirme ve meyvaya alıştırma konusunu konuşabiliriz. Daha önce yapılan yorumlarda aslında bu konuyu çok sık ve detaylı tarif etmiştim. Vaktiniz varsa blogdaki yorumlarada bir göz atın derim. Yeni Jako besleyenlerin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerilerini göreceksiniz. Selamlarımla...

      Sil
  105. merhabalar meftun bey

    bende yaklaşık 2 haftadır bir jako papağan sahiplenmiş oldum
    dikkatimi çeken bir şey oldu papağanım bir ayağının üzerinde daha fazla duruyor acaba oturuş şekilleri böylemidir yoksa bir ayağında skıntı mı var? bana yardımcı olursanız sevinirim görünüşte bir ayağı diğer ayağına göre daha fazla tüylerinin içinde oturuyor aslında.. umarım sıkıntımı dile getirebilmişimdir .. saygılar ..

    YanıtlaSil
  106. Fırat Bey ;
    Jakolar tek ayak üstünde durarak uyurlar. Ayrıca oyun , eğitim v.b durumlar haricinde (uzun süre kafese kimse yaklaşmadığında) yine tek ayak üstünde dururlar. Bu gayet normaldir. JAKO PAPAĞAN DAVRANIŞLARI VE ANLAMLARI sayfasını blogda inceleyerek , diğer davranış tiplerini inceleyebilirisiniz.

    YanıtlaSil
  107. meftun bey çok teşekkür ederim ilgi ve alakanız ve bizi aydınlattığınız için heleki hiç bir karşılık beklentiniz olmadan bu sıcak cevaplarınız bizlerin içini ısıtıyor saygılar sevgiler...

    YanıtlaSil
  108. iyi günler meftun bey benim 2 jako papağanım var daha dükkanıma yeni geldiler daha önce arkadaşlarımda idi 1 ay oldu yanıma geleli bir tanesinin tüy dökme sorunu var ve bunları aynı kafeste duruyorlar fakat aralarında pencere gibi bir şey var herkes ayrı bir şey diyor bana size danışmak istedim tüy dökme sorununu nasıl çözebilirim birde gayet sakinken tüy döken papağan biraz agresfileşti yemini felan kafasını oyuncaklara felan hızlıca savuruyor dağıtıyor bende rahatsız oluyorum, nasıl ilgilenmem gerekir? pek ısırma sorunu felan yok. Birde tek ayağını havada tutuyor bazen, bu hasta olduğunun işaretimidir ?
    diğer papağanda aksine agresifti o alıştı kendini de sevdiriyor kafasından seviyim derken elimi ısırmaya çalışıyor bazende buna alışacağını düşünüyorum
    bunların kafesini açtım bi 2'si birbirini görsün dedim gördükleri anda saldırmaya başladılar tam olarak düşünceleriniz nelerdir ne yapmam gerekir farklı kafeslere mi koymalıyım acaba ? bu arada pencereyi de beyaz bir şeyle kapladım birbirlerini duysalar da görmüyorlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki Jako yanyana geldiklerinde birbirlerini kıskandığı için kavga ettiklerine göre bunlar eş değil. Bu nedenle Jakoların ayrı kafeslerde , hatta ayrı odalarda beslenmesi gerekir. Jakolar kendi alanlarını sahiplenir ve paylaşmak istemezler.
      Jakolar da tüy dökümü mevsimsel bir durum olup geçicidir. Bir süre sonra dökülen tüylerin yerine yenisi çıkacaktır.
      Jakolardan birindeki agresiflik nedeni muhtemel diğer Jakonun varlığı. Bu konuya ilk parağrafta cevap vermiştim.
      Jakolar tek ayak üstünde uyurlar , oyun ve eğitim haricindeki zamanların bir kısmında yine tek ayak üstünde dururlar. Bu gayet normaldir.
      Sorularınızdan anladığım kadarıyla , Jakolar hakkında neredeyse hiç bir şey bilmiyorsunuz. Ya da mevcut bilgileriniz çok yetersiz. Bu blogda 36 sayfa bulunmaktadır. Bu 36 sayfanın tamamını okumanız en fazla bir gününüzü alır. Soru / cevap şeklinde Jakolar hakkında bilgi edinmeniz mümkün değildir. Çünkü neyi sormanız gerektiğini bilmediğiniz pek çok konu vardır. 2012 yılında bloğun bir kısmı 2013 yılında ise ikinci kısmı oluşturulmuştur. Bloğu incelediğinizde Jakolarla ilgili işinize yarayacak pek çok bilgi olduğunu göreceksiniz. Lütfen tüm bloğu en az bir kez okuyunuz. Selamlar...

      Sil
  109. MRB BEN EREN 6 AYLIK JAGO PAPAĞANIM VAR 1 BUÇUK AY OLDU HER GUN EGİTİYORUM BEN KONUŞURKEN KELIMELERİ ISLIKLA CVP VERIO BANA İLK KEZ BUGUN ALIŞTI KORKMADAN ELİMDEN TEM ALIO NE ZAMAN KONULŞABİLİR SİZCE YOKSA YAŞIMI KÜÇÜK DE 1 VEYA 2 YAŞLARDAMI KONUŞUR YANI DEMEK İSTEDİĞİM KAÇ YAŞLARDA KONUŞUR BU TURLER

    YanıtlaSil
  110. Genelde 18 aylıktan itibaren konuşurlar.

