Bu Blogda Ara

Jako Kafesi Nasıl Olmalıdır





  Kafes Alırken Göz Önünde Bulundurulması  Gereken Hususlar :

*Kafese ait telin çapı :

Papağanların gagası oldukça güçlüdür. Bu nedenle ince teller bu kuvvete yetersiz kalacaktır. Daha küçük papağanlar için tel çapı önemli değildir fakat Jako lar için kafes teli çapının 3-5 mm arasında olması gerekir.

*Kafes teli aralığı ve tel punta  kaynağının sağlamlığı:

Kafesteki tel aralığı Jako nun kafasını dışarıya çıkaramayacağı kadar küçük olmalı. Fakat mesafe papağanın görüş alanını kapatmamalıdır. Ortalama 1,5 – 2 cm aralıklı tel mesafesi idealdir. Gagaları kuvvetli olan bu kuşlar için telin kaynak puntaları sağlam olmalı çabucak kopmamalıdır.

*Tel ve kafes kilidi sürgüsünün yapılmış olduğu malzeme:

Sıklıkla fiyatı daha uygun olan galvanize edilmiş demir kafesler satılmaktadır. Ancak biraz daha pahalı olduğu halde paslanmaz çelikten üretilmiş kafesler hem kullanım ömrü açısından hem de papağanımızın sağlığı açısından tercih edilmelidir. Çin ve benzeri ülkelerden gelen kafeslerin sürgü mekanizmasının kaplaması çok kısa sürede soyulduğu , bu soyulan malzemenin papağanlarda zehirlenmelere hatta ölümlere yol açtığı unutulmamalıdır. Kafes seçilirken bu hususlara dikkat edilmelidir.

*Kafes kilit sürgü ve mekanizmaları:

Jakolar tahmin ettiğimizden daha zekidirler. Bu nedenle gagalarıyla erişemeyecekleri  sürgüye sahip kafesler tercih edilmeli ağır metallerden imal edilmiş asma kilit tarzı kilitler kullanılmamalıdır.Aşağıdaki videoda kafes sürgüsünü açan bir papağan görülmektedir:

*Kafese ait alt ızgara kolay çıkartılıp temizlenebilmeli:

Özellikle henüz evcilleşmemiş Jakonun yaşadığı kafesin alt ızgarası kolay çıkarılabilir olmalıdır. Bu durum papağanı fazla korkutup rahatsız etmeden kafes temizliğinin yapılmasına imkan verir. İlerleyen zamanda papağan sizden korkmadan ele , omuza ,başa geleceğinden , alt ızgaranın olması çok önemli değilmiş gibi zannedilse de ; papağan kafesteyken bile alt temizliğinin yapılabilmesi büyük bir kolaylıktır.

*Yem kabı miktarı :

Kafeste en az üç adet yem kabı bulunmalıdır. Bunlardan bir tanesini su için kullanacağımızı düşünürsek diğer kapları asıl yemi  , meyve türleri veya kum için kullanabiliriz.

*Kafes üst bölümünün açılabilir olması:

Open-Top  olarak nitelenen bu kafes türü tercih edilmelidir.

*Kafes şekli:

Kafes yuvarlak değil , kare ya da dikdörtgen  yani köşeli olmalıdır. Jakolar köşeli kafeste kendini daha rahat hissedecektir.

Ayrıca kafes telleri dikey olarak değil yatay olarak monte edilmiş olmalıdır. Dikey telli kafesler tırmanma ve kafes içinde oynama , takla atma özelliği olan papağan ve muhabbet kuşları için uygun değildir.

*Boyut:

Orta boy papağanlarda 70*70*70 cm kafesler , büyük boy papağanlarda 120*120*120 cm ebatlarındaki kafesler tercih edilmelidir. Papağan kafes içindeyken kanatlarını kafese çarpmadan açabilmelidir.

*Konum:

Kafesin kalorifer ve pencereye yakın olmayacak şekilde ceryan almayan bir yere konulmasından bahsetmiştik. Jakoya ait bir kafesin yüksekliği , ayaklığıyla beraber  bir insanın omuz hizasını geçmemelidir .Belki  inanmayacaksınız ama Jakolarda yükseklik kompleksi vardır. Jakoların sürü lideri en yüksekte bulunur. Papağanınız sizden daha yüksekte durursa kendini sizin lideriniz olarak görür. Asıl liderin siz olduğunu anlaması için sizden daha yüksekte durmamalıdır. Liderliği ona kaptırırsanız telafisi zor sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

*Yemlik ve suluk:

Genellikle plastik kaplar kullanılmaktadır. Fakat bizim tavsiyemiz kesinlikle , paslanmaz çelik kaplar kullanmanız yönündedir.

Oyuncaklar:

Salıncak , zil gibi oyuncaklar petshoplarda rahatlıkla bulunur. Sıkı düğümlenmiş bir urgan parçası da oyuncak olarak kullanılabilir. Eğer oyuncağı siz hazırlayacaksanız boyasız ve doğal malzemeler kullanın. Hazırladığınız oyuncak papağanın ayaklarına dolaşmamalı , gagasını veya tırnağını sıkıştırmamalı ,kesici , delici ya da sivri uçlu olmamalıdır.

*Tünek:

Kafesin içinde Jakonun kullanabileceği farklı kalınlıklarda tünekler bulunmalıdır. Bu papağanın hareket etmesine imkan verir ayak sağlığını korur ve romatizma olmasını önler.

*Tırmanma dalları:

Dar bir kafeste hareketsiz kalan Jako tüylerini yolar, romatizma olabilir. Kafes içerisinde tırmanma dallarının bulunması Jako nun hem eğlenceli vakit geçirmesine hem de hareket etmesine olanak sağlar.

