Bu Blogda Ara

Jako Davranışları ve Anlamları


 Jako Papağanların Genel Davranışları ve Bu Davranışların Anlamları:

Papağanların davranışlarının önceden tahmin edilebilmesi, istenmeyen olayların engellenmesi, papağanın sağlık durumunun tespiti amacıyla papağanların önceden vermiş oldukları işaretlerin iyi anlaşılması gerekmektedir.




*Agresiflik İşaretleri
-Bütün vücuttaki tüyleri kabartma(daha iri ve daha tehlikeli görünme çabasıdır)
-Tek ayağı öne doğru kaldırma
-Göz irislerini sürekli açıp kapatmak
-Tepeli türlerde tepesini kabartmak(aynı zamanda heyecanın da belirtisidir)
-Gagayı birbirine vurarak sert bir çıt sesi çıkartmak
-Daha çok amazon türlerinde kuyruk tüylerini yelpaze gibi açmak
-Kanatları yarım veya tam olarak açmak
-Gagayı hafif aralamak
-Göz bebeğini kısmak
-Sırt üstü yere yatmak (bazı türlerde öleceğini düşünerek alacağı son pozisyondur, hayatı pahasına kendisini savunacağından son derece dikkatli olmak gerekmektedir)
-Kafayı aşağı doğru eğerek yan bakmak
-Hırlamak



      
*Korku işaretleri

-Boynu yukarıya doğru uzatmak
-Sırt üstü yere yatmak (bazı türlerde öleceğini düşünerek alacağı son pozisyondur, hayatı pahasına kendisini savunacağından son derece dikkatli olmak gerekmektedir)
-Hırlamak (bazen çok evcil papağanlar dahi korkunca hırlayabilir.


                                                     


 *Uyku işaretleri
-Özellikle yanak tüylerini kabartmak
-Tek ayak üzerinde durmak
-Çok derin bir uyku olacaksa kafayı kanadın arasına sokmak
-Alt gagayı üst gagaya sürterek gırç, gırç şeklinde ses çıkartmak

Not: Pek çok papağan türü öğle saatlerinde uyuyabilir, bu bir hastalık belirtisi olarak algılanmamalıdır.

                        

*Hastalık işaretleri

-Tüm tüyleri kabartmak
-Sürekli tek ayak üzerinde uyumak
-Duyarsız ve dikkatsiz duruşları olması
-Kafes tabanında durmak
-Sürekli uyumak
-Kafayı sürekli kanadın arasında tutmak
-Yemlik de yem yiyormuş gibi kabarık durmak.
-Yanına yaklaşınca tepki vermemek

*İlgi istediğinde

-Tek bir ıslık çalmak, belli süre sonra tekrarlayarak yanıt beklemek
-Kafa kısmındaki tüyleri kabartarak kafes kenarına gelmek
-Kendi ismini tekrarlamak
-Kafesteki oyuncaklar ve yemliklerle uğraşmak

*Normal durumda:

-Etrafta olan bitenle ilgilenmek.
-Kafesin içerisinde tur atmak.
-Kanat çırpmak.
-Normal şekilde yem yemek.
-Tüylerini düzeltmek.
-Tünek üzerinde kendi kendine sesler çıkarmak.

jakopapaganı sitesinden alınmıştır.                                       

Papağanlar Neden Ürkerler, Ne Yapmalı?
Giriş
Kuşunuz neden korkar ve korktuğu zaman ne yapmalı?
Bazı papağanlar hiçbir şeyden korkmazlar. Bazen minicik kuşlar bile bölgelerine giren dev yabancılara kafa tutabilmektedirler. Ancak bazı kuşlar her şeyden ürkerler. Tavanda gördükleri bir gölge bile onlarda paniğe neden olur, çırpınıp durular. Bu neden kaynaklanıyor? Bu korku insanlardan kaynaklanıyorsa ne yapmalı?
Doğada dikkat ve korku hayatta kalmak için gereklidir. Kafes kuşlarında korku, ısırma, saldırma,bağırma, çırpınma, tüylerini yolma şeklinde görülebilir.
Genç kuşlar daha çabuk öğrenir. Erişkin kuşların da alışkanlıkları değiştirilebilir. Yeni alışkanlıklar teşvik edildikçe eskiler kullanılmamaya başlamaktadır. Her papağanın yeni davranışlar edindiği dönemler olur. 6 aylık yaşta papağanlar meraklı, gayet aktif ve etrafı tanıma çabası içindedirler. Eğer papağan ilk bir yıllık süreçte meraklı değilse, başına buyrukluk, bağımsızlık duyguları gelişmiyorsa o zaman dikkat ve korku ağırlıklı davranışların gelişme riski söz konusudur.
Hakim olma duygusunun dışında, vahşi papağanlarda kavga etme veya kaçma içgüdüsü de gelişmiştir. Ürkek papağanlar insanları, kafesini, tüylerini ısırabilir, kendini yere veya kafesin tabanına fırlatabilir veya birdenbire kaçmaya çalışabilir. Bu davranışlar kolaylıkla, bilmeden teşvik edilebilir. Bu davranış ısırma da olsa, kaçma da olsa tekrar tekrar teşvik edilmesi davranışın alışkanlık haline gelmesine neden olur.
Ürkek papağan
Uçmayı henüz öğrenmemiş yavru papağanların tüyleri çok fazla kesilirse aktif oyun sırasında denge sağlamakta sorun yaşayabilirler. Kanatları ve tırnakları çok kısa kesilen papağanlar, çok büyük veya sert tüneklere uyum sağlayamaz ve tünekten düşebilirler. Sürekli tüylerini didikleyen papağanlarda tüy kistleri şekillenebilir ve burada yeniden tüy çıkmaz. Eğer papağanınız sürekli tüylerini yoluyorsa veteriner hekiminizin bu duruma müdahale etmesi gerekebilir.
Kanat tüyleri yeni uzayan bir papağan kanatlarını korumak ister ve sürekli kanat çırpmasını gerektiren durumlardan hoşlanmaz. Ağrıdan da çekindiği için kafesinden çıkmak istemeyebilir. Çünkü kolayca düşebilir. Ele gelmek istemeyişi normal karşılanmalıdır. Daha çekingen bir hale gelirse, bir insan gördüğünde otomatikman zıplamaya, dövünmeye başlayabilir. Böylece düşmekten korkmak, insanlardan korkmak haline dönüşür. Güven kazanmak için bazı stratejiler geliştirmeniz gerekebilir. Örneğin çekingen kuşunuzun kafesinin tabanını alıp kafesi ters çevirmek gibi hilelere başvurabilirsiniz.
Birçok yavru hayvan gibi papağanlarda da biraz hantallık vardır. çok büyük veya tırmanması çok güç kafesler de kuşun düşmesine neden olabilir. Aşırı tedbirli bir papağan da çeşitli aktivitelere karşı ilgisizleşebilir ve çok kolay korkar.
İnaktif papağan
Uygun olmayan oyuncaklar inaktiviteye neden olabilir. Oyun oynamayan bir kuş genellikle içedönük, ürkek davranışlar da sergilemektedir. Ayrıca kötü dizayn edilmiş, uygun olmayan bir yere yerleştirilmiş kafesler, yetersiz ışık, uygun olmayan diyet, yetersiz uyku gibi faktörler ürkekliğe neden olabilir.
Birçok eğitim programında olduğu gibi, burada da amacımız istenmeyen davranışın yerine istenen davranışın yapılmasıdır. Tipik bir eğitim programı üç bölümden oluşur. Bunlar:
1. Sorunun nedenini belirleme
2. Düzeltme : Değişik etkenler kullanarak değişik cevaplar elde etme
3. Teşvik etme : Yeni davranışların alışkanlık haline gelmeleri için ödüllendirilmeleri.
Erken eğitim, iyi ilişkiler
Güvenli ve uyarıcı bir çevreye ek olarak, ılımlı papağanların erken yaşta eğitime başlamaları gayet faydalıdır. Bu eğitim parmağa çıkma, havlu oyunlarını içerebilir. Papağanınız erken yaşta havlunun rahatlığını, sıcaklığını fark ederse, havlu onun için sürekli bir sığınak, güvenli bir yer olacaktır.
Bazı papağanlar insanlarla fiziksel teması tolore edemezler. Bu tip kuşlarla ilişki kurmak için göz oyunları, vücut dili ve diğer pasif oyunlar kullanılmalıdır.
  • Göz oyunları: Birbirinizin göz kırpmalarını takip etmek, çocuklarla oynanan ce-e oyunu veya bir gözü sürekli kapalı tutmak gibi oyunları içerebilir.
  • Vücut dili oyunları: Çömelmek, kafanızı bir şeyle kaplamak, ellerinizi saklamak, yüzünüzü saklamak, kuşunuza direkt olarak bakmamak, beklenmedik bir anda donup kalmak, kuşunuzun vücut hareketlerini taklit etmek olabilir.
  • Ses oyunları: Kuşunuzun sesini taklit etmek, odanın bir köşesinden tıkırtılar çıkarmak, yumuşak bir ses tonuyla kuşunuza seslenmek gibi.
  • Diğer interaktif oyunlar: Oyuncağı yere atıp tekrar almak ya da kuşunuza oyuncağı sizden çalması için izin vermek (özellikle kuşa zararsız düğmeler veya mücevherler gibi). Eğer papağanınız sizden yiyecek alıyorsa ona olabildiğince sıcak, papağan yemine yakın gıdalar verin.
Yeni deneyimler
Yabancı mekanlarda yapılan gezintiler, kuşun tanıdığı insanlara karşı davranışlarını değiştirebilir. Bazen kuşunuzla yaptığınız gezintilerden sonra, kuşunuz kafesinsen hiç çıkmamış olsa bile, eve geri geldiğinde güvende olma hissi değişmiş olabilir.
Ürkek bir papağanın sadece bir insana bile güven duymaya başlaması bir dönüm noktası olabilir ve korkusunu tamamen üzerinden atabilir.

Isırma Alışkanlığının Giderilmesi

Isırılmak hoş bir durum değildir ve bazen tehlikeli olabilmektedir bu konuda kuşunuzu cezalandırmayı düşünebilirsiniz ancak bu iyi bir fikir değildir.

Papağanlar çok çocuksu hayvanlar gibi görünürler ancak onlara çocuksu ilişkilere girmek yanlıştır. Kuşlar avcı, yırtıcı hayvanlardır ve onları duygusal veya fiziksel olarak cezalandırmak zarar verici olabilir.

Kuşları cezalandırmaktansa ısırılmamak için önlem almak daha doğrudur. Isırmalarını engellemek için kuşun dikkatini başka tarafa çekmeye çalışmalısınız. Aynı şeyi çocuklarımız için de yaparız ancak bu kuşlarda daha kolaydır.

Kuşunuz sizi çimdikliyorsa buna verebileceğiniz en iyi cevap hiçbir şey yapmamaktır. Bazı kuşlar davranışlarına karşı verilen her cevabı teşvik olarak algılamaktadır. Teşvik edilmeyen davranışların alışkanlık haline gelmesi daha zordur. Küçük zararsız çimdikler kuşunuzda ısırma alışkanlığına dönüşebilir.

Eğer kuşunuz çimdiklemekten daha çok sizi ısırıyorsa ne yapmalısınız? Eğer kuşunuz elinizi ısırıyorsa, elinizi ona doğru yaklaştırın. Kuşa doğru yaklaştıkça elinizi bırakmak zorunda kalacaktır. Eğer vücudunuzun bir başka bölgesini ısırıyorsa onu hemen uzaklaştırın. Gerekirse bir havlu kullanabilirsiniz.

Isırmayı engellemek

Uygun bir çevre düzeni iyi davranışları teşvik etmektedir. Bu düzen; doğru tip ve uygun büyüklükteki kafes, kafesin uygun yere yerleştirilmesi, yeterli uyku ve egzersiz, banyo ve içmek için temiz su ve iyi gıdayı içermektedir.

Komut çalışmaları

Papağanlar için en çok kullanılan komut "Gel" komutudur. Ona "Gel" dediğinizde parmağınıza veya tüneğine çıkmasını sağlayabilirsiniz. Kuşunuz bir elinizin parmağından diğer elinize veya bir elinizle tuttuğunuz tünekten parmağınıza geçişler yapabilir.

Bu çalışmaları güvenli, sakin bir odada yapınız. Ancak kuşunuza parmağınızı yaklaştırırken, parmağınızı kuşun karnına aşağıdan yaklaştırın. İleriden yaklaştırmamaya özen gösterin. Düzenli çalışmalarla, komutu yerine getirdikten sonra küçük ödüller vererek kuşunuza bu komutu öğretebilirsiniz. Kuşunuz bu komutu öğrendikten sonra elinize gelmek istediğinde bu kelimeyi kendisi kullanmaya başlayabilir. Birçok papağanın ilk öğrendiği kelime "gel" olmaktadır.

