Bu Blogda Ara

Jako Papağanların Banyo ve Temizliği




 Jako Papağanların Banyo ve Temizliği:


Banyo:
Papağanların tüy / cilt sağlıklarını muhafaza etmek ve zararlı parazitlerden koruyabilmek için banyo yaptırmak gerekir. Papağanlara banyo yaptırılması , zamanla vücutlarından dökülen ve bulunduğu ortamı kirleten , insanlar tarafından solunduğunda alerjilere neden olan tozları azaltır. Banyo için duş başlığı kullanılabilirse de benim tavsiyem çiçek sulamada kullandığımız, su püskürten plastik spreyler olacaktır. Banyo yaptırırken suyun papağanın burun ve kulak deliklerine kaçmamasına dikkat edilmelidir. Duş başlığı ile yaptırılacak banyoda suyun akış hızını ayarlamak  zor olabilir fakat su püskürten spreylerde sıkıntı yaşamazsınız. Kullanılacak olan su ılık olmalıdır. Banyo suyuna sabun , şampuan gibi kimyasallar kesinlikle katılmamalıdır. Sabun ve şampuanları kullandığınızda tam olarak durulamanız mümkün değildir. Bu durum papağanınızın cildinin kurumasına ve sağlığının bozulmasına neden olur. Eğer şu ana kadar papağanınızın banyosunda bu tip kimyasallarlar kullandıysanız , şuandan itibaren bu duruma derhal son verin. Yıkama suyuna (500 – 700 ml) bir çorba kaşığı kadar elma sirkesi ilave ederseniz iyi bir hijyen sağlamış olursunuz. Elma sirkesi papağanınızın tüylerinin daha parlak görünmesine katkı sağlar. Papağanınıza banyo yaptırmak için akşam saatlerini değil , günün daha sıcak saatleri olan gündüz saatlerini mümkünse öğlen saatlerini tercih edin. Banyo sonrası saç kurutma makinesi ile kurutmaya çalışmayın. Saç kurutma makinesi insanların saçlarını kurutmak için idealdir fakat tazyikli hava akımı ılık / sıcak bile olsa papağanlarınıza uygun değildir. Papağanlar banyo yapmaktan hoşlanırlar. Sıcak mevsimlerde haftada 3 – 4 kez banyo yaptırın. Soğuk mevsimlerde haftada  1 kez yapılan banyo yeterli olacaktır. Papağanınız zaten cereyan almayan bir yerde bulunmaktadır. Banyodan hemen sonra tüyleri tam kurumadan en ufak bir cereyana maruz kalması onu hasta edecektir bu konuya dikkat edilmelidir.
                                  


Papağanlarda Banyo ve Aloe Suyu Hakkında Bir Yazı:
  Jakolar ve kakaduların büyük kısmı çok kuru bir cilde sahiptirler. Tüylerinin su geçirmezliğinin yüzde 75 ini doğal kepekleri sağlar. 
Papağanlarına spreyleme ile banyo yaptıran çoğu kişi bu işi düzgün yapamadığını düşünür.. aslına bakarsanız bu doğrudur.

Tamamen sırılsıklam olacak şekilde bir banyo idealdir fakat sadece bazıları için.. , daha anlaşılabilir şekilde söyleyecek olursak kısaca uygulaması, tamamen derisinin ıslanması zordur... Bazı kuşlar bu şekilde tamamen ıslanacak şekilde yıkanmazlar.. Bu şekilde tam ıslatmadan yapılan banyonun herhangi bir yararı olmaz. Sanki hiç banyo yaptırmıyormuşçasına kuru cilt kızışır ve kaşıntıya sebebiyet verir. Bu tahriş ve kaşıntı tüy yolmaya ve kemirmeye sebep olur. Bu tüyler yenilenirler fakat bazen de kuşların kemirdiği bu tüyler asla büyümez ve yeniden çıkmazlar..
 
