Jakolarda Görülen Hastalıklar veTedavi Yöntemleri :
Papağanın sağlıklı olup olmadığı aşağıdaki sorulara vereceğiniz yanıtlara göre belirlenebilir
-Sürekli uyur vaziyette mi ?
-Kafesin tabanında mı duruyor ?
-Bakışları donuk mu?
-Gözleri sürekli yarı açık ya da tamamıyla kapalı mı duruyor ?
-Dışkısı kanlı, parazitli ya da çok sulu mu?
-Kafese yaklaştığınızda sizin hareketlerinize duyarsız mı?
-Tüneğin üstüne yatar şekilde mi duruyor?
-Hiçbir şey yemiyor / içmiyor mu?
-Tüyleri kirli ve / veya yolunmuş mu?
-Dengesiz ve uyumsuz mu hareket ediyor?
-Burun veya göz akıntısı var mı?
-Zor mu nefes alıyor?
-Nefes alırken hırıltı ya da ses çıkıyor mu?
-Nefes alırken kuyruğu da hareket ediyor mu?
-Göğüs kısmı nefes alırken çok mu hareket ediyor?
-Tüyleri kabarmış bir şekilde mi duruyor?
Bu sorulardan herhangi birine yanıt evet ise o papağanın sağlık sorunu olmasıbüyük ihtimaldir.Dikkat edilmesi gereken hususlar ve yaratacağı sorunlar:Elektrik kabloları: Dolanma, kemirme sonucu elektrik çarpmasıÜstü açık su dolu kovalar, sürahiler: BoğulmaAçık çekmece ve dolaplar: Dolanma, boğulmaAyaklı veya tavan pervaneleri: Çarpma sonucu açık yaralar, cereyan sonucunda ciddi rahatsızlıklarKlima: Ani ısı değişiklikleri sonucu ciddi rahatsızlıklarYanan ocaklar ve diğer sıcak cisimler: Yanma, açık yaralarDeterjan, çamaşır suyu gibi temizleyiciler: ZehirlenmeHer tür kimyasal: ZehirlenmeHer tür böcek ilacı: Zehirlenme, ani ölümHer tür aerosol, oda parfümü, tekstil parfümü: Zehirlenmeİp, tül gibi malzemeler: Takılma, boğulmaTeflon (ısı ile ortaya çıkan duman) : Zehirlenme, ani ölüm (Not: Kızgın tava, tencere gibi araçlardan çıkan ve insanları hiç etkilemeyen duman papağanınızıdakikalar içerisinde öldürebilir.)Bazı ağaç dalları: Zehirlenme, ani ölümBazı ev bitkileri, toprak: Zehirlenme, ani ölüm (Bu konuda ayrıntılı bilgi sahibi olamadığımızdan her türlü ev bitkisinden korumakta fayda vardır)Çinko kurşun vb. ağır metaller: ZehirlenmePas, küf: Zehirlenme, çeşitli rahatsızlıklarHer türlü ilaç (hap, krem): Zehirlenme, ani ölümKokulu mum, tütsü, sigara dumanı: Zehirlenme, çeşitli rahatsızlıklarSivri cisimler: Açık yaralarUzun süre direkt güneş ışığı: Dehidrasyon, güneş çarpması
GörülenHastalıklarveTedaviYöntemleri:ASTIM :BELİRTİLERİ: Kuşun soluk almada zorluk çekmesi, sık sık ve hırıltılı soluması ile kendini belli eden bir hastalıktır. Astımlı kuş ötmeye karşı isteksiz ve ötüş kalitesinden çok şey kaybetmiştir. Genellikle uzun süren bronşitlerden sonra ortaya çıkması tanıtıcıbir niteliğidir.
NEDENLERİ: Yerleşmiş nezle ve bronşitin, bakımsızlık, kirli ve dumanlıhava tozlu yem ve tozlu ortam gibi elverişsiz koşullar ve tedavisizlik gibi etkenlerle solunum organlarında kronik, iyileştirilmesi güç bir rahatsızlığa dönüşmesidir.
TEDAVİSİ: Maalesef kronikleşmiş durumlarda kesin bir tedavi yoktur. Hastalık henüz bronşit halinde iken veya hastalığın henüz başlangıcında iken yukarıda sayılan elverişsiz koşulların ortadan kaldırılması iyi ve sürekli bir bakımın sağlanmasıyla önlemek mümkündür .Astım başlangıcı da iken, bronşit tedavisinin yanı sıra mentol, nane ruhu okaliptüs buğuları yapılması soluk açmada ve iyileşme sürecinin kısaltılmasında yararlı olur. Buğulama şu şekilde uygulanır. Sıcak bir tuğlanın üzerine oturtulan madeni kap içindeki kaynar suya adları anılan soluk açıcılardan biri damlatılır .Astımlı kuşun bulunduğu kafes bu kabın yanına yerleştirilir ve her ikisinin üzeri tek bir örtüyle örtülerek, hasta kuşun bundan en büyük yararı görmesi sağlanır. Bu arada soluk açıcıilaçların kanaryanın rahatsız olacağı ölçüde fazla damlatılmamasına dikkat edilmelidir. Kronikleşmiş astımlarda hazır olarak satılan astım ilaçlarından da yarar sağlamak mümkündür.AŞIRI YAĞLANMA :BELİRTİLERİ: Kuşun gözle görülür biçimde toplandığı hareketlerinin hantallaştığı ötme istek ve gücünün azaldığı, solunum güçlüğü çektiği görülür. Avuca alınıp karın tüyleri üflendiğinde derinin yağlı buruşuk bir görünüm taşıdığı görülür. Aşırı şişmanlığın üremede de bazı eksikliklere ve döllenme güçlüklerine, iktidarsızlıklara neden olduğu unutulmamalıdır.
NEDENLERİ: Kuşkusuzbaşlıca nedeni dengesiz ve aşırı besleme, proteince zengin ve unlu besinlerin gereğinden fazla verilmesidir. Bunun yanı sıra kanaryaya hareket etme olanağıtanımayan küçük kafesler de aşırı yağlanma yapabilir.
TEDAVİSİ: İlk önlem olarak, kuşu daha geniş ve hareket etme olanağı bulabileceği büyük bir kafese alınır. Besin değeri yüksek ve yağlandırıcı, şişmanlatıcı besinler kesilerek bol oranda meyve ve yeşillik verilir. Bundan sonraki devrelerde yem konusunda son derece dikkatli kavranmak, kuşun yakabileceği oranda ve dengeli bir beslenme sağlamak gerekecektir.AYAK ŞİŞLİĞİ :Hastalığın belirtileri şunlardır:kuşun ateşi çıkar, ayak bileklerinde şişmeler görülür, parmaklarını kapatamaz hale gelir ve ayak tabanlarında şişmeler ve yaralar görülür.Tedavisi:“Teramycn” merhem kullanılabilir. ¼ Aspirin toz haline getirilip merhemle karıştırılır, haricen sabahtan ayaklara, tabanlara sürülür. Akşamda saf vanodin e kuşun ayakları sokulur ve ağızdan 1, 2 damla Baytril damlatılır. Bir hafta süreyle bu tedavi sürdürüldüğünde kuşta gözle görülür bir iyileşme gözlenir.BRONŞİT : BELİRTİLERİ: Bronşitli kanaryada gözlenebilecek en belirgin araz, solunum güçlüğü, sık sık nefes alma ve soluk alırken duyulan hırıltıdır. Hastalığın ilk devrelerinde yüksek ateş görülür, eğer önlem alınmazsa hastalık kuşların ölümüne yol açabilir.Burun Hastalığı: Genel olarak bir KÜF-MANTAR hastalığıdır. Papağan ve Muhabbet Kuşlarının burun delikleri, dış hava alma organlarıdır. Bu deliklerde de sık sık akciğer ve hava keselerinde olduğu gibi küf mantar hastalığı ortaya çıkabilmektedir. Kuşun burnunda akıntı olması ve şişkinlikler meydana gelmesi, bakteriyel enfeksiyonlarda da olabilir. Bu durumda burun bölgesinde değişiklikler olabilir. Burun deliklerine yerleşen Küf-mantarları, burun deliklerini tahrip ederler ve deliklerin büyümesine neden olurlar. Bu durumda deliklerde biriken tortullar temizlenmelidir. Bu hastalığın başlıca nedeni A vitamini eksikliğidir. Burunda Küf-Mantarı hastalığına en sık olarak Gri Papağanlarda rastlanmaktadır. Kuşun deliklerinin daima temiz olmasına dikkat edilmelidir. Kuşun eğer burun bölgesini kaşıyorsa derhal tedaviye başlanıp hastalığın ilerlemesi önlenmelidir.
NEDENLERİ: Şiddetli üşütme ve soğuk algınlığı sonucunda ortaya çıkan, solunum yollarının iltihapla tıkanması şeklinde tanımlanması mümkün olan bir hastalıktır. Soğuk algınlığına ve nezleye neden olan etkenlerin erken önlem alınıp giderilmediği takdirde bronşite dönüşme olasılığı kuvvetlidir.
TEDAVİSİ: Tedavisi, soğuk algınlığı ve nezle tedavisine paralel özellikler taşır. İlk önlem olarak kanarya daha sıcak bir yere taşınır. Gagası açılarak bir damla bal damlatılarak susaması sağlanır. Suyuna bir damla TERRAMCINE damlatılmış ve ılıtılmış su verilir. Nezlede olduğunca B ve C vitaminlerinin direnç artırıcı ve iyileştirici etkisinden yararlanılmalıdır. Bu amaçla vitamin ihtiva eden ampullerden bir damlalık aracılığıyla birer damla alınarak içme sularına TERRAMYCINE ile birlikte damlatılmasından fayda görüleceği kuşkusuzdur. Kaynatılmış keten tohumu suyu da bu hastalıkta yararlanılan şifa verici bir ilaçtır.
ÇİÇEK : Kuşçuluk için Vebadır. En belirgin özelliği, kesin ve çabuk kitlesel ölümlerdir. Çok çabuk bulaşır ( 7-8 gün içinde). Gaga, göz çevresi ve ayaklarda gözükür. Hastalanan kuş aşısı yapılmazsa 8 günde, ağzını aça aça, kuyruğunu sallaya sallaya ölür.
Çiçek hastalığı virüstür.
Tedavisinde antibiyotikler faydalı olmaz. Tek yapılacak şey kümese yabancı kuş getirmemek, ziyaretçileri yasaklamak, eğer kümese ziyaretçi almak zorunda iseniz üst baş değiştirmek, en azından üzerine önlük, başına şapka giydirip ayakkabısını çıkartıp terlikle sokmak gerekir. Kümesi temiz tutup sık sık değişik dezenfektanlarla yerleri duvarları ve malzemeleri temizlemek gerekir.
Kanareien Pocken adlı bu aşı yurt dışından getirilmektedir. Yavru en az 6 haftalık olmalıdır. Hastalık olsun olmasın senede bir kez bütün kuşlar aşılanmalıdır.
Türkiye de hemen her kümeste çiçek mikrobu bulunur. Bu mikrop sıcak ve nemli yerler de salgın yaratır. Bu yüzden her yetiştirici 10. ayda mutlaka aşı yaptırmalıdır. Unutmayalım ki bu savaştan sadece aşı yaptırarak başa çıkabiliriz.
Gaga Üstü Eti Uyuz Hastalığı: Sık görülen bu hastalık, uyuz böcekleri tarafından oluşturulur. Bu böcekler gaga üstündeki deriye girerek, gaga kenarından başlayıp, burun üzerindeki et bölümüne, oradan da göz kapaklarına yayılırlar. Bu parazitlerin diğer tüysüz bölgelere ve hatta ayaklara kadar uzandıkları da görülür. Hastalığa yakalanan kuşlar çok kaşınırlar ve hemen tedavi edilmeleri gerekir. Aksi taktirde gagada deformasyonlar oluşabilir. Birlikte tutulan tüm kuşları da tedaviye katmak gereklidir. Çünkü bazı kuşlar bu hastalığa yakalanmadıkları halde taşıyıcı olurlar. . Teşhiste yanılgı olmaması için muhabbet kuşlarının dişilerinin gaga üstü etlerinin rengi kahverengi, erkeklerde de mavi olur, bu bilgiyi tekrarlamakta yarar vardır.
Çiçek hastalığı virüstür.
Tedavisinde antibiyotikler faydalı olmaz. Tek yapılacak şey kümese yabancı kuş getirmemek, ziyaretçileri yasaklamak, eğer kümese ziyaretçi almak zorunda iseniz üst baş değiştirmek, en azından üzerine önlük, başına şapka giydirip ayakkabısını çıkartıp terlikle sokmak gerekir. Kümesi temiz tutup sık sık değişik dezenfektanlarla yerleri duvarları ve malzemeleri temizlemek gerekir.
Kanareien Pocken adlı bu aşı yurt dışından getirilmektedir. Yavru en az 6 haftalık olmalıdır. Hastalık olsun olmasın senede bir kez bütün kuşlar aşılanmalıdır.
Türkiye de hemen her kümeste çiçek mikrobu bulunur. Bu mikrop sıcak ve nemli yerler de salgın yaratır. Bu yüzden her yetiştirici 10. ayda mutlaka aşı yaptırmalıdır. Unutmayalım ki bu savaştan sadece aşı yaptırarak başa çıkabiliriz.
Gaga Üstü Eti Uyuz Hastalığı: Sık görülen bu hastalık, uyuz böcekleri tarafından oluşturulur. Bu böcekler gaga üstündeki deriye girerek, gaga kenarından başlayıp, burun üzerindeki et bölümüne, oradan da göz kapaklarına yayılırlar. Bu parazitlerin diğer tüysüz bölgelere ve hatta ayaklara kadar uzandıkları da görülür. Hastalığa yakalanan kuşlar çok kaşınırlar ve hemen tedavi edilmeleri gerekir. Aksi taktirde gagada deformasyonlar oluşabilir. Birlikte tutulan tüm kuşları da tedaviye katmak gereklidir. Çünkü bazı kuşlar bu hastalığa yakalanmadıkları halde taşıyıcı olurlar. . Teşhiste yanılgı olmaması için muhabbet kuşlarının dişilerinin gaga üstü etlerinin rengi kahverengi, erkeklerde de mavi olur, bu bilgiyi tekrarlamakta yarar vardır.
Göz Kapağı İltihabı: Hava cereyanı ve tüneme ağaçlarının temiz olmaması nedeniyle oluşur. Kuş kaşıma amacıyla gözünü temiz olmayan bir tüneme ağaçlarına sürecektir. Diğer bir neden de sigara dumanıdır. Tedavi için, gözün papatya çayında banyo edilmesi veya antibiyotikli merhem kullanılması gerekir.
GÜNEŞ ÇARPMASI: Belirtileri: Güneş altında duran kafeslerde bir de bakarsınız ki kanaryanız kafesin dibinde boylu boyunca yatıyor, hiçbir kıpırdama yok. Bu bir güneş şokudur. Hiçbir yerinin tutmadığı, felç halinin görüldüğü olaylar da vardır. Eğer önlem alınmaz ve uzun süre bu durumda bırakılırsa kanarya ölebilir de.
Nedenleri: Kanaryaların direkt güneş ışığı alan yerlerde ve 24 santigrattan yukarı ısılarda bırakılmamaları gerektiğine değinilmişti. Fazla sıcaklık ve dik gelen güneş ışınları kanaryayı fazlasıyla rahatsız eder; aşırı hallerde hastalanmasına neden olur.
Tedavisi: İlk iş olarak kanarya direkt güneş ışığı almayan ve ışın sıcak olmayan bir yere alınmalı. Başı, ayakları ispirtoyla ıslatılmalı ve masaj yapılmalıdır. Böylece serinlemesi ve kan dolaşımının normale dönmesi sağlanmış olur. Ağzının açılarak iki damla gliserin damlatılmasında da yarar vardır.
Nedenleri: Kanaryaların direkt güneş ışığı alan yerlerde ve 24 santigrattan yukarı ısılarda bırakılmamaları gerektiğine değinilmişti. Fazla sıcaklık ve dik gelen güneş ışınları kanaryayı fazlasıyla rahatsız eder; aşırı hallerde hastalanmasına neden olur.
Tedavisi: İlk iş olarak kanarya direkt güneş ışığı almayan ve ışın sıcak olmayan bir yere alınmalı. Başı, ayakları ispirtoyla ıslatılmalı ve masaj yapılmalıdır. Böylece serinlemesi ve kan dolaşımının normale dönmesi sağlanmış olur. Ağzının açılarak iki damla gliserin damlatılmasında da yarar vardır.
HALSİZLİK : BELİRTİLERİ: Kuşun son derece halsiz, güçsüz ve mecalsiz olmasıyla eski hareketliliğini, canlılığını kaybetmesiyle, ötmeye ve yeme karşı hissedilir oranda isteksiz davranmasıyla tanınır. Hastalığın ilerlemesi halinde karın derisinin rengi koyulaşır, kırmızı ve hatta giderek mor bir renk alır.
NEDENLERİ: Kötü yaşama koşulları, kötü isli dumanlı, sigara kokulu, havasız yerler, tek yanlı ve yetersiz beslenme soğuk algınlığı ile ilişkili hastalıklarda çok uzun süren devrelerde, bu devreler içinde beslenme bozuklukları zafiyetin nedenlerinden sayılabilir.
TEDAVİSİ: Kuşun elverişli koşullara kavuşturma ve iyi bir beslenme sağlama alınacak başlıca önlemler arasında yer alır. Bu amaçla kuşu temiz havalı, ışık alan, rutubetten uzak, ısısı normal bir yere alınır. İştah açıcı yem ve yeşillikler, meyveler, karma yemler, kuvvet mamaları ile dengeli bir beslenme sağlanır.
NEDENLERİ: Kötü yaşama koşulları, kötü isli dumanlı, sigara kokulu, havasız yerler, tek yanlı ve yetersiz beslenme soğuk algınlığı ile ilişkili hastalıklarda çok uzun süren devrelerde, bu devreler içinde beslenme bozuklukları zafiyetin nedenlerinden sayılabilir.
TEDAVİSİ: Kuşun elverişli koşullara kavuşturma ve iyi bir beslenme sağlama alınacak başlıca önlemler arasında yer alır. Bu amaçla kuşu temiz havalı, ışık alan, rutubetten uzak, ısısı normal bir yere alınır. İştah açıcı yem ve yeşillikler, meyveler, karma yemler, kuvvet mamaları ile dengeli bir beslenme sağlanır.
İSHAL : Mikrobik ve gıdaya bağlı olmak üzere iki türlüdür. Mikrobik olmayan ishalde diyet uygulanır; Mama, yumurta verilmez sade ince yem ve yulaf verilir. Mamalıkta sürekli haşlanmış patates bulundurulmalı ve kaybettiği su kaybı için marulun kart yapraklarından veya ıspanak çok az olarak verilmelidir.
TEDAVİSİ: Mikrobik ishalde, kuşun pisliği tahlilinde çıkan sonuca göre ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Bazı ishal ilaçları ise şunlardır: sulfamazettin, koksidin, niflodin.
İshali önlemenin en önemli yöntemi, kafes/kümes ekipmanları nın temizliği, temiz su kullanımı, temiz mama ve yem kullanımı ile mümkündür. İspir ve benzeri tohumlar elenmeli, temiz kuru bir yerde muhafaza edilmeli, zaman zaman koklanıp kokusunun normal olup olmadığı tespit edilmelidir. Küf kokusu olan tohumlar asla kullanılmamalıdır.
İŞTAHSIZLIK : BELİRTİLERİ: Kuşta yem yemeye karşı genel bir isteksizlik ve durgunlukla kendisini belli eder.
NEDENLERİ: Çoğunlukla kuşun daha önce alışık olduğu yemin dışında bir besin rejimi uygulanması veya tekdüze bir yemle beslenmesi ile görülür. Bundan başka bazı hastalıklara bağlı olarak görülen iştahsızlıklar da vardır.
TEDAVİSİ: Kuşun arzu ettiği yemlerin verilmesi, çok bölmeli yemliklerde çeşitli yemler sunularak seçiminin kanaryanın tercihine bırakılması, iştah açıcı yeşillik ve meyvelerin verilmesi yararlıdır. İştah açma amacıyla hazırlanmış kanarya şuruplarından yararlanmak mümkündür. Eğer iştahsızlık belli bir hastalığın etkisiyle ortaya çıkmış bulunuyorsa, öncelikle onun ortadan kaldırılması gerekecektir.
KANAYAN YARALAR :
Genelde ur keserken ve ur düştükten sonra kanamalarla çok sık karşılaşılır. Kuşun yaraya tetrat (insan için) kapsülü içindeki toz dökülür. Hem antiseptik vazifesi görerek mikrop kapmasını engeller hem de kanı durdurur. Kanamayan tahriş olmuş, yapa derisi kalkmış yaralara da terramisin merhem sürülmesi tavsiye edilir.
KIRIK VE KANAMALAR :
Ayağı kırılan kuşa pamuk takviyeli bilezik takılarak kuşun kırık ayağı alçıya alınır. 10 gün içinde ayağın kaynadığı ve kırılan ayağın hiç aksamadığını görürsünüz. Bazı yetiştiriciler kırılan ayağa bant saramaya çalışırlar, hem zordur hem de yanlış kaynamalara sebep olur.
Kursak İltihabı: Boğulma belirtileri, kusma ve baştaki tüylerin birbirine yapışması, kursak iltihabı durumu olduğunu gösterir. Bu hasatlık bozuk yemler veya bozuk su nedeniyle ortaya çıkar. Bu hastalık A Vitamini noksanlığı ve böbrek bozukluklarında da olabilir.
TEDAVİSİ: Mikrobik ishalde, kuşun pisliği tahlilinde çıkan sonuca göre ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Bazı ishal ilaçları ise şunlardır: sulfamazettin, koksidin, niflodin.
İshali önlemenin en önemli yöntemi, kafes/kümes ekipmanları nın temizliği, temiz su kullanımı, temiz mama ve yem kullanımı ile mümkündür. İspir ve benzeri tohumlar elenmeli, temiz kuru bir yerde muhafaza edilmeli, zaman zaman koklanıp kokusunun normal olup olmadığı tespit edilmelidir. Küf kokusu olan tohumlar asla kullanılmamalıdır.
İŞTAHSIZLIK : BELİRTİLERİ: Kuşta yem yemeye karşı genel bir isteksizlik ve durgunlukla kendisini belli eder.
NEDENLERİ: Çoğunlukla kuşun daha önce alışık olduğu yemin dışında bir besin rejimi uygulanması veya tekdüze bir yemle beslenmesi ile görülür. Bundan başka bazı hastalıklara bağlı olarak görülen iştahsızlıklar da vardır.
TEDAVİSİ: Kuşun arzu ettiği yemlerin verilmesi, çok bölmeli yemliklerde çeşitli yemler sunularak seçiminin kanaryanın tercihine bırakılması, iştah açıcı yeşillik ve meyvelerin verilmesi yararlıdır. İştah açma amacıyla hazırlanmış kanarya şuruplarından yararlanmak mümkündür. Eğer iştahsızlık belli bir hastalığın etkisiyle ortaya çıkmış bulunuyorsa, öncelikle onun ortadan kaldırılması gerekecektir.
Kabızlık: Hareketsizlik, yanlış beslenme başlıca sebepleridir. Taneli bitki, taze meyve ve yeşillik oranlarını arttırmalısınız. Kabızlık devam ederse ilaç tedavisi gerekebilir.
KAŞINTI VE BİTLER: Belirtileri: Kuşun sürekli kaşınması, gagası ile tüylerini sıkıştırmaya çalışarak didiklemesi, tüylerini kabarık tutarak sürekli silkinmesi ve gövdesini bir yerlere sürtmeye çalışması.