    YanıtlaSil
  111. Herkese iyi günler. Bende bundan 7 ay önce jako papağani aldım ilk 4 ayı çok hırçın aynı oda da dahi oturamaz diniz. Ancak sürekli yemini suyunu verdim ve sadece sabrettim. Bazen bu kuş asla adam olmaz dediğim de olmuştur. Başımdan atmayı bile düşünmedim değil. Ancak 5. Ayında ilk defa kafesin dışına çıkardım ve korka korka elime çıktı. Şu an 7. Ayı ve işten geliş saatime kadar biliyor. Ayrıca çok net bir şekilde de 6 -7 kelime konuşuyor şimdilik. Tek sorun şimdilik birtek bana ilgili olması başkasına gayet hırçın. Benim bu sürecimin uzun sürmesi profosyonel davranmamam. Size en büyük tavsiyem siteyi iyice bi okuyun gerçekten emek harcanmis.

    YanıtlaSil
  112. Meftun bey jakomuz biz odadayken hic ıslık çalmıyor ama biz yokken özellikle sabahları ıslık ve gırtlak çalışması yapıyor. çok fazla oturduğumuz bir odada yaşamıyor boş bir odada yaşıyor ilerde oturma odamıza almayı düşünüyorum. zamanla bize alıştıkca yanımızda da ötmeye başlayacaktır degil mi ?

    YanıtlaSil
  113. Hüseyin Bey ;
    Halen oturduğunuz odaya alırsanız Jakonuzu olumlu gelişmeler daha hızlı olacaktır. Siz varken sessiz kalmasının nedeni çekingenliğinden ve endişelerinden kaynaklanıyor. Sizi ve diğer aile bireylerini sürekli görmesi durumunda bu endişeleri zaman içinde azalarak kaybolacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bende öyle düşünmüştüm. açıkçası şuan mecburiyetten boş odada kafesi olmadan idare etmek zorundayız kafes sipariş ettim bekliyorum geldiği zaman oturma odamıza alacağız inşallah..birde bu konuda birşey soracağım. kafese koyduğumizda bize bir zorluk çıkaracak mıdır oldukça geniş bir kafesi olacak ama yine de büyük bir odanın yerini tutmaz..hırlamaya bağırmaya başlama durumu olabilir mi veya kafesi kabullenmeme gibi bişey

      Sil
    2. Bir süre kafes dışında olduğundan , kafes dışında kalmaya alışmıştır. Yeterli büyüklükteki kafesede bir kaç gün sonra adapte olacaktır. Hırlama yoksa , başlamaz. Fakat ilk günler agresif olabilir....

      Sil
    3. Hırlama yok. Ama bazı durumlarda agresifleşiyor. Mesela elimi alttan yaklaştırdığımda bi tepki göstermiyor gögsüne doğru getirince atlıyor elime. Aslında bu ele gelmesinin sebebi vucuduna dokunulmaması için yani. Boynunu falan kaşımama izin vermiyor eğer boynuna çıkarırsam elimi hemen gagasıyla korumaya geçiyor. İlk günler ısırmıyordu gagasının arasına alıp tutuyordu artık ısırmaya başladı. Birde artık ısırmayı marifet gibi görmeye başladığını hissediyorum çünkü artırıyor her gün ısırmayı. Elimi çekmemeye çalışıyorum ısırdığında ama dayanılacak gibi olmuyo bazen tutuyo ısırıyo acıyo sen çekmeyince hayvan daha şiddetli ısırıyo :) en sonunda çekip geri götürüyorum gagasına doğru hemen ama galiba acıdığını farketmiş olacak ki alışkanlık edindi bunu..Ne yapabilirim bundan vazgeçmesi için

      Sil
    4. Meftun Bey, öncelikle Jakomuz Yakup'un geldiği günden beri yaptığı birşeyi söylemek istiyorum. Biliyosunuz kafesi yoktu ve 2 hafta kafessiz plastik kutusunda yaşadı. Bu sürede bişey farkettim. Geldiği günden beri sabah uyandığında birşey yapıyor. Durduğu yerde kanatlarını çırpıyor ve hırlıyor ama kendisine kızar gibi bir hırlama bu, bunu yaparken vucuduna gagasıyla da darbeler yapıyor ama tüy yolma gibi değil. Dokundurup çekiyor o sırada hırlıyor, kanat çırpıyor ve dengesini de kaybediyor bazen. Bugün biz odadayken de yaptı bunu. Bizim aklımıza pek birşey gelmiyor neden yaptığıyla ilgili strese girmiş olabilir mi acaba ayakları plastikten rahatsız mı oldu ? Bugün akşam kafesi geldi ve yerleştirdik söylediğim gibi büyük bir kafes almadım ondan vazgeçtim orta halli bir kafes aldım. Ne küçük ne büyük. Kafese koyduğumuzda kabullenemedi zor girdi hatta ..Kafesten çıkmak için çok uğraştı ben çıkarmak istemedim ama evdekiler çıkarmışlar ve çıktığında hayvan çok hararetliydi ateş gibiydi ayakları vucudu gagası bile yanıyordu çok daralmıştı..Daha sonra biraz dışarıda takıldı yatarken yine içeri soktuk bu sefer çok fazla uğraşmadı çıkmak için uykusu da vardı bişey yemeden uyudu..Açıkcası endişeleniyorum kafessiz yaşamaya alıştıktan sonra stres yapıp tüy yolma veya başka bir davranış bozukluğu göstermesinden..Kafesten çıkarma ve anlattığım hareketleri ile ilgili ne diyorsunuz ne önerebilirsiniz

      Sil
    5. Yaptıklarınızın tamamı doğru , düzeltilecek bir konu yok. Biraz ara verip daha sonra devam edin bu durumda.

      Sil
    6. Jakonuz iki hafta kafes dışında özgür kaldı. Kafese girmek onu biraz agresifleştirmiş. Agresif davranışları azaltmak için papataya çayı önerebilirim. Fakat marketlerde satılan hazır poşet çaylardan değil. Aktardan papatya alıp , sıcak suyun içine atarak demleyin , çay soğuğa yakın ilıdıktan sonra su yerine verin. Hazırladığınız çayı 5 6 saatde bir tazeleyin. Sinirlerini yatıştıracaktır.