*T tünek:

Jako eğitiminde sıklıkla kullanılır. Adı üstünde T harfine benzeyen bir tünektir. Sağlam olmalı devrilmemelidir.

*Gaga taşı:

Gaga taşları içerisinde papağanınız için faydalı mineraller vardır. Ayrıca bu taşla papağanınız uzayan gagasının bakımını kolayca kendisi yapar.



 Aşağıda görmüş olduğunuz kafes benim beğenerek kullanmakta olduğum kafestir :

77 yorum:

  1. Benimde bir Jako papağanim var ancak papağanimin kafesi yuvarlak ve ince telli çoğu teli kopardi gagasıyla , piyasada yukarida gosterdiginiz kafesler var ancak çok pahalilar ne yapmam gerek acaba??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kafesin tellerinin bir kısmı koptuysa mecburen yeni bir kafes düşüneceksiniz sanırım.Jako eğitim kafeslerinin fiyatları çoğu yerde çok pahalı satılıyor.Ben prensip olarak bloğumda hiç bir marka ürünü veya siteyi tavsiye ederek reklam yapmak istemiyorum.Bloğumuda para kazanmak veya ürün markalarına yönlendirmek için kurmadım.Tamamen bilgi paylaşımı amacıyla kurmuş olduğum blokta yine site ismi vermeyeceğim.Fakat internet üzerinden satış yapan mağzaları incelerseniz aynı kafesin kimi sitelerde yarı fiyata satıldığını göreceksinizdir.Eğer bu fiyatlarda sizin bütçenizi zorluyorsa temiz kullanılmış ikinci el kafes arayışına girin.Hemen bulamasanızda kısa zamanda ikinci el kafes bulursunuz diye düşünüyorum.Kesinlikle yuvarlak kafes düşünmeyin.Diklemesine monte edilmiş tellerden oluşan kafeslerde papağanlar için uygun değil.Yukarıdaki yazıda olan özellikleri taşıyan kafes almaya çalışın.Selamlarımla....

      Sil
  2. ben bir jako papağanı almak istiyorum evimde bir sultan papağanı var bir sorun olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Adsız,
      Jako papağanlar sahibini çok kıskanırlar.Sultan ve Jako nun aynı odada bulunması durumunda sizin sultan papağanlarla ilgilendiğinizi gören Jako, diğer papağan türüne zarar verebilir.Selamlarımla...

      Sil
  3. slm arkadaşım adım ismail.. blog sayfanızı ve bilgileri dikkatlice okudum bir sorum olacak ben 2 gün önce internet üzerinden evcil ve çok iyi konuşan bir papağan aldım yani aldığım kişinin söylediği bu.. papağan istanbuldan çanakkaleye buyuk bir kare kafes içerisnde kutu ile muhafaza edilip ancak bagajda geldi iide bir para verdim doğrusu eve geldi hırlaması var yabancılık çekti biraz zaman geçince hırlamayı kesti kafasını uzatıyor sevdiriyor göğsumde yatıyor kedi gibi ıslık ötturuyor ama gel gelelim bulbul gibi konuşan hayvan tek kelime etmiyor satın aldığım adam surekli arıyor konuştumu diye adam herşeyinin ustune yeminler ediyor çok ii konuştuğuna dair ve istersen hemen paranı geri vereyim papağanı yolla diyor içine yatmadıysa. çaresiz kaldım bi fikir verebilirmisiniz papağanım jako kırmızı kuyruk evcil 2bucuk yaşlarında

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsmail Bey ;
      Bloğa hoş geldiniz.6 -7-8 Eylul tarihlerinde il dışında olduğumdan dolayı internete giremedim.Bu nedenle mesajınıza 3 gün geç cevap veriyorum kusura bakmayın.Yeni almış olduğunuz Jakonun ilk günler hırlaması gayet normal.Evcil bir Jako sahibine alıştıktan sonra hırlama sorunu kalmaz.Nitekim sizde 2-3 gün içerisinde bu sorundan kendiliğinden kurtulmuşsunuz.Yeni sahip ve ortam değiştiren Jakolar bir kaç ay hiç konuşmayabilirler.Bu normal bir durumdur.Kısa süre içerisinde ses taklitlerine başlayacağını sanıyorum.Jakolar özellikle sabah saatlerinde ve akşam güneş batmaya yakın iç güdüsel olarak ses taklitleri (konuşma) yaparlar.Yeni ortamına alışması için ona biraz daha zaman tanıyın.Konuşmaya başladığında banada bilgi verirseniz bende istatistik tutmuş olurum.Bakalım yeni ortamına alışıp konuşmaya başlaması kaç gün sürecek bende merak ettim.Selamlarımla... :)

      Sil
  4. s.A abicim ben jako beslemeye karar kıldım yanlız papaganı almadan once kafes olayını halletmek ıstıyorum kafesı kendım yaptırcam senın resımde gostermıs oldugun kafesın olculerını soyleyebılırmısın rıca etsem saygılar

    YanıtlaSil
  5. Sayın Adsız;
    Bloğa hoş geldiniz. Benim Jako eğitim kafesinin ölçüleri 80 x 61 x 113 (ayaklarla beraber 155 Cm ) tel aralığı 2 cm dir.Kafesi siparişle yaptıracağınızı belirtmişsiniz kafes teli kalitesine lütfen dikkat ediniz. selamlarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloğumda marka ismi vermemeye hep dikkat ettim. Fakat kafes konusunda çok soru geldiğinden kullandığım kafesin markası ''Dr.Sacchi Molise Papağan Kafesi'' dir. Değişik internet sitelerinde ve pet shoplarda farklı fiyatlarda satılmaktadır.350-700 TL arasında.Fiyatların bu kadar farklılık göstermesinin nedeni satıcıların farklı kar marjı politikası olsa gerek :S

      Sil
  6. abi ben dediginiz ölçülerde yaptırcam kafesi daha makul fiyata olacagını düşündüğüm için bu kararı aldım demirci ustalarıyla görüşcem hem saglam olur hem daha ucuza mal etmıs olurum kafes telı nasıl olması lazım abı neyden yaptırıyım kafesi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jako Kafesi Nasıl Olmalıdır sayfasında tüm detayları yazdım tekrar gözden geçiriniz.Selamlar...

