Bu Blogda Ara

Jako Papağanların Beslenmesinde Keçi Boynuzu Meyvesinin Faydaları

JAKONUZA KEÇİBOYNUZU MEYVESİNİ SEVDİRİN:
Papağanlar malumunuz kemirgen bir kuş türüdür. Keçiboynuzu çok sert bir meyve olduğundan kemirerek yemeleri için uygundur. Bu meyveyi kemirerek yiyen papağanınız hem gaga egzersizi
yapacak,hemde keçiboynuzu meyvesinin içinde bulunan vitaminlerden faydalanacaktır. Bu meyveyi aslında biz papağan sahibi insanlarda tüketmeliyiz. İşte keçiboynuzu ile ilgili bir kaynak:





KEÇİBOYNUZU NEDİR?
Anadolu'da bazı yörelerde harnup olarak da bilinir. Yeryüzünün en eski bitkilerinden olup anavatanı olarak Güney Anadolu, Suriye, Kıbrıs, Yunanistan, İspanya, Fas, Tunus, Cezayir, Filistin ve Libya olup ülkemizde, Antalya, Mersin, Silifke, Datça dolaylarında yaklaşık 1500 km2 lik kıyı şeridinde doğal olarak yetişmektedir. Keçiboynuzu, yetişmeye başladığı ilk 15 yıl meyve vermeyen bir bitkidir. Meyveleri ilk başlarda yeşil olup, olgunlaştıkça kahverengileşen ve tam olgunlaşınca parlak kahverengi renk alır.
KEÇİ BOYNUZUNUN BAZI YARARLARI
Keçiboynuzunun en büyük özelliği nefes darlığına karşı oldukça etkil olmasıdır. Keçiboynuzunun nefes darlığına karşı etkili olan etkin maddesi hemen hemen başka hiçbir bitkide bulunmamaktadır. Bu etkin madde aynı zamanda bazı alerjik astım rahatsızlıklarında öylesine etkilidir ki; derhal sonuç almak mümkün olabilmektedir. Ayrıca alerjinin neden olduğu nefes darlığı rahatsızlıklarında büyük bir başarıyla uygulanabilir.
Keçiboynuzunun içerdiği gallik asit insan sağlığı üzerinde öylesine çok yönlü özellikleri olan bir maddedir ki, bu özelliklerinden bazıları aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.


analgesic Ağrı kesici
Antiallergenic Alerjiye karşı
Antiasthmatic Astıma karşı
Antibacterial Bakteri yok edici
Antibronchitic Bronşite karşı
Anticancer Kansere karşı
Antihepatotoxic Karaciğeri toksinden arındırıcı
Antioksidant Serbest radikalleri yok edici
Immunostimulant Bağışıklık sistemini güçlendirici
Antiviral Mikroplara karşı
Antiseptic Antiseptik
Cancer-preventive Kansere karşı koruyucu
Antinitrosaminic Nitrozamin yok edici
Bronchodilator Bronş genişletici
Antipolio Çocuk felçine karşı


Yukarıda da görüldüğü gibi gallik asit çok yönlü bir maddedir. Bu maddenin belirtilen bu özelliklerini artıran ve takviye eden keçiboynuzunda bulunan promotor maddelerdir.
Akciğer ödemine karşı keçiboynuzunun desteği bulunmaz bir imkan. Balgam söktürücü gücü ve astıma karşı olan tedavi edici gücü çok fazladır. Sigara içenler keçiboynuzuna başladıktan bir iki gün sonra nasıl balgam çıkardıklarını hayretle gözleyeceklerdir.


Keçiboynuzu, insanlığın korkulu rüyası akciğer kanserini %90 oranında önleme gücüne sahiptir. Özellikle sigara içen insanlarda akciğer kanserine yakalanma riskinin ne kadar yüksek olduğu, bu konuyla ilgili hemen her klinik deneyde ortaya konmaktadır.