      Sil
    7. Papatya çayı veriyorum. Bazen gerçekten etkili oluyor ama bu durum geçici bir çozumle hallolacak gibi değil. yakup kafesinde o kadar rahatsız ki gün boyu kafesten çıkmak için debelenip duruyor . yani bir türlü kafesini sahiplenemedi henüz..bunun sebebi ne olabilir yani sırf 2 hafta özgür kaldığı için midir yoksa kafes yeteri kadar büyük değil bu da etkili midir..bazen uslu duruyor bende cikarayim uslu durunca diyorum oynuyoruz seviyoruz hatta gelip başını uzatmaya başladı kaşı diye :) neyse bunlardan sonra artık kafese koyma vakti gelince beni çok üzüyor kafesine koyuyorum bana ciyak ciyak ötüyor çıkar beni diyor içime dert oluyor tabi ama bırakıyorum kafeste bi süre sonra yorulup dinleniyor..ama istiyorum ki ben koyarken atlasın yuvasına yemini yemeye suyunu içmeye başlasın bunları yapsa zaten kafese tıkamak gibi bi niyetim yok üst kapağı açık tüneginde durur..ne yapmalıyım meftun bey

      Sil
    8. Bu konuda daha önce sizi uyardığımı hatırlıyorum. Kafes geldikten sonra bir süre sıkıntı yaşayabilirsiniz şu an özgürlüğe alışıyor diye... Yanlışmı hatırlıyorum?
      Kafesine alışacaktır. Zaten her gün kafes dışına çıkarıp ilgileniyorsunuz. Endişe edecek bir durum yok....

      Sil
    9. Uyardığınızı biliyorum bende uyarmadınız diye birşey söylediğimi hatırlamıyorum. sizden bunların dışında yapmam gereken yapabileceğim birşey var mı diye bi bilgi talep ettim yani size söyledim zaten falan gibi gereksiz şeyler söyleyeceksiniz hiç soru sormayayim meftun bey. bizim de endişelerimizi anlayın ilk defa böyle bir hayvan besliyoruz sahipleniyoruz onu mutlu etmek lazım bu vazifemiz ve sizin gibi yardımcı olan insanlara da soru sorma ihtiyacı duyuyoruz eğer böyle davranış sergileyecek sorularımıza zaten yanıtlamıştım falan diyecekseniz söyleyin sormayalim. saygılar

      Sil
    10. Hüseyin Bey ;
      Sizin ilk mesajlarınızda kafesi iki hafta sonra alacağınızı söylediğinizde , kafes geldikten sonra bir süre alışamayacağını söylemiştim. İki hafta sonra kafes geldikten sonra Jakonuzun kafese girdiğinde sıkıntı yaşadığını , kafes dışına çıkmak istediğini , bu durumun neden kaynaklandığını anlayamadığınızı yazdığınız mesajınıza , bu konuyu daha önce (siz sormadan) dikkat çektiğimi , bu durumun gayet normal olduğunu gayet nazikçe yazdım. Türkçeyi iyi kullanır , kendimide iyi ifade ederim. Bu konuyla ilgili şu ana kadar hiç sıkıntı yaşamadım. Benim bu mesajımı eksik olmayın siz '' gereksiz şeyler söylemek '' olarak yorumlamışsınız. Ben sizin maaşlı danışmanınız değilim. Vakit ayırıp sorunuza yanıt yazdığım için sizden fırça yemek içinde kurmadım bu bloğu.
      Benim gereksiz yorumlarımdan rahatsız olduğunuzu farkettim. Boş boğazlık ettiğim için sizden özür diler , bir daha aynı hataya düşmemem için bana başka soru sormamanızı dilerim.

      Sil
  114. meftun bey benim bir sorum daha vardı jakom 2-3 yaşlarında galiba ofiste besliyoruz emlak ofisimizede köşede güzel bir bölgesi var diye düşünüyorum onu ev yada sessiz bir ofiste beslemek arasında farklılıklar varmıdır ?artı yada eksi yönleri gibi ayrıca 1 ay oldu bize alıştı gibi hırlaması ona yaklaşmadığımız sürece yok ... elden yem yemesi için 2-3 saat yemliği çıkarmak gibi birşey duydum bu ne kadar doğrudur. saygılar..

    YanıtlaSil
  115. Fırat Bey ;
    Mesajınızdan bloğun büyük kısmını okumadığınızı anlıyorum. Mesajınızda aklınıza takılan konuları sormuşsunuz. Halbuki blogda , aklınıza takılan sorular ile , henüz aklınıza gelmediği için sormadığınız bir çok bilgi var. İyi bir bakım için aklınıza geldikçe kısa soru / cevap tarzından ziyade , 1 günlük süre içinde tamamını okuyabileceğiniz bloğu incelemenizi tavsiye ederim. Sorularınıza ben bir - iki cümleyle cevap vereyim , fakat detayları ancak blogda bulabilirsiniz.
    Normalde Jakoların ev ortamında beslenmesi tavsiye edilir. Fakat ofisinize gelen müşteri ya da ziyaretçiler Jakonuzu rahatsız etmiyorsa , yani bu durumdan Jakonuz rahatsız değilse ofistede bakımını yapabilirsiniz.
    Jakoların hırlaması kendiliğinden geçmez. Hırlamanın geçmesi için (evcilleşme için) yapılması gereken eğitim blogda var. Bunu burada detaylandırmaya çalışsam 1 saat yazmam lazım. Halbuki siz ilgili yeri 10 dakikada okuyabilirsiniz. Malum yazma hızı ile okuma hızı arasında ciddi bir zahmet var.
    Elden yem yemesi için Jakoyu aç bırakmak (yemliğini kafesten ayırmak) doğru değil. Bunu kim söylediyse sanırım hayvan sevgisinden yoksun ya da hiç pet beslememiş. Selamlar...