      Sil
  7. Cocuklugumdan beri hep konusan bir papaganim olsun isterim ilerde insallah alirim,sitenizdeki bilgilerin bir kismina goz gezdirdim cok faydali ve ogretici bilgiler sunuda ogrenmek istiyorum Corlu'dami oturuyorsunuz cevap verecek olursaniz sitemde de cevap verirseniz sevinirim http://www.hayalimdekiyemekler.com

    YanıtlaSil
  8. Sayın Aras hayalimdekiler ;
    Bloğa hoş geldiniz.Yorumunuz için teşekkür eder , herzaman beklerim.Evet Çorluda yaşıyorum.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  9. Meftun bey iyi günler... sizden öğrenmek istediğim şey jakomuzun kafesinin malzemesi... yabancı sitelerde okuduğum kadarıyla kafesin çelik veya dökme demirden yapılması uygun ve sağlıklı bulunmuş... siz bu konuda bize bir bilgi verebilir misiniz? teşekkürler... iyi günler.

    YanıtlaSil
  10. Sayın Dilek ;
    Jako kafeslerinin paslanmaz çelik malzemeden olması gerekir.Zamanla oksitlenen demir kafesler sağlıksızdır.Ayrıca kafesin yukarıda yazılı özellikleride taşıması gerekir.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. peki Meftun bey sizin kullandığınız Dr.Sacchi nin kafesi paslanmaz çelikmi acaba? çünkü başka hiç bir yerden çelik kafes bulamadık...

      Sil
    2. meftun bey kafesinizde almak istiyorum yardımcı olurmusunuz

      Sil
    3. Papağanlarla ilgili hiç bir ticari faaliyette bulunmadığımdan üzülerek yardımcı olamayacağım.Piyasada satılan kafesleri değerlendirmenizi tavsiye ederim.Selamlarımla...

      Sil
  11. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  12. Eğer çelik kafes bulamıyorsanız , alacağınız kafesin en azından paslanmaz olmasına dikkat ediniz.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  13. meftun bey bilgilerinizi dikkatli bir şekilde okudum. ve üzülerek ne büyük hatalar yaptığımı gördüm. 3 yaşlarında bir jago aldım. hiç bir bilgim yoktu. eve geldiğinde bir iki hırladı ama sonra hırlaması kalmadı. kendisi alışsın diye 1 veya 2 ay bekledim. hiç bir değişiklik olmadı. sonra kafes dışına bıraktım. özgür yaşadı birazda. kendi istediği zaman kafesine giriyodu. çekirdek ve fıstık dışında hiç bir şey yemiyor. şimdi t tüneği hazırladım. çubuklarla sevmeye çalışıyorum. kanat ayarı olmadığı için odanın içinde uçuyor.ama bazan koltuğun üstüne konduğunda köşede sopalarla sevebiliyorum. sizce jagomu kazanabilirmiyim. yoksa çok şeymi kaybetmişim. birde bir kaç siteden okudum. herşeyi o kadar kolay anlatıyolar ki sanki bir büyü varmış gibi herşey bir iki gün içinde halloluveriyor. 10 dakika içinde fıstıkla kafasına elini sürenler kaşıyanlar. işte bir günde koluna omzuna alanlar. ya diyorum bunların türleri ile bizimkiler farklı yada bizim ki çok gergin. ne yapmam lazım. biraz uzun oldu ama cevaplarsanız sevinirim. şimdiden tşk.

    YanıtlaSil
  14. Sayın Adsız ;
    Bloğa hoş geldiniz.Yeni Jakonuz hayırlı olsun.Blogdaki sayfaları okuduktan sonra bazı davranışlarınızda hata yaptığınızı farkettiğinizi söylüyorsunuz.Blogdaki Jako ile ilgili sayfaların tamamını önemseyerek okumanız Jakonuza olan ilginizi ve bilginizi arttıracaktır.İki ay önce almış olduğunuz Jakonuzun hırlama ve bağırmasının sonlanması size ve yeni ortamına kısmen alıştığının göstergesi.Tamamen alışması ise sizin onunla birlikte geçireceğiniz vakitle alakalı.Jakonuzun kafes dışında tamamen özgür yaşamasıda , sürekli kafesinde hapis hayatı yaşaması kadar yanlış bence.Bu duruma bir ölçü getirin.İlk zamanlar günde 2-3 saatlik kafes dışında kalması yeterli.Kanat ayarı konusundaki görüşümü sayfada yazmıştım.Bu konudaki kararı siz verin.Jakonuzla birlikte geçirdiğiniz günlük süre ne kadar bilmiyorum.Bu sürenin uzun olması , birlikteyken onunla tatlı bir ses tonuyla ve gülümseyerek konuşmanız güvenini ve sevgisini kazanmanızı hızlandıracaktır.Jakonuzun halen tek tip beslenmesi (fıstık ve çekirdek ) bir an önce çözülmesi gereken bir sorun.Sebze ve meyvalara alıştırın.Zaman içerisinde hangi sebze ve meyvaları severek yediğini gözlemleyin.Jakolar sahiplerini taklit etmekten hoşlanırlar.Yemesini istediğiniz meyva ve sebzeyi onun karşısında ağzınızı şapırtatarak siz yeyin ve onun dikkatini çekin.Bu durum onda merak ve yeme isteği uyandıracaktır.Böylece elden yem yedirme konusunada adım atmış olursunuz.Bu söylediklerimi öncelikle uygulayın daha sonra tekrar görüşelim.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  15. Merhabalar.. Bugun papaganıma tünek yapmak için tamamen kurumuş bir agacı kesip saksının içine alçı ile sabitledim. fakat agacın kayısı agacı oldugunu öğrendim. Ağaç tamamen kuru fakat yinede kayısı agacı için forumda zararlı bır agac türüdür yazmakta. Fikrinizi almak istedim papağanıma zararı olma olasılıgı varmıdır?

