Bu Blogda Ara

Jako Papağanda Kanat ve Tırnak Kesimi



 Jako Papağanlarda Kanat ve Tırnak Kesimi :

Kanat Kesimi :




Uçarken sağa sola çarparak kendisini yaralamasını engellemek, evcilleştirme sürecini kısaltmak ve açık unutulacak kapı-pencere vs. gibi yerlerden kaçışları engellemek amacıyla orta-büyük boy papağanlarda kanat tüyleri kesilebilmektedir. Bu hususta aleyhte ve lehte pek çok görüş bulunduğundan bu husus sadece anlatılmakla yetinilecek ve herhangi bir yorumda bulunulmayacaktır. Aşağıdaki resimlerde gri papağanın kanat ayarlamasının nasıl yapıldığı görülmektedir. Papağanların yere şiddetli düşmesini engellemek ve havada süzülmelerini sağlamak amacıyla kanat uçlarında 3 tüy bırakılması gerekmektedir.






                                 

Birincil tüyler dışarı doğru bakarken ikincil tüyler içeri doğru yani vücuda doğru bakarlar.
Kanat ayarı için keskin bir makas kullanılmalı ve makas gövdeden kanat ucuna doğru tutularak kesme işlemi yapılmalıdır. Evcilleşme sürecinde aksamaya yol açabileceğinden kanat ayarının papağan sahibi dışında ve uzman bir kişi tarafından yapılmasında fayda vardır. Kanat tüyleri birkaç ay içerisinde uzadığından sürekli kontrol edilmeli ve kesim tekrarlanmalıdır.

jakopapaganı sitesinden alıntıdır.


Not: Kanat ayarının yapılıp yapılmaması gerektiği tartışmalı bir durumdur. Ben şahsen halen beslediğim Jako da kanat ayarı yapmadım , yapmayı da düşünmüyorum.

KANAT AYARI İLE İLGİLİ BİR YAZI / YORUM: 
                             
Sanririm kuslar için kanatlarin ve uçma yeteneginin önemi konusunda kimsenin süphesi yoktur. Peki, bu dogal yeteneklerini kisitlamamiz ne zaman dogru olur? Tabi ki kusun kendi emniyeti onu gerektiriyorsa. Bunun disinda papaganlar zaten ucamaz, saga sola çarpar ya da egitim için elzemdir gibi argumanlar bence kabul edilir cinsten degil.

Sultan, Cennet, Sevda, Muhabbet, Nepal ya da Alexandir gibi aerodinamik yapili ve daha cok balta girmemis orman degil de isteplerde yasiyan papaganlar için zaten kanat ayari düsünülemez bile. Yazdiklarim sadece Amazon, Jako, Ara gibi iri papaganlar için geçerlidir.

Söyle açiklayim: Eger evinizde kapiyi açik unutabilecek kuçuk cocuk ya da yaslilar varsa, ama papaganiniz kafesin disinda gezebiliyorsa (ki dogrusu da budur) o zaman ne olur ne olmaz kanat ayari gereklidir. Ayrica, aksam yürüyüslerinizde omuzunuzda papaganinizin de gelmesini istiyorsaniz, elbette ki evcilligine güvenmeyeceksiniz, bir seyden ürkerek bir saniyede en yuksek agacin tepesine çikabilir (dikkat: bu, kesilmis zanettiginiz kanatlarla da olabilir çunku Doga öyle bir ayarlamis ki kuslari, agir zedelenmis olsalar da kaçma imkanlari var).

Kanat ayari yapilmamis papaganlar saga sola niçin carpiyorlar? Siz de aylarca kuçucuk bir kafeste durun ondan sonra yürümeyi deneyin. Yani, olay tamamen bir kas antrenmani meselesi. Normal bir papagan kücücük bir odada bile bir helikopter gibi tam istedigi yere konabilir..yeterki antrenman firsati verilsin.