    YanıtlaSil
  116. saolun blogu 3/2 sini bitirmiş gibiyim sadece bir kaç dikkatimden çıkan yada anlayamadığım sorunlar vardı sizin aracılığınızlada bilgi sahibi oldum bir diğer konuda , jakom sadece tuzsuz ay çekirdeği seviyor kabuklu fıstıkları yere atıyor ay çekirdeğini sadece ödül olarak kullansam ana ögünü ne olmasını tavsiye edersiniz yada benim deneyerekmi anlamam gerekiyor

    YanıtlaSil
  117. Ana öğünü elbetteki sebze ve meyva olmalı. Sebze ve meyvaya alıştırdıktan sonra , çekirdeği ödül olarak kullanabilirsiniz. Sürekli yağlı tohum (çekirdek , fıstık , fındık, ceviz , .... v.b ) yiyen Jakoların ömrü 2/3 oranında kısalır (karaciğer yağlanması sonucu).

    YanıtlaSil
  118. meftun ben blogunuzdaki son sorum da şudur.
    papağanımı emin önünde pet shoptan bilezikli olarak aldım
    papağana biraz fazla pa ra ödedim diğerlerine göre çünkü satıcı bu biraz daha az hırlaması var dedi gözümle şahit oldumkide gerçekten de diğer papağanlara qöre az hırlaması sebebiyle satın aldım aramız şu anda iyi gibi 1 ay fln oldu geleli elden yem yiyor yanlış yaşı galiba 3 yada üstünde gibi
    blogunuzda ilgilenme sonucunda yetişkinde olsa konuşması kesin olmasada konuşur yazmştınız acaba 3 yaşında bir papağanın yavru papağanla ne dezavantajı olabilir .. ben papağan alırken başka bir petshopcuda oturmuş birr papağan al demişti galiba o cümleden hareket etmiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırat Bey ;
      3 yaşından büyük bir Jakonun eğitimini bebek Jako eğitimiyle kıyasladığınızda , çok belirgin bir sıkıntı olmaz. Sorun şudur : 3 yaşından büyük bir Jakonun yaşı tahmin edilemez. Yani Jako 4 yaşındada olabilir , 54 yaşında da? Pet satan dükyanlar 3 yaşından buyuk Jakolar için genelde 4 yaşında falan derler. Bu kandırmacadır. Jakolar ikiye ayrılır: 3 yaşından küçük olanların yaşı kolayca belirlenir. 1 , 2 yaş şeklinde. 3 yaştan buykler için kim ne derse yalandır...

      Sil
  119. Slm ben abdullah damar yeni yavru bir jako papaganı aldım eğitimi daha rahat olur diye düşündüm şimdi ona sadece çekirdek veriyorum kuşlar hakkında çok bilgim var ama yinede size danışmak istedim şimdi benim papaganıma ne vermem gerekiyo elimden çekirdek alıp yiyiyor ama bana çok bagırıyor bunun sebebi neye bağlı çözemedim hala bide benim ona nasıl yiyecekler vermem gerekiyo hangi yemleri vermem gerekiyo daha yavru nasıl beslemek gerekiyo sizin gibi bir bilgili birine danışmak istedim saygılarımla

    YanıtlaSil
  120. meftun bey tüm blog'u okuyup bitirdim harika şeyler kattı bana hayvanla ilgili tamamen tüm bilgiye sahip olduğumu düşünüyorum sizin aracılığınızla... ben ofiste beslediğim jakom gün içerisinde kafesini açarak hava aldırıyorum kafesin üstünde sürekli ötüyor yanlız sıkıntımız kanat ayarı olmasına rağmen ara sıra havalanıyor ve kendini duvara vuruyor sakatlamasından korkuyorm sonra tekrar yürüyerek kafesine tırmanıyor acaba ne yapmam lazım bir süre onu dışarı cıkarmamammı lazım bilgi ve önerilerinizi bekliyom saygılar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırat Bey ;
      Kanat ayarı sayfasını okumuşsunuzdur. Kanat ayarının ne kadar gereksiz , Jakolara acı ve ızdırap vermekten başka hiç bir işe yaramayan bir şey olduğunu ifade ettim. Kanat ayarı yapılan bir Jako havalanabilir , pencere açıkça kaçabilir , kanatlarını kullanamadığı için duvarlara çarpabilir , bu durum onu acıya , ızdıraba , tüy yolmaya sevkedebilir. Kanat ayarı yapılan kuşları ben kolu ayağı kırılmak suretiyle dilendirilen insanlara benzetiyorum. Ne diyebilirimki.... Jakonuz doğal imkan ve kabiliyetlerinden gereksizce arındırılmış. Lütfen yapmayın , etmeyin. Bu yorumları okuyan diğer Jako sahipleri kuşunuza kanat ayarı yaptırmayın demekten başka çarem yok maalesef...

      Sil
  121. Abdullah Bey ;
    Sorularınızın tamamını blogda bulabilirsiniz. Hırlama eğitimi için ''JAKO PAPAĞANI BİR HAFTADA EVCİLLEŞTİRİN '' sayfasını , zararlı ve zararlı yiyecekler için '' JAKO PAPAĞANLARDA BESLENME '' sayfalarını inceleyebilirsiniz. Sayfaları blogda bulmakta zorlanıyorsanız aradığınız konuyu GOOGLE de aratın , bu bloğun ilgili sayfası muhtemelen birinci ya da ikinci sırada çıkacaktır. Jako besleyen birisinin blogda bulamaycağı konu neredeyse yoktur. Olursada soru yanıt şeklinde cevap vermeye çalışıyorum zaten. Blogda bulunan 36 ayrı sayfanın tamamını okumanızı tavsiye ederim...