Değerli okuyucu, bir insanın kendi kendine (sağlığı açısından) verebileceği en büyük zarar; sigara içmesidir. Unutmayınız ki, sigara içmek sadece akciğer kanserine yakalanma riskini artırmıyor, genel olarak insan sağlığını olumsuz etkileyen zararlı bir alışkanlıktır.
Keçiboynuzu akciğer kanserini önleyen mükemmel bir meyvedir. Ancak, akciğer kanserine yakalanmış olanlar için tedavi etme gücü çok zayıftır. Ancak bir bitkinin hastalığı önleyici özelliği ile hastalığı tedavi etme özellikleri birbirlerinden farklı şeylerdir. İşte keçiboynuzunun akciğer kanserini tedavi etmekteki gücünü artırıcı farklı etkin maddeler içeren ikinci bir bitkiye ihtiyaç vardır. Bu ikinci takviye bitki kırmızı turptur.
Keçiboynuzunda kolestrol bulunmaması ayrı bir avantajdır. Kaffein vetheobromine içermediği içinde tansiyon problemi olanların rahatlıkla kullanabilecekleri bir bitkidir. Fosfor ve kalsiyum bakımından zengindir. Bu nedenle osteoporoz rahatsızlığı olanlara kalsiyum ihtiyaçlarının karşılanmasında çok iyi bir destekleyicidir.


Aşağıda 69 günlük kongo ve timneh papağanın kaşıkla beslenmesi görülmektedir :





















45 yorum:

  1. merhaba Meftun Bey, öncelikle ellerinize sağlık böyle önemli bilgileri bizimle paylaştığnız için teşekkür ederim. 6 aydır jako sahibiyim. onu çok seviyorum, o kadar sevimli ki.. 5 aydır kafesinden düzenli olarak çıkarıyorum, kapısını açtığımda çıkıyor ve tekrar girmesini istedğimde giriyor, sözümü dinliyor, yediğim şeylere ilgi gösterip ona da vermem için yanıma yaklaşıyor, söylediklerimi tekrar etmeye çalışıyor, elimden yem de yiyor, yanına yaklaştığımda da hırlamıyor ancak bir türlü ona dokunamıyorum çok korkuyor ve ürkütmek istemiyorum. birkaç defa denedim ama o kadar hızlı nefes alıp vermeye başladı ve korktu ki kıyamadım üstüne gitmedim. nasıl yaklaşmalıyım, ele nasıl alıştırırım bilemiyorum. ayrıca onu mutlu etmek için ne yapabilirim, oyun oynatmaktan bahsetmişsiniz neler yapabilirim bana yardımcı olursanız sevinirim. Onun da Allah'ın yarattığı bir canlı olduğunu ve onu kafeslere hapsederek mutsuz etmemem gerektiğini düşünüyorum. bir de aldığımdan bu yana kanatları uzadı, kanatlarını ve tırnaklarını kesmem gerekiyor mu? elime alamadığım için bunu yapamıyorum bir sakıncası olur mu? veterinerler de sen tutarsan keseriz diyorlar. çok uzun yazdım kusura bakmayın daha çok acemiyim sizin gibi tecrübeli birinin yardımına ihtiyacım var:( şimdiden teşekkür ederim saygılar..

    YanıtlaSil
  2. Hilal Hanım;
    Mesajınıza çok geç cevap verdiğim için kusura bakmayın.Tatildeydim ve internete girme imkanım olmadı.Papağanınıza dokunma konusunda tereddüt yaşadığınızı belirtmişsiniz.Size yaklaşıp elinizden yem yeme seviyesine kadar ulaşan papağana dokunmanız onu korkutmaz merak etmeyin.Elinizi uzatın onun size doğru hamla yapmasını bekleyin.Bikaç gün içinde sorun kalmayacaktır emin olun.Ne tür oyunlar oynayabiliriz papağanla demişsiniz.Bu biraz sizin yaratıcılığınızada bağlı.2 3 yaşındaki bir insan yavrusuyla oynayabileceğiniz her türlü oyunu papağanlada oynayabilirsiniz.Oyun oynarken tek yapmanız gereken bol bol gülmek,hoşunuza giden bir davranış sergilediğinde yine gülerek aferin deyip alkışlamak.Oyunların çok mantıklı olması gerekmiyor.Siz ve papağan arasına bir havlu gerip ,havluyu indirip ceeee :) yapabilirsiniz.Ya da onu çek yat veya masa üstü gibi düz bir zemine bırakıp.masa üzerindeki küçük objeleri gagasıyla yere attığında düştüüüü :) gibi tepkiler verebilirsiniz.Oynayacağınız oyunları ona ilk siz tarif edeceksiniz.Siz ağzınızla bir objeyi alıp yere atacaksınız bir kaç kez( o bu arada ne yapıyor bu yahu der gibi size bakacak) çok akıllı olduklarından oyunun mantığını kavrayıp uygulayacaktır.Unutmayın sizin ağzınız onun gagası,eller ve kollarınız onun kanatları,ayaklarınızda onun ayaklarını ifade eder...
    Aldığımdan bu yana kanatları uzadı demişsiniz.Aldığınızda kanat ayarımı yapılmıştı?Ben aslında kanat ayarının yapılmasını gereksiz buluyorum.Bence kanat ayarı yaptırmayın derim.Ancak karar sizin.Tırnak kesimi çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir.Azıcık ölçüyü kaçırırsanız tırnaklarda kanama olur.Hem siz hemde papağanınız çok üzülebilir.Bunun yerine tırnak törpüsü kullanmaya çalışın.İlk zamanlar törpüye alıştırmakta zorluk yaşarsanız tırnak kesimi için bi veterinerden yardım alın.Fakat hem tırnak kesimi esnasında hem de kanat ayarı yapılırken papağanın bulunduğu odada olmayın.Sizi görürse aranız biraz limonileşebilir.Bende size saygılar sunuyorum....