Sebepleri: Kuşun gövdesinde, tüylerinin arasında gözle görülebilen koyu renkli çok küçük canlılar var ise bunlar kaşıntıya neden olan asalak hayvanlar yani bitlerdir. Kuşların en büyük zararlılarındandır. Kuşu elimize aldığımızda kanat altı ve ense tüylerini hafifçe üflersek bitleri rahatça görebiliriz. Bu bitler kuşun geldiği yerden, başka bir hayvandan yada yeni alınmış bir kafes aksesuarından gelebilir. Eğer yavru ve yuva varsa bu kısımlarda kontrol edilmelidir. Aşırı oranda üredikleri zamanlarda öldürücüdürler. Bitleri gündüz faaliyette görme olanağı yoktur. Bunlar geceleri ortaya çıkarlar. Eğer kuş besleyen kişi biraz ihmalkâr yaradılışlı ve dikkatsizse, hızlı bir üreme sonucunda kuşu bir felâketle karşı karşıya kalacaktır. Çünkü bitler çok küçük olmaları nedeniyle pek kolay görülmezler, buna karşın büyük birer kan emicidirler. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında üreme sonucu çok çabuk çoğaldıklarından dikkatli olunmalıdır.
Kafeste bit olup olmadığını anlamak için kafes geceleri dinlenir. Kuşlar huzursuz ve kıpırtılı iseler bir bit hücumu karşısındalar demektir. Tehlikelidirler, özellikle yazın ortaya çıkan bu hayvanlar, akşamları kuşa rahat vermezler. Kuşun kanını emerek onun zayıf düşmesine ve hastalanmasına neden olurlar. Tünek başlıklarındaki delikler bitlerin saklanacakları yerlerin başında geldiklerinden, buraların incelenmesiyle de varlıkları anlaşılabilir. Bitkilerdeki bitler farklı olup, kuşlar için zararlı değildir. Bitin varlığını anlamak için kafesin köşelerine, saklı bulunan alt kısımlara, dar bölgelere ve tünek kamışlarının uç kısımlarına bakılmalıdır. Bitin kendisini görebileceğimiz gibi bıraktığı beyaz dışkılarını da noktalar halinde görebiliriz. Ayrıca yuva var ise elimizi yuvaya soktuğumuzda kıpırtılarını ve kaynaşmalarını hissedebiliriz. Daha da bilemiyorsak kafesin bir köşesine küçük bir pamuk parçası ya da beyaz mendil koyarsak bir kaç gün sonra burada yuvalandıklarını görebiliriz.
Tedavi: Bu bitlerden kurtulmak için eczane veya Petshop lardan temin edilecek bit spreyi kullanılmalıdır. Bu tedaviye 2 - 3 gün ara ile bir kaç kez tekrarlanmalıdır. Bit spreyi kuşun tüm vücuduna, özellikle kanat altına ve boyun bölgesine sıkılmalıdır. Kuşun yüz, gaga ve göz kısmına sıkılmamasına dikkat edilmelidir. Pire tozu da bu derdinizi çözümleyecektir. Ayrıca "Jakotin" adlı ilaç ve opigal 5 tozu, rin tozu, Ektogal, lizol, karbonil, kreolin, madeni esanslar, kâfur türü maddelerde kullanılabilir. Bu tozlar tünek başlıklarındaki deliklere, kafesin kenar kıyı köşelerine serpilerek, kanaryaların kanat altlarına dökülerek çok olumlu sonuçlar alınabilir. Bitlerin kökü kazınabilir. Özellikle kuluçka devrelerinde yuvalıkların büyük bit yuvaları olacağını; bunların yavruların kanlarını emerek ölümlerine sebep olacağını hatırlatırız. Yuvaların ilaçlanmasında yavruların tozdan zarar görmemesi için dikkatli davranılmasını tavsiye ederiz. Daha iyisi, bit bulundurabileceği düşünülen eski yuvalığın alınarak yerine yenisinin konulmasıdır. Kafesin içinin temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi de önemlidir. Özellikle kafesin köşelerine, saklı bulunan alt kısımlara, dar bölgelere ve tünek kamışlarının uç kısımlarına yuvalanırlar. Bu nedenle, ya kafes ve aksesuarları sıcak su ile iyice yıkanmalı yada bahsedilen spreyden kafesin özellikle bu kısımlarına sıkılmalıdır.Kafeste bit olup olmadığını anlamak için kafes geceleri dinlenir. Kuşlar huzursuz ve kıpırtılı iseler bir bit hücumu karşısındalar demektir. Tehlikelidirler, özellikle yazın ortaya çıkan bu hayvanlar, akşamları kuşa rahat vermezler. Kuşun kanını emerek onun zayıf düşmesine ve hastalanmasına neden olurlar. Tünek başlıklarındaki delikler bitlerin saklanacakları yerlerin başında geldiklerinden, buraların incelenmesiyle de varlıkları anlaşılabilir. Bitkilerdeki bitler farklı olup, kuşlar için zararlı değildir. Bitin varlığını anlamak için kafesin köşelerine, saklı bulunan alt kısımlara, dar bölgelere ve tünek kamışlarının uç kısımlarına bakılmalıdır. Bitin kendisini görebileceğimiz gibi bıraktığı beyaz dışkılarını da noktalar halinde görebiliriz. Ayrıca yuva var ise elimizi yuvaya soktuğumuzda kıpırtılarını ve kaynaşmalarını hissedebiliriz. Daha da bilemiyorsak kafesin bir köşesine küçük bir pamuk parçası ya da beyaz mendil koyarsak bir kaç gün sonra burada yuvalandıklarını görebiliriz.
KANAYAN YARALAR :
Genelde ur keserken ve ur düştükten sonra kanamalarla çok sık karşılaşılır. Kuşun yaraya tetrat (insan için) kapsülü içindeki toz dökülür. Hem antiseptik vazifesi görerek mikrop kapmasını engeller hem de kanı durdurur. Kanamayan tahriş olmuş, yapa derisi kalkmış yaralara da terramisin merhem sürülmesi tavsiye edilir.
KIRIK VE KANAMALAR :
Ayağı kırılan kuşa pamuk takviyeli bilezik takılarak kuşun kırık ayağı alçıya alınır. 10 gün içinde ayağın kaynadığı ve kırılan ayağın hiç aksamadığını görürsünüz. Bazı yetiştiriciler kırılan ayağa bant saramaya çalışırlar, hem zordur hem de yanlış kaynamalara sebep olur.
Kursak İltihabı: Boğulma belirtileri, kusma ve baştaki tüylerin birbirine yapışması, kursak iltihabı durumu olduğunu gösterir. Bu hasatlık bozuk yemler veya bozuk su nedeniyle ortaya çıkar. Bu hastalık A Vitamini noksanlığı ve böbrek bozukluklarında da olabilir.
KURUMA : Bu hastalık halsizlik ve göğüste kuruma olarak çoğunlukla ölüm halinde görülür. Kesin tedavisi olan bu ilaçlarla aynı zamanda yukarıda Baytiril’in çözemediği problemler için de etkilidir. Yani çok geniş etkili birçok hastalığa iyi gelen bir antibiyotiktir.
Biteral tablet: Bir tablet 8 eşit parçaya bölünür, bir parça bir sulukta eritilerek 8 gün boyunca kuşlara verilir. (Her gün 1/8 verilir.)
KUVVETLİ BAKIM HASTALIĞI: Belirtileri: Bu hastalığın belirtisi ayaklarda, tırnaklara yakın kısımların şişmesi ve ayak derilerinde mantar türü görünümler ya da döküntülerdir. Bu şişlikler yada belirtiler kuşun vücudunun diğer kısımlarında da gözlenebilir.Biteral tablet: Bir tablet 8 eşit parçaya bölünür, bir parça bir sulukta eritilerek 8 gün boyunca kuşlara verilir. (Her gün 1/8 verilir.)
Sebepleri: Kuşları seven her insan kuşunun bakımını elbette elinden geldiğince iyi yapmak ister. Ancak her türlü yiyecekleri temin etmek ve onu vitaminlerle kuvvetlendirmek her zaman kuşunuzun sağlıklı olması anlamına gelmez. Eğer birde normal yiyeceklerin yanında uzun süreli bal gibi kuvvetli besinler verir üstüne üstelik birde yine uzun süreli vitamin takviyesi yaparsak kuşumuz sağlıklı olmaz, aksine bu tür kuvvetli gıdalar sonucu ölüme kadar uzanan bir hastalığa yakalanır. Bu hastalığın adı halk dilinde zengin hastalığı dır.
Tedavi: Tedavisi için ise öncelikle verilen kuvvetli besinler bir süre kesilmeli ve normal yemlerinin yanı sıra bol bol yeşillik verilmelidir. Ayakların tedavisi için bir hafta boyunca iyileşme gözlenene kadar ayaklar alkole temizlenerek herhangi bir iyileştirici pomat (Terramcyn, Bactom, Lamisil, Exoderil vs. ) sürülür.
MANTAR Belirtileri, kuşlar bitliymiş gibi tiftiklenirler, tüylerde dökülme olur, vücudundaki kellikler ve görünen yerlerde, kızarıklıklar, pullanma gözükür ve bulaşıcıdır.
Nizoral şampuan :
Şampuan köpürtülerek suluklar, mamalıklar, yemlikler ve kafesin her köşesi yıkanır.
Nizoral tablet :
1 litre suya 1 tane hap atılır. 7 gün devamlı verilir. Her gün içme suyuna, taze olarak karıştırılır. Eczacının hazırladığı aşağıdaki solüsyon, açıkça gözüken kızartıların, beneklerin, pullanmaların üzerine pamuklu çubuk vasıtası ile 7 gün haricen sürülür. İyot solüsyonu 100cc olarak hazırlanacak, içine 50cc su ve 2 tablet Rabenzole atılıp, karıştırılacak ve pamuklu çubukla sürülecek.
Nizoral şampuan :
Şampuan köpürtülerek suluklar, mamalıklar, yemlikler ve kafesin her köşesi yıkanır.
Nizoral tablet :
1 litre suya 1 tane hap atılır. 7 gün devamlı verilir. Her gün içme suyuna, taze olarak karıştırılır. Eczacının hazırladığı aşağıdaki solüsyon, açıkça gözüken kızartıların, beneklerin, pullanmaların üzerine pamuklu çubuk vasıtası ile 7 gün haricen sürülür. İyot solüsyonu 100cc olarak hazırlanacak, içine 50cc su ve 2 tablet Rabenzole atılıp, karıştırılacak ve pamuklu çubukla sürülecek.
Mide ve Bağırsak Hastalığı: Dışkılarda meydana gelecek değişiklikler, bir çok hastalığın habercisi olabilirler. İshal durumunun devamlı olması ağır bir hastalığın mevcudiyetini gösterir. Dışkı içinde sindirilmemiş yemlerin görülmesi bir mide hastalığının işaretidir. Dışkının sarı renkte görülmesi ise karaciğer bozukluğu belirtisidir. Dışkıda kan görüldüğünde bu bir zehirlenme belirtisi göstergesidir. Zehirlenmeler çinko ve böcek öldürme ilaçlarından dolayı olabilir. İshal; zehirlenmelerin yanı sıra stres, kuşun bir yerden bir yere nakli ve yemlerdeki değişimlerdir. İshal ile birlikte yorgunluk, tüylerini kabartma iştahsızlık gibi haller görüldüğü taktirde ciddi bir hastalıktan şüphelenmek gerekir. Bu durumda dışkı tetkik edilerek hastalığa neden olan şey bulunup uygun bir tedavi uygulanır. Ayrıca vakit geçirilmeden röntgen çektirilmesi uygun olur. İshale karşı en uygun tedbirler iyi ve kaliteli yemler, ciddi bir temizlik alışkanlığı ve kafeslerde çok fazla miktarda kuşun bir arada bulundurulmamasıdır. Kabızlık; Dışkılamanın azalması, hareketsizlik, az yeme, tüyleri kabartma çok katı dışkı örnekli belirtilerdir. Kuşların dengeli olarak beslenmez yeterli derecede taneli bitki ve taze meyve ve yeşillik verilmezse sindirim dengeleri bozulur. Aşırı durumlarda veteriner tarafından lavman yapılabilir. Ayrıca veterinerinizin tavsiye ettiği ilaçlar ve uygun oranda yeşillik takviyesi bu sorunu çözecektir.
www.atlasakvaryum.com , www.harzrollerciyiz.com , www.jakopapagani.com sitelerinden faydalanılmıştır.
NEZLE : BELİRTİLERİ: Kuşunuzun burnunda ve gözlerinde bir akıntı görüldüğünde, bunun nezlenin ilk ve temel belirtileri olarak kabul edilerek derhal tedaviye başlanılması gerekir. Hastalık ilerledikçe burnun tıkandığı, gözlerin çapaklandığı ve kanaryanın soluk almakta zorluk çektiği görülür. Eğer önlem alınmazsa ağır oksijen yetersizliğinin ve mikrobik olan nezlenin yaptığı yüksek ateş sonucunda kanaryanızın ölmesi söz konusu alabilir.
NEDENLERİ: Mikrobik olması nedeniyle başka kuşlardan geçmesi mümkündür. Bununla birlikte yukarıda değindiğimiz soğuk algınlığına bağlı olarak üşütme sonucu oluşması daha yaygın olarak gözlenen bir haldir. Ani ısı değişiklikleri ve bazen de akşamüstleri yaptırılan banyo sonucunda ıslak veya nemli tüylerle bir gece geçiren kuşun şiddetle üşüterek nezleye tutulduğu çok görülmüştür.
TEDAVİSİ: İlk önlem olarak kuşu ısıca daha yüksek bir yere alınmalı ve eğer başka kuşlarla birlikteyse onlardan ayrılmalıdır. Gözlerdeki çapaklar ve akıntı asit borikli suyla silinmeli soluk almakta zorluk çektirecek oranda bir burun tıkanıklığı varsa, tuzlu suya batırılmış küçük bir tüy parçası burun deliklerine sokularak bu tıkanıklık giderilmelidir. Bundan sonra burun çevresi ve gözlere SIGMAMYCINE merhemi sürülmeli, ancak burun deliklerinin tıkanmamasına ayrıca özen gösterilmelidir. B ve C vitamini yüksek besinlerin verilmesinde suyuna bal karıştırılarak vücut direncinin artırılmasında yarar vardır. Bu arada hastalık geçinceye kadar suyuna her gün bir damla TERRAMYCINE konulmalıdır. Hastalık arazları kaydolduktan sonra kafesin sodalı sıcak sularla veya asit borikli suyla güzelce yıkanıp güneşte kurutulması mikropların öldürülmesi açısından yararlıdır.
Newcastle Hastalığı: Bir virüs hastalığıdır. Birçok kuş türünde görülen bu hastalık kendisini iştahsızlık, ateş, solunum güçlüğü, sulu ishal, başın ters dönmesi, göz kapakları iltihabı, uçamama ve denge kaybı gibi belirtilerle gösterir. Hemen arkasından kramplar, kendi çevresinde dönme ve nihayetinde ölüm gelir. Virüs; çiğ yumurta kabuğu veya serçe dışkısı ile kafese gelebilir. Bu hastalık birkaç gün içinde kafesteki tüm kuşların ölümüne neden olabilir. Hastalığın kesinleşmiş bir tedavisi yoktur. Bu hastalığa karşı, senede 2 defa aşı (ağızdan içirilerek) yapılmalıdır.
NEDENLERİ: Mikrobik olması nedeniyle başka kuşlardan geçmesi mümkündür. Bununla birlikte yukarıda değindiğimiz soğuk algınlığına bağlı olarak üşütme sonucu oluşması daha yaygın olarak gözlenen bir haldir. Ani ısı değişiklikleri ve bazen de akşamüstleri yaptırılan banyo sonucunda ıslak veya nemli tüylerle bir gece geçiren kuşun şiddetle üşüterek nezleye tutulduğu çok görülmüştür.
TEDAVİSİ: İlk önlem olarak kuşu ısıca daha yüksek bir yere alınmalı ve eğer başka kuşlarla birlikteyse onlardan ayrılmalıdır. Gözlerdeki çapaklar ve akıntı asit borikli suyla silinmeli soluk almakta zorluk çektirecek oranda bir burun tıkanıklığı varsa, tuzlu suya batırılmış küçük bir tüy parçası burun deliklerine sokularak bu tıkanıklık giderilmelidir. Bundan sonra burun çevresi ve gözlere SIGMAMYCINE merhemi sürülmeli, ancak burun deliklerinin tıkanmamasına ayrıca özen gösterilmelidir. B ve C vitamini yüksek besinlerin verilmesinde suyuna bal karıştırılarak vücut direncinin artırılmasında yarar vardır. Bu arada hastalık geçinceye kadar suyuna her gün bir damla TERRAMYCINE konulmalıdır. Hastalık arazları kaydolduktan sonra kafesin sodalı sıcak sularla veya asit borikli suyla güzelce yıkanıp güneşte kurutulması mikropların öldürülmesi açısından yararlıdır.
Newcastle Hastalığı: Bir virüs hastalığıdır. Birçok kuş türünde görülen bu hastalık kendisini iştahsızlık, ateş, solunum güçlüğü, sulu ishal, başın ters dönmesi, göz kapakları iltihabı, uçamama ve denge kaybı gibi belirtilerle gösterir. Hemen arkasından kramplar, kendi çevresinde dönme ve nihayetinde ölüm gelir. Virüs; çiğ yumurta kabuğu veya serçe dışkısı ile kafese gelebilir. Bu hastalık birkaç gün içinde kafesteki tüm kuşların ölümüne neden olabilir. Hastalığın kesinleşmiş bir tedavisi yoktur. Bu hastalığa karşı, senede 2 defa aşı (ağızdan içirilerek) yapılmalıdır.
ROMATİZMA : BELİRTİLERİ: Romatizmalı kuş, tünek üzerinde tutunamaz, düşer. Yürümekte zorluk çektiği, yürüyemediği, düştüğü yerde kaldığı, ayağa kalkamadığı görülür.
NEDENLERİ: Nem oranı yüksek serin ve rutubetli yerlerde sürekli yaşamak zorunda bırakılan kuşlarda, banyo yapıp geceyi ıslak veya nemli tüylerle geçirmeyi bir alışkanlık haline getiren kuşlarda görülür.
TEDAVİSİ: Hastalığın oluşmasına olanak tanımamak, hastalığı tedaviden çok daha kolay olduğu için, yukarıda alınan sakıncalı durumları yaratmamak ve romatizmaya meydan bırakmamak en iyisidir. Bununla birlikte hastalıklı kanaryanın içinde bulunduğu sakıncalı ortamdan kurtarılması, serin havalarda banyo yapmasına izin verilmemesi, geceleri ıslak ve nemli tüylerle bırakılmaması alınacak ilk önlemlerdir. Kafesin güneş gören bir odada güneş ışınlarının direkt vurmadığı bir yere asılması, kafes tabanının sürekli olarak kuru kumlarla örtülü olması ve kafesin nemli bırakılmaması yerinde bir tedbirdir. Tedavi olarak kuşun ayakları saf alkolde eritilmiş kafuru ile ovulmalı ve her gün tazelenen içme suyuna çeyrek aspirin eritilerek verilmelidir. Bu arada,içine balık yağı bulunan kuvvet mamasından da yarar beklenebilir.
NEDENLERİ: Nem oranı yüksek serin ve rutubetli yerlerde sürekli yaşamak zorunda bırakılan kuşlarda, banyo yapıp geceyi ıslak veya nemli tüylerle geçirmeyi bir alışkanlık haline getiren kuşlarda görülür.
TEDAVİSİ: Hastalığın oluşmasına olanak tanımamak, hastalığı tedaviden çok daha kolay olduğu için, yukarıda alınan sakıncalı durumları yaratmamak ve romatizmaya meydan bırakmamak en iyisidir. Bununla birlikte hastalıklı kanaryanın içinde bulunduğu sakıncalı ortamdan kurtarılması, serin havalarda banyo yapmasına izin verilmemesi, geceleri ıslak ve nemli tüylerle bırakılmaması alınacak ilk önlemlerdir. Kafesin güneş gören bir odada güneş ışınlarının direkt vurmadığı bir yere asılması, kafes tabanının sürekli olarak kuru kumlarla örtülü olması ve kafesin nemli bırakılmaması yerinde bir tedbirdir. Tedavi olarak kuşun ayakları saf alkolde eritilmiş kafuru ile ovulmalı ve her gün tazelenen içme suyuna çeyrek aspirin eritilerek verilmelidir. Bu arada,içine balık yağı bulunan kuvvet mamasından da yarar beklenebilir.
Psittacose: Chlamydia psittaci isimli bakterinin sebep olduğu, insana da bulaşabilen bir hastalıktır. Son 20 yılda yaygınlaşmıştır. Bakteri kuşun burun bölgesine, doku ve tüylerinin içine yerleşir. Kuşlarda iştahsızlık, hareketsizlik, uyku hali gibi belirtiler görülür. Burun salgıları ve tüylerdeki bakterileri soluma ile insana geçer. Gagalama ve ısırma yolu ile bulaşma ihtimali düşüktür. İnsanda üst solunum yollarından kan yolu ile tüm dokulara yayılır. Kuluçka devresi 7-14 gündür. Yüksek ateş, titreme, baş ağrısı, kuru öksürük, solunum güçlüğü, boyun ağrısı, farenjit, boyun lenflerinde şişme hastalığın insanlardaki belirtileridir. Her 4 hastadan birinde burun kanaması, kas ağrısı görülür. Hastaların %70 inde dalak büyür. Menenjit hastalığı ile karıştırılabilir.
Salmonella: Hastalığı taşıyan fareler tarafından kirletilmiş kuş yemleri, iyi kaynatılma mış yumurta kabuğu ve pişmemiş yumurta sarısı bu hastalığı papağanınıza geçirebilir. Salmonella insana da geçen bir hastalıktır. Hasta kuş sessizleşir, tüyleri kabarıktır. Kanlı ishal, zor nefes alımı, boynun bir tarafa dönük durması, kramplar bu hastalığın belirtileri olabilir. Yumurtayı kuşa vermeden çok iyi haşlamak, piyasada satılan kalitesiz, markasız açık yemleri almamak dikkat etmeniz gereken hususlardır.
SES KISIKLIĞI : BELİRTİLERİ: Kuşun ötüşün azalması, sesin kısılması veya tümüyle kaybolması ile tanınır.
NEDENLERİ: Ses kısıklığının nedenleri çeşitli olmakla birlikte bunları bir kaç noktada toplamak mümkündür.
1-) Soğuk algınlığı, nezle, bronşit gibi rahatsızlıkların ses tellerini etkilenmesi,
2-) Aşırı ötme, sürekli ötme sonucunda ses tellerinin arızalanması
3-) Aşırı korku, panik ve şok hallerinin sonucunda ses kaybı
4-) Ötücü kanaryaların yanlış beslenme sonucu seslerini yitirmeleri
TEDAVİSİ: Doğal olarak yukarda anılan değişik nedenlere bağlı olarak görülebilen her ses kısıklığı veya ses kaybı olayında ayrı bir tedavi önlemi uygulamak gerekir. Bunlar yine aynı sıra içinde tek tek ele alalım.
1-) Soğuk algılığı, nezle, bronşit gibi rahatsızlıklarda ses tellerinin etkilenmesi sonucunda oluşan ses kayıplarında, anılan hastalıklarda alınan hastalıklarda alınan önlemler aynen uygulanır. Bunun yanı sıra gagasından günde bir iki damla çiğ taze yumurta sarısı damlatmakta yarar sağlayacaktır.
2-) Aşırı ötme sonucu ortaya çıkan ses kayıplarında hasta kanarya diğerlerinden ayrılarak, sessiz kendisini ötmeye teşvik edecek herhangi bir uyarıcının bulunmadığı, geldiği yere eş ısıda, cereyansız, havadar, huzur duyacağı bir odaya alınır. Kesin istirahatı sağlanır. Ses güçlendirici ve vitamin değerli besinlerle kuvvet mamaları verilir. Suyuna B ve C vitamini karıştırılır.
3-) Eğer kuşunuz bir korku, bir panik veya bir şok sonucu sesini yitirmişse ikinci şokta görülen önlemler alınarak kanaryanın huzuru sağlanır, geçirdiği şoku atlatması beklenir. Bu arada sağlık yemlerinin bulunduğu karma yemlerden verilmesi sağlanır.