Peki, bu egitim meselesi nedir? Arkadaslar, nedense Türkiye'de baska konularda da oldugu gibi papagan konusunda da Amerikan ekolu benimsenmistir. Inglizce daha yaygin oldugu için mi, yoksa baska sebepler mi var, onu bilemeyecegim, ama gerçek bu. Simdi, Amerika'da zaten papaganlarin buyuk cogunlugu üretim, hem de cok cok evcil olsunlar diye (ve daha rantabl oldugu için buyuk ciftlikler için) elden beslenerek buyutulen papaganlar cogunluktadir. Bizde ise durum, malum cok farkli. Simdi, o elden buyutulen papagan bile ne derecede EVCIL bir hayvan sayilir? O bile tartisilir, cunku evcil hayvanlarimiz yüzlerce nesilden beri insan elinde üretilmektedir. Amerika'daki papaganlar bile ama olsa olsa 2-3 nesilden beri insan elinde uretilmekte. Yani, evcil hayvanlarda gorulmesi mümkün olmayan birçok sorun, hala mevcuttur papaganlarda, örnegin stresten tüy yolmak gibi.

Bu nedendendir ki, ben papaganlar için EGITIM kelimesini kullanmak istemiyorum. EVCILLESME SURECI daha dogru olur bence. Yani, hepimizin sorunu, ilk önce aldigimiz papagani evcillestirmektir. Cook cok az bir yuzdesi sadece ileri derecede evcillesiyor ki ondan sonra egitim surecine gecilebilsin.

Evet, kanat ayari ile ne ilgisi var simdi bunun? Insanlar saniyorlar ki eger papaganimin kanadini kesersem, kaçma firsati kalmiyor ve daha kolay evcillesiyor. Kismen de dogru bu dusunce. O halde size daha baska bir evcillesme yonteminden de bahis edeyim: Kusunuza olumcul bir korku yaratin ve ondan sonra buyuk kurtarici olarak gidip onu kolunuza alarak kurtarin..Bu sekilde calisan "profesyoneller" varmis. Peki tasvip edilir mi? Aslaaa !! Ayni sekilde kanadini kullanamayan bir papagan bence bilerek sakat birakilmis zavalli bir hayvandir. Bu arada soyleyim, bu fikrimi paylasan bircok insan var, örnek vermek gerekirse Alman Hayvanlari Koruma Veterinerler Birligi http://www.tierschutz-tvt.de/papagei.html. Onlarin kanat ayarinin getirdigi zararlarin nasil acikladiklarini gorelim: Metabolizma yeterince calismadigi için, faktorel hastaliklar, mesela karaciger yaglanmasi ya da aspergiloz olusuyor. Sismanlama, yani tüm vucutta yag birikimi oluyor. Davranissal sorunlar gelisiyor(tüy yeme, tüy yolma, kendini sakatlama). Kanat ayarinin akabinde kaza neticesi olarak kemik kirilmasi siklikla gorulur. Bazi tüyler kesim esnasinda hasar gorur ve tüy dokumunde bile kendini yenileyemiyor artik.

Kisacasi,bence papaganlarda kanat kesimi her bir papagan için ayri ayri karar verilmeli. Bu karar, kendi kolayligimiz için degil, papaganimizin menfaati yönünden verilmeli.

Sevgiler saygilar

Verena Kaya Gygax

papaganlar sitesinden alıntıdır.
Tırnak kesimi:

 Papağanlar doğal ortamda buldukları ve törpü görevi gören taş, dal, toprak vb malzemelerden kafes ortamında mahrum kalmaktadırlar. Dolayısıyla tırnakları zaman zaman çok fazla uzamakta ve sivrilmekte, bu durum ise hem sahibi açısından hem de kendisi açısından sorun yaratabilmektedir. Bu yüzden tırnak aşağıda görülen aparat yardımıyla dikkatlice kesilmelidir. Tırnağın içerisinden küçük bir kılcal damar geçtiğinden derin kesilmesi çok büyük kan kaybına yol açabilmektedir. Kanın durdurulması amacıyla tırnak mısır ununa bulanabilir ya da küçük bir parça mısır hamuru bu bölgeye yapıştırılabilir. Tırnak kesimi aşağıdaki şekilde ve 1-2 mm. geçmeyecek şekilde yapılmalıdır.