    YanıtlaSil
  122. Merhaba ben Emine jakom hakkında bana bir bilgi verebilirmisiniz biz çok zor aşamalardan geçtik geldiginde ıslık çalıyordu sonra sürekli konuşarak birşeylerde söylemeye başlamıştı fakat bıronsıt oldu ama çok şükür çok iyi bir tedavi ile iyileşti bana iyice alıştı kafesten çıkıp giriyor fakat boğaz calışması yapıyor ama konuşmuyor ne yapmalıyım şimdiden tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emine Hanım ;
      Mesajınızda sürelerle ilgili bilgi vermemişsiniz. Size ne zaman geldi , ne kadar süre sonra konuştu , ne zaman bronşit oldu , tedavi ne kadar süre devam etti , sağlığına kavuştuktan sonra ne kadar zaman geçti , konuşmama durumu ne zaman başladı ve ne kadar zamandır devam ediyor....

      Sil
    2. Merhaba ben Emine jakomu alalı yedi ay oldu ilk geldigi günlerde çok ciddi hırlamalar vardı hep çok korkakta kaç kez elimi çok ciddi yaraladı amama iki ay içerisinde bunları astık üçünçu ayın içerisinde hastalandı ama çok çok kötü idi tam dört veterinerle tedavi olduk hiç bir şey yemiyordu maşallah şimdi kilo aldı çok iyi ben jako videolarını izle mmiştim onlara yanıt vermeye çalışıyordu ama şimdi konuşmuyor ama boğaz calışması yapıyor çok ciddi ilgileniyorum çünkü çok seviyorum iki tane cennet papağanı vardı onlar örümcek kızdığını fark ettim onları kızıma hediye ettim ne yapmalıyım şimdiden çok teşekkür ederim

      Sil
    3. Emine Hanım ;
      Somut bir konu hakkında soru sormamışsınız. Bundan sonra ne yapmalıyım diye sormuşsunuz. Şu ana kadar neler yaptınız , neler yapmadınız bilemiyorum. Jakolar hakkında neleri bildiğinizi veya neleri bilmediğinizi de tahmin edemiyorum. Blogda bulunan 36 sayfanın tamamını okuyup , eksik bilgilerinizi tamamlayın. Blogda Jakolarla ilgili pek çok konu var. Selamlarımla...

      Sil
  123. meftun bey ödül vererek eğitimime başladım burdaki tavsiyelere uydum merha diyip el sıkışma ve kafasını sevdirmede büyük yol katettim sadece sıkıntım şu sevdirirken elimi ısırıyor ben elimi kaçrmamama rağmen ısırmaya dewam ediyor bu alışkanlığını nasıl sonaerdirebilirimç

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırat Bey ;
      Elinizi kaçırmayarak ondan korkmadığınızı göstermeye devam edin. Isırma olayı olduktan sonra kararlı bir sesle HAYIR ! deyip , odayı terk edip , onu bir süre yalnız bırakarak cezalandırın. Bir müddet sonra tekrar sevgiyle yaklaşıp denemelere devam edin...

      Sil
  124. meftun bey tekrar merhapa öncelikle size ve tüm okuyucularımıza iyi hafta sonları dilerim.
    papağanımız ofiste besliyoruz kafesin günlük temizlik bakımlarımızı yapmamıza rağmen kuşumuzun kakasından kötü kokular ofise yayılıyor acaba bir hastalığımı var yoksa bu durum normalmidir dışkısında herhangi bir ishal lik falan görünmüyor.

    YanıtlaSil
  125. Fırat Bey ;
    Kafesin günlük temizliğini yapıyorsanız rahatsız edici koku olmaması gerekir. Tabi ne seviyedeki kokuyu rahatsız edici olarak nitelendirdiğinizi bilemiyorum... Jakonuzun banyosunu da yaptırıyormusunuz / yapmalısınız. Yediği yiyeceklerden dökülen kırıntılarda koku yapabilir...

    YanıtlaSil
  126. Merhaba Meftun Bey
    Benim jakom henüz konuşmuyor sadece değişik değişik ötüyor boğazdan sesler çıkarıyor arada oğlum ve yakup gibi bir şeyler söylüyor gibi geliyor ama emin olamıyorum anlaşılmıyor ama o kadar öttüğünden anladığım tek şey ''guguk'' diyor bize geleli 2 3 ay oldu bizde hiç öyle bir kelime kullanılmadı bize gelmeden önce de söylendiğini düşünmüyorum çünkü anlamsız bir kelime ve nerdeyse her gün söylüyor neden söylüyor olabilir benim bilmediğim bir anlamı var mı bu kelimenin

    YanıtlaSil
  127. meftun abi merhabalar .. papağanım pato ile aramız çok iyi satıcı kuşu alırken 5 aylık fln dedi ama gözlerinin kenarları griileşmeye başladı geldiği 15 inci gün oglum kelimesini kaptı sanırım 1 yaşına fln girecek gibi yada satıcının dediği gibi 5-6 aylık sıkıntımız ise şudur. tüneğindeki tahtayı yedi hemen hemen tahta düştü düşecek :) düşünce neyapcak bilmiyorum acaba bu tünek ısırması tüm jakolarda varmı tahtayı yemek onun için sıkıntı yaratırmı simdiden cvpladığınız için teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırat Bey ;
      Jakolar kemirgen petlerdendir. Benim Jakomda da aynı durum var. Her yıl tüneğini yenilemek zorunda kalıyorum. Gürgen ağacından yapılan tünekler daha uzun dayanıyor. Normal bir durumdur bu olay. Tüneğin ölçüsünü alıp , gürgen ağacından 2 tane tünek yaptırın. Bir tanesi yedek olsun. Gerektiğinde değiştirirsiniz.