Bazen yanlış bir beslenme sonucunda da kanarya ses kısıklığı geçirebilir. Bu gibi durumlarda ses kısıklığına neden olan proteince yüksek besinler ve unlu yiyecekler kesilir. Daha düşük değerde besinler, sağlık tohumları, ötücü kanaryalara verilen özel karma yemler kullanılır. Başlangıçta kısa bir süre perhiz yaptırmak da yarar sağlayacaktır. Bütün bunlardan başka sık sık değindiğimiz kuşların hava akımlarına maruz kalması, soğuk suyla banyo yapması, soğuk su içmesi, rutubetli yerde bulunması, bulunduğu yerin havasının kirli, tozlu, dumanlı, sigara kokulu olması diğer olumsuz etkilerin yanı sıra ses kısıklığına neden olabilir.
NEDENLERİ: Ses kısıklığının nedenleri çeşitli olmakla birlikte bunları bir kaç noktada toplamak mümkündür.
1-) Soğuk algınlığı, nezle, bronşit gibi rahatsızlıkların ses tellerini etkilenmesi,
2-) Aşırı ötme, sürekli ötme sonucunda ses tellerinin arızalanması
3-) Aşırı korku, panik ve şok hallerinin sonucunda ses kaybı
4-) Ötücü kanaryaların yanlış beslenme sonucu seslerini yitirmeleri
TEDAVİSİ: Doğal olarak yukarda anılan değişik nedenlere bağlı olarak görülebilen her ses kısıklığı veya ses kaybı olayında ayrı bir tedavi önlemi uygulamak gerekir. Bunlar yine aynı sıra içinde tek tek ele alalım.
1-) Soğuk algılığı, nezle, bronşit gibi rahatsızlıklarda ses tellerinin etkilenmesi sonucunda oluşan ses kayıplarında, anılan hastalıklarda alınan hastalıklarda alınan önlemler aynen uygulanır. Bunun yanı sıra gagasından günde bir iki damla çiğ taze yumurta sarısı damlatmakta yarar sağlayacaktır.
2-) Aşırı ötme sonucu ortaya çıkan ses kayıplarında hasta kanarya diğerlerinden ayrılarak, sessiz kendisini ötmeye teşvik edecek herhangi bir uyarıcının bulunmadığı, geldiği yere eş ısıda, cereyansız, havadar, huzur duyacağı bir odaya alınır. Kesin istirahatı sağlanır. Ses güçlendirici ve vitamin değerli besinlerle kuvvet mamaları verilir. Suyuna B ve C vitamini karıştırılır.
3-) Eğer kuşunuz bir korku, bir panik veya bir şok sonucu sesini yitirmişse ikinci şokta görülen önlemler alınarak kanaryanın huzuru sağlanır, geçirdiği şoku atlatması beklenir. Bu arada sağlık yemlerinin bulunduğu karma yemlerden verilmesi sağlanır.
Bazen yanlış bir beslenme sonucunda da kanarya ses kısıklığı geçirebilir. Bu gibi durumlarda ses kısıklığına neden olan proteince yüksek besinler ve unlu yiyecekler kesilir. Daha düşük değerde besinler, sağlık tohumları, ötücü kanaryalara verilen özel karma yemler kullanılır. Başlangıçta kısa bir süre perhiz yaptırmak da yarar sağlayacaktır. Bütün bunlardan başka sık sık değindiğimiz kuşların hava akımlarına maruz kalması, soğuk suyla banyo yapması, soğuk su içmesi, rutubetli yerde bulunması, bulunduğu yerin havasının kirli, tozlu, dumanlı, sigara kokulu olması diğer olumsuz etkilerin yanı sıra ses kısıklığına neden olabilir.
SİNDİRİM SİSTEMİ BOZUKLUĞU :
Yanlış beslenme ve mikroplu gıdalar vasıtasıyla hayvanı yavaş yavaş hasta eder. Karın altındaki damarlar yeşil olmaya başlar, kızarıklıklar meydana gelir ve hafif kararma olur.
Yanlış beslenme ve mikroplu gıdalar vasıtasıyla hayvanı yavaş yavaş hasta eder. Karın altındaki damarlar yeşil olmaya başlar, kızarıklıklar meydana gelir ve hafif kararma olur.
NOT: Böyle durumlarda içme suyuna günlük olarak biraz elma sirkesi koyabilirsiniz.
SOĞUK ALGINLIĞI : BELİRTİLERİ: Hafif soğuk algınlıklarında kuşların tüylerini kabarttığını bir köşeye çekilip tortop olmuş bir durumda, gözleri kapalı uyukladığını ötmediğini, yemediğini ve çevresiyle ilgilenmediğini görürüz. Ani ısı değişikliği kanaryalarda soğuk algınlığı bir şok etkisi göstererek kanaryanın bayılıp tüneğinden düşmesine varan belirtiler ile ortaya çıkabilir. Karın derisi doğal rengini yitirip kızarır ve morarır. Bu belirtiler soğuk algınlığını belirlemekle birlikte, eğer iyi tedavi edilmez ve tüm arazlar giderilmezse bronşit, astım, zatürree ve hatta verem gibi hastalıkların başlangıcı olma özelliğini de taşır.
NEDENLERİ: Kuşlar duyarlı yapıya sahip varlıklardır. Gerçi 16-17 santigratlık sabit bir ısı sağlandığında sağlıkla yaşayabilirler. Ancak 22-23 santigrat ısıdan bu derecelere ani düşüşlerde hastalanmalar olasılığı doğar. Gece ve gündüz arasındaki büyük ısı farkları veya kafesin sıcak odadan soğuk bir odaya taşınması gibi nedenlerin yanı sıra soğuk suyla banyolar yaptırılan banyolar soğuk algınlığına neden olabilmektedir.
TEDAVİSİ: İlk önlem olarak kuşu normal ısıdaki bir odaya getirilir. Kuşun ağzı, ucu inceltilmiş bir tüy sapı ile açılarak bir damla kadar bal konulur. Bu bir damlalık bal kanaryayı susatacak ve su içme isteği yaratacaktır. Bu isteğini gidermek için içeceği suya bir damla kadar TERRAMYCİNE damlatıldığında ilk tedavi sağlanmış olur. Bu arada karma ve kuvvetli yem verilmemeli, kısa bir süre için haşlanmış patates kürü uygulanmalıdır. Doğal olarak bu süre içinde TERRAMYCİNE verilmeye devam edilmeli ve kanarya mümkün olduğunca sabit bir sıcaklıkta tutulmalıdır. Bu amaçla ilk günler için kafesin içine hava girmesine engel olmayacak yün bir örtü kullanılması ve kafesin bu örtü ile sıkı sıkıya örtülmesi yerinde bir tedbir olacaktır. Kuşunuzun biraz kendini toplayıp soğuk algınlığının kuvvetli etkilerini atmaya başladığında vitamin değeri yüksek besinlerle vücudun direnci artırılmalı ve bünyesi, besin değeri yüksek yemlerle takviye edilmelidir.
SOLUNUM YOLLARI BOZUKLUĞU :
Hayvan boğazına bir şeyler takılmış gibi ağzını açıp kapatır; kuyruğundan nefes alıyormuş gibi kuyruğunu sallar.
TEDAVİSİ : İçme sularına tedavi süresince vitamin konur ve her gün ağza 1-2 damla %2,5 Baytril 5 gün süre ile damlatılır.
Not: Antibiyotik tedavilerinde verilen süreye uyulması gerekir. Yoksa ileride bağışıklık kazanan hayvan tedaviye cevap vermez.
NEDENLERİ: Kuşlar duyarlı yapıya sahip varlıklardır. Gerçi 16-17 santigratlık sabit bir ısı sağlandığında sağlıkla yaşayabilirler. Ancak 22-23 santigrat ısıdan bu derecelere ani düşüşlerde hastalanmalar olasılığı doğar. Gece ve gündüz arasındaki büyük ısı farkları veya kafesin sıcak odadan soğuk bir odaya taşınması gibi nedenlerin yanı sıra soğuk suyla banyolar yaptırılan banyolar soğuk algınlığına neden olabilmektedir.
TEDAVİSİ: İlk önlem olarak kuşu normal ısıdaki bir odaya getirilir. Kuşun ağzı, ucu inceltilmiş bir tüy sapı ile açılarak bir damla kadar bal konulur. Bu bir damlalık bal kanaryayı susatacak ve su içme isteği yaratacaktır. Bu isteğini gidermek için içeceği suya bir damla kadar TERRAMYCİNE damlatıldığında ilk tedavi sağlanmış olur. Bu arada karma ve kuvvetli yem verilmemeli, kısa bir süre için haşlanmış patates kürü uygulanmalıdır. Doğal olarak bu süre içinde TERRAMYCİNE verilmeye devam edilmeli ve kanarya mümkün olduğunca sabit bir sıcaklıkta tutulmalıdır. Bu amaçla ilk günler için kafesin içine hava girmesine engel olmayacak yün bir örtü kullanılması ve kafesin bu örtü ile sıkı sıkıya örtülmesi yerinde bir tedbir olacaktır. Kuşunuzun biraz kendini toplayıp soğuk algınlığının kuvvetli etkilerini atmaya başladığında vitamin değeri yüksek besinlerle vücudun direnci artırılmalı ve bünyesi, besin değeri yüksek yemlerle takviye edilmelidir.
SOLUNUM YOLLARI BOZUKLUĞU :
Hayvan boğazına bir şeyler takılmış gibi ağzını açıp kapatır; kuyruğundan nefes alıyormuş gibi kuyruğunu sallar.
TEDAVİSİ : İçme sularına tedavi süresince vitamin konur ve her gün ağza 1-2 damla %2,5 Baytril 5 gün süre ile damlatılır.
Not: Antibiyotik tedavilerinde verilen süreye uyulması gerekir. Yoksa ileride bağışıklık kazanan hayvan tedaviye cevap vermez.
TÜY DEĞİŞİMİ (Karın Ağrısı): Öncelikle belirtmeliyiz ki "tüy değişimi" bir hastalık değildir; her yıl bütün kuşların geçirdiği normal bir fizyolojik yenilenmedir. Ancak, iyi bir bakım ve beslenme olanağına sahip olmayan kanaryalar bu devrede zarar görmeye mahkûmdurlar. Temmuz ayı ile eylül ayı arasında geçirilen bu olay, kuşun iyi bir bakım altında ise hiçbir iz bırakmadan kolaylıkla atlatılır.
O yılın yavruları olan genç kuşlar bu devreyi pek hafif geçirirler. Fazla tüy değiştirmezler. Bu nedenle de bünyeleri sarsılmaz. Daha iler ki yaşlarda bulunan kuşlar, önce kuyruk ve kanat, sonra vücut ve en son olarak kafa tüylerini değiştirerek yeni ve parlak tüylere sahip olurlar. Bütün bu oluşumun süresi normal olarak iki ay kadardır. Bu devre içinde kanarya son derece halsizleşir. Hareketliliği azalır, ötmez olur. Tüy dökümü süresince kuşlara çok iyi bakılmalı, soğuktan, hava akımlarından, ani ısı düşmelerinden titizlikle korunmalı, beslenmelerine büyük özen gösterilmelidir. Özellikle serin sonbahar gecelerinden korumak amacıyla geceleri kafes üstünün hava geçiren yün örtülerle sıkıca örtülmesinde yarar vardır. Tüy dökümü süresince, yeşillik ve meyveler azaltılır. Kenevir, turp ve hardal tohumu yemlerden çıkartılır. Kuvvet mamaları, kuşyemi, marul tohumu ve keten tohumu verilir. Sularına, hastalıklardan korumak üzere Terramycine ve vitamin damlatılmasında yarar vardır. "CeDe Multivitamin", kuşların tüy atımını kolaylaştıran, bu süreyi kısaltan hazır bir vitamin olarak yarar sağlar.
Kuşun tüy değişiminden çabuk çıkartmak için, bazı yetiştiricilerin karşı çıktığı, bazılarının çok tuttuğu bir yöntem vardır. Bizde Barbar Metodu adıyla anılan bu yöntem, tüy dökümü süresince kuşun, üzeri kalın bir örtüyle kapanmış bir kafesin içinde tutmaktan ibarettir. Kafesin altı temizlenmez ve beslenme çok az bir ışığın bulunduğu kafesin içinde, örtü altında sürdürülür. Bu örtü, kafesin içindeki ısıyı sabit ve kafesin içini karanlık tutar. Bu iki etkenin tesiri altında kuşun, tüy değişimini beş hafta içinde tamamlar.
ARA TÜY DÖKÜMÜ: Belirtileri: Kuşun vücudundaki tüyler (özellikle kafası ve boynundaki tüyler) dökülür. Eğer parazitten dolayı dökülme varsa sürekli bir kaşıntı da gözlenir. Kuşun halsiz, isteksiz olması ötüşünü kesmesi ve kafes içerisinde durgun olduğu gözlenir. Ancak dişi kuşun yumurta üzerinde yattığı dönemlerde göğüs altında görülen dökülmeler normaldir.
Sebepleri: Kuşlarda tüy dökümü pek çok nedenden olabilir. Normalde tüy dökme mevsimleri Ağustos, Eylül aylarıdır. Bu aylar dışındaki dökümlere "ara tüy dökümü " adı verilir. Kuşların ara tüye girmesi bir kaç sebepten olabilir.
1- Eğer kuşunuzun bulunduğu yer hava almıyorsa yani kuşun sürekli kapalı bir ortamda kalmasından dolayı olabilir.
2- Kuşa verilen yem ve yiyeceklerin çok kuvvetli olması sonucu hayvanın bünyesinin aşırı yüklenmesi olabilir.
3- Sürekli değil ama aşırı dökülme varsa hastalık kapmış olması yada kaşıntısı varsa parazit gibi bir nedenden dol ayıda tüy dökebilir.
4- Mevsimsiz tüy dökümleri yem ve mama değişikliğinden olabileceği gibi yer değişikliğinden de olabilir.
5- Kuş kızgınlık dönemine geldiğinde de tüy dökebilir, özellikle 2 yıl gibi uzunca bir süre eşe atılmamışsa kuş sıkıntısından tüy dökebilir.
Tedavi: Yukarıdaki sebeplerden kuşunuza uygun olandan sonuca ulaşabilirsiniz.
Kuşun tüyden çıkmasına yardımcı olmak için,
1- Yemliklerden birisine kenevir tohumu, diğerine de normal kuşyemi koyularak bol bol marul türü yeşillik verilmeli.
2- Banyosunu eksik etmemeli, banyo suyunu her sabah değiştirmeliyiz.
3- Vitamin takviyesine ihtiyaç duyulabileceğinden CeDe Multivitamin adlı vitamin ilacından 15 günde suluğuna 4 damla verilmeli ve suluk iki günde bir değiştirilmelidir.
4- Eğer yem veya mama değiştirildi ise eski kullanılan yeme veya mamaya dönülmelidir. Kuşun zayıf düştüğü bu dönemlerde bol bol yeşillik ve meyve ile birlikte karışık yem verilmesi iyi olur.
5- Parazit durumunda ise parazit dökücü toz ilaçlardan kullanılmalıdır Haftada en az bir kere de banyo yapması sağlanmalıdır.
6- Kuş havadar bir yere konulmalı ancak rüzgâr alan esintili bir yere konulmaması da kuşun sağlığı açısından önemlidir.
7- Eğer uzun süredir yalnız ise eşleştirmenizde kuşunuzun doğal sağlığı yönünden faydalı olur.
O yılın yavruları olan genç kuşlar bu devreyi pek hafif geçirirler. Fazla tüy değiştirmezler. Bu nedenle de bünyeleri sarsılmaz. Daha iler ki yaşlarda bulunan kuşlar, önce kuyruk ve kanat, sonra vücut ve en son olarak kafa tüylerini değiştirerek yeni ve parlak tüylere sahip olurlar. Bütün bu oluşumun süresi normal olarak iki ay kadardır. Bu devre içinde kanarya son derece halsizleşir. Hareketliliği azalır, ötmez olur. Tüy dökümü süresince kuşlara çok iyi bakılmalı, soğuktan, hava akımlarından, ani ısı düşmelerinden titizlikle korunmalı, beslenmelerine büyük özen gösterilmelidir. Özellikle serin sonbahar gecelerinden korumak amacıyla geceleri kafes üstünün hava geçiren yün örtülerle sıkıca örtülmesinde yarar vardır. Tüy dökümü süresince, yeşillik ve meyveler azaltılır. Kenevir, turp ve hardal tohumu yemlerden çıkartılır. Kuvvet mamaları, kuşyemi, marul tohumu ve keten tohumu verilir. Sularına, hastalıklardan korumak üzere Terramycine ve vitamin damlatılmasında yarar vardır. "CeDe Multivitamin", kuşların tüy atımını kolaylaştıran, bu süreyi kısaltan hazır bir vitamin olarak yarar sağlar.
Kuşun tüy değişiminden çabuk çıkartmak için, bazı yetiştiricilerin karşı çıktığı, bazılarının çok tuttuğu bir yöntem vardır. Bizde Barbar Metodu adıyla anılan bu yöntem, tüy dökümü süresince kuşun, üzeri kalın bir örtüyle kapanmış bir kafesin içinde tutmaktan ibarettir. Kafesin altı temizlenmez ve beslenme çok az bir ışığın bulunduğu kafesin içinde, örtü altında sürdürülür. Bu örtü, kafesin içindeki ısıyı sabit ve kafesin içini karanlık tutar. Bu iki etkenin tesiri altında kuşun, tüy değişimini beş hafta içinde tamamlar.
ARA TÜY DÖKÜMÜ: Belirtileri: Kuşun vücudundaki tüyler (özellikle kafası ve boynundaki tüyler) dökülür. Eğer parazitten dolayı dökülme varsa sürekli bir kaşıntı da gözlenir. Kuşun halsiz, isteksiz olması ötüşünü kesmesi ve kafes içerisinde durgun olduğu gözlenir. Ancak dişi kuşun yumurta üzerinde yattığı dönemlerde göğüs altında görülen dökülmeler normaldir.
Sebepleri: Kuşlarda tüy dökümü pek çok nedenden olabilir. Normalde tüy dökme mevsimleri Ağustos, Eylül aylarıdır. Bu aylar dışındaki dökümlere "ara tüy dökümü " adı verilir. Kuşların ara tüye girmesi bir kaç sebepten olabilir.
1- Eğer kuşunuzun bulunduğu yer hava almıyorsa yani kuşun sürekli kapalı bir ortamda kalmasından dolayı olabilir.
2- Kuşa verilen yem ve yiyeceklerin çok kuvvetli olması sonucu hayvanın bünyesinin aşırı yüklenmesi olabilir.
3- Sürekli değil ama aşırı dökülme varsa hastalık kapmış olması yada kaşıntısı varsa parazit gibi bir nedenden dol ayıda tüy dökebilir.
4- Mevsimsiz tüy dökümleri yem ve mama değişikliğinden olabileceği gibi yer değişikliğinden de olabilir.
5- Kuş kızgınlık dönemine geldiğinde de tüy dökebilir, özellikle 2 yıl gibi uzunca bir süre eşe atılmamışsa kuş sıkıntısından tüy dökebilir.
Tedavi: Yukarıdaki sebeplerden kuşunuza uygun olandan sonuca ulaşabilirsiniz.
Kuşun tüyden çıkmasına yardımcı olmak için,
1- Yemliklerden birisine kenevir tohumu, diğerine de normal kuşyemi koyularak bol bol marul türü yeşillik verilmeli.
2- Banyosunu eksik etmemeli, banyo suyunu her sabah değiştirmeliyiz.
3- Vitamin takviyesine ihtiyaç duyulabileceğinden CeDe Multivitamin adlı vitamin ilacından 15 günde suluğuna 4 damla verilmeli ve suluk iki günde bir değiştirilmelidir.
4- Eğer yem veya mama değiştirildi ise eski kullanılan yeme veya mamaya dönülmelidir. Kuşun zayıf düştüğü bu dönemlerde bol bol yeşillik ve meyve ile birlikte karışık yem verilmesi iyi olur.
5- Parazit durumunda ise parazit dökücü toz ilaçlardan kullanılmalıdır Haftada en az bir kere de banyo yapması sağlanmalıdır.
6- Kuş havadar bir yere konulmalı ancak rüzgâr alan esintili bir yere konulmaması da kuşun sağlığı açısından önemlidir.
7- Eğer uzun süredir yalnız ise eşleştirmenizde kuşunuzun doğal sağlığı yönünden faydalı olur.
URLARIN TEDAVİSİ: Belirtileri: Kuşun çeşitli yerlerinde ( çoğunlukla kanat altı ve sırtta) küçük bir nohut tanesi kadar urların hayvanı rahatsız edecek şekilde büyümesi.
Sebepleri: Tam olarak bilinmemekle beraber çoğunlukla kanaryalarda irsi ve cinse bağlı olan bu hastalıkta yiyeceklerin de etkili olduğu sanılmaktadır. Genel dede kuşların tüy değişimi zamanında vitamin ve calcium eksikliği nedeniyle tüy dönmesi tabir ettiğimiz sebeplerden dolayı olabilen rahatsızlıktır.
Tedavi: Norwich ve Crest cinsi kanaryalarda sık görülen bu urların üzerine kulak çubuğu veya ucuna pamuk dolanmış kibrit çöpü ile sirke ruhu sürülmelidir. 1 hafta sonra urun üzeri kızardıktan sonra alınabilir veya kendiliğinden düşecektir.
Yumurtlama Zorluğu Yanlış yemleme, soğuk algınlığı vs. gibi nedenlerle meydana gelebilir. Böyle bir durumda kuşun derhal sıcak lamba altına alınıp ısıtılması gerekir. Papağanların büyük bölümü kış aylarında yumurtlamaktadırlar. Bu nedenle yuvalarının bulunduğu yerlerin ısıtılmış olmasına çok dikkat etmek gerekir. Yuvaların yatay olarak konulması uygun olur. Bu suretle anne-baba yuvaya giriş ve çıkışlarında yumurta ve yavrulara zarar vermemiş olurlar. Bazen dişi yumurta kanalındaki yumurtayı çıkaramaz. Bu durum, hormon bozukluğu, yağlanma, yaşlılık ve hastalıklar gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Böyle bir durumda kuş asabi bir tavırla ve bacakları açık olarak tüneme ağacında oturur ve kuyruğunu garip bir şekilde oynatır. Durumu daha da ağırlaşır ise, kanatlarını açıp, kafes tabanında gözleri kapalı olarak ve yerde oturur. Böyle durumlarda dışkı genellikle kanlıdır. Kuş derhal sıcak lamba altına alınıp ısıtılmalı ve parafin yağı ile hafifçe masaj yapılmalıdır.
Zayıflama Hastalığı Bu hastalıkta kuşların yem yemelerine karşılık zayıfladıkları görülür. Nedeni mide iltihaplanmasıdır. Kusma ve zayıflama belirtileriyle ortaya çıkar. Bir kısım sindirilmemiş yemler, dışkı ile birlikte kısmen dışarı atılır. Hastalığı meydana getiren bakterilerdir.Sebepleri: Tam olarak bilinmemekle beraber çoğunlukla kanaryalarda irsi ve cinse bağlı olan bu hastalıkta yiyeceklerin de etkili olduğu sanılmaktadır. Genel dede kuşların tüy değişimi zamanında vitamin ve calcium eksikliği nedeniyle tüy dönmesi tabir ettiğimiz sebeplerden dolayı olabilen rahatsızlıktır.
Tedavi: Norwich ve Crest cinsi kanaryalarda sık görülen bu urların üzerine kulak çubuğu veya ucuna pamuk dolanmış kibrit çöpü ile sirke ruhu sürülmelidir. 1 hafta sonra urun üzeri kızardıktan sonra alınabilir veya kendiliğinden düşecektir.