Arkadaş canlısı papağanlar, havluları ayırt edebilmeli, tolere edebilmeli ve sevebilmelidirler. Kuşunuz ve bir havlu ile hoşça vakit geçirebilir, birçok oyun oynayabilirsiniz. Havlunun arkasından "ce!" yapabilirsiniz. Veya havlunun arkasından oyuncak bulma, havlunun altından "Anne nerede?", "Baba nerede?" gibi oyunları da deneyebilirsiniz. Tüm bunlar kuşunuz seksüel ergenliğe ulaştığında vahşi, insancıl olmayan davranışları azaltmaktadır.

Isırmayı önlemek için ilgisini başka yere çekme

Önceden iyi eğitilmiş bir kuş sonradan ısırma alışkanlığı kazanabilir. Bu durumda taktik değiştirmek isteriz. Böylece ısırma alışkanlığını teşvik etmemiş oluruz ve daha uygun bir davranışı öğretmeye çalışırız. Eğer kuşunuzun sizi ısıracağını hissederseniz, ısırmadan buna cevap vermelisiniz. Bunu hissettiğiniz an kuşun ilgisini başka bir yere çekmelisiniz. Eğer bu ilgi çekme olaylarına çok sık ihtiyaç duyuyorsanız kuşunuzun yeniden eğitilmesi gerekmektedir. "Çık" komutunun çalıştırılması veya diğer neşeli egzersizlerin farklı mekanlarda uygulanması çözüm olabilir. Aşağıda kuşunuz ile oynayabileceğiniz oyunlardan bahsedilmektedir.

Döndürme

Bu oyun duruma göre kullanılmalıdır. Eğer çok sık kullanılırsa etkisini yitirir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında oyuna devam edilmemelidir. En iyi sonuç için ısırılmadan önce bunu denemelisiniz. Ancak ısırılmanın gerçekleştiği an kullanılırsa da sonuç verebilir. Isırılmadan sonra sonuç alınamaz.

Isırmaya çalışan kuşunuz elinizde veya elinizde tuttuğunuz tüneğinde dururken elinizi veya tüneği yavaşça döndürün. Böylece kuşun dikkati tamamen dengesini korumak üzerine yoğunlaşacaktır. Onunla göz teması halinde olun ve ona "iyi bir kuş ol!", "dikkatli ol!" gibi sözler söyleyin. Elinizi ona doğru şekilde yaklaştırmayı da unutmamalısınız. Eliniz kuşa aşağıdan yaklaşmalı. Parmağınızı ayakların üzerinden ve ayaklar ile gövdenin birleştiği yere doğru ilerletmelisiniz. Bu sırada "Gel" komutunu vermelisiniz. Bu işlemin çok dikkatli yapılması gerekir çünkü çekingen veya ürkek bir papağan bu işlem sırasında düşebilir.

Isırılma veya çimdiklenmeye en çok maruz kalacağınız an papağanınızı yerinden almaya çalışacağınız andır. Örneğin kafesin üzerinden veya içindeki tünekten onu almaya çalıştığınız an sizi ısırabilir. Uygun teknikler kullanarak bu davranışın önüne geçebilirsiniz.

Kuşunuzla göz teması kurun ve elinizi ona doğru yaklaştırın. Her zaman için kuşunuza aşağıdan yaklaşmayı unutmayın. Bir eliniz kuşa doğru yaklaşırken diğer elinizle onun ilgisini çekecek, yabancı olduğu bir obje tutun ve ona yaklaştırın. Ancak asla gagasının ulaşabileceği kadar yaklaştırmayın. Böylece papağanın dikkati objeyi tutan diğer elinize yoğunlaşacaktır. Bu arada "Gel" komutunu verin ve arkasından ona "iyi bir kuş ol" deyin. Isırmaya çalıştığını hissederseniz ona "Hayır!" demeyin. "Gel" ve "Hayır" kelimelerinin aynı anda kullanılması kafasını karıştıracaktır.

Burada göz teması da oldukça önemlidir. Kuşunuz ısırmaktansa göz temasını korumayı tercih edecektir. Eğer ona yaklaştırdığınız obje ilgisini çekerse, sizi ısırmaya zaman ayırmaktansa göz temasını tekrar kurmayı tercih edecektir. Kuşunuz ısırsa bile, bu darbeyi onun yabancı olduğu obje alacaktır. Bu ilgi çekici objenin, çekingen bir papağan için korkutucu olmaması gerekmektedir. Bu obje kuşun ilgisini çekecek kadar büyük ama korkutmayacak kadar da küçük olmalıdır. Non-toxic (zehirsiz) olduğundan da emin olun.





                                          

141 yorum:

  1. Merhaba.. Benim 8 senelik Jako papağanım var.. Fakat jako papağanım bu kadar sene geçmiş olmasına rağmen hala evcilleşmedi.. Ben küçüktüm ilgilenemedim fakat şimdi ilgilenmek istiyorum.. Ancak papağanım elimi uzattığımda genellikle ısırıyor gaak diye ses çıkarıyor fakat iyi zamanına denk gelirsem kafasını kaşımama izin veriyor.. Papağanımı dışarı çıkarttığımda kendisine elimi yaklaştırıyorum direk saldırıyor ısırmaya çalışıyor elimi alttan yaklaştırdığımda ise hemen ısırıyor karın bölgesi herhalde çoık hassas elimi oraya yöneltmemi istemiyor ve anında ısırmaya kalkıyor kafesinde ise ona birşeyler söylüyorum bazen kafasını kaşıyabiliyorum.. Alo , yapma , zil sesi . telefon seslerini yapıyor ancak bu kadar vahşi olması beni korkutuyor resmen yanına yaklaşamıyorum elimi uzattığımda saldırıya geçişyor ancak sizinde yukarıda yazdığınız gibi ilgi istediğinde ıslık çalıyor bende ıslık çalıyorum gidiyorum yanına kafasını kaşıma yok hemen ısırıyor anlamadım gitti fakat şimdiden sonra eğitmek istiyorum yardımcı olurmusunuz ?

    YanıtlaSil
  2. Sayın Doğan Konuk;
    Bir Jako ile 8 sene boyunca aynı evi paylaşıp onunla yeteri kadar ilgilenemediğinizi ve Jakonuzun da evcilleşmediğini ifade ediyorsunuz.Gayet normal evcilleşmemesi.Jakonun evcilleşebilmesi için hem ilgi hemde bilgi lazım.Bilgileri bu blogda bulabilirsiniz.İlgi ise tamamen sizin bunu gerçekten isteyip istemediğinizle ve ona zaman ayırabilmenizle alakalı.Jakolar hisli varlıklardır.Sizin ona olan sevginizin ne kadar samimi olduğunu gözünüzden anlarlar.Onun sahibi olduğunuzu , onu gerçekten sevdiğinizi belli edip blogdaki konuları yılmadan uygulamanız yeterli olacaktır.Ekstra bişeye gerek olmadığını bilmeniz yeterli.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  3. Bunların hepsini yapacağım içtenlikle yaklaşacağım sevmek istiyorum ama saldırıyor elimi uzatamıyorum :D çekirdek veriyorum fıstık veriyorum verdikten sonra aferin diyorum kaşımaya kalkıyorum yine yok ama sevgiyle yaklaşacağım bundan sonra teşekkürler.. Bu arada benim papağanım kötü bi yerde sanırsam bilgisayarımın yanında evin ortasında bi yeremi koysam herkesin geçtiği ?

    YanıtlaSil
  4. Sayın Doğan Konuk;
    Blogda yazılı konuları fırsat bulduğunuzda incelemenizi tekrar tavsiye edeceğim.Mesela kafesin nereye ve nasıl yerleştirileceği konusu Jako Almadan Önce Yapılması Gereken Hazırlıklar sayfasında yazılı.Bu hususlara dikkat ederek yer tayini yapmalısınız.Jakonuza bundan sonra içtenlikle yaklaşacağınızı belirtmişsiniz.Bu beni çok memnun etti.Bende bloğuma gelen siz ziyaretçilerime içtenlikle yaklaşıyor Jakolarına daha kaliteli bir yaşam sunabilmeleri için bilgim çerçevesinde yardımcı olmaya çalışıyorum.Fakat benden yardım isteyen arkadaşlarımın blogda detayını bulamadığı konularda soru sormasını bekliyorum.Sizin durumunuz çok istisna Jako sizinle 8 yıldır beraber.Umarım geçen sekiz yıl içerisinde onunla aranızda olumsuz bir durum geçmemiştir.(Vurma,korkutma,azarlama v.s).Eğer bu veya buna benzer bir olumsuzluk yaşandıysa ,durumun tekrar normalleştirilmesi çok zor hatta imkansız olabilir.Jakonuzun şu an muhtemelen kaç yaşında olduğunu biliyormusunuz yani aldığınızda kaç yaşındaydı?

    YanıtlaSil
  5. Benim de bir sorum olacak, ismim Burak ; Jakomuz daha yavru geleli 2 hafta ya oldu ya olacak , hırlamasını falan iki güne aştım, sorunum kafese yaklaşıyorum seviye olarak ondan alçakta duruyorum , heyecanlanıyor tünekte bir oraya bir buraya gidip geliyor, göz bebekleri büyük kanatları azcık açık şekilde..

    YanıtlaSil
  6. Sayın Burak Koluman;
    Bloğa hoş geldiniz.2 haftalık yavru Jakonuzun hırlama sorununu hallettiğinizi belirtmişsiniz.Bu güzel.Sorunuzu tam anlamadım açıkçası.Kafes seviyesini ayarlayın.Tünek göz seviyenizden ne aşağıda nede yukarıda olmasın.Kafese yaklaştığınızda Jako göz bebeklerinin hızlıca büyümesi ve küçülmesi normal Jako davranışıdır.Kanatları azcık açık şekilde derken ne demek istediğinizi anlamadım.Kanatlarda anormal bir durum varsa bu tarifle anlaşılamaz resmini görmek lazım.Kanatlarda kırık veya hasar olduğunu düşünüyorsanız bir veterinerden yardım almanızı öneririm.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  7. en kısa zamanda davranışını kaydedip paylaşıcam. tünekte bir oraya bir buraya gidip geliyor, korkmuş gibi göz bebekleri büyük bir şekilde.

    YanıtlaSil
  8. Henüz iki haftadır sizde olması nedeniyle (çok yeni olduğundan size ve ortama alışması biraz zaman alacaktır) hırlamasa bile kafese yaklaştığınızda heyecanlanması ve hareketli olması normal.Bu durum yakın zamanda normalleşir.Sadece onu korkutmayın,sevgi ile yaklaşıp biraz zaman tanıyın.Onu sevdiğinizi belirten söz ve davranışlar süreci hızlandıracaktır.Jakonuz hayırlı olsun bu arada.

    YanıtlaSil
  9. Sayın Adsız ;
    Bloğa hoş geldiniz.Yorum için teşekkürler....

    YanıtlaSil
  10. jako papağanım var bize geleli tam bir ay oldu gün içinde onunla konuşuyorum sadece dinliyo ama akşam yatıyoruz sabah kalktığımızda o na seslenerek yanına yaklaşıyorum hemen hırlıyor ve saldırıyor ve bu günlerde bi de kanat çırpıp değişik sesler çıkarıyor her yer tüy oluyor buna bile katlanıyorum ama bir türlü konuşmuyor ne yapabilirim

    YanıtlaSil
  11. Sayın Adsız ;
    bloğa hoş geldiniz.Jakonuz henüz size ve ortama alışmamış.İlk önce evcilleştirme eğitimini uygulayın.Blogda bu konu ile ilgili sayfayı tekrar okuyup uygulayabilirsiniz.Sabırlı ve azimli olursanız bir kaç hafta içinde bayağı bir mesafe kaydedebilirsiniz.Jakonuzun hırlama sorunu geçtikten sonra konuma daha kolay olacaktır.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  12. Sayın Adsız ;
    Bloğa hoş geldiniz.Türkiye den Kore ye selamlar...

    YanıtlaSil
  13. Jakolarda yasi nasil tahmin edebiliriz

    YanıtlaSil
  14. 2 ay önce 6 aylık diye bir jako papağan aldım kongo cinsi kırmızı kuyruk ama yaşından şüphe etmeye başladım kuyrugu kenarlardan hafifçe kızarmaya başladı aldığımda gözlerin etrafındaki beyazlık ufakti gitgide yayılmaya başladı yaşını nasıl tahmin edebiliriz aşağı yukarı.