    YanıtlaSil
  3. Merhaba blogunuzu yeni kesfettim ve hemen bu siteye katil kismindan basladim izlemeye:))
    Cok renkli ve zevkli bir blog olmus.
    Sizide benimkine beklerim
    komirra.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Özge Kopuz;
      Bloğu beğenerek izlediğiniz için çok teşekkür ederim hoşgeldiniz :)

      Sil
  4. Merhaba...Blogunu papağanımız eve gelmeden önce keşfettik. Çokta faydasını gördük. Jako papağanımız 1 haftadır bizimle ve sanırım artık bize alıştı. Elimizden alıp yemeğe başladı.Sadece şimdilik kendisine dokundurmuyor. Blogunuzda İlgimi çeken birşey okudum.Aldığımız kişi yer fıstığını kabukla verebileceğimzi söylemişti. Sizce sakıncalımı biz bir kaç kez kabuklu bir şekilde verdik.. şimdiden cevabınız ve bilgileriniz için teşekürler.

    YanıtlaSil
  5. Sayın Emine Yah ;
    Bloğa hoş geldiniz.Yeni Jakonuz hayırlı olsun.Onunla birlikte ömür boyu sağlıklar dilerim.Bir hafta önce evinize gelen Jako hırlamıyor , elden yem yiyorsa yani hem yeni ortamına hemde size alıştıysa zaten müthiş birşey başarmışsınız demektir sizi tebrik ederim.Jako lara az olmak kaydıyla (günde bir kere arada iki adet olabilir ) kabuklu fıstık verebilirsiniz.Kimi yerde fıstık kabuğu zararlıdır diye yazsada Jakolar fıstığın kabuğunu soyup içini yemeyi becerecek kadar yetenekli ve zekidirler.Tersini düşünmek Jakolara haksızlık etmek olur.Fakat ağırlıklı yağ ihtiva eden yiyeceklerle beslemeyin.Sebze ve meyva yedirmeye alıştırın.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  6. cüneyt.. merhaba meftun bey bir yıldır jako papağan besliyorum ilk aldığımdan 3 ay sonra tuylerini tamammen yolmuştu kafası hariç tiyleri çok geç çıkıyor sırt kısımlar biraz çoğaldı ama göğüs kısmı çıktıkça koparıyor bana çok alıştı omuzuma çıkıyor omuzumda yem veriyorum bana çok alıştı yanına başka bir jako daha aldım ayrı kafesteler dört aydır besliyorum yanlızlık çekmesin diye gündüz çalışıyorum ama öbür kuşu bir türlü sevmedi yanına bıraktığımda saldırıyor bunları birbirine nasıl alıştıra bilirim birde tuy çıkaran yoldurtmayan bişey varmı sizden bilgi alabilirmiyim