Yumurtlama Zorluğu Yanlış yemleme, soğuk algınlığı vs. gibi nedenlerle meydana gelebilir. Böyle bir durumda kuşun derhal sıcak lamba altına alınıp ısıtılması gerekir. Papağanların büyük bölümü kış aylarında yumurtlamaktadırlar. Bu nedenle yuvalarının bulunduğu yerlerin ısıtılmış olmasına çok dikkat etmek gerekir. Yuvaların yatay olarak konulması uygun olur. Bu suretle anne-baba yuvaya giriş ve çıkışlarında yumurta ve yavrulara zarar vermemiş olurlar. Bazen dişi yumurta kanalındaki yumurtayı çıkaramaz. Bu durum, hormon bozukluğu, yağlanma, yaşlılık ve hastalıklar gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Böyle bir durumda kuş asabi bir tavırla ve bacakları açık olarak tüneme ağacında oturur ve kuyruğunu garip bir şekilde oynatır. Durumu daha da ağırlaşır ise, kanatlarını açıp, kafes tabanında gözleri kapalı olarak ve yerde oturur. Böyle durumlarda dışkı genellikle kanlıdır. Kuş derhal sıcak lamba altına alınıp ısıtılmalı ve parafin yağı ile hafifçe masaj yapılmalıdır.
PAPAĞANLARDA DIŞKI KONTROLÜ:
Sağlıklı bir kuşun dışkısı ile rahatsız bir kuştan çıkan son ürünler yani dışkılar farklılık gösterir. Bu farklılıkların gözlemlenmesi sayesinde kuşumuzun rahatsızlığı ya da hastalığı hakkında bir tahmin yürütebiliriz. Sağlıklı bir papağan normalde koyu yeşil renkte dışkılar ve ortasında hafif bir püre beyazlığı olur. Eğer sulu beslenmişse ya da sıcak havadan dolayı çok su içmişse bu dışkılama biraz sıvı olabilir. Eğer bu durum 4-5 saatten sonra ikinci öğününü yemeye başlayan bir kuşta hala aynıysa ve bu anlattığımız normal durumdan farklıysa bir sorun olduğuna işaret eder.
1-Çok sıvı dışkılama: Bu tür dışkılama hayvan çok su içtiğinde de görülebilir ve hastalık belirtisi olmayabilir. İshal dediğimiz olayda hayvanın dışkıladığı yeşil ve beyaz kısım birbirine karışmış hatta çamur görünümünde bir şekilde acayip sulu sık sık yapılan dışkıdır. Dışkıdaki beyaz kısım bile dağılmıştır sıvı halde yapılmıştır. Kafesin altında su dökülmüş gibi bir görüntü bile oluşturabilir. Kuş böbreklerinden rahatsız da olabilir. Bu durumda veterinere başvurmanız ve sitemizden yardım talep etmeniz gerekmektedir.
2-Çok katı dışkılama: Bazen dışkıda hiç yeşil renk görünmez ve dışkı katı bir çimento kıvamındadır. Bu durum pankreas rahatsızlığı olduğunun göstergesidir. Bu durumda veterinere başvurmanız gerekmektedir.
3-Dışkıda renk değişiklikleri: Bazen kuşlarımız değişik renkte dışkılayabilirler. Bunun çoğu zaman sebebi renkli meyve yemeleridir. Kırmızı ağırlıklı beslenmiş olan bir papağanının mavi renkli dışkılamasını beklemeyiz tabii ki. Bu yüzden kiraz, çilek, böğürtlen gibi koyu kırmızı renkte beslenen papağanlarda dışkı rengi kıpkırmızı olur ve çoğu zaman bizi korkutur. Kuşumuzun kanlı dışkıladığını sanarız. Eğer durum kuştan meyveyi kestiğiniz halde değişmiyorsa ve meyve vermediğiniz halde kuş böyle dışkılıyorsa çok ciddi bir travmayla karşı karşıyasınız demektir. Bu durum genellikle cerrahi operasyon gerektirir.
4-Dışkıda beyaz kısım çoksa: Eğer dışkıda yeşil yerine beyaz kısım çoksa ve dışkılaması normalden az ise kuşunuz açlık çekiyor demektir. Yemini arttırmanızı ve beslenme kısmında detaylı olarak anlatılan değişik besinler vermeniz gerekmektedir. Açlığı gittiği takdirde normal dışkılamaya başlayacaktır.
5-İnce şerit halinde dışkılıyorsa: Eğer papağanınız ince şerit halinde dışkılıyorsa bir iç organ bakteri veya virüslerden etkilenmiş demektir. Genelde karaciğerde görülen bu rahatsızlık çekirdek bazlı beslenmeye dayanmaktadır. Son yıllardaki araştırmalarda sadece çekirdekle beslenen papağanlarının ömürlerinin %45-50 kısaldığı tespit edilmiştir. Bakteri veya virüsten etkilenmiş bir karaciğere sahip papağan şekildeki gibi dışkılar: Rahatsız papağanda bu dışkılama süreklilik göstermeyip arada sırada da gözlemlenebilir. Anti bakteriyel ilaç kullanıp beslenme alışkanlığının düzeltilmesi bu problemi çözebilir.
6-Dışkıdaki tohumlar: Eğer kuşun dışkısında sindirilmemiş şekilde tohum parçacıkları varsa veya taze meyve sebze parçacıkları sindirilmemiş şekilde çıkmışsa, papağanınızda ciddi bir sindirim problemi var demektir. Yediklerinden tam olarak faydalanamıyor tohumları sindiremiyor onları ezip bağırsaktan ememiyor demektir. Sindirim sistemi bozuklukları kuşta genetik olabildiği gibi bir parazit yüzünden de kaynaklanabilir. Eğer erken dönemde fark edilip önlem alınmazsa kuş aşırı kilo kaybından ölebilir. Özel bir diyet uygulanması ve bir antiparaziter ilaç kullanılması gerekir. Eğer kuşunuz paraziti atmasına rağmen durum düzelmiyorsa derhal bir veteriner hekime başvurun.
7-Dışkının kafes altındaki dağılımı: Sağlıklı bir kuş uyurken hep aynı yerde durur ve yer değiştirmez. Bu yüzden dışkılama gece vakti hep aynı bölgeye olur. Bunu kafesin altında şu şekilde görebilirsiniz:
Sağdaki gece vakti sağlıklı bir kuşun dışkılamasıdır. Soldaki ise gece rahat uyuyamayan ve rahatsız olan kuşun dağınık dışkılamasıdır. Kırmızı bitler yani parazitler kuşta uyku bozukluğuna yol açtığında böyle dışkılama görülebilir. Fakat durum gündüz vakti tam terstir. Sağlıklı bir kuş gündüzleri çok aktiftir ve dağınık dışkılar. Eğer sağ taraftaki gibi sürekli aynı yere dışkılıyorsa bu bir hastalık göstergesidir.
Sağdaki gece vakti sağlıklı bir kuşun dışkılamasıdır. Soldaki ise gece rahat uyuyamayan ve rahatsız olan kuşun dağınık dışkılamasıdır. Kırmızı bitler yani parazitler kuşta uyku bozukluğuna yol açtığında böyle dışkılama görülebilir. Fakat durum gündüz vakti tam terstir. Sağlıklı bir kuş gündüzleri çok aktiftir ve dağınık dışkılar. Eğer sağ taraftaki gibi sürekli aynı yere dışkılıyorsa bu bir hastalık göstergesidir.
www.atlasakvaryum.com , www.harzrollerciyiz.com , www.jakopapagani.com sitelerinden faydalanılmıştır.
Sayın Ziyaretçi;
YanıtlaSilBu sayfayı şuanda inceleme amacınız Jako Papağanınızın mevcut rahatsızlığı ise, genel durumu hakkında kısa açıklama yapıp sorularınızı yöneltebilirsiniz.En kısa zamanda bilgi ve tecrübem dahilinde yanıt vermeye çalışırım....
merhaba benim jako papağının kaafasını kasıdığımda elim beyaz olur sankı kireçe değmiş gibi bide beyaz pul pul döküntuler yapıyor acaba neden olabilir yardımcı olursanız sevinirim
SilJakolardaki deri kuruması nedeniyle zamanla kepek oluşur.Elinizin beyaz olmasının nedeni bu.Özellikle yaz aylarında günlük ya da gün aşırı banyo yaptırırsanız bu kepeklenme son bulacaktır.Yani normal bir durum olup banyo yaptırarak halledilecek bir durumdur.
Silmerhaba sanırım benim papağanım bir şeyden zehirlendi kafasını iki yana savurup yaklaşık iki metre yem savuruyor yani kusuyor.sanki boğulacak gibi ne yapabilirim en KISA ZAMANDA ACİL CEVAP VERİRSENİZ SEVİNİRİM ŞİMDİEDN TEŞEKKÜRLER
SilTuğba Hanım ;
SilKusmanın zehirlenmeden kaynaklandığını nerden anladınız.Veya papağanınızın zehirlendiği şüphesine nasıl vardınız?Kusma ne kadar zamandır devam ediyor?
bnm muhabbet kuşuda sürekli başını aşağı indiriyor ve aynı zamanda kusuyo ve yemleri çıkartıyo başıda sürekli ıslak üstü hiç kurumuyo bana önerebilceniz bişey varmı
SilSayın Savaş Yılmaz ;
SilSadece acil ilk yardım konusunda öneride bulunabilirim.Hastalık durumunda uzman bir veteriner yardımı gerekir.Lütfen ben dahil kimseden öneri almayın ilaç tedavisi konusunda.Geçmiş olsun dileklerimle...
merhaba yaklasık bır yıldır tahmınen 3 4 yasında olan jako papagana sahıbım 3 4 gundur hiç ötmüyor cogunlukla uyukluyor ama mamasını ve suyunu ıcmekte dıskısını ince şerit şekline benzıtıyorum resımden ne yapmam gerekır bılgılendırır mısınız?
SilSayın Hasan Cihan Demirel ;
SilVerdiğiniz bilgiler çok kısıtlı.Bu bilgilerle yorum yaparsam doğru olmayabilir.Bir Veteriner tarafından fiziki muayene yapılıp gerekirse testlerle teşhis konulabilir.Geçmiş olsun dileklerimle...
merhabalar öncelikle bilgi paylasımlarınız için tesekkur ederiz.
YanıtlaSil2 ay önce aldıgım bir jako papaganım var. 2 gündür agzının içinde ve gagasını oksadıgımda fazlasıyla tükürük salgıladıgını farkediyorum. Bu ciddi bir sorun mudur?
Papağanlarda görülen tükürük salgılaması zehirlenme belirtisi olabilir.Açıkçası çok sık rastlanmayan bir durum bu.Fakat olayın tükürük salgılamasımı yoksa kusmamı olduğunu tekrar gözlemleyip ,tükürük olduğuna kanaat getirirseniz kanatlılardan anlayan bir veterinerden yardım almanızı tavsiye ederim.Süreç sonucunda beni aydınlatırsanız bilgilerimi tazeleme fırsatı bulurum.Selamlarımla...
SilTükürük salgılanması olayına tütün tütün mamulü veya nikotin ihtiva eden besin neden olabilir.
SilDediğiniz gibi kanatlılardan anlayan veterinere gösterdim, üst solunum yolu bronşit dedi, ilaç verdi. bugün 5. günü ve gayet iyi. İlgi ve alakanız için teşekür ederim.
SilBuarada ben de Lüleburgaz'lıyım memleketli sayılırız.
Tekrar teşekkür ederim.
İyi Günler.
Papağanınızın tekrar eski sağlığına kavuşmasına sizin kadar sevindiğimden emin olun.İlerde papağanlarla ilgili sıkıntınız olursa beraberce çözüm aramak için buradayım.Lütfen çekinmeden yazın.Çorludan selam ve saygılarımla...
SilIki gun once jako cinsi papaganim kndini kafesin icine atti kanat cirpti otmeden yarim saat 40 dk can cekisti daha sonra kendiliginden tekrar ayaga kalkti ama iki gundur otmuyo nefes alip verirken zorlaniyo yanak kismi sisip iniyo ne yapmaliyim ?
SilSayın yagmuryolacan ;
Sil18 -25 Kasım 2013 tarihleri arasında şehir dışında olduğumdan dolayı internete girme imkanım olmadı.21 kasım tarihli mesajınızı 26 kasımda gördüm.5 günlük süre içerisinde durum değiştimi, güncel mesaj atarsanız yorumlamaya çalışırım.Selamlar...
Adsız arkadaşım aynı sorun bizim kus da var ama dilinde de bir şey yapışmış gibi veteriner iniz Nerede acaba ben iyi veteriner bulamadım şimdiden teşekkür ediyorum.
Silbenim bir sorum olacaktı. yaklaşık 3 yaşında bir jako aldım bugün 5. gün. pek yemiyor ve sıcak olmasına rağmen pek su içmiyor. hiç ötmüyor. çok sık tek ayağını kaldırıp uyku pozisyonuna geçiyor. hiç uçma becerisi yok. akşama kadar olduğu yerde duruyor. sırtını okşadığımda kanatlarının başlangıç yerinde 2 adet kemiğe değiyorum bu normal mi? ayrıca en çok sevdikleri yiyecekler nelerdir? onlardan alıp vereyim diye düşünüyorum belki çekirdekten bıkmıştır. ama ceviz ve fındık veriorum onlarıda yemiyor.
YanıtlaSilYeni ortam ve sahip değiştiren bir jakonun ilk 1-2 ay kadar hiç ötmemesi hatta gıg bile dememesi normaldir.Siz sahipleneli henüz beş gün olduğuna göre 2 ay kadar daha sabredin.Yine ortam değişikliği nedeniyle yeme içme konusunda tafra yapabilirler.Ancak endişe etmeyin acıktığı zaman mutlaka yiyecek ve su içecektir.Papağanın size hırlamaması,bağırmaması ve tek ayak üstünde durması keyfinin yerinde olduğunu ifade ediyor.Zaten henüz beş günlük papağanının sırtına dokunabiliyorsanız bu onun evcil olduğunun göstergesi.Papağanlarda beslenme sayfasında geniş bir açıklama var bu sayfayı tekrar gözden geçirerek sadece çekirdekle besleme yapmayın.Fakat sürekli uyku hali diye belirttiğiniz konuyu tekrar gözlemleyin.Sürekli uyku hali ve halsizlik hastalık belirtisidir.Hastamı sağlıklımı olduğunu dışkı kontrölüyle takip edin.Selamlarımla...
Silmerhabalar. benim jako'mun gagasının hemen altındaki et bölgesinde bir şişlik var. ama yumuşak,torba gibi. acaba nedeni nedir onu merak ediyorum. bazıları yaşlılık sebebi dedi ama bence durum hastalığa kadar gidiyor çünkü aynı burada yazdığınız gibi halsiz ve uyuklama halinde ve son günlerde ötme isteğini kaybetmiş gibi görünüyor. ayrıca cıvık dışkı yapıyor. yemek de yemiyor,verdiklerimizi alıp geri atıyor. bugün de kafesin tabanına indi,köşeye sindi,yukarı çıkmıyor ama bunu ilk defa yapıyor. verdiğimiz tepkilere karşılık alıyoruz ama bence günden güne çökmekte. uçma becerisi de vardı ancak artık sadece kafes üzerinde duruyor. kendisini sevdiriyor,özellikle kafa bölgesini sevmemiz için sürekli eğilip yumuşak bir ses de çıkarıyor.
YanıtlaSilkuşun yaşını bilmiyorum maalesef ama ne çok yaşlı ne de genç diyebilirim min 3 yaşında olduğu kesin tek. bu durumu nasıl çözebilirim kestiremiyorum.
verebildiğim kadar ayrıntı verdiğime inanıyorum. umarım yazımı görürsünüz,cevap verirseniz çok memnun olurum.
ishalin yanı sıra halsizlik ve uyku hali ve kafesin dibine çökme hali çok ama çok acil bir veterinerden yardım almayı gerektir.şişlik ikinci öncelikli konu.vakit kaybetmeden kanatlılardan anlayan bir veterinere götürün.vakit kaybı üzücü sonçlar doğurabilir.umarım daha geç kalmazsınız.vakit geçiyor.... geçmiş olsun dileklerimle...
YanıtlaSilpapağanlar hastalık hallerini olabildiğince gizlerler.yazılarımda görmüşsünüzdür.artık gizleyemeyecek hale gelmiş.öncelikle ishal veteriner kontrolünde tedavi edilmeli.reaksiyon göstermek için saatler önemli.yarına bırakmayın ve hemen veteriner yardımı alın. ACİL....
YanıtlaSilTimneh Papağanımın dilinde bir beyazlık oluştu.İçinde de iltihap var..Ne yapmamı önerirsiniz..
YanıtlaSililtihaplı yaralar antibiyotik tedavisi gerektirir.uygun antibiyotik için veteriner önerisi alın derim.
Silmerhaba petshoptan bir jako aldık ishal olarak geldi jako hemen geri götürdük 10 gün petshopta kaldı tedavi ettiğini söyledi dün tesadüfen ugradık petshop a kutuya koyup bi kenara atmış ölmek üzereydi alıp eve geldik ve acılı bi şekilde öldü bu hastalıkların insana geçme olasışığı nedir saskadiyoz dan şüpheleniyoruz. selamlar
YanıtlaSilÖncelikle bloğa hoş geldiniz :)
SilPapağanlarda ishal önemli bir hastalıktır ve acil tedavi gerektirir.İshal tedavisi için yapılması gerekenleri ilgili bölümde bulabilirsiniz.Fakat ishal başlangıcından sonra 2 3 gün içerisinde tedavi tamamlanamamışsa veya ishal artarak devam ediyor halsizlik ve uyku hali oluşmuşsa vakit kaybetmeksizin bir veterinerden yardım alınmalıdır.Evcillerde insanlar gibi zaman zaman hastalanır.Bir evcilin hastalanması onun insanlara hastalık bulaştıracağı anlamına gelmez.Temiz bir ortamda beslenen ve bakımı yapılan evcillerden hastalık bulaşmaz.Hayvanlardan insanlara geçen hastalık bölümünü tekrar gözden geçirebilirsiniz.En kısa zamanda evcil sahibi olarak bu keyfi yaşamanızı dilerim.Selamlarımla...
merhaba 8 aylık elden yetişme bir jako sahıbıyım jakom sürekli meyve ve sebze yemekte kendısıne harrıson food ve power mamalarından getırtdık ıtalyadan ama mumkun değil yemıyor surekli meyve yediği içinde sıvı dışkılama yapıyor yardım edın ne olur nasıl alıstırıcaz meyve sebze vermıyorum gun boyu acıktıgı halde mamasına dokunmuyor bile
YanıtlaSilSayın Adsız;
YanıtlaSilBir çok papağan sahibi harrison food mamalara alıştırmada sıkıntı yaşıyor.Bu mamaları küçük parçalara bölerek meyva tabağı içinde servis edin.Belki ilk zamanlar tabak içindeki mamaları tek tek gagasıyla seçip yere atacaktır.Fakat siz bu mamaları tekrar toplayarak tabağa atın.Mamaları küçük parçalar halinde tabakta bulundurun gerekirse rende kıvamında meyvalara serpiştirin.Alıştıktan sonra çok zevk alarak yiyecektir.Eğer elinizden mama yiyorsa karşısında bu mamaları sizde yiyor ve çok beğeniyormuş gibi ağzınızı şapırdatın.Bu onun ilgisini çekecektir.Papağanlar sahibini taklit etmeyi severler.Sizinde o mamadan yediğinizi düşünerek daha istekli davranabilirler.
paylasımın için teşekkür ederim
YanıtlaSilSayın Adsız;
SilBloğa hoş geldiniz.Ben teşekkür ederim :)
iyi aksamlar 1 haftalık jako besleyicisiyim yalnız hiç anlasamıyoruz kafese yaklastımda benden cok korkuyor kafeste dört dönüyor ustlere tırmanıyor sinirleniyo uzaklastımda en alt koseye gecip kafesin dibini kazacak gibi esiniyor napmalıyım nasıl alıstırmalıyım onu kendime cokk hevesim var lütfe yardımcı olun tesekkur ederim.
YanıtlaSilSayın Adsız;
SilBloğa ve papağan besleyen birisi olarak aramıza hoş geldiniz.Bir haftalık Jako besleyicisi olduğunuzu ifade etmişsiniz.Blogda Jakolarla ilgili faydalanacağız bir çok konu var (bakım, beslenme ,eğitim , banyo ,sağlık v.s...) öncelikle bu konuları gözden geçirmenizi tavsiye ederim.Henüz bir hafta önce eve gelmiş olan bir Jako , yeni ortamına ve sahibine alışması biraz zaman alacaktır.Her ne kadar bir haftada evcilleştirme sürecini atlatabilenler vardır ancak tecrübesiz birisi için bu süreç biraz daha uzayabilir.Sürecin uzamasıda gayet normaldir.Lutfen acele etmeyip biraz daha sabırlı olmaya çalışın.Bir ya da iki ay sonra kadar hem sizde (konu hakkında bilgi sahibi olduğunuz için) hemde Jakonuzda (yeni evine ve sahibine alıştığı için) çok büyük değişiklikler olacaktır.Blogda yanıtını bulamadığınız bir konu olursa yorum bölümüne yazın ilk fırsatta cevaplamaya çalışırım.Bu aşamada siz ilk tavsiyem şu olacaktır: Henüz ihtiyaç yokken bulunduğunuz yerde papağanlardan anlayan bir veteriner araştırıp adresini ve telefonunu alın.İlerde
ihtiyaç duyduğunuzda veteriner aramakla vakit kaybetmeyin.Malesef çoğu pet sahibi bu işi son dakikaya bırakıp zaman kaybediyorlar.İçinden çıkamadığınız konuları beraberce çok kolay aşarız merak etmeyin.Selamlarımla...
merhaba jako papağını aldığımdan beri blog u 3-4 haftadır inceliyorum bir papağanım var ve son 1 haftadır sürekli kafesten çıkmak istiyor zaten her hafta 3-5 kere çıkarıyordum geziyor dolanıyordu evde ama son 1 haftadır sürekli dışarı çıkıp kafesin üstünde duruyor ve hiç inmek istemiyor tüm gün uğraşıyorum indirmek için arasıra 1-2 saat bırakıyorum hala kafesin üstünde zar zor akşamları indirebiliyorum yemek değiştirirken çıkmak için fırsat kolluyor daha önceden aldığım içinde durduğu tahtanın aynılarıyla almak istiyorum ama yaklaştırınca elim yakınsa elimi ısırıyordu uzaksa elimdeki tahtanın ucunu kemiriyordu birde kopardığı küçük parçaları yiyordu ama bugün ilk defa elimden yemek yedi ve kanatlarını sevdiğimde saldırmadı bana güvenmeye başladı ama hala aşağı inmek istemiyor, en azından ısırmayı silah olarak kullanmıyor tahtayı ağzı ile itiyor elimide ısırmıyor sadece tutup bırakıyor bu konuda ne yapabilirim ve aşağı inmemesinin sebebi ne ola bilir ? bu arada kafesinde henüz oyuncak yok bu yüzden girmek istemiyor olabilir mi ?
YanıtlaSilSayın Adsız;
SilKafes ebatlarının küçük olmasından , kafesteki tünek çapının standart dışı olmasından veya tüneğin bulunduğu seviyenin seviye olarak çok aşağıda olmasından kaynaklanıyor olabilir.Jakolar kompleks sahibidir.Bulunduğu yükseklik seviyesi olarak sizden daha yüksekte olmayı tercih ederler.Tabi bu duruma müsade etmemek gerekir.Sizin göz seviyenizin daha üstünde sürekli duran Jako kendisini sizin lideriniz olarak görür.Halbuki sahibi olarak sürü lideri siz olmalısınızdır.Bunu söylerken Jakonun sürekli durduğu tünekte çok aşağılarda olmamalı ,sizde ona çok tepeden bakmamalısınız.Jakonuzu yakın zamanda aldığınızı , bu süre içerisinde sizi sahibi olarak kabul ettiğini ve daha önceki ısırma alışkanlığının azalarak elinizden yem yemeye başladığını anlıyorum.Güzel gelişmeler kaydetmişsiniz kısa zaman içerisinde sizi tebrik ederim.İlişkileriniz önümüzdeki günlerde daha iyi seviyelere gelecektir.Kafes ebatları,tünek standardı ve kafes yükseklik seviyesinin normal olup olmadığını birkez daha kontrol ediniz.Papağanlar doğaları gereği kemirgendir.Oda içerisinde kemirebileceği fişe takılı elektrik kablosu v.b. olmamasına dikkat edin.Yine oda içerisinde ona zarar verebilecek kesici ,delici ,sivri uçlu malzeme olmamalı.Eğer kafesin üstünde fazla vakit geçirmesi çok sorun teşkil etmiyorsa bırakın takılsın mutlu olduğu yerde.Acıktığı veya susadığı zaman kafesine girecektir.Fakat çokta başına buyruk olmasın zaman zaman sizin müsade ettiğiniz süre kadar dışarda kalmasını istiyorsanız belirttiğim hususları kontrol ediniz.Dut ağacının dalları papağanların kemirme ihtiyacı için uygundur.Çevrenizde bulabilirseniz dut dalı temin edin.Papağan için oyuncakların olması onun hoş vakit geçirmesine olanak sağlar.Çünkü sürekli ona vakit ayıramıyorsunuzdur.Uygun oyuncaklardan temin edebilirsiniz.Selamlarımla....