    YanıtlaSil
  15. Sayın Ali Umut Hıdıroğlu ;
    Bloğa hoş geldiniz.Sorunuza çok kısa cevap vermek yerine bu konuda ayrıntılı olan aşağıdaki linki tıklayarak yaş konusunda yorum yapabilirsiniz.Selamlarımla....

    http://jakopapaganbakimi.blogspot.com/2012/03/konu-4-jako-turleri-ve-jakolar-hakknda.html

    YanıtlaSil
  16. Sayfaya sol yandaki sayfa dökümündende ulaşabilirsiniz.Başlık:
    JAKO TÜRLERİ VE JAKOLAR HAKKINDA KISA AÇIKLAMALAR
    Bu sayfada bulunan jako fotografları ile kıyaslama yapmanızı tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  17. Burak Şayan3 Ocak 2013 15:16

    Merhabalar
    Çok güzel bir site elinize sağlık,
    Bende 1,5 ay önce Jako aldım şu an çok sevıyorum ilk başlarda hırlama ve bağırması coktu şu an kesildi.Rahatlıkla yemi değiştiriyorum.Sabahları değişik sesler çıkarmaya başladı hoşuma da gidiyor.Size sorum şu olacak bu konuşmaya hazır hale geliyor demek mi acaba?
    2-Beni görünce hemen kafesin tabanına iniyor.Sonra tünege çıkıyor neden?
    3-Eşim elden yem vermeye çalıştı, hayvan yemi ısırıp yere atıyor,çok zorlarsanız hırlamaya başlıyor.
    Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  18. Sayın Burak Şayan ;
    Bloğa hoş geldiniz.Yeni Jakonuz hayırlı olsun öncelikle.Jakonuz yeni evine büyük ölçüde alışmış gibi görünüyor.Fakat ev halkına tam olarak alışmasınıda yakın zamanda tamamlayacaktır.Onunla daha fazla vakit geçirerek süreci hızlandırabilirsiniz.Bu süre içerisinde blogdaki bilgileri önemseyerek okumanızı tavsiye ederim.Sahibine tam olarak alıştıktan sonra (güvenini kazandıktan sonra ) elden yem yiyecektir.Şu an yemi ısırıp atması yakın zamanda yiyeceğinin göstergesi.Alışma sürecinde onu korkutmayın , eğitimleri çok uzun tutmayın ona biraz vakit tanıyın yeterli.Sizi ilk gördüğünde tabana inip tüneğe çıkması sizden çekindiğinin göstergesi.Zamanla size güvenecek bu alışkanlık sonlanacaktır.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  19. Teşekkürler bilgi için.

    YanıtlaSil
  20. Merhaba,

    2 ay önce Jako aldık
    Şirkette tutuyoruz
    haftasonu burda yalnız bıraktığımızda Pazartesi bize çok kapris yaptığı için artık her hafta Cuma akşamı eve götürüp Pazartesi sabahı şirkete geri getiriyoruz sağlıklı bir durum mu? Bir de çekirdekten başka bir şey yemiyor. Yardımcı olabilirseniz sevinirim

    YanıtlaSil
  21. Jakonun sürekli sizinle beraber olması en doğru hareket tarzı.Fakat tek tip beslenme Jakonuzun önce sağlığını bozacak daha sonrada ömrünü kısaltacaktır.Sebze ve meyva yemeye alıştırmanız gerekir.Faydalı ve zararlı besinler Jakolarda Beslenme sayfalarında açıklanmıştır.Jakolar sahiplerini taklit ederler.Yemesini istediğiniz sebze ve meyvayı onun karşısında yiyerek dikkatini çekebilir ve bunları yemeye alıştırabilirsiniz.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  22. Merhabalar. Oncelıkle bu guzel sıteyı hazırlayanlara tesekkurler. 8 yasında bır jako sahıbıyım. (6 aylıkken almıstım) Esasında uysal ve ortama adapte olmus bır jakom var. Bırcok kelıme konusup, olaylar karsısında da (orn. telefon caldıgında alo demek gıbı) son derece egıtımlı bır kustur. Ancak yıllardır en buyuk sıkıntım onu parmagıma yada koluma cıkmasını saglamyamıyorum. Oylekı rahatlıkla onu sevıp, saatlerce oynablıyoruz ama parmagımızı yada elımızı uzattıgımızda, kafasını egerek sevdırme moduna gırıyor:) bazen oda ıcerısınde yere dustugunde, yada perdeye kondugunda ıse hemen omuza yada ele gelıyor. Esasında cok buyuk 1 problem gıbı gorunmesede, jakomu tam anlamıyla ele almak ıcın neler yapılablır? Bunun dısında kanat ve tırnak bakımı ıcın ıstanbulda onereblıecegınız yerler var mı? Maalesef 8 yıldır bu konuda, cok ıhmalkar davrandık. Tesekkurler.

    YanıtlaSil
  23. Sayın Adsız ;
    Bloğa hoş geldiniz.Jakonuzun ele alınabilmesi için İN ÇIK Eğitim Tekniklerini uygulayabilirsiniz.Eğitimin aşamalrını blogda bulabilirsiniz.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  24. mrb bizim jakomuz konuşur halde geldi miyav ve yakup diyo başka değişik kelimeler nasıl öğretebilirim

    YanıtlaSil
  25. Aynı yöntemle öğretebilirsiniz.Jakolar sürekli duyduğu sözcükleri tekrarlarlar.Tekrarlanmayan sözcükleri ise zaman içerisinde unuturlar.Konuşmaya başlayan bir Jako ıslık seslerine teşvik edilerek köreltilmemeli , söylemesini istediğiniz sözcükler tekrarlanmalıdır.Bu aşamaya gelen Jako duyduklarını daha çabuk öğrenerek tekrar edecektir.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  26. Selam. Jakomu alalı 2 hafta oluyor. 4buçuk 5 yaşlarında. Alışmakta zorluk çekmedi. Elimden yem yiyor, kafasını biraz sevdiriyor. Kanatları kesikti tekrar çıkması için çektim. Tek sorun hiç ötmedi aldığım günden beri gaga sürtme dışında hiç sesini duymadım bunun sebebi nedir?

    YanıtlaSil
  27. Sayın Gökhan Erten ;
    Bloğa hoş geldiniz.Yeni Jakonuz hayırlı olsun.Jakolar sahip ve ortam değiştirdiklerinde ilk bir iki ay hiç ses çıkarmayabiliyorlar.Bir süre sonra sesini duyacaksınızdır.Fakat her Jako konuşur diye bir kaide yoktur bunu belirtmek isterim.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  28. merhabalar ben murat volkan gökdemir.
    eşim evde ben yokken yanlız ve ona yoldaş olsun diye ona anneler gününde 4 yaşında bir jako aldım. sanırım internette bu kuşla ilgili okumadığım makale, konu kalmamıştır. hepsini uyguladım elimden geleni yaptım. ama hiçbiri bizim babide işe yaramadı. sadece hırlamasını biraz azalttım. genel olarak sorunlarımı anlatayım size; kuş çok hareketsiz, genelde yerinde sabit. sadece biz kafesin etrafında nereye dönersek oda bize doğru dönüyor. elimden geldiğinden beri yem yiyor ama kendine dokundurtmuyor. ayrıca ona almadığımız meyve kalmadı diyebilirim. elma, çilek, muz, şeftali, erik, kiraz, kayısı, ananas, avakado, nar, karpuz, armut ve aklıma gelmeyen daha bisürü çeşit. ama bunlardan sadece elmayı yiyor çok az. onunda yarıdan çoğunu parçalayıp aşağı atıyor. ayrıca bisürü farklı tohum alıp, kokteyl yapıp koydum yemliğine ama hiçbirine ağzını sürmedi. sadece çekirdek yiyor. 3 gün çekirdek koymadım buna rağmen diğerlerine dokunmadı bile. ayrıca daha hiç ötmedi ve ses çıkarmadı. sadece 1 defa ıslık gibi bi ses duydum kafesi temizlerken. bu yazdıklarımdan kuşun hasta olduğu kanısına varmayın çünkü 3-4 defa biz uyurken kafesin kilidine gagasıyla açıp, odayı birbirne katmış. kafesin üstünü açınca kendiliğinden girdi kafese. kafeste hiç oraya buraya dolaşmıyor, oyuncaklarıyla oynamyor, ne yapmalıyım, sorun ne sizce? yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Murat Volkan Gökdemir ;
      Bloğa hoş geldiniz.Sorunuza link vererek cevap verirsem umarım kusura bakmazsınız.Bu konularla ilgili daha önce iki soru gelmiş ve bende çok detaylı cevap vermiştim.Soru ve yanıtları görmek için aşağıdaki linkteki M.Atamer ile Gökay ODABAŞI nın soru ve yanıtlarını inceleyip problemi çözebilirsiniz.Selamlarımla....

      http://jakopapaganbakimi.blogspot.com/2012/03/jakolarda-beslenme.html?showComment=1368870147950#c1948215395548873187

      Sil
  29. merhaba meftun bey;
    jakom geleli 17 gün oluyor.1 yaşında bile değil sanırım gözleri gri.. ilk geldiğinde 1-2 gün ortama alışması için zaman tanıdım sonra yaklaşmaya başladım 1 haftada evcilleştirin bölümünüzdeki bütün yazdıklarınızı okuduktan sonra yazıcıdan çıkarttım tekrar tekrar okudum uygulamaya başladım fakat jakoma yaklaşıp bağırması kesilince aferin oğluma deyip geri çekildim. Geleceğimi anlayınca apar topar zemine indi.Oyuncağıyla ilgilendi ve zemine serdiğim gazete kağıdını yırttı..daha sonra başka seylerle ugrastım.Tüneğine cıktı sonra geleceğimi anlayıp yine indi.. bu böyle devam etti.daha sonra beni ne zaman görse hemen aşagıya inmeye başladı çok üzüldüm bu duruma bende bıraktım yaklaşmayı şuan yemini suyunu değiştirirken hiç bagırmıyor sadece kafesin etrafında dolasıyor.neden öyle yaptığını anlamış değilim....birde çok hareketli kafesin içinde öyle güzel hareketler yapıyor ki gülmekten gözümden yaş geliyor babamında öyle :)) güldüğümüzün farkında daha çok yapmaya çalışıyor sanki.. kafamı çevirip tv ye baktığımda tüneğine gelip bağırıyor ben bakınca onunla konuşunca tekrar dört dönüyor. çok komik bir şey çoook seviyorum onu çoookk :)) ayrıca bazen böyle eğilip sırtını kafesine yaslıyor bit olabilir mi .s

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burcu Hanım sizi tebrik ederim çok kısa zamanda çok güzel gelişmeler kaydetmişsiniz.Katettiğiniz mesafe ortalamanın üzerinde.Her geçen gün daha iyi olduğunu sizde göreceksiniz.Her şey ilgi ve sevgiyle oluyor nihayetinde.Bit olabileceği konusunda yazdıklarınız bende bir fikir oluşturmadı.Selamlar...

      Sil
  30. iyi günler.jako +3 yaş,evcil değildi alırken ama sımdı evcıl dıyebılırım kkorkutmadan serı hareketler yapmadan yaklastıgında butun aıle fertlerıne kendını sevmesıne ızın verıo.Hayvanı alalı 10 gün oldu.hırlaması mevcut halen bir iki kere elimi güzel kaptı kendısıne dokunmaya calısırken ancak benım korkmadımı aksıne gagasına daha cok elımı yaklastrdıgımı gorunce pes etti.artık baya baya sevdırıor kendını bı tek gogsunu sevmeye calısırken huysuzlugu var.Benım sorum su olacak alırken farketmedım hayvana kanat ayarı yapılmıs ama bu ısten anlamayan bırı bıle daha guzel yapabılırdı sanırsam hayvanın kanatları asımetrık bazı tuylerı kesık olmaktan zıyade yok.korkum hayvanın bır daha ucamaması bole bır sey mumkun mu kanat tuylerı yenılenır mı jakoların.yaklasık 8 aydır kesikimiş kanatları..iyi gunler saygılar

    YanıtlaSil
  31. Sayın Cem Ekin Özcan ;
    Bloğa hoş geldiniz.Kanatları zaman içerisinde uzayacaktır.Fakat bunun ne kadar sürebileceği hakkında net bir şey söyleyemem.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  32. merhabalar..20 gündür jakom benimle fakat günü gününe uymuyor bazen yemini degiştirirken sadece kafesinde geziyor bazende kaçarak bağırıyor yaklaşıncada zemine iniyor yaklaşmaya niyetlendiğimde de anlayıp aşağıya iniyor acaba eğitimine zemine insede devam etmelimiyim yoksa ne yapmalıyım bilginize ihtiyacım var şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  33. Jakonuz henüz 20 gün önce evinize gelmiş olduğundan yeni ortamına özelliklede size alışmamış.Eğitime başlamak için acele etmeyin.Sizden korkmaması ve size alışması için ona biraz zaman tanıyın.Bu süre içerisinde JAKO PAPAĞANI BİR HAFTADA EVCİLLEŞTİRİN sayfasındaki adımları uygulayabilirsiniz.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  34. kalabalık bir aileyiz..ben normalde çok sabırsız biriyimdir fakat jako konusunda çok sabırlı çıktım abim çok sabırsız alışmadı daha alıştıramıyosun yaklaşman lazım şimdiye kadar çoktan alışması lazım falan deyip duruyo çünkü abime hırlıyo kabarıyo :D bende zarar vermeden acele etmeden alışmasını bekliyorum daha beraber olacağımız seneler var illaki alışacak bir gün anlamıyor abimm :)) o yüzden eğitime devam edip etmemem konusunda bilginize ihtiyaç duydum..mesela bugünde temizliğini yaparken bagırmadı yaklaşıp fıstık koydum kabarmadı bile.. herşeye rağmen çok hareketli maşallah çeşitli seslerde çıkartıyo bazen çenesi durmuyo diyebilirim :)kalabalığı sevmiyo sanırım :S bu arada kusura bakmayın adım zeynep