    YanıtlaSil
  16. Evet kayısı ağacı zararlı ağaç türleri arasındadır.Zararlı ve zararsız ağaç türleri şöyledir :

    Zararsız Ağaçlar:

    - Akasya
    - Elma
    - Aylandız ağacı
    - Badem ağacı
    - Akçaağaç
    - Dişbudak ağacı
    - Titrek kavak (toz ağacı)
    - Bambu
    - Sarıçalı (dikenüzümü)
    - Huş ağacı
    - Kayın ağacı (gürgen)
    - Turunçgiller (limon, portakal, mandalina vs.)
    - Kavak (muhabbet dahil, her tür papağan için ideal bir tünek ve oyuncak malzemesidir)
    - Yabanelması
    - Hurma ağacı
    - Karağaç
    - İğde ağacı
    - İncir ağacı (ideal bir tünek malzemesidir)
    - Üzüm ağacı
    - Köknar
    - Çitlembik
    - Alıç (akdiken)
    - Karaçam
    - Leylak
    - Kocayemiş ağacı
    - Manolya
    - Dut ağacı
    - Fındık
    - Palmiye
    - Armut ağacı
    - Ananas
    - Gül ağacı (dikenli verilmemeli)
    - Zeytin ağacı
    - Salkımsöğüt
    - Kauçuk ağacı
    - Ladin ağacı
    - Çınar
    - Çam
    - Kızılcık
    - Ceviz (kara ceviz hariç)


    Zararlı ağaç ve bitkiler:

    - Akçaağaç
    - Kayısı ağacı
    - Avakado
    - Açelya
    - Fasülye ağacı
    - Şimşir
    - Akdiken
    - Dulavratotu
    - Kakao
    - Kendir
    - Kiraz
    - Defne
    - Yasemin
    - At kestanesi
    - Ortanca
    - Ardıç
    - Şeftali
    - Hindistan cevizi
    - Zakkum
    - Erik ağacı
    - Tütün
    - Sumak
    - Kestane
    - Meşe

    YanıtlaSil
  17. Çok teşekkür ederim kısa sürede cevapladığınız için meftun bey,ağaç tamamen kurumuş olduğundan türünün önemli olmadığını düşünmüştüm.bu kayısı ağacını sadece temel olarak kullanıp üstüne ve kenarlarına tünek için zararsız ağaç dalları kullansam yinede zararlı olma ihtimali varmıdır?

    YanıtlaSil
  18. Esra Hanım ;
    Riske girmeye gerek yok diye düşünüyorum.Zararlı tabir edilen ağaçların zehirleyici etkisi var.Bu riski almaya gerek yok sanırım ?

    YanıtlaSil
  19. merhabalar...
    blogunuzu yeni takip etmeye basladım ve sizi tebrik ediyorum....
    benim bir sorum olacak yakın zamanda bana bir jako papagan hediye edildi kafesinin metal olmasından hic hoslanmıyorum acaba ahsap bir kafes yapmak sorun olur mu yada ahsap kafes nasıl olmalı ! konularında yardimci olursanız sevinirm... tskler

    YanıtlaSil
  20. Jakolar kemirgen olduğu için ahşap kafeste bakımı mümkün değildir.Kafeste bulunması gereken özellikleri sayfada daha detaylı bulabilirsiniz.selamlar...

    YanıtlaSil
  21. Merhabalar, yaklaşık 1 saat önce yeni bir jako aldım, önceden planlamadıgım için ani bir karar ile sultan papağanı alacakken bordo kuyruklu bu sevimli papağanı eşimle beğenip aldık, yazılanlar gibi aşırı bir hırlama korku ve güvensizlik var bugüne kadar gördüğüm diğer tüm jakolardan küçük oyle sanıyorum ki yavru, yasını cinsiyetini huyunu suyunu bilmiyorum.Umarım kısa zamanda sizleri de yardımları ile jako mu mutlu eder bizlerle karşılaştığına memnun edebiliriz.

    YanıtlaSil
  22. Cihan Bey bloğa hoş geldiniz.Yeni Jakonuz hayırlı olsun.Tarifinizden anladığım kadarıyla Timneh türü Jako almışsınız.Jakonuzun boyunun diğer Jakolardan daha kısa olmasının nedeni yaşından değil türünden kaynaklanmaktadır.Jakolar hakkında fazla bilgi sahibi olmadığınızı sanıyorum.Blogdaki tüm sayfaları inceleyerek bilgi sahibi olabilirsiniz.Cevabını bulamadığınız bir konu olursa memnuniyetle yardımcı olmaya çalışırım.Tekrar hayırlı olsun.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Meftun Bey,
      Bu sabah saat 5 bucuk itibari ile bizim Şeker cok tatlı zaman zamanda sert bır ses tonu ıle ötmeye basladı,öyle sanıyorum kı komşular sesin bizden geldiğini anlayınca kapıyı çalacaklardır.Sabah ki ilk gözlemimde dün kü kadar hırlamadıgını ve rahat bir şekilde çekirdeklerini yedigini gördüm, ancak cok yaklasmadan ilgi gösterip şeker şeker gibi kısık sesli seslenişlerimize aşırı sert bir ötme ile karsılık verdi :) resmen karga gibi denilebilir.Sanki odadan cıkartmaya calıstı bizi gözden kayboldugumuz her an bu ötmesine son verdi.Bulundugu yere alısması ve kendini biraz daha rahat hissetmesi acısından fazla ustelemeden yanlız bıraktım, umarım kısa zamanda alısır ve bolgun yardımı ıle egıtımlere baslar etkılı cozumler alırım :)
      bu güzel paylaşımlar için tekrar tesekkur edıyorum.