Merhaba jako papağanımın gaga altında gırtlağında nohut tanesi büyüklüğünde pembemsi bir et parçası belirdi fakat ne yemesini nede ötmesine engel.fakat yinede ne yapacağımı bilemedim veterinere götürdüm fakat oda yeme ve ötmesinde engel olursa ozaman müdahale ederiz dedi ama yinede yapabileceğim bişey varmı diye merak ediyorum...teşekkürler
YanıtlaSilSayın Hakan Çulha ;
YanıtlaSilVeterinerle aynı fikirdeyim.Jakonuzun yaşam kalitesini etkilemiyorsa şimdilik müdahalede bulunulmamalı.Umarım yakın zamanda eski sağlığına kavuşur.Geçmiş olsun dileklerimle...
Öncelikle her konuda bilginiz doğrultusunda herkese yardımcı olmaya çalıştığınız için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Benim merak ettiğim genelde yakalanma ile elde edilen ve getirilen bu papağanların yaşı ile ilgili 1 yaşında sarı gözlü satılanlarda var ortalama 3 yaşından küçükler kaçak ya da üreme yoluyla anca oluyor diğerleri snaırım 0-50 yaş karısık :) ama yaşlı papağanların bi takım özellikleri vardır diye düşünüyorum gagasında renginde ayaklarında gözlerinde v.s bu belirtiler nelerdir örneğin 30+ ya da 40+ papağanlarda jakolarda diyelim görsel belirtiler var mıdır varsa nelerdir biraz bakındım fakat bulamadım şimdiden teşekkürler...
YanıtlaSilSayın Murat Kalkan;
YanıtlaSilBloğa hoş geldiniz.3 yaşından küçük olan papağanların yaşlarının tahmini ile ilgili blogda bilgi var tekrar inceleyiniz. 3 yaşından büyük olan papağanların yaşı ile ilgili yorum yapılamaz malesef. papağan 4 yaşındada olabilir 44 yaşındada.Papağanlar insanlar kadar yaşayabilmektedir.Ancak şöyle bir tahmin yapılabilir: Ergenlik çağına ulaşan (buluğ çağı) insanlarda yaşanan sorunlar bu çağa özgüdür.Uzun yıllardır beraber olduğunuz papağan ergenlik çağına ulaştığında geçici davranış bozuklukları sergileyebilir.(insanlarda olduğu gibi).Bu gözlemin doğruluğu yorumdan öteye geçemez ama.Selamlarımla...
Merhaba
YanıtlaSilPapağanımın bir ayağının altı kahverengi gri karışımı renk aldı(sanki suya basmış gibi)Belliki acı veriyor ve genelde ayağını basmak istemiyor.havada tutmaya çalışıyor.Nedeni ne olabilir mantarmı yada birşeymi battı acaba elede gelmiyor henüz.
Görmeden yapılacak bir yorum yanlış sonuçlara neden olacağından bulunduğunuz yerdeki bir veteriner tarafından muayene edilmesi daha uygun olacaktır.Selamlarımla...
YanıtlaSilMerhabalar öncelikle ilginiz ve bilginiz için teşekkür ederim. Jakomu alalı 3 -4 ay civarı oldu aldığımda tüylerini yolmuştu. Ben yaklaşmaya çalıştım şimdi biraz da olsa kendini sevdiriyor ancak ne ötüyor nede tüy dökümünden (yolmaktan) vaz geçiyor sizce ne yapmalıyım. İstanbulda ikamet etmekteyim. Tavsiye öneri ve bilgilendirmeleriniz nelerdir.. (VEteriner tavsiyesi vb. )
YanıtlaSilSayın Yılmaz Civelekoğlu;
YanıtlaSilJakolarda tüy yolma ile ilgili sayfayı gözden geçirin öncelikle.Çok değişik kaynaklardan toplanmış bilgilere ulaşabilirsiniz bu sayfada.Sayfayı incelediğinizde bir fikir sahibi olacaksınız.Veterinerle bu durumu çözebileceğinizi düşünmüyorum açıkçası.Sayfada yazılı konuları uygulayın tekrar fikir alışverişinde bulunuuz gerekirse. Selamlarımla...
Arkadaslar hepinize merhaba. Öncelikle blogunuz çok çok bilgilendirici olmuş emeginize saglık. Günlerdir durmaksizin okuyorum blogu. Size bir sorum var. Ailemize bir jako katıldı. Onu çok seviyoruz ve gereken önemi gösteriyoruz. Fakat okuduğum ve izlenimlerim sayesinde her veterinerin kustan anlamadığını gordum. Acaba İstanbul Avrupa yakasında bana onerebileceginiz bir kus doktoru veya veteriner var mı acaba? Suan çok şükür saglıgı iyi ama Allah korusun acil bı durumda bilerek gitmek isterim... Herkese çok teşekkürler.
YanıtlaSilSayın Dilek ;
YanıtlaSilBloğa hoş geldiniz.Blogla ilgili yorumunuz için teşekkür ederim.İstanbul Avrupa yakasında bulunan Veterinerler hakkında bilgim yok şu an için.Fakat araştırıp bilgi edindiğimde bu sayfada size bilgi vermeye çalışırım.Blog okuyucularından bilgisi olan var ise beni ve sizi bilgilendirir sanırım.Duyarlılığınız için çok teşekkürler.Size ve Jakonuza sağlıklı günler dilerim....
Slm bende yeni jakoculardanim jokomuzu alali 3 gün oldu masaAllah cok uysal elimize geliyor elimizden yem yiyor yemeye çalışıyor ağzına alıp çiğneyip atıyor üst gagasinda egrilik var petshopcu zmanala düzelir dedi duzelirmi yemeye bir engel olurmu bide cites belgesinde common iguana yazıyor joko papağan yazması gerekemezmi bide belge fotokopisi üstünde petshopcunun kasesi gerçek gerisi fotokopi bopemi olmsi gerek şimdiden teşekkürler
YanıtlaSilSayın abdullah1453 ;
YanıtlaSilBloğa hoş geldiniz.Yeni Jakonuz hayırlı olsun.3 günde yeni evine ve size alışması gerçekten çok iyi.İlerleyen günlerde daha çok mesafe katedeceksiniz demekki.Jakoların üst gagası kıvrımlıdır zaten.Tarifinizdeki gaga problemini tam olarak anlamadım.Gagada gerçekten bir anormallik var ise bir veterinere muayene ettirin bence.Belge için yorum yapmıyorum.Fotokopi olan belgeyi tüm Jakolar için çoğaltıp kaşeleyince Jakoların tümü cites belgelimi olur sizce?Blogda bulunan sayfalar yardımıyla Jakolar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.Sıkıntı yaşadığınız bir konu olursa bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalışırım.Selamlarımla...
Üstteki gaga alt havadan biraz daha sol tarafta tam üstüne oturmuyor belgeli olmaması ilerde bana bir sorun yaratirmi sonuçta aldığım yer belli üstünde kasesi var bana bilezikli belgeli dedi ondan güvenlikndim aldım gaga problemi korkutuyor alisamazsan bi sorun olursa gel degistiririz dedi zaten ıstanbuldan getirtmis ben zonguldaktayim neyapmam gerekiz zonguldakta kuşlardan anlaan bir veteriner olduğunu sanmıyorum resmini gondersem size bi fikriniz olwbilirmi
YanıtlaSilBelgesinin olmaması sizin için herhangi bir sorun oluşturmaz.Eğer yeme içme konusunda gaga bir olumsuzluk teşkil etmiyorsa fiziksel görüntüsüde çok önemli değil.İyi fotoğraflayabilirseniz ve içiniz rahat edecekse msn adresinizi mesaj olarak yazın sayfada yayınlamadan sizin adresinizi ekleyim fotoları yollayın.Selamlarımla...
YanıtlaSilMerhaba veteriner araştırmanız için çok teşekkür ederim.ihtiyacim olan kanatlilardan anlayan doktor,zaman icinde mutlaka paylaşım olacaktır.orada oldugunuzu bilmek rahatlatıcı ayrıca sayenizde nehir ve rita yi da takip ediyorum:)sevgiler kolay gelsin.
YanıtlaSilRica ederim Dilek Hanım.İltifatınız için ben teşekkür ederim ayrıca.Selamlarımla....
YanıtlaSilMerhabalar Meftun Bey,
YanıtlaSilÖncelikle yapmış olduğunuz yazı için emeğinize ve ellerinize sağlık. Çok yararlı bir yazı olmuş...Benim bir sorum olacaktı. Sizinde yorumlarınızı almak isterim.
10 gün önce yeni aldığımız bir Papağanım var. 3 gündür okadar halsiz bir hale geldi ki hareketleri git gite yavaşladı ve hareket edemez hale geldi. İlk önce sarı ve ishal kıvamında dışkı bıraktı. Daha sonrasında sağ ayağının üstüne çöktü ve sağ göz kapakçığı kısılmaya başladı. Bu sabah için kafesin en altına iki ayağının üstüne çökük bir halde buldum kuşu. Özel bir hayvan hastanesine götürdüm ve oraya bıraktım şimdi orda. Vitamin iğnesi ve yumurta vermişler. Buarada 3 gün boyuncada neo-terramycin i şırınga ile hayvana verdim. Şimdi Kırmızı ışık ile fizik tedavi uyguluyorlar. Lakin hayvanın durumu çok kritik. Belki sizinde böyle bir deneyminiz olmuştur diye size sormak istedik. Bu konuda bir öneriniz var mıdır? Konu hakkında yardımcı olsanız veya olamazsanız bile çok teşekkür eder ve sağlıklı günler dilerim.
Saygılarımla,
Ömer ÖZER
Sayın Ömer ÖZER ;
YanıtlaSilBloğa hoşgeldiniz. 5 gündür il dışında olduğumdan internete girme imkanım olmadı.Dün yazmış olduğunuz mesajı ancak bugün cevaplayabiliyorum.Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim.Papağanlarda özellikle ishal çok acil müdahale edilmesi gereken bir rahatsızlık.Bir veterinerden yardım alıyor olmanız çok isabetli olmuş.Ben bloğumda hastalıklarla ilgili ilaç tavsiyesinde bulunmuyorum , veterinerler dışındaki insanlarında bu şekilde ilaç önermelerini doğru bulmuyorum.Biz insanlar hastalandığımızda Uzman Doktora gidiyor hastalığımıza teşhis konulabilmesi için gerektiğinde kan-idrar testi,röntgen v.b. den istifade ediyoruz.Beslediğimiz evcillerde bu ilgi ve alakayı hakediyor.O nedenle sizi bir kez daha tebrik ederim Veterinerden yardım aldığınız için.Papağanınız umarım çok kısa zamanda iyileşerek eski sağlığına kavuşur.İyileşti haberini paylaşmanızı bekleyeceğim.Bende size selam ve saygılarımı sunarım.Görüşmek üzere...
ismim ali paylaşımınız için çok teşekkür ederim ben de 3 aylık bir süre baktığım jako var ve çok iyi anlaşıyoruz. kendi yaklaşık 19 aylık ve kafamı kurcalayan ufak bir sıkıntım var ve nasıl çözümü olacak merak ediyorum.
YanıtlaSilbulunduğum ev sobalı ve gündüzleri soba yakmıyoruz akşamları 6 7 den sonra soba yakıyorum. ama jakomun kaldığı oda soğuk olmuyor daha soğrusu fazla soğuk olmuyor. ara sıra aksırma yapıyor. yemesini içmesini hatta keyfini ötmesi konuşmasını etkilemiyor gayet neşeli tavırları var ama bu aksırma olayı beni düşündürüyor. bu aksırması problem olur mu ya da hastalanma riski doğurabilir mi ve nasıl bir çözüm yolu bulabilirim..
Ali Bey Jakoda gözlemlendiğiniz olay tam olarak aksırmamı? Jakolar heyecanlandıklarında burundan pıst diye nefes verirler bununla karıştırmayın.Soğuk olmayan bir yerde üşümezler ama cereyana (hava akımına) maruz kalmaması gerekir.Ayrıca banyo yaptırdığınız zamanlarda oda ısısı düşük olmamalı.
YanıtlaSilbana aksırma gibi geldi özellikle ilk mesajımı yazdığım anda belirgin bir şekilde olmuştu. ama dediğim gibi kendisinin ne keyfinde ne de yeme içmesinde sorun teşkil etmiyor.
Silbu arada kanat ve tırnak bakımı için sahibi dışında birinin yapmasının uygun olduğunu yazmışsınız, bunun sebebi korkma urkmeden dolayı sahibinden uzaklaşması gibi bir durumumun mu ortaya çıkması?
Ali Bey ;
YanıtlaSilBen açıkçası kanat ayarını gereksiz buluyorum.Kanat ayarı Jakolarda psikolojik travmalara yol açabiliyor.İlla kanat ayarı yaptıracaksanızda bu bir veteriner veya işin ehli birisi tarafından yapılmalı.Kanat ayarı esnasında Jako sahibi odada bulunmamalı tersi durumda Jako, sahibinden uzaklaşabilir (küsebilir).Tırnak bakımıda çok hassastır.Tırnak kesimi esnasında yarım milimetre yukardan keserseniz kanama oluşur ve kanı durduramayabilirsiniz.Tırnakların içinde kılcal damarlar mevcuttur.İlk defa tırnak bakımı yapan kişilerin neredeyse tamamı kanamayla sonuçlanan durumlara neden olmuştur.
Merhaba; ben 1 hafta önce jako aldım ,aldığımız yer bana 8 aylık olduğunu söyledi fakat jako 3 yaşından büyük gözleri sarı, ayakları beyaz ve gaga bayağı yıpranmış, daha önce yaşlı birinde duruyormuş, fazla huysuzluğu yok sadece eşimden korkuyor ben elimle yemek verebiliyorum ancak yemi ayağına götürmem gerek gel komutuna daha alışmadı...jakkonun yaşı eğitimde sorun olabilirmi, geçmişini bilmiyorum neyi sevip sevmediğinide hala anlayamadım salatalık, meyve türü şeyler deniyorum gaga değdirip geri çekiliyor,bazen kafasını eğiyor kafes dışında ve ya içerde sevmemi ister gibi ancak benim cesaretim yok...sabah vaktleri yanında istemiyor sanırım eğitimi reddediyor mama dan uzak durum kafes içinde tırmanıyor hırlıyor...sizce ne yapmalıyım bebek jako daha mı iyidir..birde satın aldığım petshopun yalanları ve aldıktan sonra oyuncak almak içinde gttik anik davranışları ''noldu bir sorun varmı '' şeklinde ancak oldukça panik beni kuşkulandırdı.
YanıtlaSilBloğa hoş geldiniz yeni Jakonuz hayırlı olsun.Belki siz alırken bilemezdiniz ancak bir petshopun 3 yaşından büyük bir Jakoyu 8 aylık diye satması çok ayıp.Umarım satarkende sizden 8 aylık Jako parası almamışlardır.
YanıtlaSilElden yem yedirebildiğinize göre Jakonuz evcil.Zaman içerisinde size ve yeni ortamınada alışacaktır.Henüz bazı sebze ve meyvaları yeme konusunda isteksizliği daha önce bunlarla tanışmamış olmasındandır.Siz sebze ve meyvaya alıştırabilirsiniz.Bloğu okumadan bir hafta önce Jako aldığınıza göre halen Jakolar konusunda önemli bilgi eksikliğiniz var sanırım.Blogdaki tüm sayfaları okumanızı ve bilgi edinmenizi tavsiye ederim.Genel anlamda bilgilendikten sonra zorlandığınız konu olursa buradan yardımcı olmaya çalışırım.Selamlarımla...
Merhabalar öncelikle bende yeni jako sahibi olanlardanım. Kuşumun adı "EFE"
YanıtlaSilBugün benimle olan ikinci günü evcil olmayan hatta 30 40 tane jako arasından beğenilerek aldım kşumu bir insana alışmışlığı vs yok yani ilk sahibi oldum öyle diyebilirim.
Fakat ikinci gün olmasına rağmen çok fazla yol katettik diye düşünüyorum
1. gün hırladı korktu tanıma aşaması vs derken geçirdik. Yemesi herşeyi yolundaydı.
2. gün daha da iyiyiz bugün. Ani hareketler harici hırlama vs hiç bir şey yok kafesin içine el bile sokabiliyoruz çıplak bir şekilde elden yemek yiyor çok güzel dinliyor. herşey yolunda gözüküyor yani. Herşey yolunda gözükürken ikili iletişimden çok sağlık durumunda sizin yazdıklarınızdan biraz etkilendim.
1- Günün çoğu saati uyumak istiyor. ( günde maxımum toplasak 1 2 kere kafesin her tarafında bir tur atıp sora sopasında oturur vaziyette uyukluyor. Yeme içmesinde kesinlikle sorun yok çok güzel yiyor içiyor ama uyuklaması fazla sanki.
2- Aldıgımdan beri ishal bugun 2. günü nabmalıyım. Çeşitli ilaçlar ve yumurtanın iyi geldiğinden bahsedilmiş. Abim ishali için bir kaç gün beklememiz gerektiğini ve düzelebileceğini söylüyor. Beklemelimiyiz yada bir ilaç alıp denenmeli mi bu ishal den kurtulması ıcın.
Biraz fazla uzun oldu ama yardım ve fikirleriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Ayrıca Jako alıcak iken çok tereddütler yaşadım almalımıyım almamalımıyım diye ben gbi tereddütü olan arkadaşlar varsa. ŞİDDETLE TAVSİYE EDERİM. Kuş seven birisiyseniz EVLAT hissi uyandırıyor. SAYGILAR
Öncelikle merhabalar. Benim bir jako papağanım var. Alalı daha 1 hafta oldu. Kuşumun yaklasık 3 gün önce hırıltısı başladı. İlk zamanlar islahi vardı o durdu hırıltı başladı. Yem olarak sadece mısır yiyor. Kuscuya götürdüm ilaç verdi suyuna karıstır falan diye durumuda kötü dedi. Kusum yorgun gibi, hırıldıyor. Sanırım nefes almada bir sorunu var. Ölümcülmüdür bu ? Gayet iyi bakımını yapıyorum, kafesi temiz,suyu hergün tazeleniyor, yemleride aynı şekilde. Bir fikir verirseniz çok memnun olurum. Önerilerini bekliyorum. Hiç bir canlının ölmesini istemeyiz,o yüzden lütfen bir yardım.
YanıtlaSilSayın Adsız ;
SilBloğa hoş geldiniz.Tek tip yemle beslenme doğru olmayan bir beslenme türü.Jakonuzu sebze ve meyva yemeye alıştırın.Mısır çok tüketildiğinde bağırsakları bozar.İshal bu nedenle olabilir.Hırıltı için bir Veterinerden yardım almanızı öneririm.Veteriner muayene sonucu tedavi önerecektir.Selamlarımla.....
Dün akşam üstü kuşumu kaybettim. İshal ve sürekli uyuklama sorunundan. Gösterdiği son tepkimeler yem yemeye takati bile kalmamiştı EFE'nin
YanıtlaSilİshal ve uyku deyip geçmeyin ben kuşumu bu yüzden kaybettim
Selamlar,
YanıtlaSilÖncelikle çok değerli bir iş yapıyorsunuz. Kimse Jakolar hakkında çok fazla şey bilmiyor. Yaklaşık 10 yıldır baktığım bir Jakom var. Çok yaramaz ve saldırgan. Bazen kendini sevdiriyor bazen de hemen ısırıyor. Güvenmekte zorluk çekiyoruz. Son olarak bir de anlayamadığımız bir rahatsızlık yaşıyor: Aniden kalp krizi gçiren adam gibi yığılıp kalıyor.kanatları ile tünekten düşmemek için tellere tutunuyor. Hareketsiz kalıyor. Hemen kanatlarını tellerden kurtarıp kafesin tabanına koyuyoruz ama hiç de normal durmuyor adeta amuda kalkmaya hazırlanır gibi duruyor. Genelde gece olan bu kriz sabaha doğru hafifliyor, kuş seslenmeye tepki gösteriyor ama hareketler düzelmiyor. İki kez bu krizi bir hafta ara ile yaşadık. İlk krizden beri konuşmuyor ve ıslık da çalmıyor. Veterine Nifulidon suda dağılan toz önerdi veriyoruz ama ne bu krizin nedeni ne de tedavisi hakkında bir fikrimiz yok.
Yardımcı olabilirseniz çok mutlu oluruz.
Selam ve saygılarımla.
Dr. TUNCER
Sayın Adsız ;
SilBloğa hoş geldiniz.10 yıldan beri beslediğiniz Jakonuzda kriz benzeri durumun ani bir korkudan kaynaklandığını sanıyorum.Muayeneyi yapan veterinerin önerilerini uygulamaya devam edin umarım kısa zamanda sorun ortadan kalkar.Selamlarımla...
Slm bugün eve geldim jakop papağanım boğazına sanki bir şey varnış gibi göğsü aşırı şişip iniyor ve hiç bir şey de yememiş.Cevizi çok seviyordu ona bile ellememiş.Neyin var diyorum inler gibi ses çıkarıyor..Papağınımın kafesinina ltına kağıt seriyordum her sene onu parça parça eder.. Ondan yutmuş olabilirmi? eğer öyleyse ne yapabilirim? teşekkür ederim şimdiden.
YanıtlaSilSayın Ayvazim ;
SilBloğa hoş geldiniz.Jakolar gazete ve kağıtları gagasıyla parçalar ancak bu parçaları yutmazlar.Kanatlılardan anlayan bir Veterinerden yardım almanızı öneririm.Ciddi bir durum olabilir.Muayene edilmeksizin yapılacak yorum yanlış olabilir.Selamlarımla...
Sayın Emre Güngör ;
YanıtlaSilPapağanlarda en ciddi rahatsızlıkların başında ishal gelmektedir.Jakonuzu kaybettiğiniz için çok üzüldüm.Bu durum sözün bittiği yer olduğu için başka bir şey söyleyemiyorum.
merhabalar.Yavru bir jako papağanım var.Alalı yaklaşık 10 gün oluyor.son 2 - 3 gündür diğer günlere nazaran çok agresif.kafesnin tül kenarlarını yolma : gaga taşının belirli kesimlerini parçalama , yem kabını dökme ve genellikle sabahları kafesinin tabanında durmakta.Bunlar bir hastalık belirtisi midir yoksa alışma süresindeki davranışlar mıdır? şimdiden teşekkürler
YanıtlaSilSayın Güngör ;
YanıtlaSilPapağanlar kemirici hayvanlardır.Bu nedenle tül ve gaga taşını kemirmesi normal.Ona kemirmesi için dut ağacının dallarınıda verebilirsiniz.Dut ağacı papağanlar için zehirsiz olduğundan tercih edilir.
Jakonuzun zaman zaman agresif olduğunu düşünüyorsanız doğadan topladığınız veya aktardan aldığınız papatyalardan çay yapıp taze olarak verebilirsiniz.Papatya çayının sakinleştirici etkisi vardır.
Jakoların kafes tabanında durması normal değildir.Genelde kafesteki en yüksek tüneği tercih ederler.Neden tabanda durduğu takip edilerek araştırılmalıdır.Selamlarımla....