    YanıtlaSil
  35. Zeynep Hanım ;
    Bloğa hoş geldiniz.Jakolar tek eşlidir ve evdeki tek bir kişiyi sahibi olarak ,sürü lideri olarak görür , sahiplenir.O kişinin haricindekiler sadece tahammül ettiği kişilerdir.Sahibi olarak gördüğü kişiyi , tahammül ettiği kişilerden kıskanır.Jakonuzun daha hızlı evcilleşmesi için JAKO PAPAĞANI BİR HAFTADA EVCİLLEŞTİRİN sayfasındaki adımları uygulayabilirsiniz.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  36. merhaba meftun bey;
    daha öncedende bi soruda bulunmuştum hatırlarsınız belki bir şey sormak istiyorum jakom yani paşam ilk zamanlar kabındaki çekirdeklerin hepsini yiyordu bu son 2 gündür fazla yemiyo hatta bugün 3/1 ini yemiş :( 2 gündür bi sorunumdan dolayı hastaneye gidiyorum yarında malesef gidicem pek ilgilenemedim bu yüzden acaba diyorum bu nedenden dolayı olabilir mi üzülüyorum çok :(

    YanıtlaSil
  37. Burcu Hanım yediği ek besinlerden dolayı olabilir.Son iki gün içerisinde çekirdek çeşidi , türü değiştiyse yeni çekirdeği beğenmemiş olabilir.İki günlük süre çok kısa bir süre biraz daha takip edin durumu.İştahsızlık diyebilmeniz için Paşa nın hareketliliğinde bir azalma gözlenmelidir.(Hastalık hali )Eğer genel durumu normalse bu olayı iştahsızlık olarak yorumlamayın.

    YanıtlaSil
  38. yok hayır hareketliliği çok iyi hatta hiç yerinde durmuyor diyebilirim ek besin olarak kirazı çok seviyor zaten bir onu yiyor:) bir tane kirazın ilk suyunu içiyor sonra içini yiyor.aslında aklıma gelmişti ama bir tane kiraz böyle etki etmez diye düşündüm.birde çiğdemi ilk siyahtı beyaz çizgileri vardı bu alınan çiğdem de gri gibi tadında farklılık yaratır mı ki .s

    YanıtlaSil
  39. Evet tadında , çekirdeğin iriliği veya ufaklığında fark oluşturabilir.Daha önce kullandığınız çekirdekten temin ederek gözlemleyin.

    YanıtlaSil
  40. anladım çok teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  41. Ben teşekkür ederim iyi akşamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yediği ek besinler cevabımı daha açık yazayım yanlış anlaşıldı sanırım?Yediği ek besinlerle doyduğu için ana besin tüketimi azalmış olabilir demek istemiştim.

      Sil
  42. yoo hayır bende dediğiniz gibi anlamıştım. buradan yazmışken bir şey daha sormak istiyorum meftun bey bu ara paşamı artık salmak istiyorum fakat salonumuzda cok eşyalar var kafesi de büyük ve oldukça ağır kaldırmam mümkün değil daha önce bilgilerinizden okumuştum fazla ıvır zıvır olmaması gerektiğini biliyorum ama yapıcakta başka bir şeyim yok bu konuda da bilgi verirseniz sevinirim .s

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kafes dışına ilk çıkattığınız Jako için oda içerisindeki kontrolsüz eşyalar (kesici ,delici , sivri ) Jakonuza zarar verebilir.Ayrıca prize takılı elektrik kabloları yine bir tehdittir.Unutmayın Jakolar kemirgendir.Mobilyalarınızı özellikle oda içerisindeki ahşap ürünleri kemirebilir.Henüz Jakonuza el ile temas sağlamadıysanız tekrar kafese almakta zorlanabilirsiniz.Oda içerisindeki devrilecek kırılacak eşyaları minumuma indirdikten sonra Jakonuzu kontrol altında kafes dışına çıkarın ilk zamanlar.Selamlar...

      Sil
  43. yok hayır dokunmaya çalışmadım şimdiye kadar sadece kafes dışından fıstık vermeye çalışıorum uzaktan öyle bakıyor onuda suan denedim hiç bağırmadı çok mutlu oldum :) sadece kabardı ben konuşunca kabarmayı bıraktı ama yaklaşmadı da gagasını gıcırdatmaya başladı :) zaten tüneğini kemire kemire bi tarafını inceltti..geldiğinden beri kafeste biraz mutlu olsun diye serbest bırakmayı istedim o zaman biraz daha bekleyebilirim teşekkür ediyorum bilgileriniz için hayırlı akşamlar..

    YanıtlaSil
  44. Ben teşekkür ederim iyi akşamlar.

    YanıtlaSil
  45. merhaba meftun bey yazamadan edemicem şuan cok mutluyum :)) paşama biraz güven saglasın dye şeftaliyi küçük kesip kürdana batırıpta uzattım bir kaç gündür hep yapıodum bunu....ilk defa suan aldı sonra birdaha verdim yine aldı bu sefer kiraz uzattım onuda aldı en son fıstık verdm elimle kabararak geldi biraz da nazlandı aldı sonra brdaha verdm alırken düşürdü ve parmaklarıma dilini değdirdi sonra gagasıyla dokundu bende gagasına hafif dokundum sonra cekildi heyecandan ve mutluluktan ölücem sandım elim ayagım titredi bu bana güveniyo anlamına geliyo demi artık :))))))

    YanıtlaSil
  46. Evet Burcu Hanım aynen dediğiniz gibi.Tebrik ederim güven ortamı oluşmuş.Diliyle dokunması sizi benimsediğinin göstergesi.Sevdiği sebze ve meyvaları tespit edip ona ikram etmeye devam edin.Selamlar. :)

    YanıtlaSil
  47. teşekkür edermm :)) bir gün elimden meyveyi alacagı aklıma geliyodu ama elime dokunacagını hiç düşünmemiştim çok güzel bi sürpriz oldu bana ve bugünde beraber meyvemizi yedik paşamla 2 3 kre ikram ettikten sonra meyveyi değil parmaklarıma dokunmaya başladı ama parmaklarımla oynarken hırlıyo hafif ısırmaz demi aklıma gelmiyoda değil ama cekmiyorum tabi elimi bende gagasını sewmeye falan calısıorum :)2 sorum daha olacak 1.si bugün annem karsısına oturdu ve bagırdı ona onlarada alışırmı zamanla acaba 2.side artık yalnızken salabilirmiyim dışarı biraz dahamı beklememi tavsiye edersiniz şimdiiden çok teşekkür ediyorum :)

    YanıtlaSil
  48. Burcu Hanın ;
    Jakonuzla 50 yıllık bir beraberliğiniz olsa bile ısırabilir.Yani Jakolar köpek evciller gibi değildir.Bir Jako ne kadar evcil olursa olsun ısırabilir.Bu uyarı ısırığıdır genelde.Onu yapmak istemediği bir şeye zorlarsanız veya siz onu severken ani bir yabancı ses onu korkutursa ısırma daha şiddetli olabilir.
    Ha şunuda belirteyim: Isırılsanız bile elinizi refleks halinde çekmeyin , ondan korktuğunuzu veya çekindiğinizi belli etmeyin.Aksi taktirde ısırma alışkanlığı kazanabilir.Yani olayı bir oyun gibi algılayabilir.Korkut kaçsın gibi...
    Jakolar tek eşlidir.Doğada sadece bir karşı cinsi eş olarak görür , ona bağlanır ve asla çapkınlık yapmaz.Ev ortamındaki Jakolarda sadece bir tek kişiyi sahibi olarak görür ona bağlanır.Diğer ev halkı sadece tahammül ettiği , sahibini onlardan kıskandığı kişilerdir.Onlara zarar vermez , fakat hiç bir zamanda onları sahibi olarak ya da lideri olarak görmez.
    Yalnızken kafes dışına salma konusunda kendiniz gözlemleyerek karar verin.Bu kararı verirkende ilk iki üç ay kafes dışındayken neler yaptığını gözlemleyin.(Eşyalara zarar veriyormu , sağı solu kemiriyor mu ,oda içerisinde kontrolsüz uçarak duvara ya da cama çarpıyormu gibi durumlara dikkat ederek).
    Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  49. yani illaki bir gün ısırılıcaz kaçarı yok :))çok teşekkür ederim bilgileriniz için hayırlı geceler :)

    YanıtlaSil
  50. Valla ben hala ısırılıyorum.Bazan sert bile olabiliyor ısırıklar.Bildiğiniz Jako sitesi varsa tavsiye edin bende görüş alayım :)))

    YanıtlaSil
  51. k.bakmayın dün paşayı dışarı çıkarttım saolsun 7 saat girmedi içeri onun basında bekledim bu ilk ve sondu bir daha dısarı cıkmak yok ona :) bu arada kontrolsüz uçuyo .s vitrine kondugunda yaklastım ona bagırdı o demir yumruk denilen şeyi yaptım ama bir şeyi hoşuma gitti o kadar yaklaştıkca bagırmasına karsılık ısırmaya yeltenmedi hiç gagasını degdirdi ısırcakmış gbi sadece korkutmaya çalıştı sanırım :) birde benden kaçtı başka yere konunca ötüyo falan ne demek oluyo hiç anlamıorum son olarakta malesef bildiğim başka bir site yok(:

    YanıtlaSil
  52. Jakonuzun ilk dışarıya çıkışında nereye konacağını bilememesi normal.Sonraki çıkışları daha sakin olacaktır.Bir T Tünek edinirseniz kafes dışındaki vaktini bu T Tünekte geçirebilir.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  53. T tüneği olunca başka yere konmaz mı tünekten başka peki öyleyse daha iyi olur. dün öyle yaklaştığımda bağırıp çagırınca eyvah dedm elimden meyve almıcak korkmustum ama bugün aldı yine banyo yapmayada çok kolay alıştı hiç ses çıkartmıyo artık :) birde elimden meyve almasına ve onunla konustuğumda ıslıklarla cevap vermesine ragmen yemini değiştirrken hırlıyo ve kafes etrafında dolaşıp duruyo aslında şöyle su kabını hiç yerinde tutmuyor onunla oynuyo bende her sefernde elimi kafese sokup öyle almak zorunda kalıorum bazen bagırdığıda oluyo bana hala tam alışamadı oluyo demi bu davranışı .s bu arada çok soru soruyorum farkındayım ama öğrenmem lazım k. bakmayın :/

    YanıtlaSil
  54. T Tünek aldığınızda başka bir yere konmaz demek çok zor.Bu durum T Tüneğe alışması ile ilgili.T Tünek eğitim verilirken kullanılır genelde.Kafesi gibi T Tüneğide benimserse onun içinde çok rahat olacaktır.
    Yem değiştirirken kafes içinde huysuzlanmasının nedeni kafesini benimsemesi.Kafesine yaklaşmanızı özel alanına müdahale gibi görüyor anlaşılan.Ama bu durum zamanla düzelecektir.Su kabıyla oynamasının nedenide oyuncak eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir.Sizin için sorun yoksa varsın oynasın su kabıyla.

    YanıtlaSil
  55. tabiki yok ama bazen kendi susuz kalabiliyo sabahları her kalktığımda kabı yerde buluyorum onun susuz kalması sadece sıkıntım oluyo salıncak falan alıcam en yakın zamanda belki dokunmaz o zaman susuzda kalmaz :)çok teşekkr ederm hayırlı akşamlar meftun bey

    YanıtlaSil
  56. Kafesinizin şeklini bilmediğim için su kabı hakkında yorum yapamıyorum.Kafes tipine göre sabit bir su kabı araştırın internette olmazsa.Kafesiniz ile uyumluysa özellikle çelik yem ve su kaplarını tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  57. kafesimizn şekli kare baya bi büyük bi yorumunuzda okumustum çelik kap tavsiye ediyosunuz ama bir türlü almak nasip olmadı ama en yakın zamanda alıcam çünkü hiç yerinde bırakmıyo kaplarını :)

    YanıtlaSil
  58. Çıkartamayacağı bir çelik kap alırsanız sorun kolayca çözülür bu durumda.İnternetten bile alabilirsiniz zamanınız yoksa.Selamlar.