                           




                 
Yine kanat kesiminde olduğu gibi evcilleşme sürecinde aksamaya yol açabileceğinden tırnak kesiminin papağan sahibi dışında ve uzman bir kişi tarafından yapılmasında fayda vardır. Tırnakların kesilecek raddeye gelmemesi amacıyla piyasada kolaylıkla bulunabilen ‘törpü’ tünekler de kullanılabilmektedir.

                                

 
 
 
jakopapaganı sitesinden alıntıdır                                 

22 yorum:

  1. Yorumunuz için teşekkür eder , Hurda alim merkezinin çalışmalarında başarılar dilerim...

    YanıtlaSil
  2. Çok faydalı bilgiler. Bir papağanım yok ama çok sempati duyorum. Zaten tüm hayvanları seviyorum. Uygun ortamım olursa isterim doğrusu.

    YanıtlaSil
  3. Sayın Begonvilli Ev ;
    Teşekkür ederim.İlerde papağan sahibi olursanız sıkıntı yaşadığınız konularda yardımcı olmaya çalışırım.Papağan beslemenin vermiş olduğu mutluluk ve huzuru ertelemeyin bence.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  4. faydalı bi bilgi olmuş teşekkür ederim...
    çalışmalarınızda başarılar dilerim sizlere...

    YanıtlaSil
  5. Sayın Petshop;
    Bende size teşekkür ederim.Selamlar...

    YanıtlaSil
  6. Merhaba. Jakomuzun kanadını kestirmek konusunda çok kararsızım. Evimizde bir de köpeğimiz var. Ve fazla miktarda kırılıp ona zarar verebilecek eşya var. Uçma sorunu ortadan kalkarsa yaralanma ve köpeğime yakalanma riski de o kadar azalır. :) fakat kıyamıyorum. Onun için zalimce olduğunu düşünüyorum. Sizce ne yapmalıyı? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Sayın Dilek ;
    Bloğa hoş geldiniz.Papağanlarda kanat ayarı en tartışmalı konudur.Benim şahsi düşüncem kanat ayarının gereksiz olduğudur.16 yıldır Jako besliyorum ve hiç bir gün kanat ayarı yaptırmayı düşünmedim.Kanat ayarı papağanlarda psikolojik travmalarada yol açmaktadır.Benim yorumum böyle son karar elbetteki sizin.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  8. jakoma kanat ayarı yaptıracaktım ama sanırım artık yaptırmayacağım... teşekkürederim

    YanıtlaSil
  9. Esra Hanım isabetli kararınız için sizi tebrik eder , bir Jako sever olarak teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  10. Ben jako'ma kanat ayarı yaptıralı 1 ay oldu.En son serbest bıraktığımda sanki daha fazla uçabildiğini gördüm.
    Kanadından kesilen tüyler yeniden çıkarmı? (Kanat ayarı yapma sebebim yazlıkta jako'yu T tüneğinde serbest bırakıyorum.Kanat ayarı olmasa çekip gider.Ve jako'ya eğitim vermem imkansızlaşır)

    YanıtlaSil
  11. Furkan Bey ;
    Kanat ayarı yapılan bir Jako rüzgarın yardımıyla kolayca havalanabilir.Hiç bir faydası olmayan kanat ayarını ben tavsiye etmiyorum.Zamanla tüyler uzar.Umarım kanat ayarı yapılması Jakonuzu psikolojik anlamda çok sarsmamıştır.