Merhabalar adim hasan 3aydir bir jako besliyorum ilk aldigimda cok saldirgandi simdi uysallasti cokta seviyorum bu gun kafesin ustunde ve etrafinda kan lekeleri gorunce biraz telaslandim jakoyu iyice inceledim 4parmaginda yara var neyden oldu bilmiyorum bir tirnaginin ustu tamamen kan kaplamis ve kurumus ne yapacagimi sasirdim siprey limonlu kolonya ile guzelce islattim biliyorum yalnis ama su an saat sabahin4 du kolonya koyduktan sonra ikide bir kucuk fener le parmaklarina baktim iyi durumda ilac merhem ne onerirsiniz yaralarina koymak icin yardimin8z icin cok tskler
YanıtlaSilHasan Bey ;
YanıtlaSilBloğa hoş geldiniz.Öncelikle geçmiş olsun üzücü bir durum yaşamışsınız.Kanamalarla ilgili ilk yardım konusunu blogda paylaşmıştım.
http://jakopapaganbakimi.blogspot.com/2013/03/kuslarda-kanama-durumunda-ilkyardm.html
Tekrar inceleyin sayfayı isterseniz.Ben size ancak ilk yardım konusunda öneride bulunabilirim.Tedavi olayı bambaşka bir olaydır ve veterinerler tarafından yapılacak muayene sonucunda karar verilir.Yaranın enfeksiyon kapmaması için Uzman bir veterinerden yardım almanızı , veteriner haricindeki kişilerin önerilerini dikkate almamanızı önemle rica ederim.Selamlarımla...
Merhaba.adım merve 1 buçuk senedir jako papağan besliyorum. Son iki haftadir papağanim halsiz. Sk sk kafasını kanatlarının altına almış uyur pozisyonda görüyorum. Hiç birşey yemiyor değil fakat eskisi kadar yemiyor yani az yiyor. Hiç ötmüyor. Bildiği çok kelime vardı yalnız babamı çok sevdiğ için sadece ona babaşim diyor. Başka hiç birşey söylemiyorda ötmüyorda.veterinere götürdük. Parazit var dedi 2 çeşit ilaç verdi. Biri ensesine damlatılıyor. Diğeri suyuna konuluyor. Sanırım suyuna konulan antibiyotik. Biz bu ilaçları kullanmaya başlayalı 10 gün oldu fakat papağanimizda hiç bir değişiklik yok. Hatta bu arada gözleri kızarık ve sulu burnu akıyor. Nefesi hırıltılı zor nefes alıyor. Ve ağızının içine iltihap gibi yeşil birşey doluyor. Lütfen yardımcı olur musunuz. Papağanimiz için çok endişeleniyoruz. Ve bir şey daha veterinerin bize verdiği suyuna konulan ilacın son kullanma tarihinde nisan 2013 yazıyor. Veteriner nisanın sonuna kadar kullanabilirsiniz dedi. Fakat bizim içimiz rahat değil acaba sorun olur mu.
YanıtlaSilMerve Hanım;
YanıtlaSilBloğa hoş geldiniz.Bir süredir il dışında olduğumdan , internete girme ve mesajınızı görüp yanıtlama imkanım olmadı.10 gündür ilaç tedavisi uygulamanıza rağmen olumlu bir gelişme olmaması üzücü.Malesef tüm veterinerler kanatlılardan anlamayabiliyor.Önceki veteriner tarafından tavsiye edlen tedavi yöntemini başka bir veterinerle ivedilikle görüşerek acil reaksiyon göstermenizi tavsiye ederim.Mesajınıza elimde olmayan nedenlerle geç yanıt verdiğim için üzgünüm.Selamlarımla...
Merhabalar
YanıtlaSilJako alali 5 ay oldu daha yeni yeni birbirimize alistik.elden yemeye basladi ama daha dokunamiyorum.
Benim sorum su iki once fark ettim ayak tirnaklari yani tabanlari bazi kesimleri kahverenk aldi ve ufak ufak sislikler var.hastalik belirtisi olabilirmi? Hareketlerinde bir durgunluk vs rastlamadim.yayiliyor gibi gungectikce endiselenmeye basladim.suyuna katabilecegim bir ilac varmi?
Saygilarimla
Elden yem yemeye başladıysa artık size alışmış demektir.Cesaretinizi toplayarak dokunabilirsiniz bu durumda.Ama tedirgin hareket etmemeli korktuğunuzu belli etmemelisiniz.Eğer tedirgin yaklaşırsanız onu ısırmaya teşvik eder , birkaç kez tekrar durumunda ısırma alışkanlığının tam olarak yerleşmesine neden olursunuz.
YanıtlaSilİlaç tavsiyesi sorunuza gelince;
veteriner muayenesi olmadan ilaç kullanmamanızı tavsiye ederim.Biz insanlar hastalandığımızda nasıl doktora giderek tedavi oluyorsak,Jakolarda veteriner muayenesi sonucunda tedavi olmalıdır.Hatalı ilaç kullanımı daha büyük sıkıntılara yol açabilir ya da mevcut hastalığı tedavi edemeyebilir.Selamlarımla...
Hocam ben papağan besleme konusunda çok yeniyim. Papağanımız burun deliklerinden bir tanesi çok net görünürken digeri görünmüyor. Ayrıca papağanım nefes alıp verirken hiriltili bi ses geliyo. Sanırım üşüttü. Gözünün kenarında ise iltihapa benzer bi sarılık war sürekli kasıyor. Bana ilaç ve tedavi yöntemi önerir misiniz. Yorumunuz icin şimdiden çok TSK ederim
YanıtlaSilSayın Muhammed Doğan ;
YanıtlaSilBeslediğimiz Jakolar bizim için çok değerli.Evdeki eşimiz , evdeki çocuğumuz kadar değerli.Sizden ricam ne benden nede bir başkasından ilaç önerisi almamanız.Nasılki bir aile bireyi hastalandığında tetkik ve tedavi için hastaneye götürüyorsak , Jakolarımızın sağlığı bozulduğunda bir veterinerden yardım almalıyız.Benim bu sayfada paylaştığım konular kesin tedavi maksatlı değil bir nevi ilk yardım maksatlıdır.Fiziki ve gerekli görüldüğünde laboratuar ortamında ortamında teşhis konulduktan sonra tedavi uygulanmalıdır.Geçmiş olsun dileklerimle...
Iyi akşamlar meftun bey jakom hasta bundan bir hafta önce biranda ishal oldu halsizleşti artık dokunmadıkça kıpırdamıyordu hemen akşam veterinere götürdüm iki tane antibiyotik bir tane vitamin verdiler aldım 5 6 gün kullandım biraz toparlandı yemesi içmesi düzelmişti bugün antibiyotiği bıraktım eski haline döndü kafasının arkası kabarık uyuyor iştahı azaldı yine ne yapmam gerekiyor
YanıtlaSilSinan Bey geçmiş olsun.Jakolarda ishal en tehlikeli hastalıktır.Veterinerden tekrar yardım almayı deneyin.İnşallah Veteriner uygun tedaviyle rahatsızlığı giderir.Tekrar çok geçmiş olsun...
YanıtlaSilMerhaba meftun bey siz ve bu blogu okuyan herkesten yardım istiyorum jakom ok hasta bursada jakodan anlayan veteriner
YanıtlaSilVarmı bilgilendirirseniz sevinirim iyi çalışmalar
Mustafa Bey çok geçmiş olsun.Bursadaki veterinerler hakkında bilgim yok.Bloğu takip eden arkadaşlardan yorum gelirse hemen size iletmeye çalışırım.Tekrar geçmiş olsun dileklerimle.
YanıtlaSilmerhaba benim jako papağanım var dilinde beyaz bi yara çıkmış ne yapmam gerekli lütfen yardım edin ...
YanıtlaSilSayın Adsız ;
YanıtlaSilTarifiniz üzerine yorum yapmak doğru olmaz.Bu nedenle bir veterinerden yardım almanızı öneririm.
Merhaba;
YanıtlaSilÖncelikle ilgi ve bilgi birikiminizi tebrik ederim....Benim jakom 2 gündür kabarık ve halsiz sürekli uyku halinde.Dışkısınıda yaparken ıkınarak cıvık şekilde bariz kanlı yapıyor.Hatta dün yediklerinide öğütmeden kusmuş.Veteriner hekime gittim geç kalmamak için net olarak oda birşey söyleyemedi ama bir kaç ilaç verdi;
1- Neo teramicin
2- Mikostatin
3- Flagyl
bunları 1 kaç gün kullan gözlemle haberleşelim dedi bu akşam başladım tedaviye ama sizin öneriniz ve tavsiyeleriniz neler olabilir?Kanatlı hayvan hastalıklarında uzman hekimlerini bulmak zor diyolar ama avcılar hayvan fakültesini iyi diye biliyorum siz nedersiniz ne gerekiyosa yapabilirim....??
Mustafa Bey bloğa hoş geldiniz.Jakonuz inşallah mevcut rahatsızlığını çabucak atlatır.Avcılardaki Veteriner için bende iyi şeyler duymuştum umarım tedavi önerisi ile çabucak toparlar.Keşke ilaç ismi yazmasaymışsınız.İsimlerini vermiş olduğunuz ilaçlar sizin Jakonuza Veteriner tarafından önerilen ilaçlar.Bu mesajı okuyan başka Jako sahiplerinin kendi insiyatifiyle ( Veteriner tavsiyesi olmadan ) aynı ilaçları kullanmaları yanlış sonuçlara neden olabilir.Bu nedenle mesajı okuyan arkadaşlarımı özellikle uyarmak ihtiyacı duydum.
YanıtlaSilJakonuzun iyileştiği haberini sizden en kısa zamanda duymak üzere tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.Bu arada kafes ve içme suyu temizliğine azami dikkat edin.Selamlarımla...
Sayın Meftun TENİKECİ;
YanıtlaSilBloğunuza dünde yazmıştım bugün avcılar hayvan fakültesine gittim parazitoloji testi yaptılar sonuç negatif çıktı (yani temiz) ama tam olarak onlarda net bişey söylemedi ...... ilaç verdiler çarşamba günü iyileşme olmaz ise enjeksiyon veya serum dediler canım sıkıldı elden bişey gelmemesi ve sadece gözlemleme yapmam çok üzücü ve hatta hastalığının ne olduğunu bilmememde beni tedirgin ediyor.Son durumu yemeden ve içmeden tamamen kesilmiş tüyleri kabarık sadece uyku halinde en azından su veya yemek yemesi için yapmam gereken bişey varsa yardımcı olursanız çook sevinirim... :(
Saygılarımla..
Mustafa Bey ;
YanıtlaSilJakolar sürü psikolojisi nedeniyle hastalıklarını gizlemeye çalışırlar.Hastalık ilerlediğinde artık gizleyemez olurlar.Şu an Jakonuz ağır bir hastalık geçiriyor.Allahtan umut kesilmez.Keşke bu şartlarda yemek yemesi ve su içmesi için bir şey yapılabilse.Ne kadar üzgün ve çaresiz olduğunuzu anlıyorum.Mesajınızı okuyunca inanın bende sizin kadar üzüldüm.Tek yapılacak dua etmek.Siz üzerinize düşen herşeyi yapmışsınız zaten.Söyleyecek ve yapılacak tek şey dua etmek.
Teşekkür ederim bu arada dün ciddi denecek kadar kanlıydı dışkısı bugün sadece sulu.Çok hafif yok denecekkadar kanlı,ama dışkısını yaparken ağzından ıkınma sesleri geliyor çok zorlanıyor gibi inanın yanından ayrılamıyorum ve birsürü tahmmin yürütüyorum kabız ,zehirlenme,iç parazit vs vs vs artık inş.iyileşir diye duadan başka bişey gelmiyor elden yinede çok teşekkür ederim..
YanıtlaSilMustafa Bey inanın iyileşti haberini buradan paylaştığınızda sizin kadar sevineceğim.Veterinerlere akıl vermek haddim olamaz ama neden serum için çarşambayı bekliyorlar hemen yarın serum bağlamalarına engel olan nedir?Benimkisi sadece çaresizlikten kaynaklanan bir homurdanma olarak kabul edin.Elbetteki bu işin eğitimini alan Veterinerler en doğru kararı verecektir.
YanıtlaSilBende şu an serum ve enjeksiyon tedavisini sizin düşündüğünüz gibi yarın gidip neden yaptırmıyorum diye düşünüyorum ama uzman hekimin söylediği tedavi türü artık diğer tedavilere cevap vermediğinde bunada bir kaç gün gerekiyor sanırım en son yapılacak olan tedavi (enjeksiyon ve serum) olduğunu söyledi çünkü kanatlılar için riskli ve en son yapılması gereken tedavi dedi artık beklemekten ve dua etmekten başka bişey yok inş. olumlu gelişmeler olur ve burdan sizede aktarırım iyi geceler ve iyi ramazanlar.
YanıtlaSilİyileşti haberini sabırsızlıkla bekliyorum.Sizede iyi geceler iyi ramazanlar.
YanıtlaSilİyi gunler benim 8 yildir besledigim bir jakom var ilk aldigimiz zamandan beri kuyrugu yok surekli kuyrugunu kemirip yoyor ve hic cikmasina izin vermiyor sizce bunun nedeni nedir ve ayrica kusun sag burun deliginin icinde 2-3 sene evvel bir sivilce gibi bir sey cikti ve gittikce buyuyor su an 1 cm yi asti ve sizce bunun nedeni nedir ve nasil tedavi edilir
YanıtlaSilYusuf Bey Tüy yolma sorunuza bir kaç cümle ile cevap verirsem bir çok konuyu atlamış olurum.Bu nedenle blogda tüy yolma sorunu ile ilgili beş ayrı sayfayı okuyup değerlendirmenizi tavsiye edeceğim.
YanıtlaSilBurundaki yara içinse bir Veteriner muayenesi gerekir.Bulunduğunuz ilde kanatlılardan anlayan bir Veterinerden yardım alabilirsiniz.Selamlarımla...
Birde kusun parmaklarindan biri hic kipirdamiyor sanki sakatmis gibi uyurken bile o ayagini cekip tum parmaklari kapandiginda bile o acik kaliyor kus biryere tutumunca bile o parmak yine acik kaliyor hic bukemiyor sizce o parmak sakatmi
YanıtlaSilTarifinizden anladığım kadarıyla parmakta anormallik var.Yukarda bahsettiğiniz burun içi sorunla ilgili cerrahi müdahale gerekebilir.Veterinerler gerekli tetkikleri yaptıktan sonra karar vereceklerdir.
YanıtlaSilbenim cennet papağanım var .Gagasının üstündeki tüyleri iki mercimek tanesi büyüklüğünde dökülmüş.Ancak gagasının üstündeki tüyleri kafese veya tüneğe sürekli sürtüyor.Halsizlik ,yeme bozukluğu,sesinde değişiklik yok.Bana yardımcı olabilirmisiniz?
YanıtlaSilSayın Gülay Özmen ;
YanıtlaSilBloğa hoş geldiniz.Cennet papağanı hiç beslemedim.Sizi yanlış yönlendirmek istemem ama sizinde bahsettiğiniz gibi tüy dökülmesinin nedeni tüneğe sürtünmeden kaynaklanıyor olabilir.Selamlarımla...
Merhaba Meftun Bey,
YanıtlaSilBu faydalı bloğunuz için teşekkürler. Bizim bir jakomuz var. 2.5 senedir bizimle. Ancak son 2-3 haftadır durup duruken acı bir çığlık atıp tüneğinden düşüyor. Bu günde birkaç kez tekrarlanıyor. Ne yapabiliriz? Çevremizdeki veterinerlerin jakolarla ilgili fazla tecrubeleri yok. İzmir'de tavsiye edebileceğiniz bir veteriner var mı?
Teşekkürler
Sara Dinmez
Bahsettiğiniz konu hayli ilginç.İzmirde bulunan veterinerlerin listesini bu sayfadaki yorumlar bölümünden bulabilirsiniz.Anlattığınız olayı Veteriner kendi gözüyle görmek isteyecektir.Selamlar...
Silbenimde bır sorum olacak jakom rahatsız bulundugum yer ıtıbarı ıle veterıner sansım olmadıgı ıcın sızlere danısmaya karar verdım belkı yardımcı olursunuz jakomun burun delıklerı kapalı sankı sureklı agzı acık olarak hırıltılı bır sekılde nefes alıp verıyor bırde bugunden ıtıbaren kafesın altına ınmeye basladı onerebılecegınız bır tedavı yonetemı varmı acaba ?? ılac vs tesekkurler
YanıtlaSilSayın Serdar Tekin ;
YanıtlaSilJakonuzun solunum yolları ile ilgili bir rahatsızlık geçiriyor.Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.Biz insanlar hastalandığımızda bulunduğumuz ildeki ya da en yakın ildeki hastanelerden yardım alarak tedavi görüyoruz malumunuz.Jakonuzunda en yakın veteriner tarafından muayene ve tedavi edilmesi gerekiyor.Lutfen kulaktan dolma bilgilerle ilaç tedavisi uygulamayınız.Jakonuzun canı ve sağlığı sizin insiyatifinizde.Yanlış ya da eksik bir tedavi yöntemi kötü sonuçlara yol açabilir.Bu nedenle en yakın ildeki veterinerden yardım almanızı özellikle tavsiye ediyorum.Umarım erken reaksiyon gösterir ve Jakonuzun eski sağlığına kavuşmasını temin edersiniz.Tekrar geçmiş olsun dileklerimle...
merhaba ben bahadır. yaklaşık 3 senedir jako besliyorum. son günlerde cok sıvı dışkı yapıyor. sürekli bir uyku hali var. ara sıra kafasını kanatlarının altına alarak da uyuyor.yemek yiyor ama azalma var.ayrıca gagasının altında da bir sarkma olustu. ne yapmalıyım? ayrıca bursa da bildiğiniz papağan veterineri var mı? şimdiden tesekkurler.
YanıtlaSilBahadır Bey bloğa hoşgeldiniz.Sıvı dışkı ile ishal arasındaki farkı görmeden bir yorum yapmak zor açıkçası.Fakat sıvı dışkılama nedeni son günlerde artan oranda sulu sebze ve meyva tüketiminden kaynaklanıyor olabilir.Sıvı dışkılamanın yanısıra uyku halininde görülmesi hastalık belirtisinede işaret ediyor.Malesef Bursada bildiğim bir veteriner yok.Ancak yorumu okuyan arkadaşlardan bilgi gelirse sizinle hemen paylaşırım.
YanıtlaSilyanıtınız için teşekkürler. bugün veterinere e götürdük ve veteriner şırınga içerisinde günde 5 damla kulanmak üzere antibiyotik ve çeşitli vitaminler verdi. antibiyotikten sonra daha iyi görünüyor. fakat eskisi gibi ses çıkartamıyor yani gagasını açmadan ses çıkartıyor ve kuyruğunu oynatarak ses çıkartıyor. bununla ilgili çözümünüz var mı? Gaga altındaki deri sarkması hakkında da bir çözüm bulunamadı. Ayrıca Bursa'da papağan uzmanı bir veteriner bulduk.
YanıtlaSilAKADEMİ VETERİNER POLİKLİNİĞİ
Konak MAh. Yıldırım Cad. Vizyon Apt. Dükkan No:5
Metin KOSTİK
TEL: 0224 4532165
Bahadır Bey tekrar geçmiş olsun.Hastalık Jakonuzu yorduğu için ses ve hareketlilik ilk günlerde sınırlı olabilir.İlaçlarını düzenli kullandıkça ve gün geçtikçe eski sağlığına kavuşacaktır.Veteriner paylaşımınız için çok teşekkürler.Bursadan Veteriner tavsiyesi isteyen arkadaşlara tavsiyenizi iletirim.En kısa zamanda iyileşti haberini paylaşırsanız bende mutlu olurum.Selamlarımla...
YanıtlaSilYeni bir jako daha aldık yeni aldığım jakonun sağ gözünü sürekli kırpıyor bazen kısık şekilde tutuyor.Sağ gözünde sorunmu var.
YanıtlaSilFurkan Bey :
YanıtlaSilGöz ya da göz kapağındaki problem için fiziksel muayene gerektiği için tarifiniz üzerine bir yorum yapmak zor.Fakat aynı odada iki Jako beslenmesi genelde pek tavsiye edilmez.Önceki Jakonuz sizi kıskandığı için psikolojik problem yaşayıp tüy yolmaya başlayabilir.Diğer bir sakınca ise her ikisinin oda içerisinde yanyana gelmeleri durumda kavga etme ihtimalleri.İlk zamanlarda birbirlerine zarar vermeyecekmiş gibi davranmalarına aldanmayın.Birbirlerini gözlemleyip uygun zamanı kollayıp heran şiddetli bir kavgaya tutuşabilirler.Bu saymış olduğum ihtimaller yüzde elli üzeri ihtimallerdir.Yüzde ellinin altındaki ihtimal ise aralarında sıkı bir arkadaşlık oluşur herşey güllük gülistanlık olur.
1 ay önceki aldığım jako'nun gagası'nın ucu yanları soyulmaya başladı alttan mat bir tabaka çıkıyor.Gagasını eski haline getirmenin bir yolu var mı?Gagasının soyulan yerleri tekrardan çıkarmı?(papağan gayet sağlıklı enerjik)
YanıtlaSilFurkan Bey ;
YanıtlaSilGaga soyulmasının nedeni Veteriner Hekim tarafından araştırılıp , hastalığın nedeniyle ilgili ilaç tedavisi başlanmalıdır.Papağanlar hastalıklarını gizlerler.Şu an hareketli olması sağlık sorunu olmadığı anlamına gelmemelidir.Bir Veterinerden yardım almanızı tavsiye ederim.Selamlarımla...
Merhabalar Ben Bir hafta önce Jako Sahibi Oldum ama papağanımda bir rahatsızlık gördüm ya Bronşit Yada Soğuk Aldı. Hafifde Titremesi Var Bu Durumda Ne yapcağımı Yukarda Okudum Ama Değişik Bir Durumda var ayagını bir tanesini Kaldırıyor Ama çekemiyor Tüneğe Basarken Basıo Ama uyuyacağı zaman ayağını katlarken açık tam Çekmio ole kalıo bu durmda napabilirim bir yardım ederseniz sevinirim.. Şimdidien Teşekkurler
YanıtlaSilSayın Tartosify Dinomit ;
YanıtlaSilBloğa hoş geldiniz.Yeni Jakonuz hayırlı olsun.Kesin teşhisin konulması için bir veterinerden yardım almanızı öneririm.Hem mevcut durum hemde yeni aldığınız Jakonuzun genel muayenesinin veteriner tarafından yapılması isabetli olur.Selamlarımla...
Jako'm 2 haftadır fazlasıyla tüy dökmeye başladı.özellikle kafesin kapısın açtığımda kafesin üstüne çıkıp 1-2 dk. çok hızlı bir şekilde kanat çırpıyor.halindende memnun gözüküyo.Bunun nedeni ne olabilir ? (haftada 2gün mutlaka banyo yaptırıyorum) AYRICA JAKOYU ALALI 45 GÜN OLUYO ELİMDEN ÇEKİRDEK YİYO HATA KAFANI EY DEDİĞİMDE KAFASINI EYİP SEVDİRİYOR.RAHATLIKLA SEVİP KANATLARIN ÜSTÜNDEN ELİMLE RAHATLIKLA KAVRAYA BİLİYORUM.ANCAK KOLUMU YAKLAŞTIRDIĞIMDA KURKUP KAÇMAYA ÇALIŞIYOR BUNUN NEDENİ NE OLABİLİR_NASIL DÜZELTİRİM?
YanıtlaSilFurkan Bey Jakolarda Tüy Dökümü sayfasındaki bilgileri inceleyebilirsiniz.Bu sayfada Tüy yolma haricindeki normal tüy dökümü ile ilgili ayrıntılı bilgi var.Jakonuz sizin dokunmanıza izin veriyorsa kolunuzdanda korkmaması lazım.Kafes dışındayken kolunuzu uzattığınızda uzaklaşıyorsa , kendisini kafese kapatacağınızı düşündüğü için çıkmak istemiyor olabilir.