    YanıtlaSil
  59. Merhaba,
    Adim Tolga Kostak. Oncelikle bu siteyi hazirladiginiz icin cok tesekkur ederim.
    1 hafta once 1, 5 yasinda bir joka aldim. Ilk gunden hirlama egitimine basladim. Oldukca da iyi gidiyordu. Bugun nedenini anlamadigim bir sekilde bagirlamalar siddetlendi. Sandalyeye oturarak yaklasiyorum. Yirmi sinaye kadar arkam donuk bekliyor ve sonra kafese donup gulerek yaklasiyorum. Yuzum kafese yapisik ve iki elim kafesin iki yaninda olana kadar ilerledik. Bagirmalar hayir dememle kesilip yerini homurdanmaya birakiyordu. Dun aksam homurdanmalar bile kesilmeye , basladi. Sadece agiz hafif acik bekleme vardi. Bugun sabahtan beri bagirmalar artti. Bu da beni cok uzdu acikcasi. Ayrica kus geldiginden beri salonda. Ev ile bana ayni anda alissin istedim. Ben odadayken hep beni gozlemliyor ve hic kipirdamiyor. Ben ciktiktan sonra oynuyor ve yem yiyiyor. Bu normal midir? 4. Gununde kucuk odada kafesinden cikardim. 3 saat kadar iceri sokmak icin ugrastim. Uctu kacti. Tunege alma egitimi verdim. Tunege aliyorum ancak cok durmadan kaciyordu. 4.saatin sonunda kafesine sokabildim tunekle birlikte. Ilk onceleri kanat ayari istemiyordum. Simdi kesin kararliyim kanat ayari sart. Izmir'de bunu yapabilecek biri var midir acaba? Birkac veterinere sordum ama olumsuz cevap aldim. Kendim de kus benden nefret etmesin diye yapamam. Cok mu hizli gidiyorum? Ozellikle bu bagirma egitimi icin cok mu sıkbogaz ettim kusu bilemiyorum. 7 gunde evcillestirmeyi okuyunca gec kalmak istemedim acikcasi. Hayvani bir kenera birakip alismasini beklemek de bana gore degil ve yanlis saniyorum.bir cok makale okudum. Yardimci olursaniz sevinirim...

    Tesekkurler Tolga Kostak

    YanıtlaSil
  60. Unutmus oldugum bir konu daha var. Aldigim yer vitamin verdi. Suyuna bir gram ekliyorum. Gunde iki kere degistiriyorum suyunu.Meyve ve sebze yemiyor simdilik. Mamasinin icindeki kurutulmus meyveleri de ellemiyor.Cekirdekleri yiyiyor yogun olarak. Acaba vitamin hangi araliklarla verilmeli? Her defasinda suyuna katarak dogru mu yapiyorum veya yanlis mi? Ozellikle Jakolarin A vitaminine gereksinimi cok oldugunu okumustum. Yol gosterirseniz sevinirim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Suya damlatılarak verilen vitaminlerin yeterliliği konusunda şüphelerim var açkçası.En doğrusu sebze ve meyva yemesi.Fakat henüz sebze ve meyvaya alışmamış Jakolarda gün aşırı kullanılabilir.Jakonuz size alıştıktan sonra diğer besinlere alıştırmak konusunda sonuç almak mümkün olacaktır.Ancak ilk etapta acele etmeden size ve yeni ortamına alışması için ona fırsat verin.

      Sil
  61. Sayın Tolga Kostak ;
    Bloğa hoş geldiniz.Yeni Jakonuz hayırlı olsun.İçinde bir çok soru barındıran mesajınza cevap vermeye çalışayım.Sorularınıza sondan başlamak gerekirse çok hızlı değil füze gibi gidiyorsunuz. :)
    Bir hafta önce almış olduğunuz Jakonun yeni ortamına ve size alışmasına fırsat verin öncelikle.Kafese yaklaştığınızda hırlama tam olarak kesidikten sonra Jakonuzu kafes dışına çıkartın.Son günlerdeki hırlama konusundaki gerileme aceleniz nedeniyle olmuş.Muhtemelen kafes dışındayken ve kafese alırken Jakonuzu korkutmuşsunuz.Hırlama eğitimini çok uzun tutmayın.Bir haftada evcilleştirme eğitimi çok profosyonel birisi tarafından başarılabilir sadece.Yeni Jako sahibi olmuş birisinin sonuç alması bir ay sürebilir.
    Kanat ayarı konusuna ben kesinlikle karşıyım ve bunu doğru bulmuyorum.Eğer kanat ayarı yaptırmaya karar verirseniz bunu kesinlikle siz yapmayın.Hatta bu işlem yapılırken Jakonuz ile aynı ortamda bile bulunmayın.Jakonuzun güvenini kaybedersiniz.Jakolarda güven kazanmak uzun zaman almaktadır.Kazanılan güveni kaybettiğinizde ise tekrar arayı düzeltmek neredeyse imkansız ya da imkansıza yakındır.
    Blogdaki sayfaların tamamını okumanızı tavsiye ederim.Aklınıza takılan bir konu olursa mesaj atmanız yeterli.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  62. Meftun Bey cevabiniz icin cok tesekkur ederim. Kanat ayari konusunu tekrar dusunecegim. Bu arada aksam guzel birsey oldu ve Jakom ben odadayken tuylerini duzeltmeye , yem yemege ve oyuncaklariyla oynamaya basladi birden. Hareket edersem ara verip tunegine donuyor ama bu bile sabahtan beri yasadigimiz gerilimin verdigi uzuntuye bir mutluluk katti. Hizli gidiyorum dediginiz gibi , bir yaz bekari olarak esim ve kizim donmeden yol katetmek istiyorum acikcasi. Vitamin konusu hala bir muamma. Sebze ve meyve yemedigi icin mecbur hissediyorum ancak her defasinda da suyuna katmak hayvana cok gelmesinden korkuyorum. Bugun sprey ile banyo yaptirdim. Ilk once biraz bagirdi sonra kesti. Hosuna gitti sanirim.Sitenizdeki bircok makaleyi okudum. Baska makaleler de. Zor bir surec alistirmak ama cok ta zevkli. Bir bag kuruyorsunuz ve bunu kendiniz yapmaniz gerekiyor. Askerde ogrendigim sabri tekrar test ediyor Jako:)). Bu sabahki olumsuzlugu da cozdum. Sanirim ben ne kadar ona hissettirmemeye calissam da cok sinirli idim bu sabah. Kusuma da yansidi bu sanirim. Aksam ozur amacli en sevdigi cekirdekten aldim. Sadece cekirdek koydum yemligine birgun icin. Umarim faydasi olur:). Sayisiz kopek , muhabbet kusu ve balik bile egittim ama bu Jako cok baska. Bir basari hikayesi yazmak benim elimde. Bu da cok cekici yapiyor bu durumu. Ayrica simdiden onu sevmemek , opmemek ve isirmamak icin zor tutuyorum kendimi:)). Alissa da temas saglayabilsek. Kafesim 130cm de duruyor ayagiyla beraber. Yarin ise gittigimde sokmus oldugum tekerlegin yerine daha yuksek birsey alacagim.160cm falan olmali okuduguma gore yukseklik. Simdilik dedigim gibi yuksekten yaklasmamak icin tekerlekli calisma sandalyesinde yaklasiyorum.

    Tekrar cevabiniz ve bu siteyi yarattiginiz icin , bilisim sektorunden biri olarak cok tesekkur ederim. Iyi aksamlar...

    YanıtlaSil
  63. Tolga Bey kafes yüksekliği 160 cm civarında olmalı , ama daha önemlisi kafes içindeki tünek yüksekliği.Tünek yüksekliği göz hizasında olmalı.Kafes ayağına ekstra bir şey almayı değerlendirirken tünek yüksekliğini esas alın.Jakoların algısı çok yüksektir.Sizin sinirli heyecanlı neşeli olduğunuzu anlar.Sevginizin ne kadar samimi ya da sahte olduğunu farkeder.Siz ne kadar olumlu yaklaşırsanız yaklaşın güven için zamana ihtiyaç duyar.Siz odadayken tedirginliğide bu yüzden.Ama bu durum geçici.Yazdıklarınızdan olumlu bir gidişat olduğunu görüyorum.Yaz bekarlığının vermiş olduğu aceleciliği biraz daha sabra dönüştürürseniz önümüzdeki günlerdeki güzel gelişmeleri beraber değerlendiririz diye düşünüyorum.Kolay gelsin.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  64. Meftun bey iyi aksamlar,

    Kafes ayagina profil demirden ek parca yaptirdim. Kafesin rengine de boyadim. Verdigim siparis 30cm olmasina ragmen 50cm yapmislar. Boylelikle kafes 180cm oldu. Tam benim boyumda. Kafes icerisindeki tunek yuksekligi goz izamin biraz altinda olda, 5cm kadar. Papagan biraz yukarda kaliyor gibi geldi bana. Birkac kademe tunegi indirip papaganin kafasini benim goz izama cekecegim. Sizce uygun mudur? Yoksa kafesi 20cm daha asagi indirmem gerekecek mi? Tunek yuksekligi goz izamin altinda kalacak bu seferde. 160 cm yukseklik bana pek uygun olmayacak gibi. 180cm iyi midir?
    Ayrica papaganim sabahlari cok agresif oluyor. Aksam ayni seyler yok.Hirlama devam ediyor. Tavsiyeniz uzerine egitim zamanini azalttim.Gunde 15 dk ile sinirli tutuyorum.
    Bir sorum daha olacak izin verirseniz. Papaganin diskisi hep siyah idi. Bugun aksam eve geldigimde gordum ki yesile donmus. Sivilasma yok ama tek seferde yaptigi diski fazlalasti. Gorunce sasirdim. Hergun verdigim vitamini bu aksam itibari ile kestim. Birkac gun ara vereyim diyorum. A vitamini fazlaligi olusmus olabilir diye dusunuyorum. Diskidaki beyaz bolum azalmis ve yesil olan kisim cok fazla. Isaret parmagimin yarisi kadar var. Ayrica suyunu cok icmis bugun acaba bobreklerinde bir problem olabilir mi? Ayrica dun sprey ile yikadim. Oldukca kafasi haric islattim. Hosuna gitti. Bir ara titredi ama odada camlar kapali idi aksama kadar. Umarim usutme emaresi degildir diskidaki degisiklik. Zira siyah cekirdek te verdim yeni olarak. Epeyce yedi.

    Gercekten verdiginiz cevaplar icin cok tesekkur ederim. Yol gosterici oluyorsunuz. Tekrar iyi aksamlar diliyorum.

    YanıtlaSil
  65. Tolga Bey ;
    Jakonuz tünekte iken sizin göz hizanızda olmalı.(Ne size tepeden bakmalı , ne de siz ona yukardan bakmalısınız ).
    Dışkının normalde yeşil ve beyaz karışımı olması lazım.Dışkı renk ve kıvamı önemli.Blogda Jako dışkıları ile ilgili sayfayı inceleyebilirsiniz.Yaz aylarında su tüketimi biraz artabilir.Su seviyesindeki aşırı azaltma sizi yanıltmasın suyla oynayarak kendisi banyo yapmış olabilir.Su kaptan etrafa sıçrayıp sıcak nedeniyle ortam kurumuş olabilir.Jakoların keyfi yerindeyken göğüs tüylerini titretmesi normaldir.Cereyana maruz kalmayan bir Jakonun yaz ayında banyo nedeniyle üşütmesi mümkün değil.Soru sayısının fazla olması hiç önemli değil ama sorularınızı bir kaç mesaja bölseniz :) ? Yanıtlamaya çalışırken monitörde görüntülerken ve cevap yazarken dikkatim dağılıyor :)
    Selam ve saygılar...

    YanıtlaSil
  66. Meftun Bey merhaba,

    Cevabiniz icin tesekkur ederim. Tunegi birkac tel asagi indirerek , dediginiz gibi kusu goz hizama cektim.
    Bundan sonra sorularimi ayri ayri mesajlarda gonderirim. Anlayisiniz icin tesekkurler.
    Sevgiler saygilar

    YanıtlaSil
  67. Bende teşekkür ederim Tolga Bey.Görüşmek üzere...

    YanıtlaSil
  68. Ben 1 ay önce jako aldım.Yannız ben gezen bir insanım.jako papağanın yer değiştirmesi sorun olurmu?(Örneğin: yazlığımıza gidip 2-3ün kalıyılyoruz bende evde yanız bırakamayacağım için yanımda götürüyorum)/ Bir'de benim jakom günde 3-4 defa uyuyor.bu da hastalık belirtisi olabilirmi? Geri kalan zamanlarda gayet enerjik tir.biraz açıklarmısınız?