    YanıtlaSil
  7. Cüneyt Bey ;
    Bloğa hoş geldiniz.Jakolarda tüy yolma hem sahibi hemde Jakolar için çok sıkıntılı bir süreç malesef.Tüy yolma ile ilgili sorunuza burada bir kaç cümle ile cevap verirsem çok şey eksik kalır.Blogda bu konuyla ilgili tam 5 adet ayrı makale var.Bu makaleleri okursanız detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.Jakolar sahibini kıskanırlar.Diğer kuşla anlaşamaması bu yüzden.İkisini birbirine alıştıramazsınız malesef.Diğer kuşu sevmemiş çünkü.İlerleyen günlerde numara yapıp saldırmayabilir birsüre sakın inanmayın.Bu fırsat kolladığının göstergesidir.Diğer kuşu ya evden uzaklaştırın ya da odalarını ayırınki üzüleceğiniz bir durum oluşmasın.Tüy yolma için son çare Elizabeth tasmasıdır.İlgili sayfada ayrıntıları bulabilirsiniz.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  8. merhaba meftun bey;
    öncelikle böyle bi bloğ açtığınız ve bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için size çok teşekkür ederim. 1,5 yaşında bir jakom oldu 2 gün önce yaşından dolayı biraz karamsarlığa kapıldım açıkcası bazen çok çabuk alışacak gibi geliyor bazende çok zor hırlaması ve bagırması fazla vardı ilk geldiğinde şuan bana ve anneme sürekli onunla ilgilendiğimizden bagırmıyor rahat hareket edebiliyoruz ama kafese tamamen yaklaştırmıyo hala onunla konusunca ıslık calmaya başladı konuşup arkamızı dönüncede bu sefer o ıslık çalıyo sanki benmle ilgilen der gibi :) ve kafesinde gezinip duruyo bu rahat olduğu anlamınamı geliyor onu merak ediyorum. asıl öğrenmek istediğimde şu 1,5 yaşında bir jako bize alışabilirmi yani çok ilgili olursak ele gelip kendini sevdirirmi böyle olmasını çok istiyorum çünkü bagırdığı zaman çok üzülüyorum bu konuda beni aydınlatırsanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederm

    YanıtlaSil
  9. Sayın Burcu Doğan;
    Bloğa hoş geldiniz.Blogda bulunan JAKO PAPAĞANI BİR HAFTADA EVCİLLEŞTİRİN sayfasında ayrıntılı olarak sorularınıza yanıt bulabilirsiniz ve uygulayabilirsiniz.Jakonuzun daha çabuk ve net konuşmasını istiyorsanız ıslık sesiyle köreltmeyin onu.Söylemesini istediğiniz sözcükleri tekrar ederseniz konuşacaktır.Islık sesi gibi sesler Jakolarda tembelliğe yol açar.Sanırım Jakolar hakkında çok fazla bilgi sahibi değilsiniz.Blogda faydalanacağınız 36 farklı sayfa var incelemenizi tavsiye ederim.Sıkıntı duyduğunuz konu olursa mesaj atın yardımcı olmaya çalışırım.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  10. Sayın Tenikeci
    bu güzel site için size teşekkür ederim. benim jakom Charlie'de 1 yaşa yakın ve 20 gündür bizimle. size danışmak istediğim 3 konu var: 1.elime ve koluma çıkmasına rağmen kafesdeyken çoğu zaman ona yaklaşınca hırlıyor, bu ne kadar sürer? 2.birkaç defa kabına yeşillik salatalık yumurta vesaire bıraktım, gagasını sürmedi bile.. hep papağan yemi yiyor, ısrar edemedim aç kalmasın diye, başka bir taktik var mıdır bu konuda? 3.değişik sesler çıkarmaya ne zaman başlar bu jakolar? ilginize tekrar teşekkür eder saygılar sunarım M.Atamer

    YanıtlaSil
  11. Sayın M.Atamer ;
    Bloğa hoş geldiniz.Yeni Jakonuz hayırlı olsun.Charlie henüz 20 gündür sizinle yani çok yeni sayılır.
    1. Ele ve kola çıkmasına rağmen kafese yaklaştığınızda hırlaması tam olarak evcilleşmediğinin göstergesi.Blogdaki JAKO PAPAĞANI BİR HAFTADA EVCİLLEŞTİRİN sayfasındaki konuları uygulayarak süreci hızlandırabilirsiniz.Hırlamanın kesilmesi sizin uygulayacağınız eğitimle orantılı.
    2. Jakolar her konuda sahibini taklit eder.Onun yemesini istediğiniz besinleri Jakonuzun karşısında ağzınızı şapırtatarak ve yediğinizden çok zevk aldığınızı abartarak yeyin.Bu onun dikkatini çekecek ve merak uyandıracaktır.Zaman içerisinde hangi besinleri sevip hangilerini sevmediğini gözlemleyin.Kimi Jakolar ekşi ve mayhoş sebze meyvayı tercih ederken kimiside tatlı olanları severek yer.Fakat acı yeşil bibere hayır diyen Jako görmedim diyebilirim.
    3. Jakolar yeni sahip ve ortam değiştirdiğinde ilk bir iki ay hiç ötmeyebilir.Yeni evine alıştıktan sonra sesi çıkacaktır.Fakat her Jako kesinlikle konuşur diye bir kural yoktur.Bazıları hiç bir zaman konuşmayabilir.
    Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  12. Merhaba benim bir jako papağanım var 1 yaşına yaklaştı 5 aydır benimle fakat bir türlü ele gelmiyor oyunlar oynuyorum kafesin dışına çıkartıyorum beslenmesi iyi ele gelmiyor kendini sevdirmiyor acaba ne yapabilirim?