      Sil
  128. Melis Hanım ;
    Jako lar her duyduğu sesi hafızaya alır , daha sonra bu sesleri taklit eder. Bu sesler bir kaç ay önce duyduğu sesler bile olabilir. Jakonuzun çıkardığı ses ya 3 ay önce öğrendiği ya da sizdeyken birkaç kez duyduğu ses olmalı...

    YanıtlaSil
  129. Bir de Meftun Bey jakoma banyo yaptırırken fısfısla yaptırıyorum. İlk yaptırdığımda sürekli hareket ediyordu gagalamaya çalışıyordu fısfısı istemiyordu gagasını kafese vuruyordu falan. Gitgide biraz alıştı ama yine yerinde durmuyordu bugün ilk defa hiç kıpırdamadı bir de fısfıslamaya başladıktan bir kaç dakika sonra gözlerini kapattı uyumaya başladı arada açıp baktı ama çok mutlu oldum sizce artık bana güveniyor mu

    YanıtlaSil
  130. Melis Hanım ;
    Size karşı bir güvensizlikten bahsetmek mümkün değil bu şartlarda , fakat güvenmeye başladığı gözleniyor. En önemlisi , banyo yaparken fısfıstan rahatsızlık sonlanmış. Önemli bir sıkıntıyı aşmışsınız. Tebrikler...

    YanıtlaSil
  131. Çok soru soruyorum ama Meftun Bey benim jakom henüz ele gelmiyor T sopada eğitim veriyorum elime çıkmasına alıştırmaya çalışıyorum elimi çıkması için uzattığımda tünekte kaçabildiği yere kadar gidiyor sonra kaçamazsa uçuyor bu arada bütün bloğu okudum gerçekten çok bilgileniyor insan bir de sopa tekniğini uygulamak istemiyorum çünkü zaten uysal bir papağan korkmasını istemiyorum ama çıkmasını istediğimde de kaçıyor sizce ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melis Hanım ;
      Estağfurlah. Bencede sopa tekniğini uygulamayın. Jakonuzun size alışması için ona bir süre daha süre verin. O kaçar , siz kovalarsanız süreç uzar. Deneyin , baktınızki sonuç yok bir süre geçtikten sonra tekrar deneyin. Ama asla kovalamayın , ısrarcı olmayın...

      Sil
  132. meftun abi merhaba tekrar çok büyük skıntılarımız var :(
    papağanımla 20 gündür acaip yol katettik kolumdan bile inmeyecek kıvama geldi sıkıntımız şu ofiste beslediğim papağanım ben ofisi kapatırken ağlayacakmış gibi hareketler yapıyor sanki gitme der gibi :) komik ama biliyorum ofiste kaldığım sürece onu kafesin üstündeki tünekte açıkbırakıyorum bu gün ofisin kapısını açtığım sırada üzerime uçtu tam dışarı çıkacaktıki zar zor yakaladım...benim dışarı çıktığmı bildiği için üzerime konmaya calısmak istedi bende mecburen kafese koydum şu an bile yazarken kafeste köşeye geçmiş kanatları açık bana ıslıklar çalıo kafası eğik bir şekilde çıkmak ister gibi acaba ne yapmamız lazım :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırat Bey ;
      Genel olarak kafes dışında duran ve bu özgürlüğe alışan Jakonuzu , daha uzun süre kafes içinde tutacaksanız kademeli olarak süreyi uzatın / azaltın . Alışma süreci sonucunda yeni duruma uyum sağlayacaktır.

      Sil
  133. yani kafeste biraz daha tutalım diyorsunuz peki anlıyorumda siz mesela papağanınız günde ne kadar dışarda kalıyor ? yada haftada bilgi verirmisiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullandığım kafes eğitim kafesi olduğundan ( yeterince büyük ve Jakonun kafes içinde rahat hareket etmesine uygun) günde 1-2 saat kadar çıkartıyorum.