    YanıtlaSil
  69. Furkan Bey ;
    Jakonuzu evde yalnız bırakmaktansa gittiğiniz yere beraberinizde götürmeniz onun sıkılmasını önleyecektir.Jakonuzu taşırken dikkat eder ve onun yolculuk esnasında herhangi bir ses ya da ani bir çarpmadan dolayı korkmasını önlerseniz sorun olmayacaktır.
    Hastalık belirtisinden bahsedebilmek için sürekli uyku halinin yanı sıra iştahsızlık ve hareketsizliğinde gözlenmesi gerekir.Selamlarımla...

    YanıtlaSil
  70. balkonuma bir jako papağanı girdi.Komşulara sorduk fakat hiçbiri bizim değil dediler martılar parçalamasın diye kafes niyetine leğen kapattık leğen dediğimde büyük fafese benzer birşey kapattık acilen ankaraya gitmemiz lazım fakat papağan konusunda endişeleniyoruz.Ne yapıcağımız hakkındada hiçbir fikrimiz yok satmalı mıyız yoksa bakmalı mı ?

    YanıtlaSil
  71. İlginç bir durum yorum yapmak için.Sahibini bulamadığınız papaganın yaşamı sizin sizin sorumluluğunuzda bu durumda.Fakat Jakonun üzerini leğenle kapatmak doğru değil.Bir kafes temin etmelisiniz.Kafes temin edene kadarda oda içinde açıkta kalmalı bu durumda.Ayrıca yem ve su vermelisiniz.Fakat bir süre şehir dışına çıkacağınızı söylüyorsunuz.Bu zaman zarfında Jakonun bakımını kim üstlenecek bunuda ayarlamanız lazım.
    Meselenin diğer bir yönü ise papağanını kaybeden arkadaş.Allah korusun benim başıma ya da sizin başınıza böyle bir şey gelseydi çok acı olurdu.Eski sahibini kaybeden Jako içinde acı bir durum.Karar sizin bu durumda?

    YanıtlaSil
  72. Meftun bey merhaba,
    Uzu zaman oldu... Biz de cok koklu degisiklikler var. Basinda papagan degisikligi geliyor. Acil bir sekilde yurt disina cikacagimdan dolayi jakomu bir dostuma emanet ettim. 1 ayi geckin o da kaldi. Dondugumde is yerinin maskotu olmustu. Ofiste yasiyor. Konusmaya baslamis. Babacim falan diyor. Yanina yaklasilmiyor. Cok bagiriyor. Bayagi hircin. Tabii dostum artik burada kalsin dedi. Ben de kiramadim. Dun yeni bir jako aldim. Digerinden daha az hircin ve ufak tefek birsey. Yasi daha kucuk. Ayaklari siyaha yakin gozleri koyu gri koyu turkuaz gibi. Ilk gecesini ayri odada gecirdi. Kafese alissin diye. Bugun salona koydum. Kizim ve esi e cok yaklasmamalarini tembihledim.Yanindan gecerken homurdaniyor sadece yem degisikliginde bagiriyor. Ilk gunleri diye herhalde pek bir hareketi yok. Oylece oturuyor. Yem yemesinde falan sorun yok. Suyuna vitamin takviyesi koyuyorum. Tuy durumu oyle cok bakimli degil. Ne de olsa yol yorgunu:). Her seyebastan basliyoruz anlayacaginiz.Bu aradailk jakoda yaptigim acele davranislari yapmayacagim bu sefer. Oldukca ustune gitmistim onun. Sert bir kustu ve alistirma bir turlu olmadi. Yeni sahibi de egitim vermeye calismis ama bagirma kesilmedi. Zaten yasi da bana dedikleri gibi 1 bucuk falan degilmis. 3un uzerindeymis.
    Tekrar bir merhaba demek istedim. Gelismeleri sizinle paylasirim. Ancak bu sefer jet hizinda egitim yok. Aylara yayacagim. Selamlar saygilar....

    YanıtlaSil
  73. Eski dost Tolga Kostak ;
    Bloğa yeniden hoşgeldiniz.İyi haberlerinizi bekliyorum.
    Ha bu arada GOOGLE+ da yeni kurmuş olduğum WORLD PARROTS CLUB a üye olmanızı bekler, kulüpte iyi eğlenceler dilerim.Lutfen kulube katıldıktan sonra google+ çevrenizi topluluğa davet edin.Selamlar...

    YanıtlaSil
  74. Meftun Bey Merhaba,

    Hemen üye olacağım.
    Size bir sorum olacak. Evim gündüzleri karanlık,panjurlar kapalı. Işık açıyorum jako için ve sanırım hiç de yeterli değil güneş ışığının yanında. Gündüzleri güneş alan bir oda da akşamları da biz eve geldiğimizde salonda vakit geçirmesi gerekir. Acaba sabah akşam yer değişimi hayvanda problem yaratır mı?
    Teşekkürler
    Tolga

    YanıtlaSil
  75. Tolga Bey güneş ışığı papağanlar için faydalıdır.Sürekli iki oda arasında değişim olacağından bir sıkıntı olmaz.

    YanıtlaSil
  76. Meftun Bey Merhaba ,

    Size bir sorum olacak. Kuşumun dışkısı son bir kaç gündür, aşırı açık yeşil, aşırı sıvı ve karışık. Çok dışkılıyor. Acaba suyuna her gün kattığım vitamin takviyesi ağır gelmiş olabilir mi? Normal su koydum bugün. Bunun dışında yapmam gereken bir şey var mı? İshal olabilir.
    Teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  77. Mesaja GOOGLE+ da WORLD PARROTS CLUB (DÜNYA PAPAĞANLAR KULÜBÜ) da yorum yazıldı.

    YanıtlaSil
  78. Meftun Bey Merhaba,
    Size bir sorum olacak. Hangi marka yemi önerirsiniz?
    Bu arada, Google+'a detaylı fotoğraflar yükledim. Sizden bir yaş tahmini bekliyorum:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  79. Tolga Bey inanın yem markaları konusunda hiç bir fikrim yok.Benim Jakom PAŞA genelde meyve sebze yiyor.Keçiboynuzu çok az fıstık ve çok az dakota çekirdek veriyorum.Şu ana kadar hiç hazır yem almadım.Fotolara hemen bakıp tahmin yürütmeye çalışayım.

    YanıtlaSil
  80. Teşekkür ederim. Ben de zamanla meyve ve sebzeye alıştıracağım ama önce bana alışması gerekiyor :)

    YanıtlaSil
  81. Jakonuzun ilginize kısa zamanda reaksiyon göstereceğine inanıyorum.Başarılar dilerim :)

    YanıtlaSil
  82. Bu arada yaş tahminini hala alamadım Meftun Bey:)

    YanıtlaSil
  83. Fotoğrafları WORLD PARROTS CLUB de paylaşacağınızı sanıyordum.Göremedim nasıl ulaşırım fotolara?

    YanıtlaSil
  84. Yeni Jako Aldım 8 Aylık ama Yanına Yaklaşınca Bağırıyor Nasıl Düzelir

    YanıtlaSil
  85. JAKO PAPAĞANI BİR HAFTADA EVCİLLEŞTİRİN sayfası başta olmak üzere blogda bulunan diğer 35 sayfanın tamamını okuyarak gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.Blogda bulamadığınız konu olursa yine yardımcı olmaya çalışırım.Selamlar...

    YanıtlaSil
  86. ben jako alalı 2.ay'a girdi kesinlikle hırlama bağırma huyu yoktu.ancak son 2 haftadır beni görünce kafesine yaklaşınca tedirgin oluyor.ve hırlıyor.bu durumda ne yapmalıyım.

    YanıtlaSil
  87. Furkan Bey ;
    Büyük ihtimal aranızda olumsuz bir olay gerçekleşmiş.Blogda hırlamanın nasıl sona erdireleceği ile ilgili yazıdaki aşamaları tekrar uygulayın.Selamlar...

    YanıtlaSil
  88. benim jakom kafesin içindeki tüneklerini kemirip kırıyor.bende ağaç dalarından tünek yapıyorum.ancak bu dallarıda kırıyor benim ne yapmam lağzım?

    YanıtlaSil
  89. Furkan Bey ;
    Google arama motoruna sorar gibi yazmışsınız :) Cevap vereyim : O kırdıkça yenisini yapmanız lazım.Gürgen ağacı tercih edin bira daha dayanıklı olur.

    YanıtlaSil
  90. Merhaba 10 gün önce 1.5 yaşında bi Jako papağanı aldım ve hırlamasını hiç şekilde kesilmiyor azalıyor susuyor ama ne zaman ben konuşsam bağırmaya başlıyo elimden yem yiyo kendine hafifçe dokuntutturuyo ama kaşımama izin vermiyor ve ne zaman ona baksam bağırıyor bunları yaparken hep başka yerlere bakmam gerekiyor napmam gerek bağırmaması için ?

    YanıtlaSil
  91. Sayın Adsız ;
    Keşke isminizide yazsaymışsınız.STANDART PAPAĞAN SORUNLARI ve JAKO PAPAĞANI BİR HAFTADA EVCİLLEŞTİRİN sayfaları başta olmak üzere blogda bulunan 36 ayrı sayfanın tamamını okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.Detayını bulamadığınız konularda mesaj yazın cevaplamaya çalışayım.Selamlar...

    YanıtlaSil
  92. Jako papağanım evde uçarken kafasını cama vurdu ve kusmaya başladı dışkısıda ishal gibi ama davranışlarında herhangi bir sorun görmedim genede herhangi tavsiyeniz varmı yada şuan sağlıklı olduğunu nasıl anlayablrm?

    YanıtlaSil
  93. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Furkan Bey ;
      Davranışlarını ve beslenmesini gözlemleyin.Şüpheli bir durum farkederseniz bir Veterinerden yardım alın.İfadenize göre yorum yapmak çok zor.Sanırım olay çok yeni.İshal ile cama çarpmasının bir alakası olamaz.Gerçi tam bir ishal durumu yok sulu dışkı diye tarif etmişsiniz.

      Sil
  94. VE YİNE BEN :) KUSURABAKMAYIN İNTERNETTE ARAŞTIRIYORUM AMA CEVAP BULAMAYINCA YİNE SİZE DANIŞMAM GEREKTİ.Benim jakom kafesteki tünek'lerinin 2 günde kemirip kırdığı için artık tünek yapmaktan bıktım ayrıca çevremde tünek yapacak dal bile kalmadı.Acaba kafesin içindeki tüneği paslanmaz çelik ten veya demirden yapsam jako papağana zararı olur mu? veya pilastik borudan tünek molurmu?

    YanıtlaSil
  95. Furkan Bey ;
    Plastik su borularını kullanabilirsiniz.Zararı olmaz.

    YanıtlaSil
  96. Eşimin jako papağanlara karşı inanılmaz ilgisi ve merakı vardı.Ben ise bi bayan olarak temizlik ve hijyen konusunda takıntılı olduğum için çok karşı çıktım ama bir gece eşim elinde bi jakoyla geldi eve itiraz edemedim haliyle. Boş bir çocuk odamız vardı orayı hazırladım eski ahşap bi sandalyeden tünek yaptım. (Daha sonra büyük bi kafes aldık) o kadar yabaniydiki durmadan bağırıp yanına yaklaştırmıyordu eşim getirdi ama hiç yaklaşmıyordu kuşa ben yemesi için elimle fıstık uzatıyordum bağırıyordu elimi çok kez ısırdı ama bir haftada elimleden yemeye başladı 1 ay sonrada elime gelmeye başladı 8 aydır bizimle bana karlı çok ılımlı kafesinin içinde bile elime geliyor beni görünce ıslık çalıp öpücük atıyor ama eşim için bu durum aynı değil onu gördüğünde hırlıyor elini uzatınca ısırıyor o da haliyle kızıyor. Sizce ne yapmamız lazım bu durumda bir de kuşun yaşını cinsiyetini bilmiyoruz 8 aydır bizimle bir kelime dahi çıkmadı ağzından ama sürekli ötüp ıslık çalıp garip sesler çıkarıyor. Ne yapmamız lazım ???