Birçok kuş için tüylerini yolsun veya yolmasın aloe suyunun birçok problemi giderdiği görülmüştür. Daha başka ciddi problemler aloe suyunun düzenli kullanımıyla ciddi ölçüde azalıp papağanınızı koruyacaktır..
 
Aloe suyu veya su kullanmak papağanın doğal kepeklerini tamamen yok etmez. Bu yüzden aloe ile olan banyolardan sonra bile kepeklenme olması kepeklerin gözlemlenmesi başarısız olduğunuz anlamına gelmez. Kepek tüy korunmasındaki doğal etmendir. Ve sürekli olarak papağan tarafından üretilir.

Aloe suyunu kullanmak :

Bu ürün için kullanılan en iyi yöntem spreylemedir. Aloe suyu oda sıcaklığında veya soğuk olmalıdır. Suyla karıştırıp karıştırmamak size kalmıştır.. genelde karıştırmadan kullanmak tercih edilir ve kuşunuz asla zarar vermez. Yıllardır bu şekilde kuşlarının tüy ve deri bakımını yapan üreticiler var ve hiçbir şekilde şikayetleri olmamıştır.

Jako larda iyice ıslanması, yıkanması gereken yerler:
1 Kanatların gövde ile buluştuğu yerin iç kısımları.. Bu bölge çok iyi şekilde spreylenmelidir.

2 Tüm göğüs belgesi boyundan başlayıp bacaklara kadar.

Bu bölgede su geçirmezlik daha az olduğu için sırılsıklam ıslanması kolaydır.

3 Her iki ayaktaki tüy kaplı bölümler..

4 Boyun /ense kısmı (gövdeye doğru).
 
İlk olarak göğüs kısmından başlayın ve kuşa olan uzaklığınız yaklaşık olarak 25 -- 30 cm olsun.. Aslına bakarsanız ne kadar yaklaşırsanız kuş için daha iyi olur... rahatsız olmayacağı şekilde yaklaşmanız tavsiye edilir.. Daha sonra boyun kanatlar ve diğer kısımları ıslatın. Bazı kuşlar kanatlarını ıslatılırken açarlar. Buda tabiki sahipleri ve kendileri için iyice ıslanmaları bakımından bi avantajdır..

Aloe suyu kullanmak kuşunuzun tüylerini ve derisini yumuşacık yapacaktır. Kaşıntı ve sürekli aynı bölgedeki tüyleri kemiren papağanınız varsa değişikliği göreceksiniz..

Ayrıca kazayla bile olsa Aloe suyu kuşunuza zarar vermez.. ek olarak insanlar bile çoğu zaman bağırsak ve deri problemlerinde Aloe suyu kullanıyorlar..



Temizlik :
Papağanınızın kullanacağı tüm yemlik ve suluklar piyasadan ilk alınmasından sonra iyice yıkanarak dezanfekte edilmelidir .Halen kullanmakta olduğunuz bu malzemeler yine haftada 2 – 3 defa kimyasal malzeme kullanılmadan bol su ile yıkanmalıdır. Kafesin alt sürgüsünde bulunan kağıt her gün değiştirilmeli ,alt ızgara haftada 2 – 3 kez , tünekler ve kafes en azından ayda bir kez bol su ile yıkanmalıdır.
Jako papağanına nasıl banyo yaptırıldığını aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz:

30 yorum:

  1. papağanım tüylerinin arasına kağıt kesip koyuyor. bu ne anlama geliyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kendi çapında oyun oynuyor bırakın oynasın :)

      Sil
  2. Burak ŞAYAN4 Ocak 2013 13:43

    Merhabalar
    Jakom geleli 1.5 ay oldu, daha banyo yaptırmadım.Kaşınmaya başlamıştı pet shop dan bit spreyı diye bir ilac verdiler.Ondan birkaç kez kullandım ama hayvan çok korktu.Ilık su ile sprey leme yapmak istiyorum ama çok tedirgin olacağından,daha ziyade yeni alıştığı için güvenini kaybetmekten korkuyorum.Zaten zor alışıyor.Nasıl bir yöntem uygulamalıyım?
    Saygılar.