YanıtlaSilmerhaba öncelikle size çok teşekkür ederim bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için..benim sorum olacak hatta bir kaç sorum ben 2 hafta önce bir jako aldım eve gelmeden ortamını hazırladım cok uysal cıktı daha 12 aylık elden yem yemiyordu alıştırdım ele geliyor kendini sevdiriyor ama kafesin dışında kafesin ıcerısınde ona dokunmak cok zor ımkaansız degıl ama zor nedendir.kafesınde aldgımda hemen tuvaletını yapıyor bır kac kere hemde.kafesde oyuncaklarıyla oynamıyor gagasını tahtaya surtüyor gaga tasına bakmıyor bıle..sağ ayak kısmı beyaz hastalık durumu olabılırmı yayılma yada jako tarafından bır oynama yok .En büyük sorunum ıse jakom yan duruyor sola yatık kafesın ıcınde elımde koltukda her yerde sola yan sekılde yatık duruyor buda benı cok uzuyor ve dusunduyorr .araştırdım kanat ayarından vs diye kımse bu sekılde bır sounla karsılasmamıs olmalı kı? kimse bahsetmemiş yardımlarını ve cevaplarınızı beklıyorum şimdiden çok teşekkür ederim size .. kolay gelsin iyi çalışmalarrr
YanıtlaSilCaner Bey aynı soruyu JAKO PAPAĞANI BİR HAFTADA EVCİLLEŞTİRİN sayfasında sormuştunuz bende yanıtlamıştım.İlgili sayfadaki cevap yorumumu inceleyin.Bundan sonraki sorularınızı şuanki sayfada sorabilirsiniz.Diğer sayfa çok fazla yorum aldığı için bazan görüntülemede sorun oluyor.Selamlarımla...
YanıtlaSilMalum kış geldi havalar soğudu.Kışın evde olmadığımızda petekleri açmadığımızda ev soğuyor.Peki jakolar soğuktan etkilenir mi? (kafesin üstüne harhangi bir örtü battaniye örttürmü yor )
YanıtlaSilFurkan Bey hava akımına (cereyana) maruz kalmamalı.Kafesin üstüne örtü örtmenize gerek yok.
YanıtlaSilMeftun bey namınız ve tecrubeleriniz İSTANBUL SİLİVRİYE KADAR ulaştı.Öncelikle verecegınız cevap icin çok teşekkür ederim.Benim ismim Mustafa. Jako papaganım var 500 kelimenin üstünde konuşuyor.herşey yolunda gidiyordu.havalar soguduktan sonra benim kuşumun göğüs tüylerinde titreme başladı ve zaman zaman 10 dk nın üzerinde kaşıntısı tutuyor. Tüylerini inceledigimde alttan gelen tüyler görüyorum. Sizce bu titreme ve kaşıntı sogukla alakalı olabilirmi üşümüş olabilirmi?dükkanım gündüzleri sıcak.fakat geceleri 10 derece falan oluyo. Görüşleriniz nedir.
YanıtlaSilMustafa Bey ;
YanıtlaSilJakolarda göğüs tüyü titremesinin soğukla ilgisi yoktur.Keyifleri yerindeyken ya da uykuları geldiğinde Jakolar göğüs tüylerini titretirler.Kaşıntı problemi için bir veterinerden yardım almanızı tavsiye ederim.Kaşıntının soğukla alakası olamaz.ÇORLU'DAN Silivriye selamlar...
Peki meftun bey gündüzleri klimalı bir dükkan gayet sıcak bir sıkıntı yok.Fakat geceleri nekadarda olsa soguyor bununla alakalı endişelerim var.Nekadarda olsa gece üşüdügünü düşünüyorum.Bu bizim için ilerde bir hastalık yaparmı yani gecede dükkanda bir ısıtıcı çalıştırayımmı?
YanıtlaSilBu konuda ne söylesem yalan olur.Petshoplardan bir sorun.Onlar nasıl bir tedbir alıyorlar.Açıkçası dükkan ortamında ne tedbir alındığı konusunda (soğuktan korunmak için ) bilgim yok.İlk defa bilmediğim yerden soru geldi blogda ayrıca :) Selamlar...
YanıtlaSilmerhaba benim bi sorunum olacaktı 3 yaşında bi jako papağanım var tek gözü kapalı diğer gözü açık vaziyette duruyordu şimdi 2 gözü birden kapandı ve gözünden sıvı gelmiş ve göz kapağında donmuş gibi bi vaziyette kuşun gözleri kapandı etrafı görmüyor hastalığı ne olabilir çiçek felan olduda gözlerine mi vurdu acaba burda yakınlarda bi veteriner yok götürsemde tedavi edebileceklerini sanmıyorum çünkü genelde kedi köpekten anlıyolar kuşlar bambaşka hayvanlardır bu konuda uzaman kişilerin bilgisine ihtiyacım var . kuşun rahatsızlığı ne olabilir ve nasıl bi tedavi yöntemi uygulamalıyım ?
YanıtlaSilSayın Burnınglove ;
YanıtlaSilJako papağan konusunda tecrübelerimi paylaşıyorum bu blogda.Sizin Jakonuz ise iyi bir Uzman Veterinerin tedavisine ihtiyaç duyuyor.Basit rahatsızlıklarda bile Veteriner tavsiyesinde bulunabilirim ancak.Sizin Jakonuzun durumu ise tam bir uzman hekimlik.İyi bir Veteriner haricinde size kimse öneride bulunamaz.Selamlar...
Meftun abi merhaba benim bir jakom var herşey çok güzel konuşuyor egitımlı herşeyi yiyor saglıklı bir kuş.Fakat bundan 2 gün önce bi arkadaşım bana 3750 tlye satın aldıgı fakat bakamadıgı bebek jakosunu bilezikli (4 aylık) çiftlik üretimi kuşunu hediye etti.Kuş daha bebek simsiyah gözleri ele alışık çok hoşuma gitti.Şimdi ben elimden birisini çıkartmam gerekiyo ama akıllı bir karar vermem lazım.Sizin görüşünüzü alabilirmıyım.Bilezikli bir jako ile bileziksiz jako arasında olagan üstü fark varmıdır.teşekkür ederim
YanıtlaSilMustafa Bey ;
YanıtlaSilÖnceki Jakonuz sizin evladınız , canınız ciğeriniz.Ondan vazgeçmeyi nasıl düşünürsünüz?
1.Bilezikli Jako ile bileziksiz Jako arasında hiçbir fark yoktur.
2Bebek Jako sahibi özellikle elde yetişmiş bir Jako sahibi olmak avantajdır.Fakat her Jako konuşmayabilir.Yani Jakoların büyük çoğunluğu konuşur hepsi değil.
3.Her iki Jakoyuda besleyebilirsiniz.Fakat ayrı odalarda beslemelisiniz.Önceki Jakonuz yeni misafirden hiç hoşlanmayıp bunalıma girebilir.Veya ilk fırsatta ona zarar vermek isteyebilir.
Selamlar...
MEFTUN BEY ilginiz alakanız için çok teşekkür ederim. Borcumuz :)
YanıtlaSilBirşey daha soracaktım.Bu jakolar benim dukkanımda,sizin yazdıklarınızı okuduktan sonra birisini eve getirmeyi düşünüyorum. Fakat evde 7 yaşında kızım,9 yaşındada oglum var.Oglum küçüklen astım bronşit idi ama şimdi atlattı.Benim sorum şu.Bu jakolardan birini eve getirsem tüyleri çocuklara dokunurmu?
Mustafa Bey ;
YanıtlaSilBlogda bu konuya değinmiştim.Sanırım bloğu okumadınız?Eğer Jako besliyorsanız blogdaki tüm sayfaları okuyarak bilgilenmenizi rica ediyorum.Blogda detayını bulamadığınız her konuda soru sorabilirsiniz.Memnuniyetle cevap vermeye çalışırım.
Daha önce astım geçmişi olan çocuğunuza olumsuz etkisi olur.Hastalık tekrar nüksedebilir.Selamlar...
Meftun bey tekrardan merhaba.Bir dükkan içerisinde 2 adet jako birbirini kıskandı konuşmayı kestiler. Peki bu durum bir adet jako 1 adette macaw olsa aynı şey olurmu?
YanıtlaSilMustafa Bey ;
YanıtlaSilJakolar tek eşlidir.Sahibini herkesten kıskanır.
Merhabalar Herkese,
YanıtlaSilÜç günden itibaren bir Sultan Papağana sahibim. Papağan ele falan gelmediğin dolayı pek inceleme fırsatım olmadı taki bugüne kadar. Kuş sol gözünü genelde kapalı tutyor. Ancak, yanına birisi geldiğinde ikisini normal olarak açmakta. Gözüne yakından baktığımda diğer gözünden farklı olarak kirpikleri dökülmüş birazda insanlardakine benzer göz çöpü var.
Acaba ne yapmalıyım.
Sayın Adsız ;
SilBloğa hoş geldiniz.Sultan papağanınız hayırlı olsun.Size şöyle bir tavsiyede bulunayım.Papağanınıza acil ilk yardım haricindeki rahatsızlıklarda Veteriner haricinde hiç kimseden yardım ve görüş almayın.Hastalık durumunda Papağanınıza tek yardım edebilecek olanlar Veterinerlerdir.Bulunduğunuz il ya da ilçedeki bir Veterinere muayene ettirip , onun önerisine göre teşhis ve tedavi en doğrusu olacaktır. Selamlar...
hocam bence veterinerden uzak durun. veterinerlerin çoğu kuşlardan anlamıyo. kedi köpek tedavi etmeyi biliyolar. benimde jako papağanım vardı sizin ki gibi gözü kapalıydı. veterinere götürdüm. üşütmüş dedi antibiyotik verdi. bir şırınga antibiyotiği ağızdan bastırdı bana. ama tam tersi direk ağzından değil suyuna milim cinsinden ölçülerle karıştırılarak veriliyormuş. biz hayvanı mahvettik. aşırı dozda antibiyotik yedi ses telelri gitti. bütün veterinerlere götürdüm biz anlamayız dediler. en son petshopcuya götürdüm adam keşke bize getirseydin hayvan için artık çok geç dedi. sonuç oalrak hayvan pisi pisine öldü. sizde ufacık bi rahatsızlık uğruna kuşunuzu riske atmayın. veterinerden çok yine petshopcular anlıyo tedavi ediyolar. sizede antibakteriyel göz spreyi verecektir.muhtemelen yediği bişey dokunmuştur. uzmanlığından emin olmadığınız veterinere sakın ha sakın işlem yaptırtmayın . helede büyük şehirde değilseniz veterinerlere hiç güvenmeyin. illaki anlayan başka birileri vardır.
SilSayın Burninglove ;
SilSize kesinlikle katılmıyorum.Kolu kırılan birine sakın doktora gitmeyin tüm doktorlar bilgisizdir , mahalle arasında kırık - çıkıcı bulun onlar bu işin ilmini bilir demek gibi bir şey bu.Her veterinerin uzmanlaştığı bir alan vardır.Kimi veteriner büyükbaş hayvanlardan kimi veterinerde kanatlılardan anlar.Hayvan sağlığı eğitimi almayan bir petshop sahibi yanlış bir tedavi sonucu hayvana zarar verebilir.Hangi petshopta laboratuar var röntgen cihazı var?
iyi akşamalar tam evcil olmayan bir papağan aldım iki gündür evde hiç sesi cıkmıyor hiç birşeyde yemiyor ve içmiyor bazen tüylerini kabartıp otuyor yorumlarda sağuk algınlığı olabilir diye yazıyor ama hiç birşekilde sağuk ortamda durmadı gelirken arbayla getirdim belkipencereden biraz hava almış olabilir bunun sebebi ne olabilir acaba yardımcı olabilirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler
YanıtlaSilŞamil Alptekin ;
YanıtlaSilCümlenizi anlamakta zorlandım.İki gün öncemi aldınız papağanı , yoksa papağanınız iki gündürmü bu durumda.Yorumunuzda ne nokta var ne virgül?
Örnek vereyim :
''Oku , adam ol baban gibi.Eşek olma.'' cümlesi ile ''Oku adam ol.Baban gibi eşek olma.'' cümlesi arasındaki anlam farkını noktalama işaretleri sağlıyor. :)
Merhaba 1.5 yaşında jakom var ve ben ona meyveler veriyorum sürekli ısırıp ısırp atıyo yemiyo diliyle sadece sulu kısımlarına deydiriyo benimde aklıma meyve sıkıcağı aletiyle elma portakal bu tarz meyveleri aletle sıkıp kabına koysam zararı olurmu ayrıca annem kompostu yaptı ama içine şeker hiç koymadı direk kendi özü doğal hali kaynamış üzüm suyu yani doğal hali
YanıtlaSilFurkan Bey ;
YanıtlaSilJakolara kesinlikle verilmemesi gereken yiyecekler ile zararsız yiyeceklerin listesi JAKOLARDA BESLENME sayfasında bulunmaktadır.Bu listeleri mutlaka kontrol edin.Şekersiz kompostu sıkıntı olmaz.Taze sıkılmış meyva sularıda verebilirsiniz.Sadece uzun süre beklemiş olmasın sık sık değiştirin.Lütfen bahsettiğim listeyi kontrol edin.Selamlar...
Merhaba Meftun bey öncelikle her soruma özenle cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. SİZİ bu aralar çok meşgul ediyorum kusuramada bakmayın. tam 12 gündür bende olan 1.5 yaşında jakom var 3 4 ggündür meyve tabağı hazırlıyorum elimle veriyorum ağzına gagalıyo atıyo sürekli bugün elma ve brokoli yedi yani o iksiini yerken gördüm ... daha önceden gagalayıp diliyle tadına bakıp atıyodu fırlatıyodu Ama yedikten sonra kustu acaba alışkan olmadığı içinmi kustu? yoksa meyva tabağını çok çeşitli yapıyorum Örnek Biber karnabahar brokoli havuç elma gibi acaba çok çeşitli diye midesimi bulandı yoksa ilk kez yediği içinmi? Ben genede size bir danışıyım dedim bu arada tüm sebze ve meyvalar tazeydi
YanıtlaSilFurkan Bey ;
YanıtlaSilJakonuzda kusma olarak gözlemlediğiniz konuyu iyi değerlendirmek lazım.Acaba gerçekten kusmamı? Eğer bu durum gerçek bir kusma ise yedikleri ile alakalı değil.Yani ne çeşitlilikten nede ilk kez yemesinden kaynaklanıyor.Dediğim gibi gerçek bir kusma ise belirli aralıklarla devam edecektir.Eğer yarına kadar bir kaç kez daha gözlemlerseniz ilk etapta midesini üşütmüş olabilir yorumu yapılabilir.
Fakat benim tahminim sizin gördüğünüz olay gerçek bir kusma değildi.Jako papağanlar yeni doğan yavrularını ve kuluçkaya yatan eşlerini beslerler.Jakonuz size sevgi gösterisinde bulunmuş olabilir.Yani sizi beslemek için yediklerinin bir kısmını çıkarmış olabilir.Böyle durumla sık karşılaşmazsınız ama arada olabilir.Umarım ifade edebilmişimdir olayı.Selamlar...
Anladım ama kuşum aynısını kafasını pencereye vururkende yapmıştı o sarsıntıyla yediği herşeyi çıkarmıştı. Başını ileri geri yapıyo ve yediği şeyleri çıkartıyo sonrada silkelenip gagasını biyerlere sürtüyo ve bu 2 kere oldu 1.oluşu kafasını cama vurması 2. oluşu ise bu meyvaları ilk yediği zaman yani 10 dakika önce daha önceden hiç görmedim. Normal zamnlarda yediği hiç bişeyi kustuğunu çıkarttığınıda görmedim açıkçası. Teşekkür ederim
YanıtlaSilBesleme amaçlı kusmaysa bu olay sık olmaz.Hastalık belirtisi olması için başka desteklere ihtiyaç var.Halsizlik , hareketsizlik , uyku hali gibi.Gözlemleyip durumu değerlendirin.Diğer belirtilerde varsa bir Veterinerden yardım alın.Diğer belirtiler yoksa dediğim gibidir.
YanıtlaSilTüneğin en altında 2 gündür ama bugün daha iyi gözlemledim hep orda gözleride hafif hafif kapanıp açılıyo böyle ama elimi soktuğumda hafif bağırıp hemen sevdiriyor kendini ama tüneği en altında sessizce duruyo geç bir saatte aslında uykusu gelmiş olabilir ben en iyisi yarında gözlem yaptıktan sonra tekrar msj atıım çok sağolun.
YanıtlaSilJakolar kafeste en üst tünekte durmayı tercih eder.Son mesajınızdan ciddi bir rahatsızlık geçiriyor olabileceğini anlıyorum.Kafes dibinde durması ve gözlerinin hafif hafif kapanıp açılması normal değil.Her ihtimale karşın yarın ilk fırsatta bir veteriner muayenesi uygun olacaktır bu şartlarda.Umarım mesajımı yarından önce okuyup reaksiyon gösterirsiniz.Son mesajınızdaki emareler ciddi bir durumun varlığı şüphesi uayndırdı bende.Kesinlikle yarın bir veterinerle görüşün bu durumu.
YanıtlaSilPeki tamam çok sağolun. Yarın ilk işim veterinere götürmek olucak.
YanıtlaSilFurkan Bey ;
YanıtlaSilİlk mesajınızdaki detaylarla son mesajınızdaki detaylar arasında çok fark var.Bu konular çok önemli ve blogda yazıyor.Durumu iyi değerlendirmek için bilgilenmeniz lazım bloğu okuyarak.Bloğun tamamını daha önce okusaydınız durumu net değerlendirebilirdiniz.Yani olayı net ifade edebilirdiniz.Soru sormak içinde bilgili olmak lazım.Neyin önemli neyin önemsiz olduğunu bilmek , durumu net ifade edebilmek için bloğun tamamını okumanız gerekiyor.Jakonuzun kafes dibinde ve yarı uykulu olduğunu ilk mesajda ifade etmeniz gerekirdi.Jakolar hastalıklarını son ana kadar saklar.Sizin Jakonuz şu an hala hastalığını sizden saklamaya çalışıyor.Hastalığını gizleyemez hale geldiklerinde Veteriner müdahalesi için bile geç kalınmış olabilir.İhmal etmeyin ve yarın kanatlılardan anlayan bir Veterinerden yardım alın.Herhangi bir veteriner değil ama.Bazı Veterinerler Büyükbaş hayvanlar konusunda uzmanlaşıp , kanatlılar konusunda daha az bilgi sahibi olabiliyorlar.
Merhaba Jakomu alıp doğru veterinere gittim 2 ayrı yere gösterdim sorunumu anlattım ikisininde dediği şey şu oldu.
YanıtlaSilKuşun daha yabani bu yüzden tünek altında durabilir korkmuştur. Dedi ayrıca 3 4 gün peş peşe meyve verirsen dışkısı sulanabilir dedi ayrıca kafasını çarptığı için hafif sarsılmıştır bu yüzden yediğinide çıkartması normaldir dedi. Alışmadığı bir besinide yiyince çıkartabiliyor dedi gözlerin kapanmasınada yorgun yada uykuludur sonuçta saat gece 11 den sonra gözleri öyle oldu dedin ayrıca kusunca halsiz düşmüşte olablir dediler. İkisindede jakosu vardı bu yüzden bilgili olduklarınıda düşünüyorum ayrıca evde tüneğin altında duran kuşum veterinerde geçirdiğimiz zaman hep en üstteyd ve sürekli bağırıp çağırıyo ötüyodu farklı bir ortama geçince hemen hareketlilik gösterdi ayrıca yemek yiyor ve suyunu içiyor. bide eğer kuşun kendini temizliyo ve sürekli silkeleniyosa sağlıklı olduğuna işarettir dediler. Bende tekrardan eve getirdim şuan yemek yiyor vitaminli suyunuda içiyor ama hala tüneğin en altında :) Teşekkür ederim
Furkan Bey ;
YanıtlaSilBugün aldığım en iyi haber Jakonuza sağlıklı teşhisi konulması oldu.Bu habere en az sizin kadar sevindim.Geribildirim için teşekkür eder ömür boyu sağlıklı günler dilerim.Selamlarımla...
Teşekkür ederim ama benim genede şüphelerim var söyledikleri çok mantıklı olsada hayvan halsiz gözüküyor bana belkide alışık olmaadığımdan dolayı olabilir bilmiyorum ama kuşum böyle hareketsiz sakin ve daha önceki günlerdeki gibi canlı hareketli değil bağırmasına sesine ve sürekli hareketli ordan oraya atlamasına alıştığım içinde olabilir bu gözlemim. Bir süre daha size rapor vermek istiyorum. Sayfanızıda sürekli okuyorum. Teşekkürler.
YanıtlaSilFurkan Bey ,
YanıtlaSilHayvan sağlığı konusunda eğitim almış bir Veterinerin teşhisinin doğru olduğunu varsayıyorum.Fakat açıkçası benimde şüphelerim yok değil.
Sayın MEFTUN BEY benim sorum şu.Jakomuza orjinal sıkma meyve suyu içirebilirmiyiz.? Örneğin nar suyu,havuç suyu,şeftali suyu vb gibi meyveleri sıkıp suyunu versek bir sakıncası olurmu.Çok teşekkür ederim
YanıtlaSilSayın MEFTUN BEY benim sorum şu.Jakomuza orjinal sıkma meyve suyu içirebilirmiyiz.? Örneğin nar suyu,havuç suyu,şeftali suyu vb gibi meyveleri sıkıp suyunu versek bir sakıncası olurmu.Çok teşekkür ederim
YanıtlaSilMustafa Bey ;
YanıtlaSilEvde taze sıkılmış meyva suyunu rahatlıkla kullanabilirisiniz.Tabi Jakonuzun damak tadına dikkat ederek.Kimi Jakolar ekşi tatları kimileri ise tatlı olanları seviyor.Sıktığınız meyva suyu uzun süre beklemesin ama.İçilmeyip kalan kısmı bir kaç saat sonra değiştirin.Bu arada Jakolarda Beslenme sayfasında Jakolar için kesinlikle verilmesi ve kesinlikle verilmemesi gereken yiyeceklerin bir listesi var.Boş zamanınızda kontrol edip inceleyin.Selamlar...
Merhaba MEFTUN BEY
YanıtlaSilTam 1 aydır Jakomla beraberim elimden yemek yiyor kendini kaşıtıyor ama genede bağırması kesilmiyor. Örneğin ben yanına gidiyorum bakıyorum ona hırlıyo hemen ama elimi içeri sokunca hemen kafasını uzatıp eğiyo kaşımamı istiyor o zaman sessiz duruyor. Kafesi yatağımın yanında yatağımda laptopla uğraşırken her hareketimde hırlıyor ona bakınca hırlıyor. Bütün sayfaları okudum zaten bu bloğu okuduktan sonra Jakoyu aldım ve ona göre eğitiyorum ama hayvan hala korkuyor bu böyle devam edermi hırlaması nasıl ve ne zaman kesilebilir. Tüneğin altından çıkmıyor hep en altında duruyor ama sağlığında bir sorun yok korktuğundan duruyor çünkü ne zaman odadan çıksam en üstte çıkıyor ne zaman gelsem hemen iniyor aşağıya ve kafesin kapısını açık bırakıyorum odanın uzak bir köşesinde ödevlerimi vs yaparken çıkıyor dışarı ama ne zamaan yaklaşsam ona hemen kafesin içine girmeye çalışıyor bu tarz şeyler bazen elimden verdiğim şeyleri alıyo ama atıyor dışarı yere ama çoğu zaman elimden yiyor
Bana yardımcı olursanız sevinirim sağlığında herhangi bir problem yok daha önceden bu konuda zaten konuşmuştuk teşekkür ederim.
merhaba umarım hala buraya yazılan msjları cevaplıyorsunuzdur.
YanıtlaSilhaftasonu sadece 1 gün evde yoktum.2.gün akşam eve döndüğümde sultan papağanımı sessiz buldum.Yorgun olduğum için erken yattım gözlemleyemedim .Bugün gözlemliyorum ve sessizliğin dışında sabahtan beri kafesin sadece sağ tarafında yerde köşeye sıkışıp uyuyor üstelik kafesin kapağıda açık ve yemde yemiyor :( 2 kere çıkardım ...elimde kafesin üstüne koydum çok sevdiği kafes teliyle oynamadı bile bir kez oynama girişiminde bulundu :( ki sanırım birazda dışkılaması daha sıvı
Sayın Hasret Keloğlu ;
Sil18-25 Kasım 2013 tarihleri arasında şehir dışında olduğumdan internete girme imkanım olmadı.Mesajınızı bugün gördüm.Umarım papağanınız eski sağlığına kavuşmuştur.