    YanıtlaSil
  97. Sayın Münire Gök ;
    Bloğa hoş geldiniz.Jakolar tek eşlidir ve sadece bir karşı cinse bağlanır , ömrü boyunca onunla yaşar .Jakolar aynı zamanda ev ortamında sadece bir kişiyi sahibi ve lideri olarak görür , diğer ev halkından onu kıskanır.Diğer ev halkı Jakolar için sadece tahammül edilen kişilerdir.Dolayısıyla Jakonuzun size olan yakınlığını eşinizede göstermesi pek mümkün değil.İlerleyen zamanlarda ilişkiler belki biraz normalleşebilir ama hiç bir zaman sizinki kadar olamaz.
    Jakoların büyük çoğunluğu konuşur yani bütün Jakolar konuşmaz.Tek bir kelime konuşan Jako kelime haznesini 1000 kelimeye kadar geliştirebilir.Fakat önemli olan tek bir kelimenin çıkması.Ses taklitleri yapan , ıslık çalabilen Jakolar konuşmaya yatkındır.
    Blogda Jakolarla ilgili her türlü bilgiyi vermeye çalıştım. 36 ayrı sayfadan oluşan bloğun tamamını okumanızı öneriyorum.Blogda detayını bulamadığınız konularla ilgili sorularınızı cevaplamaya çalışırım.Fakat önce bloğun tamamını okuyun lütfen.Selamlar...

    YanıtlaSil
  98. Çok teşekkür ederim okumaya başladım bile. :-)

    YanıtlaSil
  99. Meftun Bey Merhaba,
    Bizim Şeker ile ilgili anlamaya çalıştıgımız bir davranış şekli var,özellikle aynı odada telefonla konuşurken veya misfair oldugunda ortam biraz sesli ve kalabalıkken bize katılmak istedigini hissediyorum nasıl derseniz kafesin kenarına gelip varlığını hissettiriyor çıkmaya çalısıyor ama öyle bir an oluyor ki kafesin üstünden tek ayağı ile aşagı sarkıp kanat ucları ve ayağını ısırıyormuş gibi yapıyor avazı çıktığınca keskin bir sesle bağırıyor,ilgi istiyor dicem ama ilgilendigimiz halde bile özellikle son birkaç gündür bu davranışla karşılaşıyoruz.Stress midir oyunmudur anlayamadık.konu ile ilgili fikriniz nedir.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cihan Bey bir tür oyun olduğunu zannediyorum.

      Sil
  100. Benim jakomu alalı 5.aya girmeme rağmen elime gelmiyo. Ben jakomu alıştırmak için fırınlar için kalın havlu eldiven alıp jakoyo zorlada olsa elime alıp sevmemin yararı olurmu?Genelde insalara alıştırma eğitimi zorla da olsa ele elıp devamlı sevmek olduğunu duymuştum.Nekadar hırlarsa hırlasın elime havlu eldiveni giyip elime alıp devamlı sevebilirmiyim???

    YanıtlaSil
  101. Furkan Bey ;
    Sizden gelen mesajları okurken acaba şakamı yapıyor diye merak ediyorum.Fakat bu tip şaka yapmanın gereksiz olduğunu düşünüp , sorunuzu samimi olarak sorduğunuzu varsayıp samimi bir şekilde yanıtlamaya çalışıyorum.
    Jakonuz sizi sahibi olarak görüp , size henüz güvenmiyor ve bu nedenle ele gelmiyorsa onu zorla sevmeye çalışmanız onu korkutur , size alışma sürecini ya imkansız kılar ya da çok geciktirir.Zorla sevgi olmaz.Selamlar...

    YanıtlaSil
  102. Perihan onat 3/01/2014 Meftun Bey2 ay önce kızm bana bir jako papağan hediye etti. bu zaman içinde kafese yaklaştığımızda hırlıyor. ama çok hareketli ve ytemini güze3l yiyordu. çok da güzel ötüyor çok değişik sesler çıkarıyordu. geçen gün eşim onu kafesinden çıkarmıştı ve akşama kadar kafese girmedi. çiçeklere gün hiçbirşey yemedi.zarar vermesin diye onu kafesine sokmaya çalıştık galiba eşim biraz hoyrat deavrandı bağırta bağırta onu kafesine koydukç daha sonra gözlemlediğimizde sağ ayağının biraz aksadığını gördük. öğünden sonra bize küstümü nedir. kafeste bize arkasını dönerek tünekte oturdu ve tek bir çekirdek bile yemedi. 3 gün ağzına hiçbirşey koymadı. 4üncü gün biraz yemeğe başladı.şimdi kfesin üstünde oturuyor. kafese sokamıyoruz. sadece 4 günde 2veya 3 defa kısa kısa öttü. papağanlar strese girerse intihar ederlermişdiye duydum doğrumudur.çok hareketsiz oldu o günden sonra çok üzülüyorum. veteriner gördü ayağında bir şey yok dedi ama önce gagasını kafesin teline takıyor sonra vücudunu yukarıya çekiyor.zavallı hayvanın ayağını incittik diye çok ğüzülüyorum. jakom acaba normale dönermi. cevap verirseniz sevinirim. selamlar...

    YanıtlaSil
  103. Sayın Perihan Onat ;
    Jakolar strese girerse intihar etmez ama tüy yolmaya veya diğer davranış bozukluklarını göstermeye başlar.İntihara meyilli papağan türü kakadulardır.
    Jako ile eşiniz arasında çok tatsız bir olay yaşanmış.Bu olaydan sonra eşinizle Jakonun arasını düzelmesi imkansız olmasada imkansıza yakın.
    Jakonuzun moralinin düzelmesi için sevgi ve şefkate ihtiyacı var.Fakat Jako iki aydan uzun süredir sizle beraber olduğu halde , siz bu süre içerisinde Jakolar hakkında hiç araştırma yapmamış , onun bu nasıl evcilleştirileceğini öğrenmemişsiniz.Tabirimi mazur görün ama evdeki bir biblo gibi o bir kenarda durmuş , siz bir kenarda.Sadece yem ve suyunu vermişsiniz.Yeterli ilgi olmadığından yeni sahibine alışmamış ona henüz güvenmemiş , aralarında sevgi bağı kurulmamış bir Jakoyu kafes dışına çıkarmışsınız.Bu seviyedeki Jakoyu ürkütüp korkutmadan kafese almak elbetteki çok zordur.
    Şimdi bir karar verin.Onu bir evladınız gibi sevip , onun en iyi şartlarda yaşaması için araştırma yapıp , ona ilgi ve sevgi verecek kadar vaktiniz var mı? ya da siz böyle bir zahmete katlanabilecekmisiniz? Cevabınız evetse blogdaki 36 sayfanın tamamını okuyun , daha fazla bilgi almak istediğiniz konuda veya detayını bulamadığınız konuda bana mesaj atın cevap vermeye çalışayım.Selamlarımla...
    Jakonuzun kafes telindeki tırmanma hareketleri normal bir durumdur.Jakolar bu hareketleri yaparlar.Tünekte takla atarlar.O konuda endişelenmeyin.Selamlar...

    YanıtlaSil
  104. benim halamlardada jako papağanları var 2 ayda bir jakoları bir araya 3 saatliğine bir araya getirsek papağanların psikolojileri bosulurmu?

    YanıtlaSil
  105. benim papağanım 2 yaşında neredeyse 1 senedir bizimle ama bize hiç alışmadı alışmadı derken elimizden yiyor ama yanına azıcık yaklaşsak hemen bağırıyor ne yapmalıyız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ''JAKO PAPAĞANI BİR HAFTADA EVCİLLEŞTİRİN '' sayfasında hırlama eğitimindeki adımları uygulayın.

      Sil
  106. Selam 5 senedır benımle yasayan evcıl bır jakom var.son 1 aydır ısırmaya basladı cok kotu ısırma kanatırcasına.salonda duruyordu daha once bazı nedenlerden arkadakı odaya goturdum kafesını bundan dolayı olabılırmı ayrıca polar veya tuylu bır kazakmgıydıgımde tuylerını kabartıp bparmagımı uzattıgımdan derımı koparırcasına ısırıyor ne yapmam gerek lutfen yardımcı olurmusunuz neden bıyle davranıyor mevsımselmı nedır

    YanıtlaSil
  107. Bülent Bey ;
    Jakolar buluğ çağına girdiğinde bu tip agresif hareketler yapabiliyor. Jakonuz beş yıldır sizinle , aldığınızda 3 yaşından büyükse , şu an buluğ çağında olma ihtimali yüksek. Papatya çayı sinirlerine iyi gelecektir. Zaman zaman taze demlenmiş papatya çayı verebilirsiniz. Selamlar...

    YanıtlaSil
  108. Sayın dostum blogunu aralıklarla girip okuyorum. Bilgilerle aydınlanıyoruz.
    Ben 50 gün önce bir tane jako aldım. İlk günlerde acaip hırlıyordu. Üzerinden 50 gün geçti hırlamayı büyük ölçüde kesti. 5 Gün önce ise daha büyük ve üstü açılabilen bir kafes aldım. 5 gündür dışarıda. Fakat jakom elimden çok korkuyor.
    Mesela aramızda 5 cm mesafe yokken hırlamıyor ama elimi gördümü hemen kaçmaya çalışıyor. Ayağına bile dokunmama izin vermiyor. Bu denli elimden korkmasını anlayamıyorum. Eğitim sürecini nasıl yönlendirmem gerekiyor ? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk etapta ayağına değil kafasına dokunmaya çalışın. Jakolar kafalarının kaşınmasından hoşlanırlar. Elinizi Jakonuza yukardan aşağıya değil , aşağıdan yukarıya doğru uzatıp bir süre bekleyin. Elinizi görsün , ya onun yaklaşmasını bekleyin veya yavaşça ileriye doğru uzatın. Elinizi yukardan aşağıya doğru uzatmanız onu korkutur ve kaçmasına veya ısırmasına (kendini korumaya almasına) neden olur.

      Sil
  109. Merhaba, benim jakom yaklaşık 1,5 haftadır benimle, kendisine henüz oyun alanı yapamadım fakat en kısa zamanda yapmaya çalışacam, elimden yem yemesine rağmen elime konmuyor, ve genellikle elimin altına, kolumun arasına veya saklanacak başka bir yer bulduğunda kafasını eğerek saklıyor ve öyle duruyor, acaba neden olabilir henüz öyle oyuncağı vs. de yok anormal bir davranışı yok sürekli çıkarıyorum kafesten bir tek sıkıntı uçabiliyor, ve geçende cama çok sert bir şekilde çarptı, kanat tüylerini kesmeyi düşündüm, canı yanar diye yapamadım da, acaba bu saklanma olayı bir korku sebebi mi yoksa çekingen-utangaçlık mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Atakan Bey ;
      Kanat ayarı konusundaki görüşlerimi KANAT AYARI VE TIRNAK KESİMİ sayfasında paylaşmıştım.
      Jakonuzun davranışını korku olarak değil , utangaçlık ve ilgi isteği olarak yorumluyorum ben. 10 günlük süre zaten çok kısa. 1 - 2 ay içerisinde normale dönecektir. Zaten çok büyük bir sıkıntı görünmüyor. 10 günde bu kadar önemli aşama kaydettiğinize göre her geçen gün daha iyi olacaktır. Size sahibi olarak alışması için ona biraz daha zaman tanıyın , çok aceleci beklentiler içinde olmayın. Bence güzel gidiyor. Selamlar...

      Sil
  110. merhaba benim 5 aydır beslediğim yetişkin bir jakom var gayet evcil bir hayvan dudağımdan bile öpüyor evde rahat rahat geziyor oyunlar oynuyor fakat yaklaşık 1 haftadır elime alamıyorum normalde gel dediğim zaman elime gelirdi şimdi kafesine yaklaşıyor elimi uzatıyorum saldırıyor kafesine yaklaştığım her an ısırmaya çalışıyor temizlerken dahil çokta sert bir şekilde tutuyor elimi kafesin uzak köşesine koyuyorum koşarak gelip ısırmaya çalışıyor sanki oyun haline getirdi bunu ne zaman kafese yaklaşsam kafasını aşağı yukarı sallıyor mutlu oluyor.ama ısırıyor fakat kafasını sevebiliyorum,eşime bunların hiçbirini yapmıyor eşim kafasını sevemiyor ama gel dediğinde elini uzatıp rahatça eline alıyor ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
  111. Derya Hanım ;
    Bu durum Jakonuz sadece kafes içindeyken mi oluyor? Kafes dışında da durum aynı mı?

    YanıtlaSil
  112. merhaba benim jakom daha yeni bilirsiniz daha öncede mesaj atmıştım . ben odaya girip yaklaştıgımda su kabının ustüne çıkıyor ve su kabını değiştirimek çok zorlaşıyor çok korkuyor bağırıyor bu su kabına çıkmaya başladıgından beri bütün eğitiimiz kötüye gidiyo, suluk kapı gibi dışarıya açılıyor bu arada. ne yapmalıyım beden sürekli korkucak diye endişeliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emre Bey ;
      Çok karışık olmayan konularla ilgili sorulara yanıt vermekte zorlanıyorum. Kafes ve aksesuar için tedbir almak zor olmasa gerek. Bu konuda çözüm üretebilirsiniz. Kafes ve suluğun durumunu görmediğim için yorum yapamıyorum. Ama sizin bu konuda yorum yapmanız zor olmasa gerek ?