    YanıtlaSil
  13. Sayın Gökay Odabaş ;
    Bloğa hoş geldiniz.Jakolar sırt kısmına dokunulmasından ve elle tutulmaktan hoşlanmazlar.Fakat kafalarının insanlar tarafından kaşınmasından hoşlanırlar normalde.Jakonuza elle temasta bulunurken elinizi yukardan aşağıya değil , aşağıdan yukarıya doğru yaklaştırın.(Jakonuz önce elinizi aşağıda görsün bir müddet tutun ve yavaş yavaş yaklaştırın).İlk zamanlar tepki verecek ısırmaya kalkacaktır.Bu durumda refleks halinde elinizi hızla geri çekerseniz , sizi korkuttuğunu anlayacak ve devam edecektir.Hatta bu olayı bir oyunmuş gibi algılayacaktır (kovala - kaçsın gibi ). Bu nedenle elinizi çekmeyin ve sabit olarak kalın.Böyle yaparsam ısırılırım ama diyeceksiniz.Evet biraz gaga darbesi alırsınız fakat ısırılmayı şöyle engelleyebilirsiniz.Elinizi yumruk yaparak derinizi gerginleştrin.Bu durumda deriniz gaga arasında kalmayacaktır.(Şu an deneyin isterseniz bir elinizi yumruk yapıp sıktığınızda diğer elinizin iki parmağı ile çimdik atmaya çalışın.Başaramadığınızı göreceksiniz.Eliniz yumruk halinde değilken çimdik atabilirken , yumruk halinde çimdik atamazsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk zamanlar haliyle biraz gaga darbesi alsanızda daha sonra bu olay son bulacaktır.Tek yapmanız gereken elinizi ani olarak çekmemeniz.Eğer elinizi her seferinde çekerseniz olumsuz bir alışkanlık kazandırır yani onu ısırmaya teşvik etmiş olursunuz.Bu eğitimi günün belli saatlerinde çok uzun olmamak kaydıyla yapın.Kendisini sevdiren Jakolar bile bazan dokunulmak istemez yani rahatsız edilmek istemezler.Ama bu durum çok kısa sürelidir.Sorunu halletiğinizin haberini almak ve görüşmek üzere selamlar...

      Sil
  14. Evet size çok ama çok teşekkür ederim sizin sayenizde 5 aydır beklediğim şekilde sevdim tabi biraz korkuyor çok yavaş davranıyorum çok çok teşekkür ederim size blogunuzu takip etmeye devam edicem :)

    YanıtlaSil
  15. Fakat şunu sormak isterim yavaş yavaş parmağımı yaklaştırırken çok fazla titremeye başlıyor acaba korktuğundanmı?

    YanıtlaSil
  16. Jakoların normal zamanda (ağır hastalık hali dışında ) titremesi ya uykusunun geldiğine ya da keyifli olduğuna işarettir.

    YanıtlaSil
  17. Birşey daha sorabilirmiyim demişsinizki elle tutulmasından demiştiniz ben onu kastetmemiştim ele kola çıkması manasında söylemiştim acaba ne yapabilirim dışarı çıktığındada T sopası var o sopasından başka yere gitmiyor t sopasını çok seviyor sanırım ele kola falan çıkmıyor zaten kafese geri sokarkende kafesi yaklaştırıyorum öyle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha önce elle temas etmediğinizden ele çıkmaya alışmamış.Yakın zamanda ele kola da gelecektir.Ama bunun için çalışma yapmanız gerekir.3 5 gün içinde geleceğini sanıyorum.Yani elinizi yaklaştırıp çıkmaya teşvik edin.

      Sil
  18. Sizin cevaplarınız bilginiz çok hoşuma gitti nereye baksam sizin dediğiniz gibi şe yaramadı mesela sizin sayenizde ilk defa başını okşadım çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşe yaramasına sevindim.Ben teşekkür ederim.Blogdaki sayfaları boş zamanlarınızda okumanızı tavsiye ederim.Hatta yorumlarada göz atın derim.Bazan çok orjinal sorunlarla ilgili sorular geliyor.Bu sıkıntıları henüz yaşamamışken bilgi sahibi olma imkanız olur.Selamlarımla...