    YanıtlaSil
  12. Meftun Bey;
    Size önceden de yazmıştım sağolun ilgilenmiştiniz ancak az yoğun olan bir kısımdan yazmamı önermiştiniz burdan yazıyorum. Ben Paşayı kafesten çıkardığımı ve birdaha sokamadığımı ne yapmam gerektiğini sormuştum sorduğum gün Paşayı içeri sokabildim ve ardından beş gün hiç çıkarmadım ancak bu beş gün sürekli kafesin içine elimi sokarak çeşitli yemeklerle besledim nar mandalina vs. gayet keyifle elimden aldı ve yedi bunları kafes içinde takla atıyor ötüyor hatta bu sabah oğlum naber bile dedi :) ve bende artık dışarı çıkarmanın vaktididr dedim ancak umduğum gibi olmadı bloğunuzda bulunan bir haftada evcilleştirin kısmındaki gibi sopaya çıkma eğitimine başladım ancak sanırım sonuç sopadan korkan bir kuş yaratmak oldu. Yani eğitim başarısız oldu sopaya çıkaramadım şimdi sopayı yaklaştırdığımda hemen hırlıyor ama aynı sopayı kafes ütüe koyup tünek yapınca orda duruyor sizce ne yapmalıyım çok agresif değil tek isteğim sopaya yada koluma çıkması o kadar ne öneririsiniz
    Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  13. Ardahan Bey ;
    Herşey güzel gidiyor.Son ürkütme durumundan sonra eğitime 15 20 gün ara verin.Jakonuzun üstüne gitmeyin.Size biraz daha alışsın ona müsaade edin.Hızlı davranmak sanıldığı gibi ileri değil geri götürür bunu unutmayın.Tebrikler konuşan bir Jakonuz var.Bazıları sizin kadar şanslı olmayabiliyor.
    Bir süre bekledikten sonra (15 gün ya da 1 ay) elinizi ya da kolunuzu uzatın gelmesini bekleyin.Ama bunun için bir süre daha alışsın size güvensin.Bu dediğimi hemen yaparsanız sonuç alamazsınız.Çünkü şu an size tam güvenmiyor.Sopa tekniği sizin Jakonuz için uygun değil gibi.Sopa tekniğini unutun.Selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meftun Bey gerçekten ilginiz için çok teşekkür ediyorum bugün yeteri kadar korkuttum kafesine sokup eğitime dediğiniz gibi ara vereceğim hala güvensizlik olduğu çok açık gerçekten çok ürkütmüş olmalıyım son bir sorum daha olacak sizce kafese soktuktan sonra eğitime ara vereceğim ya o sürede hiç dışarı çıkarmalı mıyım?
      Saygılar

      Sil
  14. Ardahan Bey ;
    Ben yeni alınan Jakoların kafes dışına çıkarılmasını şu nedenle önermiyorum : Kuşu tekrar kafese alırken sahibi tarafından ürkütülme riski , ortama yani oda ve kafesine henüz alışmayan Jakonun dışarda uçarken kendini cama duvara çarpma riski , Jako sahibinin kuşu henüz tanımadığı için Jakonun oda içerisinde ne yaramazlık yapacağını kestirememesi (elektrik kablosu kemirme , mobilyalara zarar verme v.b) sizin Jakonuz çok yeni sayılmaz.Çıkartın ya da çıkartmayın demek istemiyorum.Yukardaki nedenleri değerlendirip karar verin.Kararınız doğru olacaktır.Selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meftun Bey benimde Jakom yeni henüz 9 gündür bende ve dediğiniz gibi sokarken ürkütüyorum duvarlara çarptı etrafa henüz alışmış değil ve sanıyorum ki bir daha ki eğitime kadar çıkarmamam en doğrusu bilgileriniz ve yardımlarınız için teşekkür ediyor iyi günler diliyorum.

      Sil
  15. Yaklaşık olarak sekiz ay önce eminönünden bir jako aldık ve sanırım kanat ayarı veya o tarz birşey zaten yapılmıştı ve yere çakılıyordu surekli. hayvanlarla ilişkide eğitim diye birşeye zaten inanmıyorum dediğim gibi bu bir ilişki,iletişim.
    Fakat uzun zaman geçmesine rağmen hala uçamıyor ve kanatları tam çıkmadı,artık bize alıştı kafasını sevdiriyor.evde iki tane de kedimiz var kendine güvenebilmesi için onunda uçabilmesini istiyorum.kanatları tam olarak ne zaman çıkar?

    YanıtlaSil
  16. Sayın isolee ;
    Jakonuz ilk tüy dökme - değişim döneminde (tüy dökümü normal bir dönemdir. tüy yolma ile karıştırmayınız ) eski kesilmiş tüylerini dökecek , yerine yenilerini çıkaracaktır. İlk çıkan tüyler çok sağlıklı olmayabilir , kırılabilir. Daha sonraki tüy değişiminde daha sağlıklı tüyler çıkacaktır. Bunun için birkaç yıl beklemeniz gerekecektir. Selamlar...