      Sil
  113. merhaba jako papağanım çok uzun bir süredir bizde olmasına rağman bazı aile bireylerimizi sanki hedef almış kıgi saldırıyor, ve ısırıyor fakat bazı bireylerimizide çok şevkatle ve sevgiyle yaklaşıyor neden?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jakolar sahiplerini diğer aile bireylerinden kıskanırlar. Saldırma bu nedenle olabilir. Diğer bir neden ise diğer aile bireyleri Jakonuzdan korkuyor ve bu korkularını Jakonuz farkediyor bu nedenle onları korkutmaya devam ediyor olabilir. Ayrıca Jakoların hissiyatı kuvvetlidir. Kimlerin kendisine sevgiyle yaklaşıp , sevgiyle baktığını hisseder. Sevgi elektriği alamadığı kişilerede olumsuz yaklaşırlar.

      Sil
  114. meftun bey selamlar benım jakom gelelı 3 ay oldu yanı 2 tane aldım. ayrı odalarda farklı kafeslerde duruyorlar 2 side 3 ay önce geldi biri daha cabuk evcıllestı dıgerı hala tedırgın. biri kendi kendine sarkı soyluyormus gıbı butungun sesler cıkarıyor ama 24 saat boyunca hıc susmadan otekı butungun sessız sadece aksam üstü ve sabah saatlerinde karga gibi sesler cıkarıyor. benım sorunum yabanı olanla bıkere fıstıktan nefret edıyor kırıp kırıp yere atıyor hatta yemlıgının ıcınden bıle secıp yere atıyor en sevdıgı sey cıgdem. elımden bısey verdıgımde sorunsuz sakın bı sekılde alıyor ama kafesın yanına gıttıgım zaman cıt cıt sesler cıkarıyor.tuylerını kabartıyor dedıgınız herseyı yaptım fakat serbestkende kendıne asla dokundurtmuyor cıglık cıglıga bagırıyor. elimi ısırıyor ama sıkmıyor zarar vermıyor. 1 haftadır kendı kendıne sesler cıkarmaya basladı yanı gırtlak calısması gıbı degılde kendı kendıne homurdanma dıyebılırız daha cok. karsıma gecıp sankı bogazında bır bılye varmısta onu cıkarmaya calısıyormus gıbı sesler. dıgerı yanı daha evcıl olan oyle bırsey yapmıyor o sadece yuksek sesle otuyor. bunun yaptıgı nedır cok merak ettım. acaba ses tellerınde bir sorun mu olustu? yanıtlarsanız cok sevinirim.

    YanıtlaSil
  115. bir de jakom suluğunu cıkarıp yere atıyor sureklı. bagladım ama yıne de koparıyor yere atıyor ne zaman sımarsa bunu yapıyor suyuna vıtamın koyuyorum acaba onu mu ıstemıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jakonuza sürekli vitamin vermeyin. Bir hafta arayla kullanıp , vitamin kullanmadığınız zamanlarda aynı durum oluyor mu diye takip edebilirsiniz.
      Sulu kabını çıkarıp atmasının nedeni kafesteki oyuncak eksikliği ya da uygun olmayan kafes olabilir. JAKO KAFESİ NASIL OLMALIDIR sayfasındaki bilgileri tekrar gözden geçirebilirsiniz.

      Sil
  116. Aynı anne babadan doğan kardeşler bile çoğu zaman birbirine benzemiyor mizaç olarak. İki ayrı Jakodaki gelişmeleri takip etmek sizin için zevkli olmalı bu durumda.
    Papağanlarda ses teli yoktur dolayısıyla böyle bir sorun mümkün değil. Sanırım sizin sorunuz neden konuşmuyor ya da neden gırtlak çalışması yapmıyor şeklinde? Tüm Jakolar ses taklidi yapmazlar. İlerleyen günlerde durum netleşecektir. Fakat Jakonuz konuşmaz / konuşamaz ise çok üzülmeyin.

    YanıtlaSil
  117. meftun bey oncelıkle tesekkurler yok ses taklıdı yapıyor kopegımın havlamasını bırebır teklıt edıyor onun dısında suyun altından konusuyormus gıbı homurdanmaları var ama sureklı bunu yapıyor. kendı kendıne tırnaklarını temızlerken bıle aynı ses. kafesınde evet fazla oyuncagı yok cunku oyuncaktan korkuyor. oyuncak koydugum alanı kullanmıyor. diğer köşeye sıkısıyor rahat etsın dıye cıkarıyorum. kendı kendıne bıle çat çat sesler cıkarıyor bu onun cok agresıf oldugunu gosterıyor sanırım. oyun oynarken bıle çat çat sesler cıkarıyor. birde son sorum. dün farkettıgım bır durum olustu dısarı cıkardım kafesını temızleyecektım ve heryer tebesır tozu serpılmıs gıbı bembeyazdı.kendı üstü bile oyleydı. silkelendi üstünden beyaz bir toz bulutu cıktı resmen. tüneği bile bembeyaz olmuş. vitamin derisine zarar veriyor olabilir diye düşündüm. vitamin sıklığını nasıl yapabilirim ? 1 hafta verip 1 hafta vermesem mi? yoksa gün aşırı mı? sadece çiğdemle besleniyor başka hiçbirşey yemiyor. şimdiden cok tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyuncaktan rahatsız oluyorsa , oyuncağa alıştırmaya çalışabilirsiniz. Ya da çok fazla yalnız kalmıyorsa , yeteri kadar beraber oluyorsanız oyuncak kullanmayabilirisniz.
      Jakolar da banyo yapma süreleri çok uzarsa tozlanma artar.Bu tozlanmayı sıfırlayamazsınız ama en aza indirmek için daha sık banyo yaptırabilirsiniz. Umarım banyo yaptırırken sabun ya da şampuan kullanmıyorsunuzdur ? Sabun ya da şampuan kuşlar için zararlıdır. Deride kurumaya ve daha çok tozlanmaya neden olur. Vitamini bir hafta kullanıp bir hafta kullanmayın bence. Fakat ne yapıp edip , sebze ve meyvaya alıştırın. Eğer sadece çekirdekle beslerseniz Jakonuzun ömrü 2/3 oranında kısalır. Doğal ortamda 70 yıl kadar yaşayan Jakolar , ev ortamında 30 - 40 yıl yaşarlar (dengeli beslenirlerse) . Sadece çekirdekle beslenen bir Jako da karaciğer yağlanması oluşur ve yaşam süresi 15 -20 yılın altına inebilir.

      Sil
  118. meftun bey tesekkurler verdıgınız bılgıler ıcın banyo olayını hıc denemedık ılk kez sızden duyuyorum bu konuda hıcbır bılgım yok boyle bır ıhtıyacları oldugunu bıle bılmıyordum. belki de sulukla oynamasının sebebi banyo yapmak ıstemesıdır. hemen bu konuda arastırma yapıp gerekeni uygulayacagım. çok tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haydaaaaaaaa ???
      Jako besliyorsunuz ama bloğun tamamını okuma zahmetinde bulunmuyorsunuz. Ne demek banyo ihtiyacı var mı.? Bırakın canlıları otomobillerin bile banyo ihtiyacı olmuyor mu?
      Blogda bir banyo sayfası var , banyonun nasıl yaptırılacağı ayrıntılı yazıyor , üstelik bir video bile var banyoyla ilgili. Lütfen ilk fırsatta bloğun tamamını okuyun. Blogda aradığınızı bulamıyorsanız , GOOGLE a jako papağanlarda .... yazın , zaten bu blogdaki yazı ilk ya da ikinci sırada çıkacaktır. Link aşağıda kopyalayıp , aratın banyo sayfasını. Su kabıyla oynamasının tek nedeni banyo ihtiyacı bu durumda....
      http://jakopapaganbakimi.blogspot.com.tr/2012/03/konu-5-jako-papaganlarn-banyo-ve.html

      Sil
  119. her canlının banyo ihtiyacı olacak diye bir kaide olmadığını bildiğim içindir belkide. evimde beslediğim birçok canlı var bulakemun, hamster, kedi bunların banyo ihtiyacı yok mesela. gözlerimde sorun oldugu için çok uzun vakitler harcayamıyorum internet başında. ihtiyacım olana bakıp cıkıyorum. blogun tamamını okumama imkan yok. ayrıca dün sorduğum veteriner banyo için henüz erken temmuz ağustos gibi dedi. bu aylarda kesinlikle önerilmez hastalanırlar dedi.

    YanıtlaSil
  120. Veteriner yanlış söylemiş. Kışın haftada bir , yazın gün aşırı banyo yaptırılmalı. Pet besleyen birinin , baktığı tür ile yeterli bilgiye sahip olması gerekir. Blogda Jako besleyenler için her türlü bilgiyi paylaştım. Sadece biraz zaman ayırmanız yeterli bu bilgilere ulaşmak için. Selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayrıca blogdaki yazılar Jako sahiplerinin ihtiyaçları için değil , Jakoların ihtiyaçları için oluşturulmuştur. En azından Jakonuzun hatırı için bloğu lütfen gözden geçirin. Selamlar...

      Sil
  121. jako alacak arkadasları bılgılendırmak adına tecrubelerımı paylasmak ıstıyorum;

    ben her turlu hayvanı beslemıs bırı olarak jako almak gıbı bır hatada bulundum arkadaslar bastan uyarıyorum bır hevesle alınacak bır canlı degıl 1 yıldır denemedıgım sey yapmadıgım uygulama kalmadı malesef her jako aynı karaktere sahıp degıl soyle yapın boyle edın tavsıyelerı kesınlıkle her kus ıcın de gecerlı degıl. bu sure zarfında bunu anladım. jakomu dısarı cıkardım kafese gırmemekte ınat etmeye basladı kaslarımı da cattım kararlı bı sekılde ''hadı yerıne'' de dedım gozune de bakmadım bagırmadım da yıne gırmedı kendı halıne bıraktım ustune gıtmedım yıne gırmedı, egıtım tunegı aldım bırkac gun gozunun onunde tuttum yabancı bı cısım sonucta, alısması için. egıtım tunegınden sureklı kactı degıl ustune cıkmak yanından gecmedı. zorlamadım cıkmadı zorladım uctu duvardan duvara carptı kendını. burda yazılanlar cok emek verılmıs seyler gercekten emegınızı takdır edıyorum ama cok tos pembe seyler. yazılanlara gore acıkınca kafese gırecekmıs tam bır fıyasko 5 gun yemek yemeden dısarda durdu ne yemek yedı ne su ıctı. sadece kafesın ıcındekı yemlıge ve suluga baktı ama ıcerı gırmedı. hatta yemedıgı ıcın 3. gunden sonra dıskılamayı da kestı. mecburen zorla soktum yoksa ölecekti yanı kendi acıkınca gırecek falan oldukca polyannaca cumleler ya da her kus ıcın gecerlı degıl.

    ayrıca jakolar cok pislik yapıyor bu 2. faktör, kedi köpekle kıyaslanmasın sanıyede bır dıskılıyorlar ve olur olmadık yere konduruyorlar. gozden kacırdıgınızda dıskı kuruduysa cok zor cıkıyor. ayrıca tüy problemı de felaket. bayanlara gore bır canlı degıl bulundugu yer savas alanına donuyor. elımde sureklı supurge makınasıyla dolasıyorum. satmak ya da sahıplendırmek ıstemıyorum psıkolojık travma yasamaması ıcın ama aldıgıma pısman oldum dıyebılırım malesef. 1 yıldır bende denemedıgım bır yontem kalmadı ama nekadar evcıllestıgını soracak olursanız ılk aldıgım gun kafesın tabanında yerde duruyordu sımdı kafes ıcındekı tunegı kullanmaya basladı hırlamayı cıglıkları kestı ama hala kendıne yaklastırmıyor ve hala dısarı cıkardıgımda ''içeri gir'' komutunu öğrenemedi. lütfen heveslenen arkadaslar bu sorunları goz onunde bulundursun almadan once ınternette cok arastırma yaptım hersey harıka tos pebeydı soylenenler ama ınsan yasamadan bılemıyormus gercegı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Lena ;
      Jako beslemek diğer evcilleri beslemek kadar kolay değildir. Nelerin nasıl yapılacağını bilip sabırla uygulayan birininde Jako beslemek konusunda sıkıntı yaşaması neredeyse imkansızdır.
      Blog Jakoları değil , Jako sahiplerini bilgilendirmek , yapmaları ve dikkat etmeleri konulara dikkat çekmek için oluşturulmuştur.

      Sil
  122. iyi günler bizim pato yere inip acele acele kafesin altındaki gazeteyi eşeliyor tavuk gibi.ne demek istiyor kafesten çıkmak istiyor sanıyorum ama doğru mudur ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yusuf Bey ;
      Kafeste sıkıldığına veya ilgi istediğine işarettir...

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.