      Sil
  19. birşey sorabilirmiyim benim papağanım bugün çok kötü şekilde parmağımı ısırdı ne yaparken ısırdı derseniz elimle yem veriyordum ısırdı ve bayada kanadı, biliyorum o bilmiyor iyi niyetle yaklaştığımızı nekadar o ısırsa falanda biz iyi davranmalıyız ama baya acıdı böle ısırdığı durumlarda ilgilenmesek acaba yaptığının kötü bişey olduğunu anlarmı??

    YanıtlaSil
  20. Evet tek doğru hareket tarzı budur.Bu tip olumsuz durumlarda oda terkedilerek bir süre ilgi kesilmelidir.Kesinlikle ona yüksek sesle bağırmamalı veye fiziksel şiddet uygulanmamalıdır.Bu tip davranışlar ters sonuçlar doğurur.Fakat ilginin bir süre askıya alınması olumlu sonuçlar doğurur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jako Davranışları ve Bu Davranışların Anlamları syfasında blogda bularak inceleyin.Bazı durumlarda Jakolar yalnız kalmak ister.Eğer siz bunu anlamayıp ısrar ederseniz ısırlırsınız.Selamlarımla...

      Sil
  21. Merhaba ben jako papağanamı satmak istiyorum yardımcı olurmusunuz acaba satma sebebim papağanımla ilgili değil yardımcı olursanız papağanım hakkında bilgi veririm bu yorum kısmından veya istediğiniz biyerden...

    YanıtlaSil
  22. Gökay Bey Jako larla ilgili hiç bir alım satım işinin içinde olmadım.Fakat soran olursa size yönlendiririm.Bulunduğunuz şehiri ve telefon numarasını bana bildirin.Bilgilerinizin yorum kısmında yayınlanmasını istemiyorsanız belirtin yorumu yayınlamayım.Yayınlansın isterseniz de belirtin yayınlayım.Selamlar...

    YanıtlaSil
  23. Bulunduğum şehir Yalova ilçesi çiftlikköy telefon numaram 05052346658 yayınlama işi size kalmış istediğinizi yapabilirsiniz size nasıl doğru geliyorsa :) yani bi sorun olmaz

    YanıtlaSil
  24. Merhaba, daha önceden muhabbet çok eğittiğimden 3 hafta önce Yılmaz'ın eğitimine yabancı olmadım. Ama sitenizden yine çok destek aldım. Blogunuz bu konuda çok faydalı teşekkür ederim. Bir sorum olacaktır. Aldığımda 10 aylıktı dediğim gibi yabaniydi ve 3 hafta sonrasında kendisini iyice alıştırdım. Ötüyor kafesteyken elden çekirdek yiyor, dışarı çıkartıp elime çıkartıyorum, tekrar evine koyup konuşuyorum vs. Birincisi kafesin dışındayken açta olsa inatlaşıp elimden yem yemiyor. İkincisi beyaz, siyah çekirdek hariç hiç bir şey yemiyor. Ama herşeyden tattırdım kendisine. Diğer yiyeceklerden yemesini nasıl sağlayabilirim? ve dışarıdayken elimden yememesi halen korktuğu anlamınamı geliyor? Sonuçta hızlı bir askeri eğitim sürecinden geçirdim. :) Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  25. Alper Bey Bloğa hoş geldiniz.Yeni Jakonuz hayırlı olsun.İltifatlarınız için teşekkürler.3 hafta gibi kısa sürede epey aşama kaydetmişsiniz tebrik ederim.Ne varki 3 haftalık süre Jakonun size tam güvenmesi için yeterli değil.Önümüzdeki günlerde size olan güveni artacak ve kendisine dokunmanızada izin verecektir.Elden yem yemesi içinde size güvenmesi şart.Anladığım kadarıyla bu güven ortamının oluşması çok uzak değil.Jakonuzun yemesini istediğiniz yiyecekleri onun karşısında siz yiyerek merakını uyandırabilirsiniz.Önceki yorumlarda bu konuyu detaylı yazmıştım.Bu sayfadaki yorumları inceleyin isterseniz.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  26. Teşekkür ederim Meftun Bey, zaten okuduğum kadarıyla şu an Yılmaz'ın karşısında yiyebildiği tüm yiyecekleri bir hevesle yiyorum. Sonucunu izleyecem. Anladığım kadarıyla temel eğitimi kısa sürede tamamladıysam da bunun bana alışma süreci biraz uzun olabilyor.. Sizce tahminen ne kadar daha korkmadan bana karşı bir alışma süreci geçirir? Yine bilgilendirme için teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