      Sil
  134. Merhaba Meftun bey, bir ay önce tanıdığımız biri bana Jako papağan gtirdi. ismini cambaz koydum. İlk bizi gördüğünde baya hırlıyordu 2 gün sonra hırlaması kesildi. Sürekli konuşuyordum onunla. İnternetten baya bir siteye baktım Jako papağnlarla ilgili. Öğrendiklerimi uygulamaya calısıyorum. Papağan geldikten bir veya iki hafta sonra yiyeceklerini elimle veriyorum. Örneğin çekirdek. Bir tane veriyorum alıyor yiyor atıyor hemen elime uzanıyor. Arada böyle okşamak istiyorum. Elimi çekmesem ısırıcak. Kafesten cıkmaya alıstı gibi. Ben kapısını açıyorum o kendisi çıkıyor. Tabi sonra girmesi baya zor oluyor. Kafasını kaşıyorum ince bir sopa yardımıyla. Kaşı kaşı diyorum. Kaşıttırmak isteyince öyle söylesin diye. Bazen hoşuna gidiyor. Bazende ısırmaya calısıyor. Bazen bu ince sopaylada yerini değiştirmeye calısıyorum sopaya tutunuyor buda güvenmeye başladığının bir göstergesiymiş. Yanımdan felan yürüyerek geçiyor. Ama hala elime omzuma gelmiyor. Ne zaman olur bu? Ne zaman dokunabilirim? Birbirimize baya alıştık gibi ama o hala tam güvenemedi. İsmiyle seslendiğimde kafasını çevirip bana bakıyor. Gözleriyle takip ediyor beni. Ne versem tadına bakıyor seviyorsa yiyor. Bazen karşılıklı meyve yiyoruz. Bir haftadır Cambaz değişik sesler çıkarıyor. Bizim evde kanaryamız vardı 4 5 gün önceye kadar ama başkasına verdik. Onun sesinin taklidinide yapıyor gibi. Bazen çok ince bir ses bazen çok kalın. Islıkta calıyor. Gerçi ben ıslık calmıyorum ona öpücük yolluyorum cogunlukla. Özellikle müzik açınca acayip coşuyor. Kuşumun konuşması yakınmıdır? Konuşmasını o kadar çok istiyorumkii. Dokunmakta istiyorum. Isırır diye korkmakta istemiyorum. Birde kendini kaşıyor hep. Haftada iki üç kez bit spreyi sıkıyorum. Bitlendiğini sanmıyorum. Tüy diplerine baktım bir şey yok. Tüy döküyor. 2 gün öncede kırmızı kuyruğunu koparmış. Normal mı bu? Çok soru sormakla beraber çok şey söylüyorum kusura bakmayın. Baya sormak istediklerim birikti çünkü. :) günde ne kadar çekirdek vermeliyim. Meyve felanda veriyorum ben ama fazla vermemeye dikkat ediyorum. Önünde hep kenevir tohumu bırakıyorum yem kabında. Pek yemiyor ama ilk zamanlar cok yemıstı. Diğer her şeyini elimde veriyorum teker teker. Gün içinde nasıl beslendirmeliyim? Yardımcı olursanız çok sevinirim :)) Şimdiden çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mesaj çok uzun umarım soru atlamam. Yanıtlamaya çalışayım :
      Sopa ile dokunmaya alıştırmayı tercih etmişsiniz. Elle teması da tercih edebilirdiniz. Madem sopayı tercih ettiniz uygulamaya devam edin. İkinci ayın sonunda ilişkileriniz daha ilerleyecek ve elle doj-kunmanıza izin verecektir.
      Kanarya sesi taklitine başlaması , ıslık çalması konuşmaya müsait olduğunun ve konuşmasının yakın olduğunun göstergesi.
      Bit spreyi kullandığınızı yazmışsınız. Neden? Hiç gerek yokken bit spreyi kullanmayın ( kesinlikle kullanmayın !). Evde bakımı yapılan bir Jako bitlenmez. Jakonuzun bitlenmesi için ya doğadaki kuşlarla temas etmesi ya da çok aşırı pis bir ortamda yaşıyor olması lazım. Bu iki ihtimalde olmadığına göre , bu kimyasal maddeyi kullanarak hem ona zarar vermeyin , hem korkmasına neden olmayın , hemde size güven sürecini ötelemeyin...
      Jakolar her gün bir kaç tüy dökerler. Bu her bölgeden olabilir ( kanat , göğüs ya da kuyruk bölgesi). Normal bir durumdur.
      Meyve sebze de verdiğinizi . fakat fazla vermemeye dikkat ettiğinizi yazmışsınız. Sanırım blogdaki beslenme sayfasını okumadınız. Lütfen hem beslenme sayfasını , hemde blogda bulunan 36 farklı sayfanın tamamını okuyun. Çok faydasını göreceksiniz. Mümkün olduğunca meyve sebze ağırlıklıo beslemelisiniz. Fakat yararlı ve zararlı meyveler var bunlara dikkat etmelisiniz. Listeyi beslenme sayfasında bulabilirsiniz.
      Bloğun tamamını okuduktan sonra (36 sayfa) aklınıza takılan konu olursa tekrar yazın. Ama bu sefer soruları lütfen bir kaç mesaja bölün :)

      Sil
    2. Öncelikle çok teşekkür ederim cevaplarınız için. Ben internetten baktım baya. Eğitilirkende kendine alıstırırkende sopa kullanılıyordu videoda görmüştüm o yüzden sopayı tercih ettim. Birde ilk defa şuan size hani soru sorma imkanım oldu. Bundan önce sadece arastırıyordum ve çoğu yerde bitlenme gibi durum olmasada sprey kullanın yazıyordu. Bir kerede hayvanın kaçma gibi bir durumu oldu. Ondan sonra kaşındığını gözlemlediğimden dolayı kullanmayı tercih ettim. Ama daha kullanmam. Kimyasalları bende sevmem. Her meyveyi vermiyorum zaten. Arastırıyorum ona göre. Mesela bizimki karpuzu elmayı çok seviyor. :) Tekrardan çok teşekkür ederim. Ben bloğun tamamını okuyım eğer aklıma takılan bazı şeyler olursa sorarım tekrardan size :)

      Sil
  135. Meftun Bey biz biraz daha ilerledik önceden ayağını sadece elime koyuyordu şimdi koluma da koymaya başladı tek ayağı olsa da :) tüy yolma sıkıntımız olduğu için biraz yavaş gidiyoruz benim sorum jakom gece ışığı kapattığımda hırlamaya başlıyor karanlıktan korkuyor sanırım ışığı açtığımda normale dönüyor bunu sürekli yapmıyor arada yapıyor korktuğu bişey var desem o da yok her gün olduğu gibi her şey ama dediğim gibi arada yapıyor normalde karanlıkta çok az bi ışık görse falan korkuyor mesela telefon ışığı falan o yüzden gece lambası da açamıyorum ben de hırladığı zaman rahat uyusun diye başka bir odaya alıyorum ışığı açıyorum. Bunun nedeni ne olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginç bir durum. Daha önce böyle bir olayla hiç karşılaşmadım. Jakoyu huzursuz eden olayın karanlık olması garip geldi. Yine loş ışıktan rahatsız olmasıda çok ilginç?