    YanıtlaSil
  3. Burak Bey ;
    Jakonuz ilk banyosunda ne yapsanız tedirgin olacaktır.Bu tedirginliği en aza indirmek için banyo süresini kısa tutun.Püskürtme şişesinin görüntüsüne ve sesine alışması için ilk bir kaç gün şişeyi ona doğrultmadan oda içinde püskürtmeler yaparak onun izlemesini sağlayabilirsiniz.Sonraki günlerde kafese dahada yaklaşarak izlemesini sağlayın.En sonunda Jakonuza püskürterek banyo yaptırın.İlk banyosunda tedirgin olsada zamanla alışacaktır.Jakonuzun püskürtme sesine ve şişesine ne kadar süre sonra alıştığını siz gözlemleyip karar vererek ilk banyo gününe karar verin.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Ben Burcu bizimde papağanımız var fakat bırakın banyo yaptırmayı yanına bile yaklaşamıyoruz. Bağırıyor deyim yerindeyse kendini yerlere atıyor kafesin altını üstüne getiriyor. Ne yapmamız gerekiyor hiç bir şekilde yaklaşamıyoruz yanına

    YanıtlaSil
  5. Burcu Hanım bloğa hoş geldiniz.Sorunla ilgili blogdaki JAKO PAPAĞANI BİR HAFTADA EVCİLLEŞTİRİN sayfasını incelemenizi ve buradaki adımları uygulamanızı tavsiye ederim.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  6. jakonun tırnagı ve gagası kesilirmi acil yardım

    YanıtlaSil
  7. Fatih Bey ;
    Konu ile ilgili blogda sayfa var.Ancak ben sorunuz üzere buradan cevap vereyim.Jakolarda tırnak kesimi yapılabilir.Tırnak kesimi yapacak kişi tecrübeli olmalıdır.Bir milimetre yukardan kesilmesi halinde kanama oluşur.Bu tırnak kesimi Jakoyu strese sokabilir.Bu nedenle ben tırnak kesimi yerine tırnakların törpülenmesini öneririm.Bu törpüleme işini bir tırnak törpüsüyle yapabilirsiniz.Kafes içine asacağınız törpü tip tüneklerle Jakolar gaga ve tırnak törpülerini kendileride yaparlar.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Meftun Bey,
    Adım Mustafa. Jako papağanı yıkamak için "çiçek sulamada kullandığımız, su püskürten plastik spreyler"i tavsiye etmişsiniz, benim sormak istediğim bu spreyleri hangi modda kullanmak gerektiği (suyu bir noktaya daha yoğun püskürten şekilde mi, yoksa geniş bir alana yağmur gibi püskürten şekilde mi?)

    YanıtlaSil
  9. Mustafa Bey ;
    Bloğa hoş geldiniz.Sprey şişelerinin püskürtme seviyesi çok fazla önemli değil.En yüksek modun bile çok sert olabileceğini tahmin etmiyorum açıkçası.Piyasada satılan CAMSİL spreyler kıvamı normaldir diyebilirim.Önemli olan musluk altında ya da telefon duşla yıkanmaması.Zira bu durumda papağanların kulağına su kaçabiliyor.Bir litre suya iki yemek kaşığı kadar elma sirkesi eklerseniz papağanınızın tüyleride parlayacaktir.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  10. Jakom hasta ve kanatlarini temizlemek istiyorum,banyo yaptiramiorum nasil bir uygulama yapmam lazim...Simdiden tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selime Hanım ;
      Jakonuz halsiz ise bir süre daha bekleyin. Rahatsızlığı çok önemli değilse sprey şişe ile yıkayabilirsiniz. Banyodan sonra hava akımına maruz kalmasın yeter. Banyo haricinde başka bir temizlik yöntemi bilmiyorum. Kuru temizleme olmuyor maalesef :)