    YanıtlaSil
  17. Sayın Meftun Bey,
    Size daha önce de buradan yazmıştım ilgilenmiştiniz öncelikle bunun için teşekkür etmek istiyorum. Benim Jakom Paşa 3 aydır bende daha önce bahsettiğim gibi kendisi konuşuyor bağırma hırlama yok evi öğrendi belli güzergahta uçup kafesine dönüyor yemek için girip çıkıyor hiçbir sorun yok evcil diyebilirim son çabalarım sayesinde gagasını sevebiliyorum hatta zorlarsa kafasına doğru gidiyorum ancak çok geri çekiliyor sadece çok az dokunabiliyorum benim sorunum şu 3 ay olmasına rağmen hırçın ve aksi olmamasına rağmen hiç bir şekilde koluma çıkmıyor ve dediğim gibi gagası hariç kendisine dokundurtmuyor. İnternetten bir çok video izledim ele getirme sevme eğitimiyle ilgili ancak ordaki kuşların aksine Paşa kolumu uzatır uzatmaz uçup gidiyor videolardaki kuşlar bağırıyor çağırıyor ama sıkışınca mecbur kola çıkıyorlar benim Paşa ise hırlamadan tıslamadan direk uçup uzaklaşıyor sizce ne yapmalıyım? Koluma çıkıp daha rahat sevebilsem hiç bir sorunum kalmayacak ama maalesef 3 ay olmasına rağmen sıkıntım devam ediyor. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ardahan Baysal ;
      Kola çıkma konusunda eğitim vermeniz gerekiyor. Siz kolunuzu uzattığınızda bunun ne anlama geldiğini bilmediğinden uzaklaşıyor. Eğitim sayfasındaki konuları gözden geçirebilirisiniz.

      Sil
  18. Meftun bey oncelille vermis oldugunuz tum bilgiler icin tesekkur ediyorum ben jakomu elden baska birinden aldım ve aldigim kisi getcekten cok bakimsiz birakmisti kafesinin alti pislik doluydu neyse soruma gelirsek jakoma daha onceden kanat ayari yapilmis ama 2 ay gibi bir surecte gunluk banyolarini ve nem ortamini saglayarakyan kanatlarina bakim yapmasini sagladim elime geliyor elden yem yiyor kafadini kasitiyor Kanatlarina bile dokunabiliyorum (geldiginde cok hircindi) ama jakom govde bolgesindeki tuylerini yoluyor petshoptan cesitli ilaclar aldim veterinerimle gorustum ama bir turlu tuylerini koparmasini engelleyemedim ve her gecen gun biraz daha aciliyor buda benim canimi sıkıyor bu konu hakkinda ne yapmam gerekiyor dusuncelerimin arasinda şu da var tabiki ben kanat ayari yaptirmayi dusunmedim hic daha onceden yapilmis olan kanat ayari uzamaya basladi ve geldiginden daha uzak mesafeye ucabiliyor tam manada ne ucabiliyor nede ucamiyor bu jakomu strese sokmus olabilir mi ne yapmam gerekiyor tekrardan kanat ayarimi yaptirayim yoksa baska bir tavsiyeniz var mi ? Acil olarak yardiminizi bekliyorum saygilar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Murat Bey ;
      Jakolarda tüy yolma olayı en sevimsiz , çözümü en zor konuların başında gelir. Sorunuza bir iki cümle ile cevap vermek mümkün değil. Zaten bu olayın tek bir çözümüde yok. Tüy yolma sorununun tamamen giderilmesi hem çok zor hemde çok zaman alabiliyor. Blogda tüy yolma ile ilgili 5 ayrı sayfa var. Bu sayfaların tamamını inceleyip uygulamaya çalışın. Son çare ELİZABETH TASMASI. Fakat bundan önce sayfaları detaylı inceleyin.
      İkinci bir kanat ayarı yaptırmayın. Zaten tüy yolma sorunu en çok kanat ayarı yapılan kuşlar ile sık sahip değiştiren ilgilenilmeyen kuşlarda görülüyor.

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.