      Sil
  23. Cihan Bey;
    Yeni ortamına ve sahibine alışması için ona biraz zaman tanımak lazım bu konuda haklısınız.Timnehler,Kongolara nazaran daha sakin bir yapıya sahiptir.Bu nedenle alışma evresi daha hızlı olacaktır.Fakat eğitim için çok acele etmeyin.Öncelikle hırlamanın tamamen kesilmesini ve elden yem yedirme aşamasını bekleyin.Bu arada bloğun tüm sayfalarını önemseyerek okuyup bol bol bilgi edinin.Zorlandığınız noktaları umarım beraberce aşarız.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  24. Tekrar merhaba,
    An itibarı ile kafese ben yaklasınca biraz hırlama var ama eşim yaklaşınca hırlama yok :) sanırım butun gun evde eşimi gördüğü için alışmış olsa gerek.Ben bugun cekırdeklerın ıcıne kabuklu fındık ve antep fıstıgı koydum oldukca ılgısını cektı kırmaya ugrasıyor.Blog ıcerısınde aradım ancak karsılasamadım benım sorum şu şekilde olacak, internet uzerınden baska jako ların seslerını acıp dınletıyorum ilgisini çekiyor arada tek tek de olsa karsılık verıyor.Bu yaptıgım dogru birseymi? faydasımı zararı mı olur fikirlerinizi paylasabılırmısınız.
    Tesekkurler.

    YanıtlaSil
  25. Evet Hanımefendiyi daha sık görüyorsa ona alışmış olabilir.Şunuda ifade etmek gerekirki Jakolar tek eşlidir.Bu özelliklerinden dolayı evde beslenen Jakolar, ev halkından sadece bir kişiyi sahibi olarak görür, onu benimser.Diğer ev halkı onun için sadece tahammül ettiği kişidir.Sahibini diğer ev halkından kıskanır.Gerçi bir gün önce alınan Jakonun sahibini ve sürü liderini seçmesi için yeterli süre geçmemiş olabilir.
    Çekirdek harici diğer besinlere yönlendirmeniz doğru bir hareket.Fakat yemesi için önerdiğiniz yiyeceklerin hepsi yağlı kuruyemişler.İlerleyen günlerde özellikle taze mevsim sebze ve meyvalarına alıştırmaya çalışın.JAKOLARDA BESLENME sayfasında faydalı ve zararlı yiyecekleri inceleyebilirsiniz.
    Değişik sesler Jakoların ilgisini çeker.Evet değişik sesler dinletebilirsiniz.Fakat Jakonuzdan hemen bu sesleri çıkarmasını beklerseniz çok erken olur.

    YanıtlaSil
  26. abimden bakamadığı için bir jako papağan aldım tüy olma sorunu yaşamış şuanda ise parazit sipreyi kulanıyorum sabahları ıslık çalarak bizi uyandırıyor acaba başka bir ilaç tedavisi varmıdır tiyler için bilği veririseniz sevinirim

    YanıtlaSil
  27. Sayın Muharrem Güvercin ;
    Bloğa hoş geldiniz.Tüy yolma problemi ile ilgili blogda 3 ayrı sayfa var.Buradan detaylı bilgi edinebilir , ve alınacak tedbirler konusunda bilgi edinebilirsiniz.Tüy yolma problemi konusundaki mesajınıza buradan birkaç cümle ile cevap yazarsam çok şey eksik kalır.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  28. Merhaba,
    Ben yaklaşık 4 gün önce 3 yaşında evcil bir jako aldım,elden yemek yiyor geldıgı ılk gun dahı konusmaya basladı ama 40-50 kelıme konusuyor. sarkı soyluyor cok ıyı taklıt yapıyor benı sorunum aldıgım yer 100 kelımeden fazla konustugunu solemıstı ama daha 50 ye yakın kelıme kullandı bıde genelde bakıyorum evcıl olsa dahı hırlaması oluyor ılk gunler ama benım jako hıc hırlamadı bıde dırekt bana alıstı elımden yemek yedı sedırdı kendısını ama esıme yaklasmamı ıstemıyor hemen babacık gel dıyıp benı yanına çagırıyor. kelomeso artar mı yoksabu kadarmıdır. bıde esıme karsı davranısları degısır mı?

    YanıtlaSil
  29. Yeni Jakonuz hayırlı olsun.4 gün gibi kısa bir sürede bu kadar gelişme bir hayli ilginç.Kelime haznesi elbetteki gelişir.Eşinize karşı davranışını değerlendirmek için çok erken.Aradan 15 20 geçsin bu konuyu tekrar değerlendirelim.Selamlar...