Meftun Bey merhaba..
YanıtlaSilsizinle daha oncede irtibat kurmustum.Yeni sahiplendigim jakonun egitimi hakkinda.blog'unuzun ve sizin cok faydasi oldu.fakat ben epeydir bir sikinti yasiyorum ve size bir danisayim istedim.Alali yaklasik 80 gun oldu.Ilk iki hafta gayet hareketli hatta kafeste durmak istemeyen surekli tirmanan,eseleyen,cok canli ama hircin,ilk gun disinda bagirmasi olmayan,genelde hirlama ile gecirdigimiz guzel iki hafta sonunda sag ayaginin topallamaya basladigini farkettim.Tunegi henuz olmadigindan cikinca genelde vantilatoru tercih ederdi.Uzerinde epey vakit geciriyor,kasitiyor acikcasi iletisime acik bir hayvandi.Topallamanin sebebinin burada incitmis hatta kirmis olabileceginide dusundum (bir kac kere dusmeleride beni bu dusunceye itti).Daha sonra veterinere goturdum rontgenini cektirdik.(yasini 13 aylik olarak biliyoruz petshop tan alinma)Veterinerde bu yas bilgisiyle hastaliktan suphelenmeyip olsa olsa yumusak doku travmasi ve uzunda olsa iyilesme sureci sonuzta iyilesecegini soyledi.
FAKAT!!!!Halen bir degisiklik olmadi yaklasik iki aydir pasa bu halde.acaba yas bilgisimi yanlis bir hastaligimizmi var ?Yemesi icmesi hareketi otmesi nesesi diskisi herseyi asiri normal,ama ayagini kullanamiyor cok yoruldu artik tek ayak uzerinde durmaktan.ne yapmamm lazim kendimi nasil rahatlatabilirim pasanin bu durumu resmen uzerimizde psikolojik baski yapiyor.bununla ilgili sizlerin ve ilgili bilgili herkesin onerilerine goruslerine acigim.simdiden cok tesekkur ederim.iyi aksamlar.
Ilker OKAY
Sayın İlker Okay ;
Sil18 - 25 Kasım 2013 tarihleri arasında şehir dışında olduğumdan internete girme imkanım olmadı.Mesajınızı şimdi gördüm.
Konuyla ilgili bir Veterinerden yardım almışsınız.Hatta Veteriner sadece fiziki muayene yapmamış , ayak röntgenini incelemiş ve bir sorun görmemiş.Konuyla ilgili aynı veterinerle tekrar görüşmenizi , tatmin olmamanız durumunda röntgen filmleriyle başka bir Veterinerin yorumunu almanızı tavsiye ederim.Selamlar...
merhaba benim 3,5 yaşında jako papağanım var .çok akıllı ve çok güzel konuşan bi papağan kendisi ama ne olduysa bugün dışarı çıkmıştık öğlen geldiğimizde çok halsizlik farkettik biz eve girince konuşan bağıran yakup bugün sessizdi hep uyumak istiyo konuşmuyo sadece kafesin içine elimi sokunca başını kaşımama izin veriyo bide dışkısı yeşiliçinde beyazlık var biraz.anlamadım acaba neden böyle oldu.bebeğim var 10buçuk aylık bu süreler içind eyakupla pek ilgilenemedik acaba küstümü onuda bilmiyom yardımcı olursanız sevinirim.veterinere götürelimmi
YanıtlaSilSayın Nurdan Yıldız ;
Sil18 -25 Kasım 2013 tarihleri arasında şehir dışında olduğumdan internete girme imkanım olmadı.Mesajınızda önemli bir sağlık problemi varmış gibi görünmüyor.Güncel durumla ilgili tekrar mesaj yazarsanız yorumlamaya çalışayım.Selamlar...
Furkan Bey ;
YanıtlaSilElden yem yediği ve dokunmanıza izin verdiği halde kafese yaklaştığınızda korkup tüneğin altına inmesi ilginç.Anlaşılan siz sahiplenmeden önce insanlarla ilgili bir sorun yaşadı (kötü muameleye maruz kaldı ya da canı yakıldı) ve bu olumsuzluk onu etkiledi.Fakat bir ay çok kısa bir süre.Normalde bir iki aydan sonra Jakolar sahibine güvenmeye başlar.Fakat sizin Jakonuzda bu süre üç dört ayı bulabilir gibi görünüyor.Mevcut durum problemli.Fakat çok büyük problem yok aslında.Sadece o kötü psikolojiyi atana kadar sabırlı davranın.Tam alışma ve güvenme süresi sadece biraz uzun sürecek.Bu süre içerisinde acele edip onu korkutmayın, bişeylere zorlamayın.Emin olun sorun ilerde kalmayacaktır.Selamlar...
Merhaba ben Beyza . Benim bir papağanım var arkadaşım bana hediye etmişti . Onu alalı 6 ay oldu . Bu süreç içerisinde çok iyiydi . Ona yeni kelimeler öğrettik . Ona şaşkın diye seslendiğimizde kuşum diyerek bizi çağırıyordu . Ama son günlerde şaşkında bi değişiklik oldu . Sürekli tüylerini kabartıyor ve onları sürekli yoluyordu . Hatta bi gün baktık ki kuyruğundaki en uzun tüyünü koparmış . Birde sürekli titriyor gibi yapıyor . Bunu bi veterinere sorduk . Üşüyor dedi onu sıcak bi yere koyduk . Bir süre sonra tekrar eski yerine koyduk . Şimdi çok farklı davranıyor . Eskiden çok konuşurdu şimdi sanırım bize küstü . Kuşlar küsebilir mi bilmiyorum ama ben öyle düşünüyorum. Ve o ölecek diye çok korkuyorum sizce kuşumun nesi var ? Şimdiden cevaplarınız için teşekkürler :)
YanıtlaSilBeyza Hanım ;
YanıtlaSilBloğa hoş geldiniz.16-20 aralık tarihleri arasında il dışında olduğumdan mesajınıza yanıt veremedim.Kuşlar elbetteki küser , hele Jakolar da duygusallık daha fazladır.Veteriner herhangi bir sağlık problemi tespit etmediğine göre durum tamamen psikolojik.Jakonuza daha fazla ilgi ve sevgi göstererek kırgınlığı giderebilirsiniz.Lütfen bu arada blogda bulunan sayfaların tamamını okuyarak Jakolar ile ilgili bilgilerinizi arttırın.Selamlar...
Meftun bey selamlar. Mustafa
YanıtlaSilJakonun gagası çok sivriydi keseyim dedim azıcık kestim ama gagası kanadı.şuanda birşey yiyemiyor hemen agzından atıyor yiyemiyor, bu durum geçicimidir.
Mustafa Bey ;
YanıtlaSilMerhabalar.Gaga bölgesinin ne kadar zarar gördüğünü bilemiyorum. Kanamanın az olduğunu ve çabucak durdurulabildiğini varsayarak geçici bir ağrı olduğunu düşünüyorum.Lütfen bundan sonra gaga ve tırnak kesimi yapmayınız. İhtiyaç olması halinde tırnak törpüsü kullanabilirsiniz.Eğer yeme bozukluğu devam ederse lütfen bir veteriner muayenesi yaptırın.Selamlarımla...
iyi akşamlar jakomuz dün akşam saatlerine kadar çok sağlıklıydı ancak dün akşam üstü kafesinde kanatlarını çırpıp ayaklarınla tutunduğu yere kasılması gibi bir olay meydana geldi dengesini kurmakta zorluk çekti ve göz kapakları sürekli kapandı ( sanki sara hastalığı gibi) bugün ise tüneğinde oturuyor halsiz bir şekilde dengesinde bir sorun yok gibi ama sürekli uyuyor yemek kapını koyduk oraya kadar bile gitmiyor
YanıtlaSilFatih Bey ;
YanıtlaSilJakonuzun bir veteriner tarafından muayene edilerek gerekli tetkiklerinin yapılması gerekiyor.Bu bilgilerle yorum yapabilmek mümkün değil.Geçmiş olsun dileklerimle...
iyi günler jakomuzun burun deliklerin de akıntı ve hırlaması var nefes alırken zorlanıyor gibidışkısı da beyaz kısmı daha fazla ve pütür pütür şeklinde veterinerimiz TRWALENT/LA diye bir ilaç verdi bu yeterli mi acaba
YanıtlaSilSayın memetali oguzhan ;
YanıtlaSilJakonuzun rahatsızlığı umarım kısa zamanda geçer ve eski sağlığına kavuşur.Veteriner hekimce muayene edilen Jakonuza teşhis konulmuş ve tedavisi başlanmış.Bir veteriner tarafından uygulanan tedavinin doğru olup olmadığını ne ben nede veteriner olmayan birisi bilemez.Önerilen ilaçları kullanıp bir süre gözlemleyin.İyileşme görmezseniz başka bir veterinerden yardım alın.Bu arada kafes temizliğine , içme suyunun tazeliğine azami dikkat edip , Jakonuzu C vitamini içeren besinlerle takviye edin.C vitamini içeren besinleri JAKOLARDA BESLENME sayfalarında bulabilirsiniz.Geçmiş olsun dileklerimle...
Merhaba Meftun Bey 1,5 yaşındaki sultan papağanım ın göz kenarlarındaki tüyler döküldü.İştahı yok ve halsiz ne önerirsiniz ?
YanıtlaSilmerhaba ;
YanıtlaSiljakom 3-4 gün önce ishal oldu veterinere götürdük mide ve bağırsaklar kötü dedi damar yolu açılarak serum verildi. 2 gün boyunca elden mama ve baytiril tedavisi yaptık fakat son zamanlarda kasılıp bayılıyor (ölü gibi) elimize alıp masaj yaptığımızda kendine geliyor. ishali şuanda yok denecek kadar az su içmesi normal ama iştahı pek yok haliyle de halsiz bu bayılmaların ne deni ne olabilir ? baytiril le beraber geosol de kullanmam bir sorun yaratır mı ?
Serkan Bey ;
SilSorularınız ancak Veteriner Hekim tarafından cevaplanacak düzeyde. Lütfen teşhis ve tedavi yöntemi konusunda sadece Veteriner Hekimlerin yorum ve önerilerini dikkate alın. Selamlar...
İsmail Bey ;
YanıtlaSilSultan papağanlarla ilgili tecrübem yok. Bir Veterinerden yardım almayı deneyin. Selamlar...
iyi geceler, veterinere götürmeden önce, sizin değerli bilgilerinize dayanarak yardım istiyorum.
YanıtlaSilJakomun sol gözünde iltihap gibi birşey oluştu, gözü şaşı bakıyor ayrıca halsiz, sanki zor nefes alıyor ve bir kanadı düşük duruyor.. ve bu durum canımı sıkıyor, o kadar huzursuzum ki anlatamam. Vakit buldukça yorumlarınızı takip ediyorum. gerçekten muhteşem bilgiye sahipsiniz. Bu sağlık sorununu sizinle düzelteceğimize inanıyorum. ne yapmam gerekiyor ?
Mahir Bey
YanıtlaSilJakonuzun rahatsızlığı için geçmiş olsun dileklerimle beraber acil şifalar diliyorum. En doğru teşhis ve tedavi bir Veteriner Hekim tarafından yapılacağından , ne benden nede Veteriner olmayan başka birinden öneri almayın bu konuda. Kanatlılardan anlayan bir Veterinerin Jakonuzu en kısa zamanda eski sağlığına kavuşturacağına inanıyorum. Tedavi esnasında kafes hijyenini maksimumda tutun. Selamlar...
Merhabalar ben papağanımı alalı 1.5 hafta oldu, kuyruğu daha siyah, alırken kafesinde elim ile gagasına ayağına dokunmuştum eve geldi yaklaşınca hırlıyor vs. hırlamayı eğitimle büyük bir ölçüde aştık fakat dokundurmuyor kaçıyor sağa sola,birde biz içeride iken kafesin tabanında duruyor sürekli, üstünü örtünce veya dışarı çıkınca o zaman çıkıyor yukarıya,yerdeyken bir normal duruyor birde hafif tüylerini kabartarak duruyor. hastalı olarak bir belirtisini göremedik, öksürmesi ,nefeste hırıltı, anormal dışkı gibi şeylere rastlamadım hiç. Yemeğini de yiyor suyunu da içiyor.Bu hayvan neden biz varken kafesin zemininde durur?
YanıtlaSilDirenç ;
SilHenüz 1,5 haftalık papağan yeni sahibine ve ortamına alışamaz. Jakolar normalde iki ay süre geçtikten sonra alışırlar. Eğer siz 10 günlük papağana dokunmaya çalışırsanız onu korkutursunuz , alışma ve güvenme süresinin iki aydan daha uzun sürmesine neden olursunuz. Kovalama esnasında Jakonuz bir yere çarpar veya bir şekilde canı yanarsa ,alışma süreci hiç gerçekleşmez , insanlardan korkan , kaçan , kendini savunmak için isıran bir papağan sahibi olursunuz.
Papağanınızın kafesinin üstünü örtmeyin bu durumda onu korkutur. Örtünün hiçbir faydası olmaz. Blogda bulunan 36 sayfanın tamamını okumanızı tavsiye ederim. Evde pet beslemek zordur. Jako beslemek ise daha zordur. Bu zorluğu ancak onlar hakkında detaylı bilgi sahibi olarak aşabilirsiniz. Blogda detayını bulamadığınız konu olursa mesaj atın yanıtlamaya çalışayım. Ama önce bloğun tamamını okuyun lütfen. Selamlar...
Merhabalar, sitenizi takip ediyorum, de biraz kafam karıştı şimdi, mesela jako papağanı bir haftada evcilleştirin konusunda ikinci gün papağanı dışarıya çıkarıyor, diğer eğitimde hırlamadan sonra elden yedirme gibi konular geçiyor, bu arada papağanı hiç dışarı çıkarmadım sadece bir kere kafesinin kapağını açmış kerata eve geldiğimde kafesin üstündeydi, şimdi kafa karıştıran konu şu, ilk iki ay ben bu eğitimlerin hiç birini yapmamalı mıyım, yerine alıştıktan sonramı başlamalıyım, yoksa hemen mi?, elden yem yedirme konusunda biz odadayken yem kabına yaklaşmıyor dışarı çıkınca yaklaşıyor, ben bir iki kere elden yem vermeye çalıştığımda baktı baktı durdu hiç hareket bile etmedi.
SilBenim hayvana dokunma nedenim pet shoptayken dokunduğumda bir tepkisi olmamasındandı. Cidden kararsız kaldım, aldığım yer bir ay koy bir kenara ilgilenme diyor, internette videolara bakıyorum farklı şeyler görüyorum, bloglarda mesela şu bir haftada eğitin konusundaki kadın'ın internette videolarını izliyorum yok yani bu işi prof yapan şahıslar onlar, benim gibi birinin çok başarılı uygulayacağı yöntemler olmadığını düşünüyorum. İlk nasıl başlamalıyım kısmını çözersem sanırım gerisi gelecek.
Direnç ;
SilKafa karışıklığınızı anlayabiliyorum. Sorularınıza yanıt vererek açıklamaya çalışayım :
Jako papağanı bir haftada evcilleştirin bölümündeki ZİRZUN tam bir papağan profesörüdür. Onun bir hafatada aldığı sonucu amatör arkadaşların 1- 2 ay arasında alması normaldir. Yine onun ikinci gün Jakosunu kafes dışına çıkarmasını dikkate almayın. Onun mevcut bilgi ve tecrübesi olası aksaklıkları bertaraf etmeye yeterli olduğundan normal bir durumdur.
İki aylık süre bağlayıcı bir süre değildir. Jakonuzun size alışması , sizden korkmaması (size hırlamaması , yanına yaklaştığınızda tüylerini kabartmaması) , sizi sahibi olarak görmesi ile ilgilidir. Bu şartların oluşması 1 - 2 ay kadar sürebilir. Fakat saydığım şartlar daha erken oluşursa eğitime başlayabilirsiniz. Şunuda belirtmek isterimki Jakonuz kafes dışına çıkmadan önce sizden korkmamalıdır aynı zamanda sizde ondan korkmamalısınız. Taraflar birbirinden korkuyorsa veya iki taraftan biri diğerine tam olarak güvenmiyorsa eğitim gerçekleşemez.
Jakonuzun siz odadayken yem kabına yaklaşmamasının nedeni size olan güvensizliği ve endişesinden kaynaklanmaktadır. İlk günler bunlar normaldir. İşte 2 aylık sürede bu sorunların aşıldığı izlenmelidir. Elden yem almamasının nedenide aynı.
Aldığınız yer bir ay beklemenizi tavsiye etmiş. bende 1-2 ay kadar beklemenizi ve gelişmelere göre hareket etmenizi tavsiye ediyorum. Bu konuda bir tezatlık yok zaten.
İzlediğiniz videolardaki konuları sizde başarırsınız merak etmeyin. Başarı için sizin Jakolar hakkında bilgilenmeniz gerekiyor. İlgili birisi olduğunuzu farkediyorum sorularınızdan. Fakat Jakonuzunda sizin verdiklerinizi almaya hazır olması gerekiyor. Hazır olması içinde belirtilen zaman kadar ona süre tanımak lazım.
Bugün biraz yorgundum. Umarım mesajınızdaki soruları tamamını yanıtlamışımdır. İfade edemediğim konu varsa tekrar sorarsınız. Selamlar...
Evet, tabiki cevapladınız sorularımı çok teşekkür ederim, benim aslında amacım papağanı ilk aldığım günden itibaren ilk bir kaç ay içinde bir şeyler yapmam gerekiyorsa yapmak yani yapılması gereken bir şeyde geç kalmamak, mesela şu anda ben ona oturduğum yerden oğlum falan diyorum bana bakıyor sadece ama eşim ona bakıp bir şeyler dediğinde hafiften hırlıyor :) ben bunu, bana güvenmeye başlıyor olarak algılıyorum. Bu arada bir soru daha sormak istiyorum size, şu anda papağanım karşımda ve ben koltukta oturduğum için benden yaklaşık 30-40 cm yüksekte duruyor, ayağa kalkınca hemen hemen göz hizasına geliyoruz, genel olarak oda içerisinde oturur vaziyette olduğumuzdan yukarıdan bakıyor bize kafesini alçaltmalımıyım? alçaltırsam ayağa kalktığımda ben tepeden bakacağım bu sefer ona,siz ne önerirsiniz, şu anda bir oda içerisinde o dahil üç kişi oturuyoruz.
SilSiz ilgilenmek için kafese yaklaştığınızda , Jakonuz kafes içindeki tünekteyken göz hizanızda olmalı. Yani sorun yok.
SilJakolar ev halkından sadece bir kişiyi sahibi olarak görüp lideri kabul eder. Diğer ev halkına ise sadece mecburen tahammül eder. Sahibini diğer ev halkından kıskanır. Jakonuzun size güvenmeye başladığını söylemek için çok çok erken. Muhtemelen seçeceği Lider (sahip) siz olacaksınız. Size alışması bir iki kadar sürecektir. Eşinize alışması ise 6 ay ya da 1 yılı bulabilir. Fakat Jakonuzun sizinle (sahibiyle) olan diyaloğu hiç bir zaman eşinizlede aynı olmayacaktır.
Verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim.
SilBende teşekkür ederim. Selamlar...
SilMbrhaba afrika gri papağanımı alalı 1 hafta bugun dikkatimi çekti akşam üstü tüyleriyle pek oynadı kanadının altını falan sanki gagasıyla kaşıyo gibiydi nedeni ne olabilir. Kötü bişeyse nasıl engelleeye bilirim.
YanıtlaSilEmre Bey ;
SilPapağanların gagasıyla tüylerini taraması normaldir. Eğer bu kaşıma durumu günün büyük bölümünde (normalden çok fazla ) devam ediyorsa bit ve parazit kontrolü yapılmalıdır. Şu an öyle bir durum olduğunu zannetmiyorum. Jako papağanlarla ilgili tüm bilgileri blogda bulabilirsiniz. En az bir kere blogda bulunan 36 sayfanın tamamını okumanızı tavsiye ederim. Selamlar...
Şuan çok asabi dediğim gibi geleli 1 hafta oldu daha bağırmasını kesemedim. Yazılanları uyguluyorum ama hala suluğunu değiştirirken bağırıyor kafesin yanında durdummuda hırlıyor oyuzden ona ellememin bi yolu yok:) başka bişekilde anlayamam mı bitlendiğini eğer bitlenmişse
SilBirde yazmayı unuttum ben odada gezerken yada ayağa kalktığımda tüneğinden iniyo hemen kafesin tabanında duruyor bununda nedenini bulamadım.
SilBir günlük sürede ne kadar sürüyor bu olay? Günün yarısından fazla mı? Çok nadiren oluyorsa normal durumdur.
SilKafes tabanına inmesi henüz ortama ve size alışmadığının göstergesi. Bir haftalık süre çok kısa zaten. Normalleşme süreci 1-2 ay kadar sürebilir. 2 aydan fazla sürüyorsa bir problem var demektir.
SilLÜTFEN DİKKAT :
YanıtlaSilBU SAYFADA YAYINLANAN MESAJ KONTENJANI DOLDUĞUNDAN YORUMLARIN BAŞKA SAYFADAN (MESAJ SAYISI DAHA AZ OLAN SAYFADAN) YAPILMASI GEREKMEKTEDİR. BU SAYFAYA YAZILAN MESAJLAR TEKNİK NEDENLERLE YAYINLANAMAYACAĞINDAN CEVAPLANAMAYACAKTIR.
TEŞEKKÜRLER....
Meftun Bey Merhaba,
YanıtlaSilŞeker ile ilgili biraz tedirginiz.Normalde her sabah saat 5-6 sularında bizi uyandırırdı ancak bu sabah hiç ötmedi ve biraz yorgun görüntüsü var.Ögle saatlerinde belki toparlar diye bekledim ama pek bir değişiklik gözlemleyemedim.Şöyleki Şeker sürekli uyku halinde göz bebekleri büyüyüp küçülüyor hareketler yavaş ve isteksiz.Kırmızı acı biber, limon, yerfıstıgı verdim ilgilendim ama bunlarla uğrasırken bile gözleri kapanıyor.Ne yapmam gerekiyor?Dün akşam yaklasık 1.5 saat araba ıle yolculuk yaptık acaba arac içi sıcaktı eve cıkarken soguktan mı etkılendı dıye dusunuyorum?Fakat ilk yolculugumuz olmadıgından alıskın oldugunuda dusunuyorum.Özellikle takip ettim dışkısında ishal gözlemleyemedim.yazıyı yazarken tüylerini düzeltiyor yine gözleri kapalı ve sevmek istedigimde sevdiriyor.Ne yapmalıyız tavsiyelerinizi alabilirmiyiz.
Bu arada bulundugum ilçede bir veterinere telefon ile ulaşabildim,durumdan kısaca bahsettiğimizde bir (neo terr.) vitamin ilacından kullanabılecegımızı tavsiye ettiler,buldum ancak alıp almamak konusunda terredutum var.Ne yapalım??
YanıtlaSilCihan Bey ;
YanıtlaSilYarım günlük süre çok kısa bir değerlendirme yapmak için. Hava akımına (cereyana) mı maruz kaldı acaba ? Gözlemleyip , düzelme olmazsa bir veteriner muayenesi uygun olur diye düşünüyorum. Geçmiş olsun dileklerimle...
LÜTFEN DİKKAT :
YanıtlaSilBU SAYFADA YAYINLANAN MESAJ KONTENJANI DOLDUĞUNDAN YORUMLARIN BAŞKA SAYFADAN (MESAJ SAYISI DAHA AZ OLAN SAYFADAN) YAPILMASI GEREKMEKTEDİR. BU SAYFAYA YAZILAN MESAJLAR TEKNİK NEDENLERLE YAYINLANAMAYACAĞINDAN CEVAPLANAMAYACAKTIR.
TEŞEKKÜRLER....