    YanıtlaSil
  27. Size alışma süreci için bir standart süre vermek imkansız.Bu tamamen sizin onunla ilgilendiğiniz süre ve onun güven duygusuyla alakalı.Jakoların zor güvenen bir tür olduğunu söyleyebilirim.Aynı zamandada çok hislidirler.Yani sizin ilginizin ne kadar yapmacık veya ne kadar samimi olduğunu çok net anlarlar.Benim diyen Oscar kazanmış bir oyuncu bile onları davranışlarıyla kandıramaz :) .Biraz ilgi biraz sabır sonucunda kolaylıkla aşılacaktır.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  28. MERHABALAR,

    Yeni jakomuzu alalı daha 4 gün oldu.petshoptan aldım ama dediklerine göre 2 yıldır kendisi evinde besliyormus,3 yaşında olduğunu söylediler.konuştuğunu 'yakup' ve 'umut' dediğini söylediler ama geldiğinden beri hiç konuşmadı arada mutlu mutlu otuyor.2.günde ıslık sesimi taklit etmeye bile başladı,hırlaması kesildi sadece elimi yaklaştırdığımda hafif homurdanıyor.sizce su an için bu bildiğini söylenen 2 kelimeyi söylememesi normalmi?
    birde kafesinde tüneği parçalıyor geldiği ilk günden beri neredeyse yarısını yedi gagasını sürtüyor ve tahtayı kopartıp agzında geveliyor.ilk zamanlara göre azaldı ama acaba bunu kum ihtiyacı içinmi kullanıyor.yemine biraz kum karıştırmayı denedim ama o sadece cekirdekleri yiyor ve gaga taşına hiç dokunmuyor.
    bu arada belirtmeliyimki almadan önce ve jakomuzu aldıktan sonrada blogunuzun bir çok kısmını okuma fırsatı buldum.tekniklerinizi yavaş yavaş uygulamaya çalışıyorum.
    dünde ilk defa dışarı saldım ,sopa eğitimi vermeye çalıştım fakat sopayı gögüsüne bastırıp çık dediğimde hiç hareket etmiyor sadece elime bakıyor :)
    biraz aceleci davrandığımın farkındayım ,eğitimli olduğu söylendiği için birazda böyle davranıyorum.bu konularda yardımcı olabilirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  29. Sayın ÖZGÜN Yurdakul ;
    Bloğa hoş geldiniz.Yeni Jakonuz hayırlı olsun.Eve yeni gelen Jakonun ilk bir iki ay hiç konuşmaması hatta hiç ötmemesi normaldir.Şu an öncelikle yeni ortamına , daha sonrada yeni sahibine alışıyor.Jakolar değişikliklere biraz geç adapte olurlar.Bu nedenle içiniz rahat olsun yakında durum düzelecektir.
    Jakolar kemirgen pet olduklarından tüneğini kemirmesi normal.Onu bu duruma iten neden birazda yakın zamandaki ortam değişikliği.Jakolarda kum ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum.Fakat kemirmesi için dut meyvasına ait ağaç dalı temin ederseniz tehlikesizce kemirebilir.Dut ağacı dalı Jakoları zehirlemez.
    Jakonuzun çekirdek yediğinden bahsetmişsiniz.Eğer önceki sahibinde sebze ve meyvaya alışmamışsa siz alıştırın.Sadece çekirdek yiyen Jakoların ömürleri yarı yarıya kısalır ve sağlık sorunları oluşur.
    Eğitim için acele etmeyin.Bırakın Jakonuz yeni ortamına ve size alışsın.Alışma tamamlandıktan sonra eğitimden daha hızlı sonuç alırsınız.

    YanıtlaSil
  30. Sorularıma bu kadar hızlı yanıt vermenizden dolayı çok teşekkür ediyorum.son bir sorum olacak ne yazık ki iş dolasıyla iki hafta kadar evden ayrılmak zorunda kalacağım,jakomuzu evde bıraksak hergun bir kişi yemını ve suyunu değiştirse mi daha ıyı olur(ama bu kişi çok ilgilenemiyecek) yoksa yalnız kalmayıp tanıdık biryere (başka bir eve) bıraksakmı daha sağlıklı olur acaba? fikrinizi alabilirmiyiz?