    YanıtlaSil
  30. Merhaba Meftunbey, 1 hafta önce evcil bir Jako aldım arkadaşdan. daha konuşmasını bilmiyor ama geldiği günden beri de öttüğü söylenemez. ileri ki zamanlarda ne gibi farklılık gösterir biz acele mi ediyoruz bu durum da? ayrıca kafesi de sizin kullanmış olduğunuz kadar büyük değil. o kafesden alsak alışır mı yabancılık çeker mi nedir tavsiyeleriniz? Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  31. Sayın Fulya İletişim ;
    Bloğa hoş geldiniz.Yeni Jakonuz hayırlı olsun.Bir hafta önce yeni ortam ve sahip değitiren bir Jakonun hiç ötmemesi normaldir.Bu durum bir iki ay kadar bile sürebilir.Yani Jakonuzun yeni ortamına adapte olmasına bağlı olarak değişir.
    Konuşma olayı ise çok farklı bir durum.Jakoların dişi ya da erkeklerinin büyük çoğunluğu kanuşur.Yani bütün Jakolar konuşmaz.
    Benim kullanmakta olduğum kafes büyüklük ve genişlik itibariyle Jakolar için ideal bir kafestir.Orta boy ve büyük boy papağanlar için bu tip kafesler önerilir.Blogda bulunan 36 ayrı sayfanın tamamını okumanızı tavsiye ederim.Ayrıca GOOGLE+ da kurmuş olduğum WORLD PARROTS CLUB (DÜNYA PAPAĞANLAR KLUBÜ) Topluluğuna katılarak paylaşımları takip edebilirsiniz.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  32. merhaba meftun bey bende 15 gün önce bir jako aldım evde yüksek bir yer de ve fazla ilgilenmeden suyunu ve yemini veriyorum ama neden se çok hırlıyo ve bağırıyor ilk bir kaç günden sonra çaldığım ıslıklara karşılık vermeye başladı ve ismini söyleyince bakıyor ama hala çok bağırıyor ne ne yapabilirim bilgileriniz için teşekkürler

    YanıtlaSil
  33. Ramazan Bey ;
    JAKO PAPAĞANI BİR HAFTADA EVCİLLEŞTİRİN sayfası başta olmak üzere blogda bulunan 36 sayfanın tamamını okuyun.Bir çok konuda bilgi sahibi olacak ve Jakonuza daha iyi bakabileceksiniz okuduğunuz konularla.Selamlar...

    YanıtlaSil
  34. Hocam bu kafesler aşşağı yukarı kaç tl oluyor.

    YanıtlaSil
  35. İnternetten satış yapan petshopların sitelerine girip fiyatları inceleyebilirsiniz.Farklı firmalar farklı fiyatlar uyguluyorlar.

    YanıtlaSil
  36. Hocam bana önerebileceğiniz bir petshop sitesi varmı ? Ben bugün güzel bir kafes sordumda ayaklı filan 500 tl dediler. beni aşar oda

    YanıtlaSil
  37. Doğukan Bey ;
    Bloğumda hiçbir marka ürün ya da müessese tavsiye etmiyorum.Ticari hiç bir işle ismimin anılmamasına dikkat ediyorum.Fakat size şöyle tavsiyede bulunayım : sahibinden.com da ikinci el temiz kafes ilanlarını iki üç ay kadar takip edin.Bu süre içerisinde mutlaka uygun fiyatlı temiz bir kafes denk gelecektir.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  38. Sevgili dostum öncelikle blogun çok güzel ve faydalı.
    Ben 2 gün önce bir tane jako papağan aldım. 12 Saat otobüsle kafesinde geldi. Kuş bu süre içinde çok asabi. 3 metre uzaktan bile hırlıyor va gagasını şaklatıyor.

    Sormak istediğim ise, sürekli olarak kafas içinde dolaşıyor. 1 saat aralıksız dolaşıp biraz dinleniyor ve yine gün içinde kafesde dört dolanıyor. Bu bir belirtimidir ?

    Alışması için beklemem mi gerekiyor yoksa hep böyle 3 metreden hırlayan bir kuşmudur? Ne dersiniz ?
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  39. 12 saat süren otobüs yolculuğunun olumsuz etkisinden kaynaklanıyor.Ayrıca yeni bir ortam ve yeni insanlar görüyor asabiyet bu yüzden.Taze papatya çayı sinirlerine iyi gelir.Aktardan papatya alıp kaynamış suyun içinde biraz bekletip suluğuna koyun.Yarım saat bir saatte bir çayı tazeleyin (eski çayı imha edin). Sakın marketlerden aldığınız poşet papatya çayı kullanmayın ama. 2 gün sonra asabiyet geçer.Daha sonra JAKO PAPAĞANI BİR HAFTADA EVCİLLEŞTİRİN sayfasındaki yazılı olan hırlamanın kesilmesi eğitimini uygulayın.Fakat blogdaki yazıların tamamını okuyun.İlgili sayfayı okusaydınız mesajınıza gerek kalmazdı :)) Selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle cevap için teşekkürler.
      Evet bu hırçınlığı bende 12 saate bağladım. 3 gün olmak üzere.
      Yalnız papağanımın bu 3 gün boyunca hiç su içtiğini görmedim. (Belki geceleri kalkıp içiyordur)
      Kabına baktığımda ise çok az bir azalma oldugunu gözlemledim. Yani çay olayını yapsam bile bayatlamış olacaktır ))) Evet yazıların hepsini harfiyen kesinlikle okuyacagım.

      Sil
    2. Mutlaka su içiyordur merak etmeyin.Suyunuda hergün ya da gün aşırı tazeleyin.Selamlar...

      Sil
  40. selamlar
    yaklaşık 3 aydır jako sahibiyim. aramız gayet iyi. kendisine 130x130x80 ölçülerinde büyük bir kafes yaptım.
    benim sorum bir arkadaşım jakosuna bakamıyor ve bana vermek istiyor. 1 kafeste 2 jako olurmu? bir sorun çıkarmı acaba?

    YanıtlaSil
  41. Ediz Bey ;
    OLası senaryolar şu :
    1. Üç aydan beri sizinle olan ve aranızın iyi olduğu Jako sizi kıskanıp strese girer , tüy yolmaya başlar , en uygun zamanda yeni misafire saldırır , kanlı bir kavga sonucu kuşlardan biri ağır yaralanır.
    Bu ihtimalin gerçekleşmesi % 80 dir.
    2. Jakolar birbirine eş ya da arkadaş olur sizin pabucunuz dama atılır. Bu ihtimal % 10
    3. Hiç bir değişiklik olmaz. Bu ihtimal % 10
    % 80 lik ihtimal büyük risk taşıyor.Değil aynı kafeste aynı odada bile beslemenizi tavsiye etmem. Fakat evinizde başka bir odada besleyecekseniz olabilir.
    Selamlar...