      Sil
    2. Ben de anlamadım. Normalde gece ışığı kapattığımda hiç ışık olmuyor telefonun ışığını açsam veya laptop ışığı, az bir ışık olsa bakıyorum kabarıyor gagasını açıp kafasını yukarı doğru kaldırıyor hatta o ışığı kapatmazsam kafese gagasıyla vuruyor o yüzden gece hiç telefonu elime almıyorum ama işte bazen de (ama sürekli değil bazen yapıyor) gece yatmak için ışığı kapatıyorum aradan 1-2 dakika geçiyor yavaştan hırlamaya başlıyor sonra yavaş yavaş sesini yükseltiyor hemen kalkıp ışığı açıyorum silkeleniyor normale dönüyor. Az ışıktan korkmasını önleyebiliyorum dediğim gibi ama hırlamasına bi anlam veremedim. Bir şeyden korkuyor da diyemiyorum çünkü normalde de aynı yerde aynı şekilde uyuyor değişik hiçbir şey yok ama arada hırlıyor işte. Bir de dediğim gibi tüylerini bize gelmeden yolmuş 2-3 ay önce geldi şimdi yolması yok gibi küçük beyazlar var biraz ama bazen büyüklerden de alıyor onu da emin değilim ama sanırım genelde gece yapıyor çünkü akşam baktığımda yerinde olan tüy sabah olmuyor. Ben de ne yapacağımı bilmiyorum.

      Sil
    3. Melis Hanım ;
      Buradaki maksat , olayı iyi gözlemleyip , doğru tespiti yapmak ve sorunu gidermek. Jakonuzun neden rahatsız olduğunu tespit etmişsiniz.. Deneme yanılma olayı ile bu olayın tekrar ettiğini farketmiş , önlem almış ve bu önlemlerin iyi sonuç verdiğini görmüşsünüz. Bu durumda onu ( Jakonuzu ) öyle kabul etmek gerekiyor. Sonuç olarak aldığınız tedbirlerde iyi sonuç verdiğine göre sorun yok demekki. Karanlık korkusu insanlarda da görülen bir durum. Psikoterapilerle giderilebiliyor. Fakat evde beslediğimiz petler için bu imkan yok maalesef. Tüy yolmasının sonlanmasıda çok iyi bir gelişme. İnanın bu konu çoğu Jako sahibinin uzun süre çözemediği bir konu. Aynı sıkıntının tekrar başlamaması için sevgi ve ilginizi eksiltmeden devam ettirin. Selamlarımla...

      Sil
  136. Merhaba meftun bey ben Emine daha önce papaganımla ilgili bazı notlar yazmıştım konuşması hakkında Obama'nda herşeyi anladığını keşfetmiştim şimdi ise ara ara bazı sesler çıkarıyor iki üçsün ara veriyor yine aynı ıslık gibi sesler çıkarıyor acaba bu konuşma hazırlıgımıdır çok merakla bekliyorum onu çok seviyorum şimdiden çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  137. Emine Hanım ;
    Jakonuz duyduğu ya da muhtemelen duyduğu sesleri taklit etmeye çalışıyor , fakat tam çıkartamıyorsa bu durum gırtlak çalışması olarak kabul edilir. Gırtlak çalışmasının bir sonraki aşaması ses taklididir. Sanırım yeterince açık cevap vermiş oldum. Selamlar....

    YanıtlaSil
  138. iki haftadır evimde jako cinsi papağanım var ama çok yabani ve özellikle erkeklere karşı çok vahşi bir erkek sesi duyduğunda yada gördüğünde çok fazla bağırıyor ne yapmamızı önerirsiniz kafesinden dışarı çıkmıyor kafasine yaklaştırmıyor.

    YanıtlaSil
  139. Başta blogda bulunan ''JAKO PAPAĞANI BİR HAFTADA EVCİLLEŞTİRİN'' sayfası olmak üzere , tüm sayfaları ( 36 ayrı sayfanın tamamını ) okursanız , hiç sorun yaşamadan sorunları giderirsiniz. Selamlar...

    YanıtlaSil
  140. SLM BEN YENİ JAKO PAĞAN ALDIM EVİME GELELİ İKİ HAFTA OLDU ama BANA VE COÇUKLARIMA COK KÖTÜ HIRLIYOR VE BAGIRIYOR HIRLAMASINI VE BAGIRMASİNİ NASİL KESERİM BANA YARDIMCI OLURMUSUNUZ

    YanıtlaSil
  141. Ahmet Bey ;
    Google da '' JAKO PAPAĞANI BİR HAFTADA EVCİLLEŞTİRİN '' yazıp aratın. Blogdaki ilgili sayfaya ulaşır , adımları uygularsanız , sorun kalmaz. Bu arada bloğun tamamını okuyun...

    YanıtlaSil
  142. meftun bey merhaba iyi günler bir sorum olacaktı eminimki cevaplarsanız benim gibi bir çok hayvan severde bilgi sahibi olacaktır.
    ofisimize klima aldık malum yaz sıcakları
    papağanımı direk havayı almayacak bir şekilde yerini değiştirdim acaba klima çalışması papağanı sıkıntıya sokarmı bilgi verirseniz çok memnun olacağım şimdiden saygılar sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırat Bey ;
      Tahminime göre olumsuz etkisi olabilir. Çok kesin bir şey söylemek zor olmakla beraber kuvvetli olasılık (olumsuz etkilenme durumu) diye düşünüyorum. İlerleyen günlerde olumsuz bir durum olup olmadığını paylaşırsanız , bende bilgilenmiş olurum...

      Sil
  143. meftun bey tekrar iyi günler
    klimanın montajını yaptırdım hava ona direk gitmeyecek yani üflemeyecek şekilde yerini değiştirdim
    23 derecenin altına inmiyorum zaten 23 derece ile klima çook güzel soğutuyor ona hiç bir yan etkisi olmadı tek yan etkisi bana oldu :) ofisin yerini değiştirmek zorunda kaldığım için extra koltuk maliyeti çıktı :) ama ofis bilakis dahada güzel oldu ...hepinize saygılar sevgiler..

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.