    YanıtlaSil
  31. İnternete girme imkanım olduğunda sorulara hemen cevap yazıyorum.İl dışına çıktığımda ise cevap yazmam iki günü bulabiliyor.
    Dört gün önce ortam değiştirmiş bir Jakonun tekrar ortam değiştirmesi (üstelik alıştığı sahibinin haricindeki yabancı insanlarla bulunması ) Jako için olumsuz olacaktır.Bunun yanında 15 günlük sürede biraz fazla uzunca.Eğer önceki sahibinden yardım alma imkanınız yoksa halen bulunduğu evde kısa süreli kontrol altında (günlük yiyecek su ve temizlik ) kalması daha uygun olabilir.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  32. Tekrar teşekkür ederim,öncelikle jakumuzun bakımında blogunuz gerçekten çok faydalı oluyor bunu belirtmek isterim.bizim içinde 15 günlük süreç çok uzun oldu açıkçası 2-3 gün bekliyordum.yanımızda götürmeyi bile düşündük ama o kadar yol, çok daha olumsuz olacaktır diye düşünüyorum

    YanıtlaSil
  33. jakomuza keçiboynuzunu bütün bir şekilde verebilirmiyiz?ayrıca keçiboynuzunun çekirdegi zararlımıdır?çekirdeğiyle yiyo.

    YanıtlaSil
  34. Furkan Bey ;
    Ben büyük olanları üç parçaya , küçük olanları ik parçaya bölüp veriyorum.Jakonun tutması ve taşıması daha kolay oluyor.Bu büyüklükte 3 - 4 parça verebilirsiniz.Çekirdeği çok sert olduğu için yemesi mümkün değil.Keçi boynuzunu yerken çekirdekler aşağıya düşüyor zaten.

    YanıtlaSil
  35. Merhaba Meftun Bey
    Ben 1,5 ay önce bir jako aldım. Göz renginden anladığım kadarıyla 3 yaşından fazla. Eve geldiğinde tüylerini biraz yolmuş haldeydi ama şimdi 1 tane kırmızı tüyü yavaş yavaş çıkıyor. 1 haftada hırlaması geçti, sadece evdeki diğer kişilere bazen hırlıyor. Yani uysal bir papağan :) Isırması yok, elime yemi saklıyorum parmaklarımı açarak alıyor, yem verirken elimi uzatıyorum bir ayağını elimin üstüne koyuyor diğer elimle de yemi veriyorum ama normalde elimi uzattığımda elimden kaçıyor veya elimi ağzıyla itiyor, ayağını elime koyduğunda da yem bekliyor yani sadece yem vereceğim zaman yapıyor. Sadece çekirdek yiyor ve sürekli yiyor, meyve sebze yemiyor . Tam anlaşılmasa da bazen kendi adını söylüyor ve bayağı ötüyor, güzel sesler çıkarıyor. Sizce elime koluma çıkmasına ve ona dokunup sevmeye nasıl alıştırabilirm ? Nasıl bir eğitim uygulamalıyım ?

    YanıtlaSil
  36. 1,5 ayda güzel gelişmeler olmuş zaten. Önümüzdeki günlerde artarak devam edecektir. Jakolar bazı zamanlarda kendilerine dokunulmasını istemeyebilirler. Bunuda hafif gaga dokunuşlarıyla belli ederler. Bu gibi zamanlarda onun isteğine saygı duyup yalnız bırakın. Önümüzdeki günlerde 1 - 2 haftaya kadar mevcut ilginize devam ettiğiniz takdirde sevmenize izin verecektir emin olun.

    YanıtlaSil
  37. Elinizi uzatma şekliniz doğru. Fakat Jakonuzun verdiği tepkiye göre temasın sağlanması için biraz daha vakit var gibi görünüyor. Jakolar şüpheci ve geç güvenen türlerdendir. Şu anki durum sizin yanlış hareket ettiğinizden değil , onların karakterinden kaynaklanıyor. Sadece biraz sabredip , denemelere devam edin. O izin verene kadar dokunmak konusunda ısrar etmeyin (ona dokunabilmek için kovalamayın , ama denemelere devam edin).
    Tek ayak üstünde dururken denge kaybı normal değil. Fakat durumu anormal kabul etmek içinde bir iki günlük gözlem yeterli değil. Bu durum bir süre daha devam ederse sağlık sorunu olabilir diye endişe edilebilir. Fakat bu durum ya artarak devam etmeli ya da bir süre daha gözlenmelidir.

    YanıtlaSil
  38. merhabalar öncelikle 3 aylık jakom var ve buna mama hazırlamaya calışıyorum bir türlü sevmiyor tastaki mama nasıl lezzetlimi nasıl sevdirebilirim bir yardımcı olun nasıl hazırlarım ne gerekli tarifini verirmisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abdullah Bey ;
      Hiç bebek Jako bakmadığım için mama hazırlama konusunda bilgim yok. Yardımcı olamadığım için üzgünüm :(

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.