    YanıtlaSil
  42. merabalar meftun bey; papağanım aldığım gaga taşlarını hiç kullanmuyor nedeni ne olabilir? ayrıca kafesin içinde kalmayı sevmiyor. ben de stres olmasın diye gece hariç sürekli kafesin üzerinde tutuyorum. bundan kaynaklanıyor olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ferhat Bey ;
      Jakonuz şu an gaga taşı kullanmayı gerekli görmüyor olabilir. İlerleyen zamanlarda gaga yem yemeyi engelleyecek kadar uzarsa ve buna rağmen gaga taşı kullanmazsa bir veteriner yardımıyla gagaya müdahale etmek gerekir. Böyle bir durum söz konusu olmazsa sorun yok demektir.

      Sil
  43. merabalar meftun bey aldığım kafes 45*52*70 üstü açılabiliyor.kafese bıraktıktan sonra üsten yukarı çıkıyor.bende sıkılmasın diye gün boyu kafesin üzerindeki tüneğe bırakıyorum.sadece akşam içeriye sokuyorum.ama bazen kafesin üzerindeki tüneğide yere atıyor.birkaç defa ayağını kapağa sıkıştırdı.sizce ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
  44. Ferhat Bey ;
    Kafes kapağına ayağını sıkıştırmaması için tedbir alın. (Kafes kapağını gerekirse sabitleyin)

    YanıtlaSil
  45. meftun bey; kafes içime sinmedi değiştirmeyi düşünüyorum. sizin kafesi çok beğendim nette baktım ama bulamadım.başka birtane buldum. http://www.adresemama.com/bobo-bc02-papagan-kafesi-ayakli-78x60x156-cm sizce nasıl?

    YanıtlaSil
  46. Ferhat Bey ;
    Kafeste bulunması gereken özellikleri yazıda detaylı belirttim. Bu özellikleri içeren bir kafes almaya özen gösterin. Tabi tercihlerde ayıracağınız bütçede önemli. Hiçbir firma ve marka için tavsiyede bulunmak istemiyorum. Bu konuda beni anlayışla karşılamanız dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cevaplar için teşekkürler.yazılarınızı keyifle sıkılmadan okudum.bu bloğu oluşturduğunuz için sizi tebrik ediyorum.ilkelerinizin farkındayım.sadece konuyla ilgili benden daha çok bilgi ve deneyiminiz olduğu için fikir almak istemiştim.saygılar...

      Sil
    2. Anlayışınız ve iltifatınız için teşekkür ederim. Size ve Jakonuza faydam olabiliyorsa ne mutlu bana :)

      Sil
  47. Merhaba.
    Jakom için bir tane oyuncak aldım. 32 cm tünekli ve renkli tahtalardan oluşan bir oyuncak. Kafesine taktıktan bir süre sonra renkli olan tahtaları kemirmeye başladı. Bir ara dikkatle baktım ve kopardığı parçayı yediğini gördüm. Yani tahtayı yiyor olabilirmi? Yoksa ben mi yanlış algıladım. Aldığım dükkan sahibi bu oyuncakla eğleneceğini ve kemirerek stress atacağını söyledi. Ama benimki sanırım yiyorda ! Ne dersiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ozi ;
      Jakolar kemirgen olduğu için bu tip oyuncakları kemirebiliyorlar. Tahtayı yemesi mümkün değil. Sadece kemirerek gaga egzerzizi yapmış anlaşılan.

      Sil
  48. meftun bey papağanımın sanırım canı sıkılıyor ben işteryken evde yanlız ve onla bu aralar çok ılgılenemıyorum . onunla oldumda nasıl onun eglnemesını saglayabılırım.kafesıne tırmanmasını saglayacak nasıl duzenlemelıyım ? can sıkıntısını nasıl gıdırebılırım? onun la ilgilenmedigimde bana kızıyor ve saldırgan tavırlar sergılıyor onun mutlu olmasını ıstıyorum . nasıl onun can sıkıntısını gıderebılırım ? teşekkürler

    YanıtlaSil
  49. Ziya Bey ;
    Birlikte olduğunuz zamanlarda gülümseyerek onunla bol bol konuşun. Tatlı bir ses tonuyla ve gülümseyerek konuşmanızdaki sevecenlik onu sakinleştirip mutlu edecektir. Jakonuzun 2-3 yaşlarında bir insan yavrusu olduğunu varsayın. Bir bebekle nasıl vakit geçirilip , bir bebek nasıl sevilirse aynısını yapabilirsiniz. Bu birazda sizin yaratıcılığınıza bağlı. Jakolar kafalarının kaşınmasından hoşlanırlar. Elle temas kurma aşamasına geldiyseniz kafasını kaşıyabilirsiniz.
    Evde olmadığınız zamanlarda ise kafes içindeki papağan oyuncakları sıkılmasını engelleyecektir. Genelde tırmanma ve kemirmeye müsait oyuncaklar Jakoların ilgisini çeker.

    YanıtlaSil
  50. Sayın hocam ismim aydın kuşuma yeni bir tünek yaptım ama ne hikmetse tünege yakladtiginda ucup kaciyor kafese cok yakin koydum ama genede cıkmıyor.birdigeride ara sıra kafesteki yemleri sanki kızmıs gibi dısariya atıyor suyunuda aynı sekilde yapıyor ama islerimden kalan zamanda kesinlikle ilgileniyorum cevabınız icin simdiden tesekkurler allaha emanet olun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aydın Bey anladığım kadarıyla biraz daha fazla ilgi bekliyor sizden. Tünek henüz çok yeni olduğundan alışamamış olabilir. Yakın zamanda kullanmaya alışacaktır diye tahmin ediyorum. Tüneğin yükseklik seviyesi kafes seviyesinden daha aşağıdaysa da kullanmıyor olabilir. Jakolar genelde nispeten daha yüksek seviyelerde konaklamayı tercih ederler.