      Sil
  11. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  12. Sayın Atakan Aslanalp , Sinan Bitiren , Sibel Karlıoğlu ;
    Bloğa hoş geldiniz. Jakonuz hayırlı olsun. Sanırım aldığınız Jako daha önce evcilleştirilmiş. Üç gün önce alınan yabani bir Jakoya elden yem yedirmek mümkün olmaz. Çok yüksek sesle bağırma ve hırlama gözlemlenir.
    Her ne kadar Jakonuz evcilsede ilk banyo yaptırmada sıkıntılar yaşama ihtimaliniz yüksek. Eğer banyo yaptırma işi çok acil değilse on onbeş gün kadar size ve yeni evine biraz daha alışmasını bekleyin derim. Eğer belirtilen süre kadar beklemek istemezseniz Jakonuz kafes içindeyken (kafes dışına çıkarmadan) spreyle yıkayabilirsiniz. Ben yıllardır Jakomun banyosunu kafes içindeyken yapıyorum , daha az yorucu oluyor.
    Banyodan sonra havlu ve saç kurutma makinesi kullanmanızı önermiyorum. (Daha önceki sahibi havluya alıştırmamışsa). Eğer önceki sahibi havluya alıştırmışsa aynı renk ve büyüklükte bir havlu kullanın. (Havlu / Farklı renkteki havlu Jakonuzu korkutacaktır)
    Banyodan sonra Jakolar cereyana (hava akımına) maruz kalmazsa sorun olmaz. Fakat oda sıcaklığı normal şartlarda olmalıdır. Örneğin ben bahar ve yaz aylarında günün en sıcak saatlerinde (öğleden sonra) , kışın ise kalorifer ayarını biraz daha yükselterek banyo yaptırıyorum. Banyo sonrası iki saat kadar sıcak ortam tüylerinin kurumasına yardımcı olur , üşümesini engeller. Selamlar...

    YanıtlaSil
  13. meftun bey papağanı hafta da bir anlattığınız gibi banyo yaptırıyorum daha sonra kuruması için güneşe bırakıyorum.buna rağmen vücudundaki kepeklenme bitmiyor.tırnak kesimini de yapamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ferhat Bey ;
      Jako papağanlarda kepeklenmeyi bitiremezsiniz maalesef. Yaz aylarında gün aşırı banyo ile kepeklenmede gözle görülür azalma olur. Fakat kışın haftada bir banyo ile kepeklenme daha fazladır.
      Tırnak kesimi çok tehlikelidir. İlgili sayfadaki uyarılara dikkat etmenizi tavsiye ederim. Selamlar...

      Sil
  14. meftun bey merhabalar ben hala tırnak kesimini yapamadım.törpöyle de denedim ama izin vermiyor ne yapayım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu durumda bir veterinerden yardım alabilirsiniz. Tırnak kesimini sizin yapmanızı kesinlikle tavsiye etmem. Kesim ayarını biraz kaçırırsanız kanama olur.

      Sil
  15. Aloe suyu nerden bulabilirim veya yerine ne olabilir bu banya tuzu diye birsey gördüm aynı şey mi yoksa o farklı amaçla mi kullanılıyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aloe suyunu bazı baharatçılarda bulabilirisiniz. Bunun yerine çok daha kolay temin edebileceğiniz elma sirkesi de olabilir. Yarım litre banyo suyuna 1-2 çorba kaşığı elma sirkesi karıştırırsanız Jakonuzun tüyleri daha parlak olur. Ayrıca elma sirkesinin dezanfektan etkiside vardır.Selamlar...

      Sil
  16. bizimki spreye alışamadı gitti.direk banyoya sokup duş telefonuyla yıkıyorum.bugün uyuyacaktı nerdeyse yıkanırken :)

    bit spreyini duştan çıkıp kuruduktan sonra sıksam bi sıkıyorum var mıdır bi zararı ?