      Sil
  51. Öncelikle selamlar Meftun bey blogunuzu begenerek takip ediyorum. Benimde nacizane sorularım olacak 2 gün önce petshop tan bir kondo jako aldım 1 buçuk yaşında gözü beyaza dönen ilk gün odamda kafesinde durdu ikinci gün salona taşıdım kendisini daha kalabalık ortam görsün istedim.Bugun kafesten çıkardıgımda içeriye sokmakta güçlük çektim kafesi üzerine geçirerek alabildim acaba aramızdaki güven sorununu nasıl aşabiliriz. Ne kadar sürer bu durum birde neler yapmalıyım. Ne zaman kendini sevdirir acaba veya neler yapmalıyım. Bu arada jakoda hırlama yoktur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehmet Çetin ;
      Jakonuzun siz yeni sahibine ve yeni ortamına alışması bir - iki ay kadar sürer. Jakonuzu henüz alışma evresi tamamlanmadan kafes dışına çıkarmanızı tavsiye etmem.
      Jakonuz için neler yapabileceğinizi sormuşsunuz. Bu sorunuza cevap vermek için blogda bulunan 36 sayfanın tamamını buraya kopyalamam gerekir. Bloğun tamamını en az bir kez okursanız her konuda açıklamalar olduğunu farkedeceksiniz. Bloğu okuduktan sonra aklınıza takılan (blogda cevabını bulamadığınız konu olursa) soru olursa mesaj yazın cevaplamaya çalışayım. Selamlar...

      Sil
  52. Hocam meraba ben ejder hocam size bi sorum olacaktı. Timneh joko ile kongo joko arasinda ne fark vardir hangisi daha iyi eyitilirve konusur hocam kime sorduysam kongo dediler bi sizede sorim dedim hocam tesekur edrim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ejder ;
      Bu konuyu daha önce blogda yazmıştım. Linkini vereyim incele istersen. Fakat Jako papağan almadan önce blogda bulunan 36 sayfanın tamamını okumanı tavsiye ederim. Selamlar...

      http://jakopapaganbakimi.blogspot.com.tr/2012/03/konu-4-jako-turleri-ve-jakolar-hakknda.html

      Sil
  53. Merhaba ben 1 hafta önce 1 - 1,5 yaşlarında bir jako aldım. Fakat hala yaklaşınca hırlıyor ve yemini suyunu değiştirirken çok fena bağırıyor. Bu süreç ne kadar daha devam eder. Oyuncak koymamın bir faydası olurmu kafese. Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. '' JAKO PAPAĞANI BİR HAFTADA EVCİLLEŞTİRİN '' sayfasında hırlamanın nasıl sonlandırılacağını inceleyin. Ayrıca blogda bulunan 36 sayfanın tamamını en az bir kez okuyun.
      Oyuncak hırlamanın sonlanmasına faydası olmaz.

      Sil
  54. Meftun bey , durumum büyük kafes almaya el vermiyor marangoz işi ideal boyutlarda iskeleti tahtadan sert yatay metalle kaplayacağım yukarıya da tüneğini yapacağım yararı var mıdır bir öneriniz var mı? Şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gökhan Bey ;
      Tarif ettiğiniz kafes bende bir fikir oluşturmadı. Sanırım siz aklınızda şekillendirdiniz ve ikna oldunuz. Şu konuları hatırlatayım : Kaplayacağınız metal paslanmamalı , boyalı olmamalıdır. Ayrıca metal gaga yardımıyla delinmeyecek kalınlıkta olmalıdır. Metal hasar görürse hem Jakonuza zarar verebilir , hem de ağaç iskelete ulaşan Jakonuz ahşapı kolaylıkla kemirebilir.
      İsterseniz ikinci el kafes araştırın , veya bir süreliğine daha uygun ebatta kafesle idare edin.

      Sil
  55. Meftun Bey merhaba;

    Yeni bir papağan sahibi olarak yazılarınızı ve yorumlarınızı son bir aydır takip ediyorum. Benim şöyle bir sorum olacak. 20 gün önce 1 yaşlarında Kongo cinsi Jako papağanı satın aldım. Aldığım gün bir tanıdığımın 50cm X 50cm X 70cm ebadında yuvarlak ve pirinç telli sultan papağanı kafesine koydum. Kafesin küçük olduğunu biliyordum ve araştırmaların sonucunda geçen hafta 81cm X 59cm X 168cm ölçülerinde papağan kafesi satın aldım. Papağanım çok memnun görünüyor. Kafes içerisinde devamlı hareket halinde. Yemini düzgün yiyor. Ara sıra ıslık çalıyor. İlk aldığımda ciddi hırlama sorunu vardı. şimdi bitti gibi. Bu haldeki henüz vahşi bir papağanın eğitimi için yeni aldığım kafes, ölçüleri sebebiyle bir dezavantaj mıdır? Papağanı aldığım petshop sahibi eğitim için küçük kafesin daha iyi olduğunu söyledi. Sizin yorumunuzu merak ediyorum. Şimdiden teşekkürler. Saygılarımla. Serkan Taygün

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serkan Bey ;
      Uygun ebatlarda bir kafes tercih ederek çok doğru karar vermişsiniz. Petshop sahibinin yorumuna katılmıyorum. Eğitim zaten kafes içindeyken yapılmaz. İlerde eğitim verecekseniz T Tünek edinmelisiniz. Selamlarımla...

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.