    YanıtlaSil
  17. Yusuf Bey ;
    Jakonuzun gerekli temizlik ve bakımını yapıyorsanız , bit spreyi kullanmanıza gerek yok. Banyosunu düzenli yapan , doğadaki kuşlarla teması olmayan bir Jako asla bitlenmez. Bit ve parazit olmayan bir Jako için bit spreyi kullanmak Jakonuzu rahatsız eder.
    Banyo olayını spreyle yapmaya çalışın. Duş telefonu ile yıkamak uygun değil. Bu şekilde kulağına su kaçabilir. Bir şey olmadı ya da olmuyor demeyin. Olur. Olursada kötü olur. Spreyle yıkayın , sabun veya şampuan kullanmayın.

    YanıtlaSil
  18. tekrar merhaba`; jakomuz eve geleli üç gün olmasına rağmen ilişkimizin iyiye gittiğini düşünüyorum elimden yem yiyor ve hırlaması da azaldı. ve bugün ilk defa yemliğinden yem yedi. banyo yaptırmayı düşnüyorum sizce erken mi? ve ek olarak 4.5 yaşında bi kızım var onunla da iletişiminin iyi olmasını istiyorum bu konuda neler yapabilirim? şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3 gün önce sahiplendiğiniz Jako elden yem yiyorsa , bu daha önce evcil olduğunun göstergesi. Banyo yaptırabilirsiniz elbette. Ama ilk banyodaki tepkilerini takip edin , eğer çok hoşuna gitmezse ilk banyosunu çok kısa sürede bitirin , aşırı bir tepki olmazsa normal süre banyo yaptırabilirsiniz.
      Zamanla Jakonuz hem size , hemde diğer aile bireylerine alışacaktır. Bunun için ona biraz zaman tanımalısınız...

      Sil
  19. meftun bey ; papağanım için kullandığım sprey işe yaramıyor kaşıntısı durmadı.ayrıca sabah kafesinden çıkardığım da saldırganlaşıyor ve gün boyu bu durum sürüyor.ne önerir siniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ferhat Bey ;
      Bu durumda kaşıntının nedeni için bir veteriner muayenesi sonucunda , veterinerin uygun göreceği ilaç tedavisi başlanmalı... Agresifliğinin nedenide kaşıntı kaynaklı olmalı...

      Sil
  20. meftun bey; bulunduğum yerde kanatlı hayvanlardan anlıyan bir vetiriner yok.onun için sizi rahatsız ediyorum.kaşıntıyla beraber içteki beyaz tüyleri de dökülüyor.sebebi mevsimsel tüy dökümü olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her gün bir miktar bu beyaz tüylerin dökülmesi normal. Sonuçta insanlarında günde 40 - 50 kadar saç teli dökülüyor malumunuz. Eğer bir tüy yolma sorunu yoksa ( bölgesel bir açılma) endişe edecek bir durum yok.

      Sil
    2. Meftun bey jakomu yeni aldım 4 gün önce yabani ve neredeyse vahşi kafasını kaşıyor bazen ama çok değil ne yapabilirim kafese çok yaklaşınca sağa sola gidip tırmanıp geri geliyor kafesten daha hiç çıkarmadım kuşu aldığım yerdeki adam kafese çok yaklaşmayın parmağınızı bile koparabilir dedi bende korktum kafesten çubukla yem uzatıyorum biraz yiyiyor karanlıkta tüylerini kabartıp (sanırım araştırmakarıma göre tüy kabartması rahatlamak demek)uslu duruyor karanlığı seviyor olabilir mi evcilleşmesi için ne yapabilirimSAYGILARIMLA...

      Sil
    3. Sayın Hanne Saygın ;
      Satıcı olayı çok abartmış. Parmağınızı falan koparmaz. Evcilleşmeden dokunursanız ısırır , birazda kanatır. Evcilleşmesi için blogdaki '' JAKO PAPAĞANI BİR HAFTADA EVCİLLEŞTİRİN'' sayfasını okuyun ve oradaki adımları uygulayın. Jakolarda görülen hareketlerin anlamı içinde ''JAKO DAVRANIŞLARI VE DAVRANIŞLARIN ANLAMLARI '' sayfasını inceleyin. Ayrıca tüm bloğu okumanızı tavsiye ederim. Selamlarımla...

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.